Hopp til innhold

Tung dag for Carlsen: – Problemet er at jeg rett og slett spiller veldig dårlig

RIYADH/OSLO (NRK): Fredagens siste parti endte med tap for Magnus Carlsen (27). Det gjør veien mot seier i lynsjakk-VM litt mer trøblete.

Carlsen

IKKE FORNØYD: Magnus Carlsen var ikke fornøyd etter fredagens elleve partier var gjennomført. Det siste partiet endte med tap.

Foto: Christian Kråkenes

– Det har gått dårlig i hele dag. Problemet er at jeg rett og slett spiller veldig dårlig. Jeg har mye å rette på. Det flyter ikke i det hele tatt, sier en ordknapp Magnus Carlsen til NRK.

Carlsen tapte fredagens siste og ellevte parti mot kinesiske Yu Yangyi og står dermed med sju poeng foran lørdagen når det hele skal avgjøres.

– Han har ikke vært der han burde være. Magnus er ikke på topp i Riyadh, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Torstein Bae

MYE Å GÅ PÅ: NRKs ekspert Torstein Bae mener Carlsen har en del å gå på foran lynsjakk-VMs siste dag.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Avgjørende tabber

Fredagen ble preget av en del tabber fra Carlsen, som hittil har tapt to partier, inngått fem remiser og vunnet fire.

– Det blir dessverre for mange tabber for Magnus. Han hadde en dårlig dag i dag, sier Bae.

– Han har ikke noe grunn til å være fornøyd. Han er et godt stykke etter de som leder. Det er mange remiser, og som hans sier selv er det mye å rette på til morgendagen, sier Bae.

I det sjette og sjuende partiet mot henholdsvis Olexandr Bortnyk og Hao Wang ble to tabber avgjørende, og Carlsen måtte kjempe for å redde remis.

– Jeg må begynne å spille bedre på et tidspunkt, sa Carlsen etter partiet mot Wang.

Les også: Carlsen i drama – skifter dommer etter skandalen

Russiske Sergej Karjakin leder foreløpig lynsjakk-VM og står med ni poeng. Carlsen ligger på en foreløpig 20.-plass.

Christiansen imponerer

Johan Sebastian Christiansen

FORNØYD: Johan-Sebastian Christiansen imponere og står med like mange poeng som Magnus Carlsen.

Foto: SKJERMDUMP NRK

Til tross for at det ikke gikk helt som det skulle for Magnus Carlsen var det en annen nordmann som viste seg fram fredag.

Johan-Sebastian Christiansen vant flere partier mot store sjakk-kjemper, deriblant Vassily Ivanchuk og Peter Leko. Nordmannen står nå med sju poeng.

– Jeg står med like mange poeng som Magnus. Kan ikke klage på det, sier en fornøyd Christiansen.

– Hva er planen for lørdag?

– Planen da er å fortsette som i dag, spille like bra og ta like mange poeng, sier Christiansen.

NRK-ekspert Atle Grønn lar seg imponere over nordmannen.

– Han imponerer veldig. Det har gått over all forventning. Samtidig er det litt forventet, da han også hadde en fin flytsone i fjor med åtte seire på rad, sier NRK-ekspert Atle Grønn.

Siste nytt

 • Luka Modric forlenget Real Madrid-kontrakten

  Midtbaneeleganten Luka Modric tar én sesong til i den spanske storklubben Real Madrid. Kroaten vant i juni sin sjette Champions League-tittel med hvittrøyene.

  Real Madrid bekrefter kontraktsforlengelsen i egne mediekanaler. Modric har spilt for fotballstormakten siden overgangen fra Tottenham i 2012.

  I løpet av tolv år i den spanske hovedstaden har 38-åringen vært delaktig i fire ligatitler, seks mesterligatitler og én cuptittel. Med det kroatiske landslaget ble det VM-sølv i 2018.

  To uker før mesterligafinalen mot Borussia Dortmund, som Real Madrid vant 2-0, høstet Modric lovord fra manager Carlo Ancelotti.

  Modric var som ventet en del av den kroatiske troppen til fotball-EM i Tyskland, men mannskapet til Zlatko Dalic røk ut allerede i gruppespillet.

  (NTB)

  WCnK8stWOKA
  Foto: AP
 • Amnesty kritisk til IOC-svar om hijabforbud: – Strider mot egne forpliktelser og verdier

  Amnesty International går hardt ut mot IOC etter at de i et brev sa at de ikke vil oppfordre franske myndigheter til å oppheve hijabforbudet før OL i Paris.

  I en artikkel skriver Amnesty at forbudet har skapt en «uholdbar situasjon» der OL-vert Frankrike bryter flere menneskerettighetsforpliktelser. Det inkluderer ifølge organisasjonen verdier og forpliktelser som er fastsatt av Den internasjonale olympiske komité (IOC) selv.

  Amnesty hevder i en rapport at forbudet «avslører franske myndigheters diskriminerende hykleri og IOCs svakheter».

  – Å forby franske idrettsutøvere med sportshijaber å konkurrere i de olympiske og paralympiske leker gjør narr av påstandene om at Paris-OL er det første likestillings-OL, og det avslører den rasistiske kjønnsdiskrimineringen som underbygger tilgangen til idrett i landet, tordner Anna Blus.

  Blus tror forbudet kan få store konsekvenser.

  NTB har kontaktet IOC angående kritikken fra Amnesty. I en epost svarer de blant annet følgende:

  «I OL er det IOC og de internasjonale forbundenes regler som er gjeldende. Utøvere står fritt til å bruke hijab, slør og hodeskjerf i de olympiske landsbyene og på olympiske arenaer. I konkurranser bestemmes reglene av de relevante forbundene. I noen idretter er det restriksjoner knyttet til klær, inkludert men ikke begrenset til hijab, for å ivareta sikkerheten til utøverne».

  Videre i artikkelen skriver Amnesty at IOC, til tross for gjentatte krav, har valgt å ikke oppfordre franske myndigheter til å oppheve forbudet.

  Organisasjonen påpeker at det franske hijabforbudet strider mot klesreglene til blant andre Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), Det internasjonale basketballforbundet (Fiba) og Det internasjonale volleyballforbundet (Fivb). Amnesty har undersøkt regelverket i 38 europeiske land, og de konkluderer med at Frankrike er det eneste landet med et slikt forbud.

  «Det olympiske charteret er ganske tydelig: Rettighetene skal sikres uten diskriminering av noe slag. (...). Likevel handler idrettsutøvere i samsvar med nasjonal kontekst. Religionsfrihet tolkes ulikt, og dette gjenspeiler seg også i nasjonale tilnærminger til idretten. Bruk av hijab, slør eller hodeskjerf er svært omdiskutert i mange land, både der det er obligatorisk, valgfritt og forbudt», skriver IOC til NTB.

  (NTB)

  t_I8mpz0UsU
  Foto: AP
 • Casper Ruud røk rett ut i Båstad

  Casper Ruud gjorde uvanlig mange feil i åttendelsfinalen i ATP250-turneringen i Båstad i Sverige. Det var hans første singelkamp i årets turnering.

  Ruud tapte 3-6 i første sett mot brasilianske Thiago Monteiro, rangert som nummer 85 i verden.

  Monteiro fortsatte storspillet også i andre sett og vant også da 6-3 i sett. Dermed er Ruud ute av singelturneringen allerede i runde to, mens 30 år gamle Monteiro er klar for kvartfinalen.

  I dobbeltturnering har han fortsatt sjanser til suksess, med lagkamerat Rafael Nadal. Etter å ha vunnet første kamp er det kvartfinalen som står for tur for double-makkerparet klokken 14.05 onsdag.

  Dette er i utgangspunktet Ruuds siste turnering før OL i Paris om knappe ti dager. Det kan likevel hende Ruud deltar i Austrian Open i Kitzbühel neste uke, men det er ennå ikke bekreftet.

  D5rxkbGWCdQ
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal