NRK Meny
Normal

Tror den nye kulturministeren kan stoppe Oslo-OL

Den nye kulturministeren Thorhild Widvey (H) var nestleder i Tromsø 2018 og fikk OL-planene knust. Nå kan hun stå i veien for et Oslo-OL, tror motstandere.

OL-motstanderne i Nord-Norge er glade for å få Thorhild Widvey som kulturminister. Hun var nestleder for Tromsø 2018, som idretten sa nei til.
Nå skal Widvey være med å bestemme om Oslo skal få statsgaranti til OL i 2022.

SE VIDEO: Thorhild Widvey (H) blir ny kulturminister i H/Frp-regjeringen. OL-motstandere tror hun kan stoppe planene om et Oslo-OL, men idretten er overbevist om at hun ikke vil stå i veien.

Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien mener Thorhild Widveys engasjement i idretten taler for et OL i Oslo.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Selv om oslofolket sa ja til OL, er det Stortinget som til slutt avgjør om de vil gi statsgaranti til å gjennomføre lekene.

Først skal imidlertid den nye regjeringen og departementene kvalitetssikre budsjettet, som er anslått å bli på 32 milliarder kroner.

Her sitter blant annet den nye kulturministeren Thorhild Widvey. Hun har lang erfaring innen idretten, og rogalendingen var tidligere nestleder i Tromsø 2018 - organisasjonen som jobbet for å få et OL til Tromsø.

– Vi har i hvert fall ikke fått en motspiller, sier Knut Bjørklund, lederen i Troms idrettskrets.

Mange i Nord-Norge har vært motstander av de nye Oslo-planene etter Tromsø-vrakingen, og Bjørklund har lenge frontet motstanden nordfra.

Han tror sjansen for et nei til OL i Oslo er større med Widvey som kulturminister.

– Det hadde nok vært en fordel for Oslo å få en kulturminister som var mer farget av den ja- kampanjen som har vært, og som har mindre kunnskap om historikken.

– Kan lytte til sine kampfeller

Han får støtte av Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som er en av de mest profilerte OL-motstanderne.

– Jeg har registrert at det har vært stor motstand nordpå, men det er det jo også i resten av landet. Hvis hun er av samme oppfatning, tror jeg hun vil være lunken til å bruke så mye penger på ett arrangement i Oslo. Spesielt hvis hun lytter til sine tidligere kampfeller i Tromsø, sier Moxnes.

Han er klar på at den nye kulturministeren sitter på stor makt når OL-spørsmålet skal avgjøres.

– Det så vi da Tromsø-OL ble stanset i regjeringens kvalitetssikring av budsjettet. Da vurderte jo regjeringen og departementet kostnadene til å bli langt høyere, sier Moxnes.

– Men Widvey kjempet for et OL i Tromsø. Betyr ikke det at hun er villig til å satse mye penger på et OL?

– Nei, Tromsø-OL ble jo stanset fordi det viste seg å bli altfor dyrt, og langt dyrere enn arrangementsgruppa hadde regnet seg frem til på forhånd. Når vi får den endelige beregningen for Oslo-OL, vil nok prisen bli avskrekkende også for den nye kulturministeren, svarer Moxnes.

Arne Myhrvold har lang erfaring med arrangering og mobilisering til et OL. Han jobbet blant annet for Lillehammer-OL, og han satt i styret til Tromsø 2018.

Moxnes

Rødt-leder Bjørnar Moxnes håper og tror at OL-planene stoppes av den nye regjeringen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Myhrvold tror ikke valget av den nye kulturministeren er «negativt for OL-motstanderne», men han tviler samtidig på at Widvey lar seg påvirke av Tromsø-avslaget.

– Det hverken tror eller håper jeg. En eller annen gang må vi bli ferdig med Tromsø-prosjektet. Jeg kan si veldig mye om det, at vi ble galt behandlet og at det hadde vært fantastisk med et Tromsø-OL. Men det er dødt, dessverre, og det er jeg ganske sikker på er Thorhilds oppfatning også, sier Myhrvold.

Ser mange store fordeler

Idrettspresident Børre Rognlien er i likhet med den nye kulturministeren høyrepolitiker.

Rognlien kjenner blant annet Widvey fra perioden som vararepresentant på Stortinget fra 1993-97, og de har møttes flere ganger i idrettssammenheng.

– Det regner jeg som en stor fordel. Hun har også et engasjement i idrett, og hun har vist stor interesse for et OL i Tromsø. Jeg er helt sikker på at hun er så profesjonell at hun oppfatter at Tromsø-saken ble avsluttet for fem år siden, og at vi står overfor en ny sak nå, sier Rognlien til NRK.no.

– Hun kjenner sannheten og fakta i Tromsø-saken. Hun har for lenge siden oppfattet at det er en helt ny prosess med annen forankring og engasjement, legger han til.

Rognlien understreker at han vil ha et profesjonelt samarbeid med den nye kulturministeren.

– Vi jobber som vanlig overfor den nye regjeringen. Vi sender våre synspunkter på en så profesjonell og god måte som vi kan. Vi må også forankre det vi presenterer i egen organisasjon, slik at vi kan si at vi opptrer på vegne av norsk idrett, sier Rognlien.

Widvey: – Har fått større forståelse

Kulturdepartementet har behandlet søknaden om statsgaranti i tre måneder, og det gjenstår ennå mye arbeid i tallknusingen.

Deretter vil regjeringen drøfte søknaden både internt og med søkerbyene og idretten.

Til slutt vil saken behandles nasjonalt i Stortinget.

– Dette er en prosess hvor ingen enkeltpersoner er avgjørende, men kulturministeren vil sitte sentralt i denne prosessen, påpeker Rognlien.

Da Thorhild Widvey møtte pressen etter presentasjonen av den nye Erna Solberg-regjeringen onsdag formiddag forsøkte hun å berolige skeptikerne.

Den nye statsråden benekter at bakgrunnen som nestleder i Tromsø-OL vil få negative konsekvenser for et eventuelt Oslo-OL.

– Jeg har fått større forståelse for hvor viktig OL er. Men det er ikke noe mer enn det. Det kommer ikke til å ha noen negative implikasjoner i det hele tatt, sier hun til NRK.

– Jeg kommer til å møte den søknaden utifra de anbefalingene vi får. Så får vi ta en politisk vurdering på det.

Siste nytt

 • Espanyol sparket treneren

  Quique Sánchez Flores har fått sparken som trener for den spanske fotballklubben Espanyol.

  Det meldte klubben fredag. Sportsdirektør Jordi Lardin må også gå.

  Espanyol ligger i øyeblikket på 16. plass i La Liga.

  Espanyol Sanchez Flores
  Foto: Nikolas Giakoumidis / AP
 • Norge vant i VM-oppkjøringen

  Det norske ishockeylandslaget slo fredag kveld Sveits 2–1. Stefan Espeland og Tobias Lindstrøm satte målene for Norge.

  Norge spiller ny kamp mot Sveits i morgen, før laget avslutter VM-oppkjøringen med to kamper mot Hviterussland neste helg.

  Ishockey: Norge - Russland 0 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Pinot-seier i Tour of the Alps

  Franske Thibaut Pinot tråkket inn til 6.-plass på den avsluttende etappen av Tour of the Alps. Det holdt til å vinne rittet sammenlagt.

  Det var ukrainske Mark Padun fra Bahrain-laget som vant etappen.

  CYCLING-AUT
  Foto: REINHARD EISENBAUER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal