Hopp til innhold

Oslo-flertall for OL: – En formidabel seier

OL-vinden snudde i tide for idretten: Oslo har gitt sin støtte til lekene med over 30.000 stemmer.

OSLOOL

Her er hotelleier Petter Stordalen (t.v.), idrettsforbundets generalsekretær Inge Andersen (nr. to f.h.) og konstituert toppidrettssjef Tore Øvrebø under valgvaken til valget om OL i Oslo i 2022.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien kan juble for et ja-flertall i Oslo.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det viser de ferske tallene publisert på Oslo kommunes nettsider. 172.837 stemte for, mens 140.982 stemte imot. 9519 stemte blankt.

Det gir et ja-flertall på 53,5 prosent ja-stemmer, mens 43,6 stemte nei.

De endelige resultatene vil legges frem for valgstyret 11. september for godkjenning.

– Det er en formidal ja-seier. Nå er jeg veldig glad. Det var absolutt verdt å vente på, sier generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund til NRK.no.

Resultatet fra OL-avstemningen ble nemlig utsatt ganggang mandag kveld. Etter at idrettstoppene først jublet for gode forhåndstall, måtte valgresultatet settes på vent til tirsdag morgen.

Forhåndsstemmene viste riktig nok at nei-siden hadde et ørlite forsprang på 1000 stemmer, men idrettstoppene var selvsikre på at kampanjeinnspurten hadde snudd OL-vinden.

– Viktige steg

Blant dem var idrettspresident Børre Rognlien.

– Det er et fantastisk hyggelig resultat. Det er all grunn til å takke byens ungdom, idrettslagene og alle som har stått på dag og natt, sier Rognlien til NRK.no tirsdag morgen.

– Nå har vi tatt tre viktige steg, fra idretten til bystyret til folkeavstemningen, fortsetter han.

– Men det er fortsatt lang vei igjen?

Moxnes

Rødt-leder Bjørnar Moxnes var skeptisk på nei-sidens vegne mandag kveld.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Nå vil regjeringen og Stortinget få saken til behandling, og det hadde vært synd hvis de ikke fikk den muligheten, svarer Rognlien.

– Er det ferske stortingsvalget positivt eller negativt for dere?

– Jeg regner med at et hvert storting vil merke seg disse tallene. Folkeavstemningen er viktig her.

– Er 55,1 prosents oppslutning nok?

– Det er ingen som har antydet at mer enn halvparten var nødvendig, sier Rognlien.

Inge Andersen er overbevist om at valgresultatet vil påvirke politikerne.

– Dette er en rådgivende folkeavstemning, men det har vært god valgdeltakelse, og det er en klar forskjell. Det burde være en grei sak nå, sier Andersen.

– Voldsom kampanje

OL-meningsmålingene viser at Oslo-innbyggerne snudde brått i synet på å arrangere vinterlekene i hovedstaden (se faktaboks). Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som er blant de mest profilerte OL-motstanderne, fikk en tidlig anelse om at slaget var tapt.

Moxnes tror den massive mobiliseringen fra ja-siden har vært utslagsgivende.

– Det har vært en voldsom kampanje fra ja-siden de to siste ukene. Ja-siden har hatt Norges Idrettsforbund, kjendiser og PR-byråer i ryggen. Det har vært et massivt kjør, og jeg blir overrasket hvis ikke det har hatt effekt, sa Moxnes til NRK.no mandag kveld.

Folkeavstemningen om OL i Oslo i 2022 er rådgivende. Alle som er bosatt i Oslo, og har stemmerett, har kunnet delta i avstemningen. Flere har vært kritiske til at kun osloinnbyggere får si sin mening, siden det er staten og skattebetalerne som eventuelt må betale den største regningen.

Oslo kommune har søkt om statsgaranti på 33,7 milliarder kroner.

Det er imidlertid Stortinget som til syvende og sist avgjør OL-skjebnen. I tillegg må bystyret anerkjenne resultatene fra den rådgivende folkeavstemningen.

Inge Andersen og resten av støttespillerne for et OL i Oslo i 2022 kunne juble både når forhåndsstemmene var talt og når alle stemmene var registrert.

VIDEO: Stor jubel for OL-flertall.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal