Hopp til innhold

Langer ut mot OL-planer

Byrådets løfter om at OL blir et løft for Groruddalen stemmer ikke, mener Oslo Rødt.

Oslo Rødt sier nei til OL

Bjørnar Moxnes (Rødt) mener planene for OL 2022 ikke gir noen helsegevinst. Illustrasjonen viser hvordan det kan det bli seende ut hvis deltaker- og medielandsby blir lagt til Økern i Oslo.

Foto: Oslo kommune/NTB Scanpix

De går mot OL-planene på sitt årsmøte lørdag.

Førstekandidat til stortingsvalget, Bjørnar Moxnes, sier at OL-planene legger opp til en storsatsing på Holmenkollbanen, men ikke i Groruddalen slik byrådet hevder.

– Et løft for Holmenkollbanen

– Byrådet påstår at OL skal bli et løft for Groruddalen, men det ligger ikke én eneste krone i planene for å ruste opp Grorudbanen. Derimot vil de bruke en halv milliard kroner på å ruste opp Holmenkollbanen.

Moxnes viser til at presset er størst på banen på østkanten.

– Vi vet jo at det er østfra det er fulle baner om morgenen, mens vestfra er det kort og godt halvfulle vogner. Etter vårt syn helt feil å si at OL er et løft for Groruddalen. Det er tvert imot et løft for de som tar t-banen ned fra Holmenkollåsen hver morgen.

Les også: Nye OL-ringer til minne om 1952
Les også: Oslo OL i støy og eksos

Ønsker et urbant OL

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland la 6. mars fram planene for Oslo 2022.

I forslaget går det fram at Oslo 2022 foreslår å legge deltakerlandsby, medielandsby og mediesenter i Groruddalen på Oslos østkant.

Med det sier byrådslederen at kommunen ønsker å møte utfordringene i en sterkt voksende hovedstad. Røsland sa i sitt framlegg at det har vært viktig å planlegge for etterbruk og flerbruk, også i Groruddalen.

Lokal motstand

Bjørnar Moxnes tror ikke planene faller i god jord hos alle i Groruddalen.

Han har mottatt mange reaksjoner fra folk som er mot OL-planene. Et av forslagene er å legge en ny skiskytterarena til Linderud i Lillomarka, noe ikke alle jubler for, ifølge Moxnes.

– Det er mange i Groruddalen som nå reagerer på at man vil bruke hestejordene ved Linderud til skyskytterstadion. Dette er viktige friluftsområder for mange i bydelen, som mange ønsker å bevare som de er. Det vil bli ødelagt for all framtid hvis det skal bygges stadion der .

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal