Treneren med klar beskjed om Stavås Skistad-taktikk: – Det holder ikke

PLANICA (NRK): Kristine Stavås Skistad fikk et tungt første møte med verdenscupsirkuset denne sesongen. Nå sier treneren at hun må skaffe seg flere kort å spille på og ikke bare den taktikken som fungerer på lavere nivå.

Skistad

SKUFFET: Kristine Stavås Skistad har akkurat skiftet etter sprinten lørdag og står skuffet bare et steinkast unna målområdet i Planica der andre løpere kjempet om finaleplass.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Nei, det holder ikke, sier Ole Morten Iversen innledningsvis, når NRK spør om den måten Skistad går sprint på, er godt nok på det øverste nivået.

Ut i kvartfinalen

Landslagstreneren fikk lørdag se at den talentfulle 20-åringen gjorde som hun pleier da hun tok fatt på kvartfinalen under sprinten i Planica. Stavås Skistad fikk en rask start og tok kommandoen i feltet.

Men midtveis i heatet ble farten for stor. Stavås Skistad klarte ikke henge med. Da spurten gikk var hun ikke i nærheten av de beste. Dermed ble det siste- og sjetteplass i heatet og en tidlig exit i hennes første sprint på verdenscupnivå i 2019/2020-sesongen.

ICcXEGsEJNs

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her fra verdenscupåpningen i finske Ruka i begynnelsen av desember.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Må ha flere kort å spille på

Trener Iversen er klar på at Skistad er ung og at det er mye hun skal lære fremover, men konstaterer at det hun gjør – som å ta teten, bremse farten litt, og styre feltet på sin måte i nasjonale renn og mot juniorløpere – ikke funker internasjonalt.

– Det er tøffere, trangere, du kommer i situasjoner der hun ikke får styre løpene slik hun ønsker. Hun trenger matching som i NM- og VM-finalen. Det er derfor hun er med nå.

– Jeg synes nivået begynner å bli bra i damesprint. Det er mange ukjente løpere som gjør det bra. Da er det ikke så lett å ha bare den taktikken, men man må ha flere kort å spille på, sier treneren.

Her stormer Falla ned i garasjen etter å ha blitt «taklet» av lagvenninne

Ikke med på lagsprinten

Skistad var naturligvis svært skuffet da hun hadde fått på seg tørt tøy etter rennet lørdag. Hun var pent nødt til å konstatere at det første ordentlige møtet med verdenseliten denne sesongen ikke ble helt slik hun hadde sett for seg.

Søndag er hun heller ikke med på noen av de to lagsprintlagene til Norge. I stedet er det Maiken Caspersen Falla og Ane Appelkvist Stenseth som går for førstelaget, mens Tiril Udnes Weng og Mari Eide utgjør det norske andrelaget.

Falla og Stenseth

NORGES STERKESTE KORT: Maiken Caspersen Falla og Ane Appelkvist Stenseth, her fra prologen i Planica lørdag. De to danner også det norske førstelaget på lagsprinten søndag.

Foto: Darko Bandic / AP photo

– Ser ut som jeg ikke har drevet med langrenn

Skistad innrømmer at løypen lørdag i utgangspunktet passet henne fint, men kjente allerede i prologen at hun ikke hadde noen finale «inne». Hun kaller det kjedelig og mener det er vanskelig å si hva som er grunnen til det.

– Jeg hadde en plan om å gå bedre. Det ser ikke ut som jeg kan gå på ski lengre. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier hun, og får spørsmål om hun ikke kan utdype akkurat det.

– Jeg sliter med å gå fint på ski. Det stemmer ikke teknisk. Det stemmer ikke med kroppen. Det ser ut som jeg ikke har drevet med langrenn før. Jeg håper det blir bedre etter hvert.

Skistad

IKKE I FORM: Kristine Stavås Skistad i pressesonen etter rennet.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Forstår treneren

– Hva tenker du om avstanden opp til de aller beste?

– Når jeg er i form, så vet jeg at jeg er der. Men jeg er ikke i nærheten av å være i god form. Da går det slik.

Når NRK tar opp Iversens meninger om det som er hennes vante taktikk, svarer Skistad på følgende måte:

– Nei, jeg vet jeg ikke bare kan ta teten og ikke gå fort. Men når jeg har vært i form har jeg gått fort ellers også. Jeg er klar over at jeg ikke bare kan gå fort ut. Jeg er avhengig av å ha et godt nivå over hele løypa.

Lyn og torden stoppet langrennssprinten: – Jeg ble redd

Får trolig sjansen rett etter Tour de Ski

– Hvordan skal du rette opp i den dårlige formen?

– Jeg må få overskudd og få til flere hardøkter. Det er ikke noe mesterskap i år. Jeg kommer til å klare å rette opp i dette til neste år.

Selv om det ikke gikk som hun ønsket i Planica, håper Skistad på en ny sjanse i verdenscupen allerede til Dresden. Der skal det gås sprint i den tyske byen helgen etter Tour de Ski. Ole Morten Iversen forteller at det er store sjanser for at nettopp det skjer.

Sportsnyheter

kkW971HxHEc

Danmark videre i EM: – Noe av det største jeg har vært med på

Det ble en thrilleravslutning i EMs gruppe B mandag kveld. Lenge var det helt åpent hvilke lag som ville knipe andre-, tredje- og fjerdeplassen, men til slutt var det Danmark som kunne juble for sikkert avansement.

Slik reagerte Hareide da Eriksen falt om: – Hva f*** skjedde nå?

Alt lå til rette for en hyggelig kveld med dansk EM-fotball på skjermen. Det ble i stedet en av Åge Hareides verste dager.

Siste nytt

 • Belgisk seier ga svensk EM-jubel

  Belgias 2-0-seier over Finland i EM betyr at Sverige er klar for åttedelsfinale allerede før siste gruppekamp. Svenskene møter Polen i sin siste gruppekamp onsdag, men det oppgjøret blir ikke lenger et være eller ikke være i turneringen for «söta bror». Det sørget Østerrike og Belgia for mandag. Sverige blir nemlig dårligst nummer tre i gruppe E, og med fire poeng etter to kamper plasserer det blågule mannskapet seg uansett foran Ukraina og Finland på treertabellen.

  Sverige
  Foto: Anatoly Maltsev / AP
 • Finland med tynt håp

  Finland var avhengig av minst ett poeng for å være garantert plass i åttedelsfinalene, og hvittrøyene holdt lenge unna for det belgiske presset. Men etter flere sjanser, og én annullering, måtte Finland og keeper Lukas Hradecky kapitulere. Thomas Vermaelen headet i stanga, og Hradecky rakk ikke annet enn å bokse ballen inn i eget mål. Drøyt fem minutter senere satte Romelu Lukaku inn 2-0, og dermed henger det finske håpet i en tynn tråd.

 • Hegerberg får dansk spisskollega

  Den danske fotballprofilen Signe Bruun forlater Paris Saint-Germain og blir spisskollega med Ada Hegerberg i Lyon.

  Det melder Lyon på sine nettsider. Bruun har signert en toårskontrakt med sin nye arbeidsgiver. 23-åringen har spilt for PSG siden 2018.

  Lyon har vært den dominerende klubben i europeisk kvinnefotball i en årrekke. Sist sesong ble imidlertid Hegerberg og lagvenninnene vippet ned fra tronen i hjemlandet av nettopp PSG.

  I mesterligaen ble det exit i kvartfinalen, også det mot PSG.

  Signe Bruun spilte tidligere for Fortuna Hjørring i fire sesonger. Hun står med 13 landskamper.

  Sammen med Bruun har også den nederlandske midtbanespilleren Daniëlle van de Donk og den chilenske keeperen Christiane Endler. Van de Donk har signert en toårskontrakt, mens Endler har kontrakt til juni 2024.

  Spain Soccer Women's Champions League
  Foto: Clive Brunskill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal