Hopp til innhold

Trefilov: – Jeg kan gi jentene et uskyldig klaps på baken

HELSINGBORG (NRK): Russland-sjef Jevgenij Trefilov er kjent for sin aggressive trenerstil, og skjeller stadig ut spillerne sine. Men utenfor banen er det humor som gjelder.

Russlands trener Jevgeni Trefilov.

KLAR TALE: Skrikene til Jevgenij Trefilov kan høres over hele EM-hallen under kamp i Helsingborg.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Jeg forstår at nordmennene ikke liker disse metodene. Hvordan skal jeg si det? Disse Stalin-metodene.

Det sier den etter hvert så kjente russiske håndballtreneren Jevgenij Trefilov om egen trenerstil, og gliser. Han har akkurat ledet laget sitt i den siste treningen før de skal møte Norge i EM. Han har hoiet og skreket, veivet med armene, jogget rundt og fysisk flyttet på spillerne sine.

Nå snakker han med NRK. Svetten siler, men han er blid som ei sol. I hvert fall etter hva vi kan forstå.

– Jeg er jo mer sliten enn spillerne mine, sier 61-åringen.

Trefilov snakker russisk. Engelsk forstår han ikke, hevdes det. Det ene norske ordet han kan er «skål». Derfor har han med seg spilleren Anna Sen til å oversette.

– Spillerne har tatt ferie

HANDBALL-OLY-2016-RIO-FRA-RUS-FINAL-PODIUM

GULLGLIS: Det var ingen tvil om hvor mye OL-gullet betydde for den russiske håndballsjefen.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

Russland har byttet ut flere av spillerne som slo Norge i semifinalen i OL og sikret gullet. I EM har det så langt endt med seier over Kroatia og tap mot Romania. For å sikre seg poeng inn i hovedrunden bør de slå Norge.

– Vi har ikke de samme spillerne som i OL, så vi har fem eller ti prosent sjanse til å slå Norge. Etter at vi tapte mot Romania, tror jeg EM blir veldig vanskelig. Vi må se fremover og bygge et nytt lag, forteller Trefilov, eller den «russiske bjørnen», som han ofte kalles.

Gullet i Rio var en drøm som gikk i oppfyllelse. Det han har jobbet for hele livet, forklarer Trefilov. Han har trent laget til flere VM-gull og en rekke mesterskapsmedaljer i løpet av sine to perioder som landslagssjef. Han er langt fra ferdig, men det kommer vi tilbake til senere.

Først lurer vi på om det kom noen gledestårer etter den olympiske triumfen, men enten forsvinner spørsmålet i oversettelsen, ellers vil han ikke svare på det.

– Etter OL jobber ikke spillerne like hardt. Det gjør meg sint, svarer han.

– Sint?

– Ja, spillerne har tatt ferie og gjør ikke det de skal for laget. Etter at de tok OL-gull burde de jobbe hardere.

– Uskyldig klaps på baken

Etter EM-tapet mot Romania tidligere denne uken, så vi den andre siden av Trefilov. På pressekonferansen tok han på seg skylda. Til NRK sier han at det alltid er trenerens skyld når laget taper.

– Men i de verste tilfeller kan jeg gi jentene et uskyldig klaps på baken.

Jevgenij Trefilov

SINNA: Trefilov er kjent for å kjefte og smelle på spillerne under kamper. Det gjorde han også da Russland slo Kroatia i EM tidligere denne uka.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Mener han det? Svaret får i hvert fall Anna Sen til å le. Det virker ikke helt som det er sant.

– Så hva slags mann er Mr. Trefilov. Er du den sinte mannen vi ser på banen, eller den morsomme vi ser utenfor?

– Jeg er en sint mann på banen. Det er ikke lett å være en glad mann når man jobber med så mange kvinner.

– Gal mann bare på banen

Til dette bryter både Trefilov og Sen ut i latter – igjen. Kan det være at han, som kan finne på å kalle spillerne sine både for pyser og møkkafolk, ønsker å beholde sitt rykte som kontroversiell, eller spøker han bare?

– Hvis jeg ikke har det litt gøy, ender jeg opp på mentalsykehus. Jeg er en gal mann bare på banen, sier Trefilov.

Vladlena Bobrovnikova

STJERNE: Vladlena Bobrovnikova sier hun følte seg som dronningen av verden da de slo Norge i semifinalen i OL.

Foto: Ben Curtis / Ap

Både Anna Sen og stjernespiller Vladlena Bobrovnikova skryter av treneren sin. Også når han ikke står der og hører på. For Trefilov skal være godt likt av spillerne.

– Han er en bra mann. Han er som en far for oss, på en måte. På banen forsøker han bare å få oss til å vinne og da kan han bli sinna. For oss er det helt vanlig. Og alle spillerne ønsker bare å gjøre sitt beste, forteller Sen.

– Han er sterk mentalt, tøff og morsom, sier Bobrovnikova når hun skal beskrive ham med tre ord.

– Han sier dere ikke jobber like hardt etter OL-gullet?

– Jeg hadde kanskje fire dager fri etter OL, så var jeg tilbake i klubben min Rostov-Don for mesterligaspill. Vi skuffet mot Romania, så mot Norge må vi «kill them» – på en god måte. Vi har et nytt lag, med mange nye, unge spillere. Det er ikke så lett å gjøre det like bra, men vi vil vise at vi er sterke og kan spille som et lag, forteller Bobrovnikova, som scoret åtte mål mot Norge i semifinalen i OL.

– Ville blitt et sjokk

For de norske spillerne ville det nok blitt vanskeligere å vite hvordan man skulle forholde seg til en trenertype som Trefilov.

– Jeg synes det er vanskelig å vite hvordan man ville taklet den type engasjement. Mange av spillerne han er vant til det, men for oss er det annerledes og det ville nok blitt et lite sjokk å ha ham som trener nå, men for dem som har hatt ham i mange år er det nok annerledes, sier Norges kaptein Stine Bredal Oftedal.

Håndballjentene ser også flere positive sider hos den russiske kjempen.

– Det virker som han gjør mye riktig. Jeg har hørt jentene er fornøyd og at han har stor tillit i gruppa, så han er nok en bra trener bak alt det enorme engasjementet, tror Oftedal.

– Han er jo litt morsom innimellom også. Han ser kanskje sint ut, men jeg tror han er veldig flink, mener Veronica Kristiansen.

– Det virker som han har mange bra taktiske momenter å komme med, men de har en annen måte å jobbe på og jeg foretrekker vår måte, sier Kari Aalvik Grimsbø.

Jevgenij Trefilov

ENGASJERT: Jevgenij Trefilov er sjelden rolig på noe tidspunkt under kamp. Her under EM-møtet med Romania.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Vil holde på til han dør

Det var, naturlig nok kanskje, Norge og Russland som ble utpekt til EM-favoritter før mesterskapet. Og mens Norge har levd opp til forventningene, må Russland løfte seg. Trefilov mener nivået på europeisk håndball er bedre enn noen gang.

– Europeiske lag er gode nå. Flere land er på vei fremover. Det blir vanskeligere og vanskeligere å vinne EM, slår han fast.

– Kan dere vinne EM?

– Vi får se etter kampen mot Norge, svarer Trefilov, som håper på forbedringer i laget i løpet av mesterskapet.

– Jeg tror på hardt arbeid. Og hvis jeg jobber godt med dette laget, får vi gode resultater.

Så tilbake til hvor lenge Trefilov vil fortsette som trener for det russiske kvinnelandslaget han snart har ledet i totalt 20 år.

– Jeg skal holde på til jeg bæres ut med beina først. Til min tid er over, sier Jevgenij Trefilov, før han illustrerer at en kiste bæres ut og han nynner noe som kan minne om en begravelsessang.

  • Norge–Russland hører du direkte på NRK P1 og NRK Sport fra klokken 20.40 fredag kveld.

Siste nytt

  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters
  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal