Russisk gull - da smiler også Trefilov

De russiske jentene var i ekstase etter å ha sikret OL-gullet i Rio. Til og med trener Jevgenij Trefilov gliste sitt bredeste smil.

HANDBALL-OLY-2016-RIO-FRA-RUS-FINAL

TOMMEL OPP: Russlands trener Jevgenij Trefilov virker fornøyd stort sett gjennom hele OL-finalen mot Frankrike.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

 • Frankrike - Russland 19-22

Etter en tett og jevn kamp kunne de russiske jentene til slutt juble for OL-gull. De kastet seg på gulvet i hallen, før de danset rundt i ring. På sidelinjen stod« bamsen» Jevgenij Trefilov og gliste bredt.

– De har vært det beste laget. De har ikke tapt en eneste kamp i OL og vært kreative, sier NRKs håndballekspert Øystein Havang.

Første gull på sju år

Russlands trener er mest kjent for sine voldsomme utbrudd og kraftsalver på sidelinjen, men landets første OL-gull i håndball betød helt tydelig mye for ham. Men litt brydd virket han da jentene klemte treneren sin, før han gikk av banen mens resten av laget feiret videre.

HANDBALL-OLY-2016-RIO-FRA-RUS-FINAL

SEIERSDANS: Russland gjorde ingen forsøk på å skjule gullgleden.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Trefilov fikk sparken etter OL i London for fire år siden. Året etter ble han hentet tilbake. Siden har Russland trøblet, og lørdag tok de sitt første mesterskapsgull siden VM i 2009 - da de også slo Frankrike.

– De har bygget sten for sten de siste årene. Trefilov har bygget et nytt lag mot OL og nå er de olympiske mestere, påpeker NRKs kommentator Patrick Rowlands.

Norsk dommerduo

Den norske dommerduoen Guro Røen og Kjersti Arntsen var de eneste norske på plass i finalen, etter at Norge tapte med ett mål i semifinalen mot Russland. Og de dømte en kamp hvor lagene fulgte hverandre store deler av tiden.

Russland fikk tidlig en liten ledelse, og til pause stod det (bare) 10-7. Det ble scoret noen flere mål i den andre omgangen, og med under 15 minutter igjen av kampen kom Frankrike ajour med 14-14. Selv da virker Trefilov rolig. I timeoutene virket han stort sett fornøyd.

I sluttminuttene rykket Russland ifra og sikret seg en firemålsseier.

– Det er ufattelig. Jeg kan ikke tro det. Jeg er så glad. Russland har tatt gull i OL, sier Vladlena Bobrovnikova til TV 2.

Da gullet ble utdelt, stod samtlige russiske jenter med tårer i øynene.

Siste nytt

 • Nederland til sluttspel

  Nederland scora to gonger på dei siste fem minutta, og 2-2 mot Tyskland var nok til å ta den siste plassen i "final four" som skal kjempe om sigeren i nasjonsligaen neste sommar.

  Dei tre andre er England, Portugal og Sveits.

 • – Ikke vanskelig å droppe Johansen

  – Var det vanskelig å sette Stefan Johansen ut? ble Lars Lagerbäck spurt på pressekonferansen.

  – Nei. Han vurderte at han ikke kunne spille mer enn 20-30 minutter. Han har noe rart i sin muskulatur. Vi hadde satt ham inn om vi hadde behøvt ham, sa landslagssjefen.

 • Beste sesong på 89 år

  Med 2-0 over Kypros har Norges landslag avsluttet sin beste sesong siden 1929. På ti kamper har laget et poengsnitt på 2,50.

  I 1929 var snittet 2,60, men da spilte Norge bare 5 kamper. 2,50 er tangering av 1934-sesongen.

  Ola Kamara Scorer
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal