Hopp til innhold

Enorm kollaps kostet norsk VM-gull: – Dårligste serien noensinne

Svenskene lider med Vetle Sjåstad Christiansen (31) etter totalsprekken, men fryder seg samtidig over den norske VM-kollapsen.

HdeqAUtrItY

SVENSK GULL: Sverige vant VM-gull på lørdagens stafett foran Norge og Frankrike.

Foto: NTB

Ankermann Vetle Sjåstad Christiansen kom inn alene på standplass hele ett minutt og to sekunder foran Sverige og Frankrike på siste skyting.

Så begynte marerittet for 31-åringen.

– Alt kan skje på siste skyting. Det var det dessverre jeg som måtte sette eksempelet for i dag. Det er jeg skuffet over. Det må jo ha vært den dårligste serien noensinne, sier Sjåstad Christiansen til NRK.

Knærne ristet og Geilo-løperen måtte ut i tre strafferunder.

– Klarere syndebukk får du ikke. Det var utrolig skuffende, men det som skjedde det skjedde, det var ingen vei tilbake når jeg først begynte å skjelven der, fortsetter Sjåstad Christiansen, som spurtet Norge inn til VM-sølv foran Frankrike.

– Alt kan skje i den idretten her, men dette er fryktelig når vi leder med så mye. Å få tre strafferunder der unner jeg han ikke. Det er fryktelig, sier Johannes Thingnes Bø til TV 2.

Samtidig skjøt svenske Sebastian Samuelsson feilfritt og dermed snøt svenskene Norge for gullet.

Lider med Christiansen

– Det er helt fantastisk, så klart. Det er en stor dag for hele vårt lag. Å vinne VM-gull på denne stafetten er helt utrolig, sier en stolt Samuelsson til NRK.

Ankermannen forteller at han fikk med seg at Sjåstad Christiansen bommet tre ganger allerede før han leverte sin perfekte ståendeserie og har medfølelse med rivalen.

– Jeg lider med ham, fordi jeg skjønner hvor tøft det er. Det er sånn det er med skiskyting, og det er det vi svensker har prøvd å forklare gjennom dette VM, sier Samuelsson.

Likevel legger verken Samuelsson eller lagkamerat Martin Ponsiluoma skjul på at det er deilig at det er nettopp Norge som snytes for VM-gull.

y4Bh7GHu1S8

SØLV: Vetle Sjåstad Christiansen blir trøstet av lagkameratene.

Foto: NTB

– Vi prater mye om Norge. At vi vil slå dem, og de er de beste. Å slå dem på den stafetten som gjelder aller mest, det er kult, sier Samuelsson.

– Ja, absolutt. Man kan ikke lyve å si noe annet. Det ble veldig spennende da han begynte å bomme. Da skjønte vi at vi hadde sjansen, og vi tok virkelig vare på den, sier Ponsiluoma til NRK.

Tatt av VM-nervene

Men det ble dramatisk allerede på første etappe.

Etter to ekstraskudd på liggende skyting på åpningsetappen unngikk Lægreid strafferunden på første skyting, men på stående ble 26-åringen tatt av nervene på VM-stadion i Nove Mesto foran 40.000 elektriske tilskuere.

– Jeg vet ikke helt hva som skjer. Jeg føler at blinken har krympa at jeg skyter på liggende blinker og da blir man litt defensiv når jeg begynner å bomme, sier Lægreid til NRK.

– Det er litt ekstra press med at det er VM og ikke en vanlig stafett. Jeg takla ikke det i dag åpenbart, fortsetter han.

Johannes Thingnes Bø og Ole Einar Bjørndalen

Bjørndalen avslørar: – Nekta å dele rom med Thingnes Bø

Etter tre bom på ekstraskuddene på stående måtte Lægreid ut i strafferunden.

– At Norges beste skytter må i strafferunden på første etappe er en liten sensasjon, utbrøt NRKs kommentator Jann Post.

Dermed åpnet VM-stafetten seg og Norge vekslet noe uventet på niendeplass, 44 sekunder bak ledene Estland, vertsnasjon Tsjekkia og Kasakhstan etter første etappe.

Så vartet Tarjei Bø vartet opp med en monsteretappe og gikk Norge tilbake i gullkampen på andre etappe.

– Annet utgangspunkt enn det jeg trodde

– Det var et litt annet utgangspunkt enn det jeg trodde før start, erkjenner Bø til NRK.

Bø unngikk strafferunden på både liggende og stående og hentet forspranget til konkurrentene, før han sendte lillebror Johannes Thingnes Bø ut i tet.

Les også Her forlater Tandrevold stadion – VM kan være over

Tandrevold

Thingnes Bø gikk en sterk etappe og sendte Sjåstad Christiansen ut på det som lenge så ut som en parademarsj.

– Man får litt vondt av ham. Jeg vet hvor vanskelig det var å finne den blinken på skive én med 40 000 tilskuere i ryggen. Jeg håpet at han klarte å nullstille. En runde hadde gått greit, sier Sturla Holm Lægreid til NRK.

Sportsnyheter

ATP Masters 1000 - Monte Carlo Masters

Djokovic etter Ruud-smellen: – Han fortjente å vinne

Casper Ruud (25) er klar for finalen i storturneringen i Monte-Carlo etter å ha brutt en stygg statistikk på tennisbanen.

d

Svensk profil opprørt etter «Janteloppet»: – Nesten et mordforsøk

Max Novak tok en sterk tredjeplass i lørdagens Ski Classic-renn. Men svensken er irritert på det som skjedde på den andre runden – som han tror kan ha kostet ham seieren.

Siste nytt

 • Midtjylland om Olsson: – Fått tilbake motorisk funksjon

  Fotballspilleren Kristoffer Olsson er på bedringens vei etter at ble det kjent at han hadde flere blodpropper i hjernen i mars.

  Det skriver Midtjylland i en pressemelding.

  I starten av mars ble det kjent at Olsson ble rammet av flere blodpropper i hjernen i februar. Senere samme måned var spilleren ute av respirator og ble flyttet til Hammel Neurocenter, hvor han startet sin rehabilitering.

  «Her har Kristoffer fått tilbake både motorisk funksjon og verbale evner. Hans fysiske fremgang er betydelig. Han trener nå aktivt på å kunne gå igjen, og han er i stand til å spise selvstendig», skriver klubben.

  Midtjylland skriver at det fortsatt er kognitive utfordringer som gjenstår og at det er usikkert om han vil bli helt frisk igjen.

  «Likevel er spesialistene ved behandlingssenteret oppmuntret over skrittene Kristoffer har tatt», skriver de. (NTB)

 • Lillebergs Lightning tapte i Washington

  Emil Lilleberg fikk 19 og et halvt minutt på isen, da hans Tampa Bay Lightning tapte 2-4 borte mot Washington Capitals i NHL natt til søndag.

  Etter 2-2 i den første perioden og en målløs andreperiode, var lagene like langt før den tredje. Der sikret John Carlson og Nic Dowd seieren for vertene.

  Lightning er allerede klare for NHL-sluttspillet som starter 20. april.

  Dit skal ikke Mats Zuccarello og hans Minnesota Wild, som uten nordmannen i troppen vant 6-2 borte mot San Jose Sharks søndag.

  Emil Lilleberg
  Foto: David Kirouac / Reuters
 • Amerikansk OL-håp ute av OL

  Alicia Monson, USAs rekordholder på 5000 og 10.000 meter, mister sommerens OL i Paris.

  Årsaken er en avrivning i menisken. Hun har nå blitt operert og det er ventet at hun må gjennom en lengre periode med rehabilitering og opptrening.

  – Jeg har jobbet hardt for muligheten til å representere USA i enda et OL, så det smerter å ikke stille til start, skriver Monson på Instagram.

  25-åringen kom på 5.-plass på 10.000-meteren under VM i Budapest sist sommer. Hun var regnet som en outsider til medalje i sommerens leker.

  US Championships Athletics
  Foto: Ashley Landis / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal