Hopp til innhold

Klæbo slo knallhardt tilbake etter nedtur: – Jeg har stått opp fra de døde

BEITOSTØLEN (NRK): De aller fleste stusset voldsomt da Johannes Høsflot Klæbo ikke engang havnet på pallen i sprint fredag. Men lørdag var det en helt annen utgave av 23-åringen på startstreken.

vnAmRCjl8lE

Klæbo var tilbake på pallen igjen, og var lettet over det.

Foto: terje pedersen

– Jeg har stått opp fra de døde, fra i går. Jeg vet ikke hva som har skjedd over natten, sier 23-åringen smilende til NRK, etter å ha gått inn til en knallsterk andreplass på den 15 kilometer lange intervallstarten i klassisk stil.

– Vet ikke hva som har skjedd

Klæbo ble slått med 18,9 sekunder av Didrik Tønseth og henviste Simen Hegstad Krüger til tredjeplass. Bak seg på resultatlistene hadde han også andre landslagsløpere, som Emil Iversen, Pål Golberg, Erik Valnes og Martin Johnsrud Sundy, for å nevne noen.

Det har med andre ord vært en kontrastfylt døgn. Fredag gikk han rundt i pressesonen og forklarte hvorfor han ikke nådde opp til en topp tre-plassering engang i klassisk sprint. Klæbo ble nummer fem. Øvelsen han historisk er råsterk i.

– Det var mye bedre enn i går. Jeg hadde gode ski og en kropp som spilte på lag. Nå begynner vi å være der vi skal være, sier Klæbo.

-udCX7c-L9w

STERK DAG: For Johannes Høsflot Klæbo, som her sklir over målstreken på lørdagens 15 kilometer på Beitostølen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Tror russerne smiler av prestasjonen

Neste helg kommer et nytt møte med Ruka for Klæbo. Verdenscupåpningen i Finland er første konkurranse i en svært lang sesong. Skistjernen er naturligvis sammen med Emil Iversen Norges store håp i kampen om å vinne verdenscupen sammenlagt.

Den kampen må de ta med to svært revansjesugne russere. Aleksandr Bolsjunov og Sergej Ustjugov leverte sist helg gode generalprøver før verdenscupen starter.

Da NRK spurte Klæbo fredag om hva han tror de to russerne tenkte da han kun ble nummer fem i sprinten, svarte han at de «sikkert sitter og flirer». På spørsmål om de to kanskje har endret syn etter distansen på Beitostølen i dag, kommenterer Klæbo det slik:

– De smiler kanskje ikke like bredt, men de smiler fortsatt. Det blir spennende å møte dem neste helg. Jeg får de svarene jeg trenger her. Jeg har ikke brukt så mye energi på dem, men jeg regner med de får dette med seg, sier han.

SxcJnHk0BMk

FJORÅRETS DUELL: Mellom Aleksandr Bolsjunov og Klæbo i finske Ruka.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Oppvisning

Didrik Tønseth, dagens suverene vinner, gjorde på sin side som i fjor på denne distansen. NRK-kommentator Jann Post kalte det for en oppvisning.

– Det er kjempeartig. Jeg følte meg bra på oppvarmingen, kjente at jeg hadde gode ski, og da klinket jeg bare til, sier Tønseth.

For 28-åringen fra Byåsen var det å vise form viktig. Han har nemlig kniven alvorlig på strupen neste helg. For under mini-touren i Ruka er han ifølge allroundtrener Eirik Myhr Nossum nødt til å gå til topps dersom han skal få løpe EM i terrengløp 8. desember.

– Jeg vil kjempe om pallen sammenlagt. Jeg føler jeg ligger veldig bra an. Men i fjor vant jeg her og ble nummer ti i Ruka, så det er alltids mye som kan skje, sier Tønseth om forhåpningene for neste helg.

yApP_F85j8c

BEITO-KONGEN: Didrik Tønseth har press på seg i starten av denne sesongen, og derfor var det nok godt å starte med en seier.

Foto: terje pedersen

Dersom han faktisk skal løpe mesterskapet, må han ha godt nok resultat i Ruka for å være kvalifisert til Tour de Ski.

– Jeg står på at det som skjer i Ruka er viktigere enn dette. Argumentet mitt er at jeg ønsker ikke å eventuelt måtte bruke mot Didrik at jeg ikke har sett ham gå fort i et godt og langt løp på et senere tidspunkt, hvis det er snakk om uttak, sier Nossum.

PS: For Martin Johnsrud Sundby, som har vunnet denne distansen på Beitostølen hele fem ganger gjennom karrieren, ble det en tøff dag. Han er for øvrig også regjerende verdensmester på 15 kilometer klassisk. I mål var han hele to minutter og 27 sekunder bak Tønseths vinnertid.

Siste nytt

 • Djokovic lett videre i Roland-Garros – får kritikk for politisk budskap

  Novak Djokovic tok seg enkelt videre til 2. runde i Roland-Garros, men etterpå handlet det meste om det politiske budskapet han skrev på en kameralinse.

  Etter å ha vunnet 6-3, 6-2, 7-6 (7-1) over amerikanske Aleksandar Kovacevic skulle serberen signere en kameralinse slik tradisjonen er. Han skrev i stedet «Kosovo er hjertet av Serbia. Stopp volden».

  Kosovo erklærte sin uavhengighet i 2008, men er fortsatt ikke anerkjent av Serbia. De siste dagene har det vært voldshendelser nord i landet etter at kosovoalbanske ordførere er innsatt i kommuner med serbisk befolkningsflertall.

  Nato-soldater fra de fredsbevarende styrkene er blant de sårede i opptøyene.

  Djokovic snakket etter kampen i Paris med serbiske journalister om det han skrev på kameralinsen.

  – Jeg er ikke politiker, og jeg akter ikke å involvere meg i politisk debatt, men som serber får jeg vondt av det som skjer i Kosovo. Våre folk blir skjøvet ut. Dette er det minste jeg kunne gjøre. Som offentlig person føler jeg et ansvar for å støtte våre folk og hele Serbia, sa han ifølge medieoppslag i Serbia.

  – Jeg hører at jeg får mye kritikk i sosiale medier. Jeg vet ikke om noen vil straffe meg, men jeg ville gjort det igjen. Jeg er mot krig og konflikt av alle slag. (NTB)

  France Tennis French Open
  Foto: Jean-Francois Badias / AP
 • Carlsen misset stor fordel i Norway Chess

  Magnus Carlsen hadde ikke helt dagen ved sjakkbrettet og ble nummer sju i lynsjakkturneringen som innledet Norway Chess.

  Carlsen vant tre partier, tapte tre og spilte tre remis. Det holdt ikke til at nordmannen får fordelen av hvite brikker i fem av ni partier i den klassiske delen av Norway Chess, som starter tirsdag. De fem beste i lynsjakkturneringen får den fordelen.

  Carlsen åpnet med å spille remis mot nederlandske Anish Giri. Etter det fulgte to strake tap for Dommaraju Gukesh og Shakhriyar Mamedyarov, men han hentet seg godt inn med seier over både Nodirbek Abdusattorov, Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura.

  I etterkant røk han på tap for landsmann Aryan Tari, før han avsluttet med remis mot Wesley So og Alireza Firouzja. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Sjansesløsing da HamKam og Lillestrøm delte poengene

  Verken HamKam eller Lillestrøm fikk ballen i mål i mandagens eliteseriekamp på Briskeby. Hedmarkingene står uten seier på sine fem siste seriekamper.

  HamKam kom til mandagens hjemmekamp med fire strake serietap i bagasjen. Lillestrøm på sin side tapte nylig cupfinalen mot Brann. På Briskeby var det nok av sjanser, men ingen av lagene greide å sette ballen i nettmaskene. (NTB)

  Eliteserien 2023: HamKam - Lillestrøm
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste