NRK Meny
Normal

Japan vil bruke OL til gjenoppbygging av landet

Fire måneder etter jordskjelvkatastrofen annsonserte Japan at de søker om OL i 2020. – Mesterskapet skal være et symbol på gjenoppbyggingen av landet, sier presidenten i Den japanske olympiske komité (JOC).

Tsunekazu Takeda

Presidenten for Den japanske olympiske komite (JOC), Tsunekazu Takeda.

Foto: Shizuo Kambayashi / Ap

Det var på lørdagens markering av 100-årsjubileumet til Den japanske olympiske komite (JOC) Japan kunngjorde sitt kandidatur til lekene i 2020. Vertsskapsby skal være Tokyo.

Tokyo prøver dermed på nytt etter at de tapte kampen om 2016-OL mot Rio de Janeiro.

– Japan må gjennoppbygges etter jordskjelvkatastrofen. Vi ønsker å la OL i 2020 bli symbolet på gjenoppbyggingen, sa JOC-president Tsunekazu Takeda.

Jordskjelvet utenfor den japanske stillehavskysten 11. mars i år tok livet av over 10 000 mennesker. Skjelvet var så kraftig at det påførte alvorlige skader på flere atomkraftverk.

(Les videre under bildet.)

Kesennuma

Det er fortsatt store skader i Japan etter jordskjelvet. Dette bildet er tatt i Kesennuma 18. juni, altså 100 dager etter jordskjelvet.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

– Knallhard kamp

Takeda påpekte at da Tokyo arrangerte OL i 1964, som første asiatiske by, følte det japanske folk at lekene var et symbol på gjennomoppbyggingen etter atombombene under andre verdens krig.

Nå håper de å klare det samme igjen.

Jacques Rogge

IOK-president Jacques Rogge.

Foto: Dominic Favre / Scanpix/AP

– Vi vil gjøre alt vi kan i arbeidet med å få De olympiske leker tilbake til Tokyo, sa Takeda.

Den frittalende guvernøren i Tokyo, Shintaro Ishihara, understrekte i sin tale på 100-årsmarkeringen at Tokyo mener alvor med søknaden.

– Tokyo har ikke noe imot å kjempe en knallhard kamp for å bygge de fasilitetene som trengs. Jeg vil at JOC skal vinne den knallharde kampen (om å bli OL-arrangør, journ.anm.) koste hva det koste vil, sa han.

Rogge til stede

Presidenten i Den internasjonale olympiske komite (IOK), Jacques Rogge, var også tilstede på markeringen der Tokyo kom med sitt kandidatur.

– IOK er glade for å ha mottatt dette kandidaturet og ønsker Tokyo lykke til, sa han.

Roma (Italia) og Madrid (Spania) har allerede annonsert at de kommer til å søke om 2020-OL. I tillegg skal både Istanbul (Tyrkia) og Doha (Qatar) vurdere å søke.

Sør-koreanske Pyeongchang ble nylig tildelt OL i 2018 .

Siste nytt

 • Start henter ny keeper

  Med Håkon Opdal ute til sommeren, hadde Start kun én seniorkeeper. Nå har klubben hentet tyske Jonas Deumeland, har de to.

  – Med situasjonen som oppstod med Håkon, måtte vi foreta oss noe, sier sportslig leder Tor-Kristian Karlsen.

  Tor-Kristian Karlsen
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Felder tar over Østerrike

  Andreas Felder er mannen som skal få Østerrikes hopplandslag tilbake i verdenstoppen. Felder ble presentert av det østerrikske skiforbundet fredag.

  – Jeg er overrasket over at jeg fikk tilbudet, men ser fram til oppgaven, sier Felder.

 • Wenger ferdig i Arsenal

  Arsène Wenger (68) gir seg som manager i Arsenal. Det skriver klubben i en pressemelding. – Etter nøye vurdering og diskusjoner med klubben, føler jeg tiden er riktig for å gi seg etter sesongen, sier franskmannen, som har ledet laget i over 21 år.

  Arsene Wenger
  Foto: Adrian Dennis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag