Hopp til innhold

Frykter flere tusen døde i Japan

Et jordskjelv med styrke 8,9 har rammet Japan, og en 10 meter høy tsunamibølge har slått innn over kysten i nordøst. Det er gjort enorme ødeleggelser, og det er frykt for flere tusen døde.

Video Tsunami

VIDEO: Se de dramatiske bildene

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er frykt for at flere tusen mennesker kan ha mistet livet, men det vil ennå ta tid før det det blir mulig å få oversikt over den kaotiske situasjonen. Det offisielle tallet på døde er i ettermiddag er 310, mens 350 er registrert som savnet.

544 mennesker er registrert som skadde.

Mellom 200 og 300 døde mennesker er funnet på stranden i havnebyen Sendai i det nordlige Japan, opplyser politiet. Byen ble rammet av en 10 meter høy tsunamibølge like etter jordskjelvet.

Video Direkte fra tsunamirammede Japan

DIREKTE fra japansk fjernsyn. Engelsktalende.

TV-bildene viser enorme vannmasser og gjørme som oversvømmer gater og siger inn over landområder også i flere andre nordlige kystbyer. Det er også meldt om en kraftig eksplosjon på et petrokjemisk anlegg i byen.

Nyheitsbyrået Kyodo melder om et skip med 100 mennesker om bord som skal ha blitt tatt av tsunamibølgen i det nordøstlige Japan. Det er uklart hvordan det har gått med de som var om bord.

Passasjertog forsvunnet

Det samme byrået melder også om at et passasjertog har forsvunnet . Ingen vet hva som har skjedd med toget, og det er også uklart hvor mange mennesker som befant seg om bord.

Den danske seismologen Peter Voss sier til nyhetsbyrået Ritzau at svært mange mennesker vil miste livet. Han sammenligner fredagens tsunami med jordskjelvbølgen som rammet Sørøst-Asia i 2004.

Jordskjelvet er det kraftigste i Japan på over 140 år. Det er det sjuende kraftigste som er registrert i verden noen gang.

Jordskjelv er vanlig i Japan, men ikke skjelv på denne styrken. Reuters-journalist Linda Sieg sier at dette er det klart verste hun har opplevd i de 20 årene hun har bodd i landet.

Skip slengt på land

Det blir meldt om store skip som er slengt på land av tsunamien. Biler flyter rundt i gatene sammen med deler fra sammenraste hus.

Et hotell har rast sammen i Sendai, og det er frykt for at mange mennesker kan være begravet i ruinene.

Det er nå utstedt tsunamivarsel i hele Stillehavet, også for deler det amerikanske fastlandet (California og Oregon) og British Columbia i Canada.

Det er meldt om flere hundre kraftige etterskjelv, noen av dem krarftige.

Uten strøm i Tokyo

Brann nær flyplassen i Sendai etter jordskjelvet.

Det oppsto mange branner etter jordskjelvet, dette er i nærheten av flyplassen i Sendai.

Foto: KYODO / Reuters

I Tokyo ble flere studenter skadet under en avgangsseremoni for 600 elever da taket raste.

Fire millioner husstander har mistet strømmen i og rundt hovedstaden Tokyo.

Motorveien Tohoku nord i Japan er ødelagt fler steder, og det er stans i togtrafikken i den nordlige delen av landet.

Flyplassen Narita i Tokyo var stengt i flere timer, men har nå delvis åpnet igjen. All trafikk med undergrunnstog og forstadstog i storbyen er stanset.

Alle japanske havner har stanset virksomheten.

Åtte japanske militærfly er på vingene for å skaffe en oversikt over skadene i de forskjellige delene av landet. Statsminister Naoto Kan har bedt innbyggerne om å holde seg i ro. Hæren har fått ordre om å delta i rednings- og opprydningsarbeidet.

Den japanske sentralbanken har gjort det klart at de vil gjøre alt de kan for å sikre stabiliteten i finansmarkedet.

Atomkraftverk stengt

Fire atomkraftverk ble automatisk stengt etter skjelvet, men myndighetene sier det ikke er noen fare for sikkerheten. Dette er også bekreftet av Det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

Det ble tidligere i dag meldt om brann i atomkraftverket Nagawa i Miyagi, men denne brannen er nå sslukket. Det skal ikke være registrert lekkasje av radioaktivt materiale.

Det er meldt om en krisesituasjonen ved atomkraftverket Fukushima , der det er problem med å kjøle ned atombrenselet.

TV-bilder viser store flammer som står ut av et oljeraffineri nordøst i Tokyo.

Det er utstedt tsunamivarsel på ti meter høye bølger utenfor kysten av øya Honshu. AFP bekrefter at bølgene er minst fire meter høye. Det er store sjanser for at flere kraftige tsunamier kan ramme.

På den russiske øygruppen Kurillene er 11.000 mennesker evakuert, men bølgene som rammet var ikke mer enn rundt en meter høye. Men det blir advart mot at det kan komme høyere bølger senere.

En talskvinne for det russiske katastrofedepartementet, Jekaterina Potorova, tror likevel ikke at konsekvensene bli så store. Hun regner med at de høyeste bølgene vil være på om lag to meter.

Taiwanske myndigheter opplyser at bølgene hådd deres kyst, uten å gjøre skade.

Ifølge AFP kunne man kjenne det kraftige skjelvet i Kinas hovedstad Beijing, 2500 kilometer unna.

Var kraftigere enn først målt

Jordskjelvet ble først målt til å ha en styrke på 7,9, og ble først oppgradert til 8,8 og så oppgradert på nytt til 8,9.

Siden 1906 er det kun registrert fem skjelv som har vært kraftigere.

Utenriksdepartementet har ifølge NTB foreløpig ikke fått inn meldinger om skadde nordmenn etter jordskjelvet som utløste en tsunamien.

Ryker fra havnen

Skjelvet hadde sitt episenter ute i havet, omtrent 380 kilometer nordøst for Tokyo, ifølge USGS.

Det meldes at folk i Tokyo strømmet ut fra husene sine, og at det ryker fra bygninger i havnen. Taiwans værsenter advarte folk mot å oppholde seg langs kysten, det samme har flere andre land i området gjort.

Det er bare to dager siden forrige kraftige jordskjelv i Japan, da det ble registrert et skjelv med styrke på 7,2 omtrent 200 kilometer øst for landet.

Jordskjelv i Japan, fredag 11. mars 2011

Journalister i nyhetsbyrået AP beskytter seg mot jordskjelvet fredag.

Foto: Itsuo Inouye / Ap
Video Tsunami i Japan

VIDEO: Jordskjelvet rammer hovedstaden Tokyo.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.