NRK Meny
Normal

Norsk vinteridrett vil ha OL i 2022

De syv store vinteridrettsforbundene vil gå for OL i Norge i 2022. – Glem det, sats på 2026 i stedet, mener en av verdens fremste eksperter på OL-arbeid.

Dæhlie

Bjørn Dæhlie og Vladimir Smirnov sist det var OL i Norge, på Lillehammer i 1994. Her har Dæhlie akkurat vunnet 15 kilometer jaktstart.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

VM SKISKYTING 2009

Skiskytterpresident Tore Bøygård.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Petter Rønningen

Tromsø 2018-leder Petter Rønningen ber norsk idrett droppe søknad om 2022-OL. Han mener det kommer for tidlig.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
Bjørge Stensbøl

Tidligere toppidrettssjef og Tromsø 2018-sjef Bjørge Stensbøl.

Foto: Lien, Kyrre, Lien / SCANPIX
Arne Myhrvold

Arne Myhrvold, tidligere visepresident for Lillehammer olympiske organisasjonskomité, president for Norges olympiske komité, president for Norges Idrettsforbund og styremedlem i Tromsø 2018.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Tildelingen av vinter-OL i 2018 til Sør-Korea, gjør sannsynligheten stor for at et land i Europa vil få OL fire år senere.

Og allerede før OL-jubelen brøt ut i Pyeongchang onsdag, har de syv store vinteridrettsforbundene i Norge snakket sammen om veien frem til en OL-søknad til 2022, kan NRK avsløre.

Les også: Mektig kvartett i OL-samtaler i løpet av sommeren

– Alle var positive

Dette møtet fant sted for noen uker siden. Skiforbundet, Skiskytterforbundet, Ishockeyforbundet, Snowboardforbundet, Skøyteforbundet, Bob-, Ake- og Skeletonforbundet og Curlingforbundet var representert, kan skiskytterpresident Tore Bøygård fortelle.

– Intensjonen er at vi skal utfordre idrettsstyret på å sette i gang en ny prosess. Samtlige syv som var til stede på dette møtet var veldig positive til at vi skulle utfordre idrettsstyret på en ny OL-søknad, sier han til NRK.

Ved forrige korsvei, da Tromsøs drøm om å arrangere OL i 2018 strandet, var ikke særforbundene veldig mye på banen. Interessen for et OL i Tromsø var lunken hos forbundene selv.

– Grunnen til at vi ønsker å diskutere dette er at nå vil vinteridrettsforbundene ha en hånd på rattet når det løpet eventuelt skal gå, sier Bøygard.

De syv forbundene skal møtes igjen «etter ferien» for å diskutere videre fremgangsmåte. Dato er foreløpig ikke fastsatt.

– Sats på 2026

En mann som vet det aller meste om hvor komplisert det er å få OL, er Petter Rønningen. Han har spesialisert seg på å jobbe for land som ønsker OL, var en drivkraft for Lillehammer i 1994, og var administrerende direktør for Tromsø 2018.

Han er klar på at Norge og Oslo bør glemme 2022, og heller satse på 2026.

– Jeg tror det er langt bedre å forberede seg på noe som kan slå inn i 2026, i stedet for å ile av gårde med et råkjør mot OL i Oslo i 2022, sier tidligere administrerende direktør for Tromsø 2018, Petter Rønningen, til NRK.

Han trekker frem en sannsynlig knallhard motstander i München mot 2022 som én viktig faktor, og mener Norge «bør tenke seg veldig godt» om før man går inn i en konkurranse mot den tyske storbyen.

– Ting tar tid

– Dessuten blir det tøffere og tøffere å få OL. Et OL må settes inn i en større visjon enn bare det å arrangere et godt mesterskap. Idretten og landets øverste myndigheter må være enige om at om de nå skal søke, må et OL være med på å styrke Oslo som en vinteridrettshovedstad i Europa, transporten og kommunikasjonen må være bra nok, og at vinteridretten skal sørge for bedre forutsetninger for befolkningen.

Det at München sannsynligvis også vil søke, er intet hinder for Norge, mener Bjørge Stensbøl. Også han jobbet for å få OL til Tromsø i 2018.

– Om München skulle få OL i 2022, vil en norsk søknad uansett føre mye godt med seg. Pyeongchang fikk OL på 3. forsøk, Lillehammer på sitt 2. forsøk. Det tar tid å bygge de nødvendige nettverkene, sier han til NRK.

Skal Norge søke om OL i 2022, må det gjøres i 2013. Det blir for kort tid til å lage en søknad som er god nok, mener Rønningen.

– En helhetlig visjon som IOC vil bifalle tar det tid å utarbeide. Det blir mer og mer krevende å få OL, og det gjelder å være godt forberedt når man går i krigen med dette.

Vil ikke ha noen bykamp

Som administrerende direktør i Tromsø 2018 så Rønningen den norske bykampen om OL fra innsiden.

– Det var et veldig dårlig konsept, som ikke må gjenstas, sier han.

Arne Myhrvold, som var visepresident for Lillehammer olympiske organisasjonskomité, er tidligere idrettspresident og styremedlem i Tromsø 2018, er enig i at bykamper innad i landet ikke er en farbar vei.

– Hvis Norge vil, kan vi få OL i 2022. Da har vi en sjanse. Men bykamper i Norge er dårlige greier, fordi vi ikke klarte å samle oss etterpå. Oslo er vår beste kandidat slik jeg ser det, sier han til NRK.

Siste nytt

 • Casper Ruud klar for French Open

  Casper Ruud vant den avgjørende kvalifiseringskamp mot franske Alexendre Müller. Med 2-0 i sett kunne Ruud slippe jubelen løs for avansement til første runde i French Open.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP
 • Xavi blir værende i Qatar

  Tidligere Barcelona-spiller Xavi Hernández har skrevet under en ny toårskontrakt med Al-Sadd. Dermed blir den spanske 38-åringen værende i den qatarske ligaen til han fyller 40 år. Xavi har spilt for Al-Sadd siden 2015.

  SOCCER-SPAIN/ Barcelona's Messi celebrates his goal against Sevilla with teammate captain Hernandez during their Spanish first division soccer match at Nou Camp stadium in Barcelona
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters
 • Vidal tiltalt for vold

  Bayern München-stjernen Arturo Vidal er tiltalt for kroppskrenkelse etter en voldsepisode på en nattklubb i byen i fjor høst. Statsadvokaten i München opplyser at strafferammen for det Vidal er tiltalt for er fengsel i inntil 10 år.

  Vidal
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag