Hopp til innhold

Tilskuertallene overrasker håndballstjernene: – Er det sant?

Så langt i håndball-VM har det vært svært glisne tribuner på Norges kamper sammenlignet med tidligere mesterskap. Flere landslagsprofiler reagerer med vantro når de hører tilskuertallene.

Glisne tribuner

GLISSENT: Til tross for at en delegasjon nordmenn har tatt turen til Polen, har det vært mange ledige seter under VM så langt.

Foto: Tomasz Markowski / REUTERS

– Er det sant?, utbryter landslagsspiller Gøran Johannessen når NRK viser han tilskuertallene fra årets håndball-VM.

Johannessen og de norske håndballherrene har på ingen måte blitt bortskjemt med fulle hus under håndball-VM i Polen og Sverige. Da Norge slo Nederland i thrillerkampen på Tauron Arena forrige tirsdag, var det kun 2.750 tilskuere på plass.

I de andre kampene har tallet vært noe høyere, men «tilskuerrekorden» er på bare 5.100 i kampen mellom Qatar og Norge.

Til sammenligning var det minste tilskuertallet i forrige VM – uten koronarestriksjoner – 6.500.

Ønsker fulle haller

Selv om arenaene Norge har spilt på i Polen har kapasitet til å romme mellom 11.000 og 15.000 tilskuere, har kun 3.875 publikummere i snitt fått med seg Norges seks VM-kamper.

– Jeg vil selvfølgelig spille for flest mulig. Når du får så gode rammer som den hallen faktisk har og får spille i så store arenaer, så hadde det vært kulest om man fylte de arenaene, sier Johannessen til NRK etter Nederland-kampen.

Håndball-VM herrer 2023: Pressetreff med håndballgutta

OVERRASKET: Flensburg-Handewitt-spiller Gøran Johannessen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Mesterskapsdebutant Tobias Grøndahl stemmer i:

– Det er selvfølgelig litt kjipt. Når du spiller VM, EM og alt det der, så har du lyst til å spille foran fulle tribuner hver kamp.

Magnus Abelvik Rød beskriver det hele som «trist».

– Du ønsker jo alltid å spille håndball foran flest mulig. Det er vanskelig å få det til hvis folk ikke kommer, sier Rød.

Johannessen mener de kunne spilt i mindre haller for å få en bedre opplevelse.

– Man kunne bare spilt i en mindre hall. Spiller man i en mindre hall, så er akustikken bedre og det føles også bedre. Men slik er det ikke. Vi kan ikke gjøre så mye med det, sier han.

Les også: Wille satt ut av Drillo-spørsmål: – Herre Jesus

Drillo, Wille
Drillo, Wille

– Vi har følt støtte

Landslagstrener Jonas Wille forteller at de norske tilskuerne har vært veldig høylytte til nå i mesterskapet.

Han sperrer derfor opp øynene når han hører hvor mange tilskuere som faktisk har vært til stede.

Jonas Wille

SYND: Det mener landslagssjef Jonas Wille om tilskuertallene.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Jeg var ikke klar over det. Det er selvfølgelig synd. Det kan jo hende at det tar seg opp nå i hovedrunden, at folk har ventet litt på det, sier Wille.

– Det er viktig å få frem at de nordmennene som har vært her og heiet på oss, har gjort en kjempefin innsats. Vi har følt at vi har fått støtte i arenaen. Det er viktig for oss, og så er det kjempehyggelig om det kommer enda flere, legger han til.

Utfordring med tid og sted

Manglende tilgjengelighet og logistikk kan være en del av forklaringen bak de lave tilskuertallene, tror landslagstreneren.

– Det å reise fra Norge til Polen på en hverdag for eksempel, det er jo ikke alle som kan gjøre det. Det er jo litt utfordringer med det selvfølgelig, konstaterer Wille.

Håndball-VM herrer 2023: Qatar - Norge

HÅPER PÅ FLERE FREMOVER: Tobias Grøndahl.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Grøndahl håper at flere nordmenn kan ta med seg støtten hjemmefra over til nabolandet Sverige.

– Jeg vet ikke om det er det de prioriterer, å dra til Polen for å se oss spille håndball. Vi får i hvert fall mye støtte hjemme. Det er det ingen tvil om. Det er mange aktive på sosiale medier, sier Grøndahl.

– Så får vi håpe at når det er kamper i Sverige for vår del, at noen norske tar turen over grensen og prøver å se en kamp med oss, avslutter han.

Norge spiller kvartfinale mot Spania onsdag kveld kl. 18.00. Hør kampen på NRK Radio.

Sportsnyheter

Tror den greske sensasjonen kan ta VM-medalje: – Alt kan skje

Få hadde hørt om greske AJ Ginnis før slalåmrennet i Chamonix. I dag tok han sin første pallplass i verdenscupen. Nå tror den regjerende verdensmesteren at han også kan overraske i VM.

Siste nytt

 • Vålerenga hentet Sahraoui-erstatter

  Kantspilleren Daniel Håkans bytter ut Jerv med Vålerenga foran den kommende sesongen. Finnen har signert en avtale som strekker seg over fire år.

  – Det føles veldig bra å være her. Jeg ser virkelig fram til å komme i gang og til å treffe mine nye lagkamerater, sier Håkans til klubben.

  På det internasjonale overgangsvinduets siste dag solgte Vålerenga sin offensive magiker Osame Sahraoui til Heerenveen.

  Håkans vil dermed fylle tomrommet etter Sahraoui.

  – Vi har fulgt Daniel i lang tid. Han er en kantspiller med et ekstremt rykk og en voldsom fart, og det er viktig i dagens fotball. Han er også aktuell for det finske A-landslaget, og det er uten tvil en kjempesignering for Vålerenga, sier Dag-Eilev Fagermo om nysigneringen.

  vlhpUZ6veFM�8BIM����+5���������
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Norge ute av Davis Cup-kvalifiseringen

  Viktor Durasovic og Herman Høyeraal greide ikke å forlenge det norske håpet i kvalifiseringen til tennisturneringen Davis Cup.

  Durasovic og Høyeraal tapte doublekampen for Nikola Cacic og Filip Krajinovic med sifrene 4-6, 6-3, 3-6. Det var Norges tredje strake tap i best av fem-serien, og dermed er håpet ute.

  rFFJZQlVmCI
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Norsk totaldominans i generalprøven før VM – Golberg vant

  De norske herrene herjet med resten av verdenscupsirkuset i den siste individuelle konkurransen før VM braker løs i slutten av februar.

  Til slutt ble det syvdobbelt norsk på 10 kilometeren. foran Pål Golberg vant foran Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo.

  Distansen skal ikke gås i VM i Planica, da skal det gås 15 kilometer. Likevel blir det et tøft uttak for landslagsledelsen, mener ekspertene. Kun fire mann får plass, unntatt regjerende mester Hans Christer Holund som har friplass.

  – Det er helt umulig. Alle de åtte nordmennene er medaljeutøvere, mener NRKs ekspert Torgeir Bjørn.

  Dagens vinner, Pål Golberg, sier at han er uaktuell for den distansen i VM.

  – Det er ingen som vinner i VM og vinner i generalprøven, sier Golberg med glimt i øyet.

  – Står du på at du ikke skal gå?

  – Ja, det står jeg på. Forholdene kommer til min fordel i dag. Det er raskt føre. Det er tøffe forhold og tøff løype i VM. Da står jeg på at andre er bedre enn meg, mener Golberg.

  Men helnorsk pall var altså ikke nok. Bak fulgte de på rekke og rad: Harald Østberg Amundsen, Didrik Tønseth, Hans Christer Holund og Iver Tildheim Andersen okkuperte de neste plassene før franske Hugo Lapalus tok den åttendeplassen.

  Bak han ble Sjur Røthe nummer ti og gjorde at det var åtte norske menn blant de ti beste.

  France FIS Cross Country World Cup
  Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste