Hopp til innhold

Wille satt ut av Drillo-spørsmål: – Herre Jesus

Norge herjet med Qatar og er klare kvartfinale i håndball-VM. Etter kampen fikk landslagssjef Jonas Wille det tøffere, da en tidligere landslagssjef kom med en utfordring.

Drillo, Wille

UTFORDRING: Tidligere landslagssjef i fotball, Egil Drillo Olsen, kom med en utfordring til landslagssjef Jonas Wille etter kampen mot Qatar.

Foto: NTB

Anført av Gøran Johannesen og Torbjørn Bergerud hadde Norge svært få problemer mot Qatar, og kunne nærmest cruise inn til seier på halv maskin.

Nå er Willes menn klare for kvartfinale, ettersom Tyskland slo Nederland 33-26 i den siste kampen lørdag kveld. I kvartfinalen venter enten Spania eller Frankrike.

– Det er deilig at det ble avklart i kveld. Det er selvsagt godt å ha avansementet i boks allerede nå, sier landslagssjef Jonas Wille.

Verken Serbia eller Nederland kan ta igjen Norge eller Tyskland som har åtte poeng. Neste for Norge blir en gruppefinale mot tyskerne i siste kamp i hovedrunden.

– Kampen betyr mye. Jeg har lagkamerater og venner på det laget, så det betyr en del å vinne den kampen, sier Frisch Auf Göppingen-spiller Kevin Gulliksen til NRK.

– Det blir tøft. Norge er en av favorittene, kanskje til og med til å vinne hele mesterskapet, sier Tyskland-keeper Andreas Wolff til Viaplay.

Håndball-VM herrer 2023: Qatar - Norge

SENTRALE: Torbjørn Bergerud (i fokus) og Gøran Johannesen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Drillo satte ut landslagssjefen

Etter den overbevisende seieren viste Viaplay en hilsen til Wille fra den tidligere fotballandslagssjefen, Egil «Drillo» Olsen, som ønsket lykke til med resten av mesterskapet. Men Drillo, som er skarp i geografi, hadde også med seg en utfordring.

– Det var veldig hyggelig at Drillo gidder å snakke med meg. Det var vanskelig fordi jeg måtte tenke voldsomt og fikk litt stress der, sier landslagssjef Wille til NRK, som innrømmet at han er stor fan.

– Hei Jonas. Jeg har hørt at du er interessert i geografi og kan veldig mye om hovedsteder. Så da har jeg en nøtt til deg, sa Drillo.

Drillo

KOM MED UTFORDRING: Egil «Drillo» Olsen.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Oppgaven var å finne ut hvilken hovedstad man skulle frem til, med tre hint: En hovedstad i Europa. Bytt en av bokstavene med nabobokstaven i alfabetet, og du har en afrikansk hovedstad.

– Herre Jesus, nei, neste spørsmål, svarte Wille, som ristet på hodet og ikke hadde sjans til å gjette riktig.

Riktig svar var hovedstaden i Kapp Verde, Praia. Den europeiske hovedstaden var Praha i Tsjekkia.

– Hvis du bytter ut H-en med naboen i alfabetet som er en I, da får du Praia, som er hovedstaden i Kapp Verde i Afrika. Lykke til videre Jonas, sa Drillo og smilte.

– Jeg trengte litt hjelp for å løse den, men det var hyggelig å høre fra Drillo, sier en fornøyd landslagssjef til NRK.

– Se på det trøkket

Norge gikk ut i hundre mot Qatar og ledet hele 5-0 etter syv minutter spilt. Det var mye takket være Torbjørn Bergerud i mål, som reddet fem av fem skudd han fikk imot seg.

– For en drømmestart av Bergerud, sa NRKs håndballkommentator Patrick Rowlands.

Qatar reiste seg noe etter Norges gode start, og var bare tre mål bak da Abdelrahman Abdalla satte 5-8 etter halvspilt omgang, men Norges stjernekeeper var virkelig i det umulige hjørnet.

Håndball-VM herrer 2023: Qatar - Norge

STORSPILTE: Norges stjernekeeper Torbjørn Bergerud.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Etter 20 minutter spilt hadde Bergerud levert syv redninger, like mange som han hadde hele kampen mot Serbia.

– Keeperne spiller begge en vanvittig kamp, men særlig Torbjørn som stenger buret totalt i 40 minutter, sier Gøran Johannesen til NRK.

– Det er utrolig hva selvtillit kan gjøre, sier Bergerud om egen prestasjon.

Og da Kevin Gulliksen (fire mål) og Johannesen (seks mål) leverte lekent samspill og trøkk i angrep kunne Norge gå til pause med en ledelse på 14-9. Spesielt Johannesen var påskrudd, som hamret inn to susere før han elegant lobbet inn kampens siste scoring før pause.

– Se på det trøkket Gøran Johannesen kommer med. Det er voldsomt, sa Viaplay-kommentator Daniel Høglund.

Håndball-VM herrer 2023: Qatar - Norge

HERJET: Norge- og Flensburg-Handewitt-spiller Gøran Johannesen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Og storspillet fra Johannesen og Bergerud fortsatte i andre omgang. Førstnevnte var toppscorer i kampen da han fintet seg lekkert forbi Qatar-forsvaret, mens Bergerud leverte fantomredninger på rekke og rad på andre siden.

Det ble så mange redninger at NRK-ekspert Håvard Tvedten måtte bryte ut i latter.

Resten av kampen ble en ren seiersmarsj. Kristian Bjørnsen ble byttet inn og scoret fire mål på åtte minutter da han satte 25-14. Til slutt ble det 30-17 til Norge.

Qatar får krass kritikk

NRKs håndballekspert Håvard Tvedten var ikke særlig imponert over det Norges motstander stilte opp med.

– Vi møter et Qatar-lag som, med fare for å ta hardt i, er det dårligste laget vi har møtt så langt i mesterskapet, sa Tvedten.

– De ser slappe ut og mangler ideer for hva de skal gjøre for å komme gjennom det norske forsvaret, sa Tvedten.

EM Håndball herrer 2018.

KRITISK: NRK-ekspert Håvard Tvedten. Her sammen med kommentatorkollega Patrick Rowlands.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Jeg synes de mister motet i andre omgang når vi drar ifra sånn som vi gjør, sier Johannesen etter kampen.

Etter kampslutt fortsatte kritikken fra NRK-ekspert Tvedten.

– Vi møter en motstander som ikke truer oss i det hele tatt. De har bare møtt opp for å gjennomføre ser det ut som. Det blir tannløst og de har ikke så mye å komme med. De gjør det enkelt for oss, sier Tvedten.

Nesten hele laget er fra andre land

Qatar har i flere år leiet inn spillere fra andre land til både klubblag og landslag. I VM på hjemmebane i 2015 kom laget helt til finalen og tok sølv, også da med flere innleide spillere.

– Jeg forstår ikke hvorfor man velger å gjøre det på den måten, men de velger å gjøre det sånn, sa Bergerud til NRK før kampen.

Les også Fikk lukrativ kontrakt i Midtøsten – ville aldri spilt for Qatar

Håndball. EHFs Euro Cup, landslagsturnering menn (3. runde): Norge Sverige. Sør Amfi Arendal.

Også lagkamerat Sebastian Barthold reagerer på praksisen til landet som har blitt beskyldt for sportsvasking og fått omfattende kritikk for sin behandling av migrantarbeidere og forholdet til menneskerettigheter.

– Det synes jeg ikke noe særlig om. Man skal ha en nasjonalfølelse. Det tror jeg er noe som kjennetegner de gode lagene, sa Sebastian Barthold.

Siste nytt

 • Casper Ruud trekker seg fra turnering

  25 år gamle Casper Ruud trekker seg fra den kommende ATP-turneringen i Kitzbühel, som varer fra 22.- til 27. juli.

  Det melder turneringen selv på sin Instagram.

  Turneringen i Østerrike skulle vært Ruuds siste før OL i Paris.

  Ruud er for tiden opptatt med ATP250-turnering i svenske Båstad, hvor han spiller double på lag med Rafael Nadal. De spiller semifinale mot den brasilianske duoen Orlando Luz/Rafael Matos lørdag.

  Casper Ruud
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • Adidas beklaget for bruk av supermodell etter press fra proisraelsk gruppe

  Klesmerket Adidas har beklaget for reklamekampanjen der den amerikanske propalestinske modellen Bella Hadid (27) brukte en redesignet sko fra OL i 1972.

  Under OL i München i 1972 ble 11 israelere drept i et terrorangrep, som Svart September, en palestinsk paramilitær organisasjon stod bak.

  Adidas har slettet kampanjen fra sosiale medier etter reaksjoner fra proisraelske grupper, som «Combat Antisemitism Movement».

  I en pressemelding krevde de både en unnskyldning og at Hadid ble droppet umiddelbart.

  – Hvis ikke vil det bli sett på som et direkte angrep på minnet til de 11 israelerne som ble myrdet mens de bare prøvde å delta i De olympiske leker, sa Sacha Roytman administrerende direktør.

  Hadid er en verdenskjent modell, med palestinskfødt far.

  Hun har ofte tatt til orde for palestinernes undertrykkelse i sosiale medier, særlig etter Israels kontinuerlige bombing av Gaza etter Hamas-angrepet 7. oktober 2023. FN og flere humanitære organisasjoner har sagt at Israels krigshandlinger strider med folkeretten.

  Hadid har altså ingen tilknytning til massakren i 1972, og var en av flere modeller brukt til å reklamere for løpeskoen. Likevel reviderer Adidas resten av kampanjen.

  – Vi er bevisste på at det er blitt gjort koblinger til tragiske historiske hendelser – selv om disse er helt utilsiktede – beklager vi for opprøret og ubehaget vi har forårsaket, sa Adidas sin talsmann Stefan Pursche til Washington Post torsdag, etter at flere internasjonale medier har omtalt saken.

  Hadid er fortsatt avbildet på hjemmesiden i skoannonsen.

  Bella Hadid.
  Foto: AFP
 • Nadal slet seg videre i Båstad – 18 servebrudd i historisk lang kamp

  Den spanske tennislegenden Rafael Nadal (38) måtte virkelig jobbe for å ta seg forbi argentinske Mariano Navone i kvartfinalen i ATP 250-turneringen i Båstad.

  Spanjolen sikret semifinalebillettene med sifrene 6-7 (2-7), 7-5, 7-5. Kampen varte i fire timer og ett minutt, noe som er den lengste tresettskampen i ATP-historien, ifølge tennisjournalisten José Morgado.

  I semifinalen venter kroatiske Duje Ajdukovic, som er rangert som nummer 130 i verden.

  Kampen fikk en fartsfylt start, hvor spillerne brøt hverandre totalt seks ganger i det første settet. Til slutt sto det 6-6, og det måtte avgjøres i tiebreak. Navone var der klart best og vant 7-2.

  Det andre settet fortsatte på samme måte med fem brudd, men denne gangen var Nadal i dytten og vant 7-5.

  Dermed måtte avansementet avgjøres i et tredje sett, hvor det også ble sju brudd. Nadal viste rutine og servet til slutt inn seieren til 7-5.

  Tidligere hadde Nadal og Navone aldri møttes før. Nadal er rangert som nummer 261 i verden, mens Navone er helt oppe på 36.-plass på verdensrangeringen. (NTB)

  Rafa Nadal
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal