Hopp til innhold

Wille satt ut av Drillo-spørsmål: – Herre Jesus

Norge herjet med Qatar og er klare kvartfinale i håndball-VM. Etter kampen fikk landslagssjef Jonas Wille det tøffere, da en tidligere landslagssjef kom med en utfordring.

Drillo, Wille

UTFORDRING: Tidligere landslagssjef i fotball, Egil Drillo Olsen, kom med en utfordring til landslagssjef Jonas Wille etter kampen mot Qatar.

Foto: NTB

Anført av Gøran Johannesen og Torbjørn Bergerud hadde Norge svært få problemer mot Qatar, og kunne nærmest cruise inn til seier på halv maskin.

Nå er Willes menn klare for kvartfinale, ettersom Tyskland slo Nederland 33-26 i den siste kampen lørdag kveld. I kvartfinalen venter enten Spania eller Frankrike.

– Det er deilig at det ble avklart i kveld. Det er selvsagt godt å ha avansementet i boks allerede nå, sier landslagssjef Jonas Wille.

Verken Serbia eller Nederland kan ta igjen Norge eller Tyskland som har åtte poeng. Neste for Norge blir en gruppefinale mot tyskerne i siste kamp i hovedrunden.

– Kampen betyr mye. Jeg har lagkamerater og venner på det laget, så det betyr en del å vinne den kampen, sier Frisch Auf Göppingen-spiller Kevin Gulliksen til NRK.

– Det blir tøft. Norge er en av favorittene, kanskje til og med til å vinne hele mesterskapet, sier Tyskland-keeper Andreas Wolff til Viaplay.

Håndball-VM herrer 2023: Qatar - Norge

SENTRALE: Torbjørn Bergerud (i fokus) og Gøran Johannesen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Drillo satte ut landslagssjefen

Etter den overbevisende seieren viste Viaplay en hilsen til Wille fra den tidligere fotballandslagssjefen, Egil «Drillo» Olsen, som ønsket lykke til med resten av mesterskapet. Men Drillo, som er skarp i geografi, hadde også med seg en utfordring.

– Det var veldig hyggelig at Drillo gidder å snakke med meg. Det var vanskelig fordi jeg måtte tenke voldsomt og fikk litt stress der, sier landslagssjef Wille til NRK, som innrømmet at han er stor fan.

– Hei Jonas. Jeg har hørt at du er interessert i geografi og kan veldig mye om hovedsteder. Så da har jeg en nøtt til deg, sa Drillo.

Drillo

KOM MED UTFORDRING: Egil «Drillo» Olsen.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Oppgaven var å finne ut hvilken hovedstad man skulle frem til, med tre hint: En hovedstad i Europa. Bytt en av bokstavene med nabobokstaven i alfabetet, og du har en afrikansk hovedstad.

– Herre Jesus, nei, neste spørsmål, svarte Wille, som ristet på hodet og ikke hadde sjans til å gjette riktig.

Riktig svar var hovedstaden i Kapp Verde, Praia. Den europeiske hovedstaden var Praha i Tsjekkia.

– Hvis du bytter ut H-en med naboen i alfabetet som er en I, da får du Praia, som er hovedstaden i Kapp Verde i Afrika. Lykke til videre Jonas, sa Drillo og smilte.

– Jeg trengte litt hjelp for å løse den, men det var hyggelig å høre fra Drillo, sier en fornøyd landslagssjef til NRK.

– Se på det trøkket

Norge gikk ut i hundre mot Qatar og ledet hele 5-0 etter syv minutter spilt. Det var mye takket være Torbjørn Bergerud i mål, som reddet fem av fem skudd han fikk imot seg.

– For en drømmestart av Bergerud, sa NRKs håndballkommentator Patrick Rowlands.

Qatar reiste seg noe etter Norges gode start, og var bare tre mål bak da Abdelrahman Abdalla satte 5-8 etter halvspilt omgang, men Norges stjernekeeper var virkelig i det umulige hjørnet.

Håndball-VM herrer 2023: Qatar - Norge

STORSPILTE: Norges stjernekeeper Torbjørn Bergerud.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Etter 20 minutter spilt hadde Bergerud levert syv redninger, like mange som han hadde hele kampen mot Serbia.

– Keeperne spiller begge en vanvittig kamp, men særlig Torbjørn som stenger buret totalt i 40 minutter, sier Gøran Johannesen til NRK.

– Det er utrolig hva selvtillit kan gjøre, sier Bergerud om egen prestasjon.

Og da Kevin Gulliksen (fire mål) og Johannesen (seks mål) leverte lekent samspill og trøkk i angrep kunne Norge gå til pause med en ledelse på 14-9. Spesielt Johannesen var påskrudd, som hamret inn to susere før han elegant lobbet inn kampens siste scoring før pause.

– Se på det trøkket Gøran Johannesen kommer med. Det er voldsomt, sa Viaplay-kommentator Daniel Høglund.

Håndball-VM herrer 2023: Qatar - Norge

HERJET: Norge- og Flensburg-Handewitt-spiller Gøran Johannesen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Og storspillet fra Johannesen og Bergerud fortsatte i andre omgang. Førstnevnte var toppscorer i kampen da han fintet seg lekkert forbi Qatar-forsvaret, mens Bergerud leverte fantomredninger på rekke og rad på andre siden.

Det ble så mange redninger at NRK-ekspert Håvard Tvedten måtte bryte ut i latter.

Resten av kampen ble en ren seiersmarsj. Kristian Bjørnsen ble byttet inn og scoret fire mål på åtte minutter da han satte 25-14. Til slutt ble det 30-17 til Norge.

Qatar får krass kritikk

NRKs håndballekspert Håvard Tvedten var ikke særlig imponert over det Norges motstander stilte opp med.

– Vi møter et Qatar-lag som, med fare for å ta hardt i, er det dårligste laget vi har møtt så langt i mesterskapet, sa Tvedten.

– De ser slappe ut og mangler ideer for hva de skal gjøre for å komme gjennom det norske forsvaret, sa Tvedten.

EM Håndball herrer 2018.

KRITISK: NRK-ekspert Håvard Tvedten. Her sammen med kommentatorkollega Patrick Rowlands.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Jeg synes de mister motet i andre omgang når vi drar ifra sånn som vi gjør, sier Johannesen etter kampen.

Etter kampslutt fortsatte kritikken fra NRK-ekspert Tvedten.

– Vi møter en motstander som ikke truer oss i det hele tatt. De har bare møtt opp for å gjennomføre ser det ut som. Det blir tannløst og de har ikke så mye å komme med. De gjør det enkelt for oss, sier Tvedten.

Nesten hele laget er fra andre land

Qatar har i flere år leiet inn spillere fra andre land til både klubblag og landslag. I VM på hjemmebane i 2015 kom laget helt til finalen og tok sølv, også da med flere innleide spillere.

– Jeg forstår ikke hvorfor man velger å gjøre det på den måten, men de velger å gjøre det sånn, sa Bergerud til NRK før kampen.

Les også: Fikk lukrativ kontrakt i Midtøsten – ville aldri spilt for Qatar

Håndball. EHFs Euro Cup, landslagsturnering menn (3. runde): Norge Sverige. Sør Amfi Arendal.
Håndball. EHFs Euro Cup, landslagsturnering menn (3. runde): Norge Sverige. Sør Amfi Arendal.

Også lagkamerat Sebastian Barthold reagerer på praksisen til landet som har blitt beskyldt for sportsvasking og fått omfattende kritikk for sin behandling av migrantarbeidere og forholdet til menneskerettigheter.

– Det synes jeg ikke noe særlig om. Man skal ha en nasjonalfølelse. Det tror jeg er noe som kjennetegner de gode lagene, sa Sebastian Barthold.

Siste nytt

 • Bremer sendte Juventus til semifinale

  Juventus er klar for semifinale i den italienske cupen etter 1-0 seier over Lazio. Juventus spilte sterkt fra start, men fant ikke veien til nettmaskene før det 44. minutt da brasilianeren Bremer nikket ballen i mål etter et innlegg fra Filip Kostic.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Marco Alpozzi / AP
 • Real Madrid nærmer seg Barcelona etter seier

  Real Madrid kuttet Barcelonas forsprang til fem poeng da de vant 2-0 på hjemmebane mot Valencia.

  Real Madrid jakter erkerivalen som for tiden innehar 1.-plassen i La Liga med et saftig forsprang. Etter torsdagens seier over Valencia skiller det fem poeng.

  Hjemmelaget inntok tidlig førersetet i kampen og presset mot mål, men slet med å få ballen i mål da gjestene forsvarte seg godt.

  Sju minutter etter pausen dundret Marco Asensio ballen i mål fra distanse og sendte «Los Blancos» i ledelsen. Minuttet etter økte Vincius Junior til 2-0 etter å ha løpt fra Valencias Gabriel Paulista.

  20 minutter før kampslutt så det ut til at den brasilianske midtstopperen var lei av å bli lekt med av landsmannen Vinicius Junior. Gabriel sparket ned Real Madrid-vingen og ble vist direkte rødt.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Duplantis feilet i verdensrekordforsøk – vant likevel

  Sveriges stavyndling Armand Duplantis viste storform allerede i sesongstarten, selv om verdensrekordforsøket ikke lyktes. Han nøyde seg med 6,10.

  Det gjorde han i sitt eget stevne, Mondo Classic i Uppsala. Det ble avviklet samme dag som Karsten Warholm hadde sitt stevne i Ulsteinvik.

  – Det føltes bra, særlig ettersom det var første konkurranse i sesongen, sa Duplantis til SVT. Han var vinner av konkurransen allerede på 6,00. Han gikk over 6,10 i tredje forsøk før han kommanderte lista opp på 6,22. Der ble det tre riv.

  Pål Haugen Lillefosse var en av elleve stavhoppere som konkurrerte i en fullsatt hall i Uppsala. Han greide 5,82, men feilet på den norske rekordhøyden 5,91.

  Duplantis i Mondo Classics
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste