Hopp til innhold

Åpner opp om knallhardt kjør mot egen kropp: – I stedet for å moderere, så ble det ganske ekstremt

TRONDHEIM (NRK): I jakten på OL-plass i 2022 har Didrik Tønseth jobbet hardt for å stable på plass et opplegg og ikke minst apparat rundt seg. Nå har de viktigste brikkene falt på plass.

Didrik Tønseth

KLAR FOR NY SESONG: Didrik Tønseth, her under en treningsøkt i Granåsen tirsdag morgen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det er et nytt team. Det er kun jeg som er utøver, men jeg har et nytt støtteapparat og en trener med Trond Nystad bak roret, sier Tønseth mens han smiler i intervju med NRK i Granåsen-anlegget i Trondheim tirsdag.

Gammel kjenning blir trener og rådgiver

Det har gått nesten halvannen måned siden Tønseth bekreftet overfor NRK at han etter sju år elitelandslag ikke lenger fikk fornyet tillit av Norges skiforbund.

Umiddelbart startet jobben med å få på plass et privat opplegg fram mot OL i Beijing til vinteren. Det vil si å finne gode nok støttespillere, og ikke minst å finne sponsorer til å finansiere både gode hjelpere og et solid samlingsopplegg.

Tønseth

JOBBET HARDT: Didrik Tønseth (venstre) og Chris Jespersen med intervalltrening i rulleskiløypene i Granåsen tirsdag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Nå har 30-åringen fått kabalen til å gå opp. Blant annet har han skaffet seg en smører, det er en mastergradsstudent som skal følge ham tett i et forskningsprosjekt på veien tilbake til toppen, og en rekke nye sponsoravtaler er forlenget.

Men den viktigste nyheten er at han har skaffet seg en ny trener, som til gjengjeld er en gammel kjenning.

Trond Nystad får nemlig en nøkkelrolle som treningsrådgiver. Den tidligere norske landslagstreneren har vært relativt usynlig etter at han sa opp jobben i det østerrikske skiforbundet som en konsekvens av dopingskandalen under VM i Seefeld i 2019.

– Drevet rovdrift med kroppen

Fra 2011 til 2015 var han imidlertid trener for Tønseth på det norske landslaget.

Nystad sier til NRK at hans viktigste oppgave blir å «bringe litt fornuft» inn i Tønseths trening. Han mener nemlig at Tønseths treningsiver er så stor at det har skapt problemer.

Nystad

KLAR FOR Å BIDRA: Tidligere landslagstrener Trond Nystad, her under et seminar i Oslo i 2019.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– En av de tingene jeg ser er at han kanskje har blitt litt for ivrig. Det gikk veldig bra, det var veldig mange gode konkurranser han følte seg bra, og plutselig tenkte han kanskje at «klarer jeg det, så klarer jeg det». Så ble det litt for mye over en litt lengre tidsperiode, og så har han drevet rovdrift med kroppen, påpeker den rutinerte treneren.

– Ble ganske ekstremt til slutt

– Jeg er helt enig i det. Jeg hadde veldig suksess i noen år med et ganske ekstremt opplegg, sier Tønseth selv.

Han viser til lange og tøffe treningsturer, eksperimentering med trening, samtidig som han hadde et veldig spesielt kostholdsregime inn mot konkurranse.

Bakgrunn: Gikk seg helt tom i fire timer – så dirret Tønseths kropp av sukkersjokk

– Som ble et regnestykke som gikk i minus stadig vekk. I stedet for å moderere, så ble det ganske ekstremt til slutt. Så gir kroppen deg juling, så blir det dårlige resultater. Det går sakte og du kjemper mot deg selv i stedet for å spille på lag med kroppen.

Nå handler alt om jevnt påfyll av alt. Som mer hvile, jevnere og kortere treningsøkter og mer næring underveis i treningen.

Får reise med landslaget til høyden

En annen viktig detalj har vært å lande et bra opplegg for høydetrening. Lekene i Beijing 2022 går som kjent på rundt 1750 meters høyde. Tønseth reiser alene til Mellom-Europa denne sommeren. I tillegg sier han at han har et ønske om å bli med landslaget på deres høydeopphold i august/september i Font-Romeu i Pyreneene.

– Jeg håper jeg kan være med og få den matchingen der, sier han og humrer godt når NRK spør om han må kjøpe seg inn på det opplegget.

– Jeg tror ikke jeg får gratis flybillett. Men det er kjekt hvis jeg får være med der, teste og se nivået. De er best i verden.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum sier følgende om sin tidligere elevs ønske:

– Jeg har gitt klarsignal til at han kan være med oss på den samlingen. Han har spurt, vi har tatt det internt og det er greit.

Trening langrenn Beitostølen

GA TØNSETH KLARSIGNAL: Eirik Myhr Nossum og Didrik Tønseth, her avbildet sammen for noen år siden.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Trangt nåløye

Det er bare åtte herreløpere som skal til OL i Beijing. Nåløyet er med andre ord trangere enn noen gang. Nystad mener det første skrittet handler om å være helt sikker på at kroppen er mottagelig for trening.

– Der har vi en god følelse akkurat nå, men sikker kan man aldri være. Og andre steget er å kunne trene bra og fornuftig fram til uttaksrennene, det betyr å minimere feil. Klarer vi det er sjansene gode, men det er åtte stykk, det er trangt nåløye.

– Hans fordel er at han er relativt lett i kroppen og responderer bra på høyde, så da får vi se hvordan det går. Det betyr ikke at med en gang han er i form så skal han til OL, men klarer han å gjøre jobben bra og får noen gode konkurranser, så består muligheten.

Tønseth og Jespersen

JOBBET HARDT: Didrik Tønseth (venstre) og Chris Jespersen med intervalltrening i rulleskiløypene i Granåsen tirsdag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tønseth erkjenner at han må være i kjempeform når alvoret braker løs på Beitostølen i november.

– Du må egentlig være på pallen to dager på rad der, sier han.

Han modererer seg litt etter hvert og slår fast at han må være blant topp fem distanseløpere i Norge. Deretter kan han kvalifisere seg til verdenscupen de påfølgende ukene.

Blir mentor og skal bringe fornuft

Nystad sier hans viktigste oppgave blir å være en form for mentor som skal bringe fornuft inn i treningsarbeidet. Bringe kvalitetskontroll og at det ikke går for fort i svingene.

Siden han sa opp jobben i Østerrike har 49-åringen jobbet som konsulent for kombinert og skiskyting, spesielt i Mellom-Europa. Både enkeltutøvere og landslag. Så har han også et annet prosjekt, med trening for eldre mennesker og trening for folk som ikke nødvendigvis skal bli verdensmester, som opptar det meste av tiden hans.

– Blir litt frustrert

Nå gjør han altså comeback som trener med en norsk topputøver. Nystad beskriver Tønseth som veldig ivrig, og et talent uten like. Rask med og uten joggesko og med ski på beina.

– Så han har hatt en liten periode nå det har gått litt tungt, og det er klart at han, som alle andre idrettsutøvere, da blir litt frustrert, og det er det vi skal prøve å finne litt ut av i denne prosessen.

– Kroppen begynner å bli mottakelig for trening, og det er jo en god start, og da betyr det at vi må fortsette å jobbe godt. Han må, for all del, trene så mye som kroppen tåler og være sikker på at han har overskudd til enhver tid. Det er det som blir det viktigste.

Siste nytt

  • Benske og Tjøm finaleklare i ro-EM

    Lars Benske og Ask Tjøm var nest best i oppsamlingsheatet og rodde Norges dobbeltsculler i lettvekt til EM-finale.

    Duoen var i mål på tiden 6.42,81 og endte bak Spania. Fire båter fra oppsamlingen tok seg til lørdagens finale i ungarske Szeged.

    Torsdag ble Benske og Tjøm nummer to i det siste av to heat. Bare vinnerne gikk da rett til finalen.

    Martin Helseth rodde inn til 7.22,61 og 3.-plass i oppsamlingsheatet for singlescullere. Det var akkurat ikke godt nok til å gå videre til A-semifinale. (NTB)

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal