Hopp til innhold

Åpner opp om knallhardt kjør mot egen kropp: – I stedet for å moderere, så ble det ganske ekstremt

TRONDHEIM (NRK): I jakten på OL-plass i 2022 har Didrik Tønseth jobbet hardt for å stable på plass et opplegg og ikke minst apparat rundt seg. Nå har de viktigste brikkene falt på plass.

Didrik Tønseth

KLAR FOR NY SESONG: Didrik Tønseth, her under en treningsøkt i Granåsen tirsdag morgen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det er et nytt team. Det er kun jeg som er utøver, men jeg har et nytt støtteapparat og en trener med Trond Nystad bak roret, sier Tønseth mens han smiler i intervju med NRK i Granåsen-anlegget i Trondheim tirsdag.

Gammel kjenning blir trener og rådgiver

Det har gått nesten halvannen måned siden Tønseth bekreftet overfor NRK at han etter sju år elitelandslag ikke lenger fikk fornyet tillit av Norges skiforbund.

Umiddelbart startet jobben med å få på plass et privat opplegg fram mot OL i Beijing til vinteren. Det vil si å finne gode nok støttespillere, og ikke minst å finne sponsorer til å finansiere både gode hjelpere og et solid samlingsopplegg.

Tønseth

JOBBET HARDT: Didrik Tønseth (venstre) og Chris Jespersen med intervalltrening i rulleskiløypene i Granåsen tirsdag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Nå har 30-åringen fått kabalen til å gå opp. Blant annet har han skaffet seg en smører, det er en mastergradsstudent som skal følge ham tett i et forskningsprosjekt på veien tilbake til toppen, og en rekke nye sponsoravtaler er forlenget.

Men den viktigste nyheten er at han har skaffet seg en ny trener, som til gjengjeld er en gammel kjenning.

Trond Nystad får nemlig en nøkkelrolle som treningsrådgiver. Den tidligere norske landslagstreneren har vært relativt usynlig etter at han sa opp jobben i det østerrikske skiforbundet som en konsekvens av dopingskandalen under VM i Seefeld i 2019.

– Drevet rovdrift med kroppen

Fra 2011 til 2015 var han imidlertid trener for Tønseth på det norske landslaget.

Nystad sier til NRK at hans viktigste oppgave blir å «bringe litt fornuft» inn i Tønseths trening. Han mener nemlig at Tønseths treningsiver er så stor at det har skapt problemer.

Nystad

KLAR FOR Å BIDRA: Tidligere landslagstrener Trond Nystad, her under et seminar i Oslo i 2019.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– En av de tingene jeg ser er at han kanskje har blitt litt for ivrig. Det gikk veldig bra, det var veldig mange gode konkurranser han følte seg bra, og plutselig tenkte han kanskje at «klarer jeg det, så klarer jeg det». Så ble det litt for mye over en litt lengre tidsperiode, og så har han drevet rovdrift med kroppen, påpeker den rutinerte treneren.

– Ble ganske ekstremt til slutt

– Jeg er helt enig i det. Jeg hadde veldig suksess i noen år med et ganske ekstremt opplegg, sier Tønseth selv.

Han viser til lange og tøffe treningsturer, eksperimentering med trening, samtidig som han hadde et veldig spesielt kostholdsregime inn mot konkurranse.

Bakgrunn: Gikk seg helt tom i fire timer – så dirret Tønseths kropp av sukkersjokk

– Som ble et regnestykke som gikk i minus stadig vekk. I stedet for å moderere, så ble det ganske ekstremt til slutt. Så gir kroppen deg juling, så blir det dårlige resultater. Det går sakte og du kjemper mot deg selv i stedet for å spille på lag med kroppen.

Nå handler alt om jevnt påfyll av alt. Som mer hvile, jevnere og kortere treningsøkter og mer næring underveis i treningen.

Får reise med landslaget til høyden

En annen viktig detalj har vært å lande et bra opplegg for høydetrening. Lekene i Beijing 2022 går som kjent på rundt 1750 meters høyde. Tønseth reiser alene til Mellom-Europa denne sommeren. I tillegg sier han at han har et ønske om å bli med landslaget på deres høydeopphold i august/september i Font-Romeu i Pyreneene.

– Jeg håper jeg kan være med og få den matchingen der, sier han og humrer godt når NRK spør om han må kjøpe seg inn på det opplegget.

– Jeg tror ikke jeg får gratis flybillett. Men det er kjekt hvis jeg får være med der, teste og se nivået. De er best i verden.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum sier følgende om sin tidligere elevs ønske:

– Jeg har gitt klarsignal til at han kan være med oss på den samlingen. Han har spurt, vi har tatt det internt og det er greit.

Trening langrenn Beitostølen

GA TØNSETH KLARSIGNAL: Eirik Myhr Nossum og Didrik Tønseth, her avbildet sammen for noen år siden.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Trangt nåløye

Det er bare åtte herreløpere som skal til OL i Beijing. Nåløyet er med andre ord trangere enn noen gang. Nystad mener det første skrittet handler om å være helt sikker på at kroppen er mottagelig for trening.

– Der har vi en god følelse akkurat nå, men sikker kan man aldri være. Og andre steget er å kunne trene bra og fornuftig fram til uttaksrennene, det betyr å minimere feil. Klarer vi det er sjansene gode, men det er åtte stykk, det er trangt nåløye.

– Hans fordel er at han er relativt lett i kroppen og responderer bra på høyde, så da får vi se hvordan det går. Det betyr ikke at med en gang han er i form så skal han til OL, men klarer han å gjøre jobben bra og får noen gode konkurranser, så består muligheten.

Tønseth og Jespersen

JOBBET HARDT: Didrik Tønseth (venstre) og Chris Jespersen med intervalltrening i rulleskiløypene i Granåsen tirsdag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tønseth erkjenner at han må være i kjempeform når alvoret braker løs på Beitostølen i november.

– Du må egentlig være på pallen to dager på rad der, sier han.

Han modererer seg litt etter hvert og slår fast at han må være blant topp fem distanseløpere i Norge. Deretter kan han kvalifisere seg til verdenscupen de påfølgende ukene.

Blir mentor og skal bringe fornuft

Nystad sier hans viktigste oppgave blir å være en form for mentor som skal bringe fornuft inn i treningsarbeidet. Bringe kvalitetskontroll og at det ikke går for fort i svingene.

Siden han sa opp jobben i Østerrike har 49-åringen jobbet som konsulent for kombinert og skiskyting, spesielt i Mellom-Europa. Både enkeltutøvere og landslag. Så har han også et annet prosjekt, med trening for eldre mennesker og trening for folk som ikke nødvendigvis skal bli verdensmester, som opptar det meste av tiden hans.

– Blir litt frustrert

Nå gjør han altså comeback som trener med en norsk topputøver. Nystad beskriver Tønseth som veldig ivrig, og et talent uten like. Rask med og uten joggesko og med ski på beina.

– Så han har hatt en liten periode nå det har gått litt tungt, og det er klart at han, som alle andre idrettsutøvere, da blir litt frustrert, og det er det vi skal prøve å finne litt ut av i denne prosessen.

– Kroppen begynner å bli mottakelig for trening, og det er jo en god start, og da betyr det at vi må fortsette å jobbe godt. Han må, for all del, trene så mye som kroppen tåler og være sikker på at han har overskudd til enhver tid. Det er det som blir det viktigste.

Sportsnyheter

Ronaldo benk

Ronaldo slaktes av egen trener etter disse bildene

Cristiano Ronaldo har blitt byttet ut i alle tre VM-kampene til Portugal. Bilder fra benken får Portugals trener til å se rødt.

Hvor syk er fotball-legenden Pelé?

Mens Brasil spiller for sin sjette VM-tittel i Qatar, ligger legenden Pelé på sykehus med en alvorlig kreftsykdom. Men familien benekter at han er dødssyk, slik brasilianske medier hevder.

Siste nytt

 • Dyvik mister Beitostølen-helg

  Sverige må klare seg uten både Ebba Andersson og Anna Dyvik på start når langrennsverdenscupen fortsetter på Beitostølen kommende helg.

  Dyvik sliter med det som beskrives som «lettere symptomer» i luftveiene etter rennene på Lillehammer. Hun velger derfor å ikke starte på Beitostølen.

  Mandag opplyste Det svenske skiforbundet i en pressemelding at Ebba Andersson har testet positivt for korona. Hun skal ha lettere symptomer, men reiser hjem.

  Anna Dyvik erstattes av Jenny Solin på fredagens sprint på Beitostølen, mens Lovisa Modig får sjansen i distanserennet lørdag. Ingrid Hallquist kommer inn for Ebba Andersson. (NTB)

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • «Pensjonert» svensk skøytestjerne fikk gjev pris

  Den svenske skøyteløperen Nils van der Poel er tildelt det prestisjetunge Bragdguldet for sine prestasjoner forrige sesong.

  Van der Poel tok to gull og satte én verdensrekord under Beijing-OL. Prestasjonen i Kina fulgte han opp med gull i allround-VM på Hamar. Det var første gang på 49 år at en svensk skøyteløper vant mesterskapet.

  Suksessen gjorde 26-åringen til en av Sveriges aller heteste idrettsutøvere forrige sesong. Nå hedres han med det tradisjonsrike Bragdguldet, som deles ut av Svenska Dagbladet.

  Etter kjempesesongen valgte van der Poel litt overraskende å avslutte karrieren.

  Han er tildelt Bragdguldet i tøff konkurranse med flere andre svenske idrettshelter. OL-gullvinnerne Walter Wallberg (kulekjøring), Sara Hector (alpint) og Jonna Sundling (langrenn) var også blant de heteste kandidatene.

  Det samme var stavhopperen Armand Duplantis. Han gjorde nærmest rent bord i 2022. Ved siden av VM- og EM-gull ble det tre verdensrekorder. (NTB)

  Skøyte-VM 2022, allround i Hamar Olympiahall
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Flere nye får sjansen i kombinert-renn

  Gyda Westvold Hansen og flere nye fjes får sjansen under kommende helgs kontinentalcuprenn i kombinert på Lillehammer.

  Ved siden av seiersmaskinen Westvold Hansen består den norske troppen Ida Marie Hagen (Haslum IF), Marte Leinan Lund (Tolga IL), Thea Øihaugen (Gausdal Skilag), Mille Marie Hagen (Haslum IF), Ingrid Låte (Strandbygda IL) og Kjersti Græsli (Tydal IL).

  – Rennene på fredag og lørdag gir unge utøvere muligheten til å kapre COC-poeng. Det betyr at døren åpner seg for å gå verdenscup senere i sesongen. Dette er en stor mulighet som både vi og våre utenlandske konkurrenter ønsker å gripe med begge hender, sier landslagstrener Thomas Kjelbotn.

  Gyda Westvold Hansen vant begge verdenscuprennene på Lillehammer sist helg. I lørdagens renn sørget Ida Marie Hagen for norsk dobbeltseier med sin annenplass. (NTB)

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste