Hopp til innhold

Tønseth bekrefter at han vrakes fra landslaget: – Det er tungt

Det har ligget i kortene, men har vært langt fra sikkert. Men etter syv sesonger er det klart at det foreløpig er slutt for Didrik Tønseth som eliteløper på landslag.

oLCE50FC_F8

TØFF SESONG: For Didrik Tønseth, her avbildet under NM i Granåsen i januar i år.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Det bekrefter 29-åringen overfor NRK tirsdag – og som innebærer at han må bygge sitt eget støtteapparat og stå på egne bein inn i OL-sesongen.

– Det er selvfølgelig kjedelig, jeg har sett den komme og etter to trøblete år så var ikke det noe stor overraskelse, men det er tungt, det er det, sier Tønseth.

d7AmF2-B_18

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum, her under VM i Oberstdorf i år.

Foto: Terje Pedersen / NTB

NRK har vært i kontakt med allroundtrener Eirik Myhr Nossum torsdag, men han vil ikke bekrefte eller avkrefte noen ting og viser til uttaket som offentliggjøres 4. mai.

På spørsmål om hvor tøft det har vært å ta ut laget i år, svarer treneren slik:

– Det å ta ut et herrelag til mesterskap, eller en landslagstropp, det er fryktelig tøft. Det er harde bud. Og selvfølgelig er resultat det desidert viktigste, sier Nossum.

Stille siden januar

Det var våren 2014 han gjorde sitt inntog på landslaget. Siden har han vært fast inventar blant Norges beste allroundløpere. Men de siste to sesongene har det vært blytungt.

Fra å ha levert pallplasser i verdenscupen og vært nær VM-medalje i Seefeld sesongen 2018/2019, har noe skjedd de to siste vintrene.

Didrik Tønseth

NÆR VM-MEDALJE: Didrik Tønseth hjelpes ut av målområdet etter 15 kilometeren i VM i Seefeld i 2019. Tønseth var nære medalje, men en sprekk mot slutten holdt bare til en femteplass.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

De gode resultatene har uteblitt og sist vinter har både han og landslagsledelsen vært i villrede om situasjonen.

Under NM på Tønseths hjemmebane i Granåsen i midten av januar, meddelte trener Eirik Myhr Nossum at elevens sesong var over allerede da.

Siden har det vært stille rundt ham.

– Tåler endelig å trene igjen

Men han sier han har fått det han kaller svært viktig hjelp av Olympiatoppen Midt-Norge de siste månedene. Der har fagpersoner hjulpet ham med å granske hva det er som har skjedd, beskriver han.

TCtzJEnM5WY

HER AVSLUTTET HAN SESONGEN: Didrik Tønseth, her under NM i Granåsen i januar i år. 30 kilometeren var sist gang han gikk et skirenn.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

De har ikke funnet eksakt hva som har vært galt, men gjort justeringer, testet, prøvd ulike ting både når det gjelder trening og kosthold.

– Jeg har egentlig fått oppløftende resultater. Jeg har fått kroppen til å bli i godt gammelt slag på tester. Så jeg føler jeg har gjort en grundig jobb sammen med dem. Det er jo motiverende, sier Tønseth.

– I vinter så det ikke ut til å være i nærheten. Svarene jeg har fått de siste månedene viser at jeg endelig tåler å trene og prestere igjen.

Har startet å planlegge opplegg

Han er klokkeklar på at målet nå er å kvalifisere seg for OL i Beijing februar 2022 og være en del av verdenstoppen igjen. Tønseth erkjenner at han må finne en smart vei dit når man ikke er på landslag og ordne et opplegg godt nok for å ta mesterskapsmedalje.

– Jeg har forutsett at dette kom til å skje. Jeg har kommet et stykke i et å lage et ordentlig opplegg ved å knytte til meg fagpersoner som jeg har brukt og vil benytte meg av videre.

På NRKs spørsmål om det er aktuelt å knytte til seg Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug i privatlaget Team Eidissen BN Bank, svarer Tønseth «ingen kommentar».

Siste nytt

 • VM i ishockey: Plassen er berget

  Norge er klar for neste års elite-VM ishockey etter at Storbritannia tapte 3-4 for Latvia i gruppespillet søndag.

  Dermed kan ikke britene ta igjen Norges fem poeng. Petter Thoresens gutter møter Sverige senere søndag kveld, men plassen er allerede berget.

  Storbritannia ledet 2-0 før Latvia svarte i midtperioden, og laget var oppe i 3-1-ledelse. Etter to perioder ledet britene 3-2.

  I den siste perioden utnyttet Latvia to overtallsspill til å utlignet og score det som skulle bli seiersmålet med 6.49 minutter igjen av kampen. Andris Dzerins ble matchvinner.

  Norge har ved siden av Sverige også igjen USA i sin siste kamp. Storbritannia har igjen Østerrike.

  Petter Thoresen gir seg som landslagstrener etter VM og overlater jobben til svenske Tobias Johansson.

  2021 IIHF Ice Hockey World Championship, Day 3, Norway - Italy. Erlend Lesund
  Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 • Målfattig mellom LSK og Lyn

  Det ble lite mål da LSK kvinner møtte Lyn på hjemmebane. Andrea Willmann skapte kampens største sjanse like etter hvilen. Hun ble spilt gjennom etter en utsøkt pasning, men avslutningen havnet like utenfor mål. Willmann hadde også et skudd på mål, men det ble reddet av Lyns sisteskanse, Kirvil Odden. Dermed har keeperen holdt buret rent i tre kamper på rad.

  Det var jevnt mellom lagene, og endte til slutt 0-0.

  Toppserien fotball 2021: Vålerenga-Lyn (4-0)
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Norsk 20-åring nær VM-plass etter gull

  Mangekjemper Sander Aae Skotheim tok NM-gull i tikamp med hele 8126 poeng søndag. Poengsummen betyr at han klatrer til en 20.-plass på verdensrankingen, og de 24 beste blir invitert til VM. – Sesongens mål er egentlig EM, men VM hadde vært utrolig kult. Vi må gå for det når vi har mulighet, sier Skotheim til NRK. Markus Rooth satte norsk rekord tidligere i mai med 8307 poeng.

  Skotheim
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste