Nystad sier opp etter dopingsaken: – Kan ikke motivere meg når sånne ting skjer

SEEFELD/OSLO (NRK): Trond Nystad vil ikke fortsette i det østerrikske skiforbundet etter dopingavsløringene.

trond Nystad

SISTE DAGER: Trond Nystad intervjues av NRK før herrestafetten fredag.

Foto: NRK

Østerrikerne Dominik Baldauf og Max Hauke er to av de fem langrennsløperne som er dopingtatt, og det er årsaken til at Nystad gir seg i jobben.

Det var VG som først meldte om Nystads oppsigelse.

– Jeg kan ikke motivere meg selv for det når sånne ting skjer. Jeg har ikke lyst mer, sier Nystad til NRK.

– Kunne du sett for deg noe sånt?

– Hvis jeg hadde sett for meg det, hadde jeg aldri tatt jobben.

– Det er snille gutter

Nystad ville først avvente for å se bevis. Etter å ha sett bildene av Max Hauke som blir tatt av politiet mens han overfører blod, sa han opp. Også Dominik Baldauf har innrømmet bloddoping, og Nystad er naturligvis svært skuffet.

– Det er snille gutter, det er det verste av alt. Det er ingenting som tilsier at de kan gjøre noe dumt. De er snille, de er hyggelige, de er intelligente. Men hvordan de klarer å gjøre noe så dumt, kan jeg ikke forklare, sier nordmannen til NRK.

dominik baldauf og max hauke

Det var Dominik Baldauf og Max Hauke som ble pågrepet fra Østerrike.

Foto: AFP PHOTO / NRK

Treneren sier imidlertid at han ikke mistenker at personer i det østerrikske støtteapparatet har kjent til eller tilrettelagt dopingbruket til Hauke og Baldauf.

Nystad er bosatt i Ramsau i Østerrike sammen med kona Claudia Nystad. Han fullfører VM, så er jobben i skiforbundet over. Da reiser han hjem med familien.

– Nå skal vi teste ski og gjøre tingene som gjøres. Vi får blokkere det andre ute, så får vi «deale» med resten senere.

– Hvordan er dette for utøverne?

– Det er for jævlig. De har drømt om å få lov til å gå VM på hjemmebane.

Nystad, som tidligere var landslagstrener for det norske herrelandslaget i langrenn, har koordinert langrenn, skiskyting og kombinert i det østerrikske skiforbundet. Han ble ansatt i 2015.

Markus Gandler

MÅ GÅ: Langrennssjef i skiforbundet i Østerrike.

Foto: Luca Bruno / AP

Kan komme flere pågripelser

Torsdag kom også nyheten om at Markus Gandler, langrennssjef i det østerrikske skiforbundet, må gå etter sesongen etter dopingavsløringene under ski-VM.

Og ifølge den østerrikske avisen Kronen Zeitung kan det komme flere dopingavsløringer i kjølvannet av dopingrazziaene.

Den tyske idrettslegen Mark Schmidt (40), som er pågrepet i forbindelse med dopingskandalen i VM, samarbeider nemlig med sin forsvarer med myndighetene i saken, noe som kan føre til flere pågripelser.

Legen skal i årevis ha hjulpet et stort antall idrettsfolk å dope seg.

Siste nytt

 • Warholm vant to priser

  Karsten Warholm forsynte seg av prisene da Norges største friidrettsprofiler ble hedret for sine prestasjoner i 2019-sesongen onsdag. Verdensmesteren på 400 meter hekk ble kåret til årets mannlige utøver og ble i tillegg tildelt prisen som årets navn kåret av Friidrettens Venner. Warholms treningsmakker Amalie Iuel ble kåret til årets kvinnelige utøver på gallaen i Oslo onsdag, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk prisen som årets forbilde. Stavhopper Pål Haugen Lillefosse fra Fana ble årets unge utøver. Prisen til årets lag gikk til kvartetten Stian Øvergaard Aarvik, Johan Bugge, Torstein Tengsareid og Håkon Skarsholt som tok bronsemedalje under EM i motbakkeløp. Ikke overraskende ble årets øyeblikk 5000-meterfinalen under VM i Doha. Der Norge hadde tre Ingebrigtsen-brødre til start. Den svaksynte sprinteren Salum Kashafali fra Norna-Salhus fikk prisen som årets gjennombrudd. Han ble nylig verdensmester på 100 meter under para-VM, og i tillegg tok han NM-gull på samme distanse på Hamar i sommer. Sleggeveteranen Eivind Henriksen ble hedret som årets lagspiller. (NTB)

  Årets mannlige utøver
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Gattuso ny Napoli-trener

  Carlo Ancelotti fikk sparken fra Napoli i går, til tross for å ha ledet klubben til 16.-delsfinalen i mesterligaen etter 4-0 seieren over Genk i går. I dag ble Gennaro Gattuso presentert som ny Napoli-trener. Den tidligere AC Milan-trenerens store utfordring blir å lede laget opp fra en syvendeplass inn til en plass som gir mesterligaspill neste sesong. – Det er flaut å se Napoli der vi er på tabellen. Dette laget har det som trengs for å ta en topp fire plassering, sier den nybakte Napoli-treneren.

  Gennaro Gattuso ny Napoli-trener
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • FIFA avviser støtte til superliga

  FIFA-president Gianni Infantino sier han ikke har støttet planene om en egen superliga for europeiske fotballklubber. Infantino fikk spørsmålet om støtten etter at New York Times meldte at Real Madrid-president Florentino Pérez har hatt samtaler med Infantino om planene om en utbryterliga for de europeiske storklubbene. – FIFA har ikke gitt noen støtte for de rapporterte planene om en lukket europeisk superliga. FIFA vil ikke støtte noe slikt prosjekt, sa Infantino. (NTB)

  FIFA-president Gianni Infantino
  Foto: John Thys / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal