Nystad sier opp etter dopingsaken: – Kan ikke motivere meg når sånne ting skjer

SEEFELD/OSLO (NRK): Trond Nystad vil ikke fortsette i det østerrikske skiforbundet etter dopingavsløringene.

trond Nystad

SISTE DAGER: Trond Nystad intervjues av NRK før herrestafetten fredag.

Foto: NRK

Østerrikerne Dominik Baldauf og Max Hauke er to av de fem langrennsløperne som er dopingtatt, og det er årsaken til at Nystad gir seg i jobben.

Det var VG som først meldte om Nystads oppsigelse.

– Jeg kan ikke motivere meg selv for det når sånne ting skjer. Jeg har ikke lyst mer, sier Nystad til NRK.

– Kunne du sett for deg noe sånt?

– Hvis jeg hadde sett for meg det, hadde jeg aldri tatt jobben.

– Det er snille gutter

Nystad ville først avvente for å se bevis. Etter å ha sett bildene av Max Hauke som blir tatt av politiet mens han overfører blod, sa han opp. Også Dominik Baldauf har innrømmet bloddoping, og Nystad er naturligvis svært skuffet.

– Det er snille gutter, det er det verste av alt. Det er ingenting som tilsier at de kan gjøre noe dumt. De er snille, de er hyggelige, de er intelligente. Men hvordan de klarer å gjøre noe så dumt, kan jeg ikke forklare, sier nordmannen til NRK.

dominik baldauf og max hauke

Det var Dominik Baldauf og Max Hauke som ble pågrepet fra Østerrike.

Foto: AFP PHOTO / NRK

Treneren sier imidlertid at han ikke mistenker at personer i det østerrikske støtteapparatet har kjent til eller tilrettelagt dopingbruket til Hauke og Baldauf.

Nystad er bosatt i Ramsau i Østerrike sammen med kona Claudia Nystad. Han fullfører VM, så er jobben i skiforbundet over. Da reiser han hjem med familien.

– Nå skal vi teste ski og gjøre tingene som gjøres. Vi får blokkere det andre ute, så får vi «deale» med resten senere.

– Hvordan er dette for utøverne?

– Det er for jævlig. De har drømt om å få lov til å gå VM på hjemmebane.

Nystad, som tidligere var landslagstrener for det norske herrelandslaget i langrenn, har koordinert langrenn, skiskyting og kombinert i det østerrikske skiforbundet. Han ble ansatt i 2015.

Markus Gandler

MÅ GÅ: Langrennssjef i skiforbundet i Østerrike.

Foto: Luca Bruno / AP

Kan komme flere pågripelser

Torsdag kom også nyheten om at Markus Gandler, langrennssjef i det østerrikske skiforbundet, må gå etter sesongen etter dopingavsløringene under ski-VM.

Og ifølge den østerrikske avisen Kronen Zeitung kan det komme flere dopingavsløringer i kjølvannet av dopingrazziaene.

Den tyske idrettslegen Mark Schmidt (40), som er pågrepet i forbindelse med dopingskandalen i VM, samarbeider nemlig med sin forsvarer med myndighetene i saken, noe som kan føre til flere pågripelser.

Legen skal i årevis ha hjulpet et stort antall idrettsfolk å dope seg.

Siste nytt

 • Lewandowski redda Bayern

  Bayern München sleit lenge mot botnlaget Paderborn og såg ut til å miste viktige poeng i tittelkampen i Bundesliga. Paderborn kjempa seg heroisk til 2-2 på bortebane med eit kvarter igjen å spele. Men da det var to minutt igjen på klokka dukka Robert Lewandowski opp og scora sitt 25 mål for sesongen. Dermed vann Bayern 3-2 og har fire poeng ned til Leipzig med ein kamp meir spelt.

  Robert Lewandowski
  Foto: Matthias Schrader / Matthias Schrader
 • Ny verdsrekord i tresteg

  Yulimar Rojas (24) frå Venezuela sette fredag kveld ny innandørs verdsrekord i tresteg. Den gamle rekorden til russiske Tatjana Lebedeva på 15,36 har stått sidan 2004. I kveld hoppa Rojas heile 15,43 på eit stemne i Madrid. Ute har ukrainske Inessa Kravets hatt verdsrekorden heilt sidan VM i Göteborg i 1995.

  Yulimar Rojas
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
 • Kristoff skuffa i spurten

  Cees Bol tok sigeren på den tredje etappen av Algarve rundt fredag. Alexander Kristoff var med i spurten om sigeren, men klarte ikkje å henge med på farta til nederlendaren i spurten og blei nummer fire. Daniel Hoelgaard var også med i spurten og kom inn på plassen bak.

  AFP_1IW3E2
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal