Hopp til innhold

Tid for idrett

Valgkampen er over. Idrett har ikke blitt diskutert på de store scenene av noen politikere – eller for den del av idrettspresidenten selv. Kanskje kan en ny Arbeiderparti-statsråd bidra til å endre på det.

Stortingsvalg 2021. Valgvake for Arbeiderparti

REGJERINGSSKIFTE: Jonas Gahr Støre (Ap) blir ny statsminister, spørsmålet blir om han prioriterer idretten i større grad.

Foto: Javad Parsa / NTB

Idretten er en intet mindre enn en unik sosial arena, kultur, folkehelse og et viktig rammeverk for oppveksten til hundretusener av barn.

Idretten er distriktspolitikk, klimapolitikk, mangfold, likestillingskamp og veldig mye mer – inkludert tilsynelatende uinteressant for norske topp-politikere gjennom ukevis med valgkamp.

Som jo er en smule merkelig, sett helt utenfra.

Og ikke minst skuffende, i en tid hvor idrettens samfunnsmessige betydning har vært debattert meget jevnlig gjennom nedstengingen.

Ingen vil snakke idrett

Men de som bedriver dette vi kaller politikk, er det ingenting overraskende i dette.

Dels er ikke idrettens vilkår noe man kaprer nye velgergrupper på, dels er det noe så enkelt som at kunnskapsnivået om idrettens vilkår ofte er for lavt blant politikerne til at de ønsker å debattere det.

Derfor ender valgkampen med å dreie seg om alt annet enn anleggssituasjonen i kommunene, fordelingen av tippemidler, fritidskort eller momskompensasjon for idrettslagene. Selv om det faktisk berører mange flere enn man er klar over.

Selv i en tid hvor kampen for gjenåpning har berørt veldig mange små og store rundt i landet har idretten ikke evne til å engasjere politikerne.

Idretten har fått sine krisepakker fra regjeringen det siste halvannet året og har etter forholdene holdt seg overraskende godt flytende.

Med dét har også idrettens 1 900 000 medlemskap fordelt på nesten 10 000 idrettslag seilt ut av oppmerksomheten. Og ingen synes å la seg plage av det.

En idrettspresident på tur

Heller ikke idrettspresidenten selv, kan det nesten virke som. Berit Kjøll har helt sikkert brukt valgkampmåneden på fornuftig vis og har blant annet reist rundt og besøkt flere idrettskretser og politikere.

Men på nasjonalt nivå har hun, som idrettens øverste valgte leder, vært lite synlig.

Sommer-OL i Tokyo 2021. Håndball Kvinner Semifinale Norge - Russland (26-27)

TOKYO-TUR: Abid Raja (V) og Berit Kjøll tok turen til Japan for å få med seg deler av OL.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Unntaket var noen jubelbilder fra Tokyo – under OL, vel å merke. Til Paralympics valgte verken hun eller kultur- og likestillingsminister Abid Raja å reise.

Begge var også til stede da regjeringens nye idrettsstrategi ble lagt frem i starten av september.

Det som var påfallende med det, var at det skjedde samtidig med at veldig mange idrettsledere og politikere var samlet på Ørland i Trøndelag til den nye konferansen NIPA, som har som ambisjon å være idrettens nye, store og årlige debattarena.

Som idrettens svar på Arendalsuka ville det også vært et sted det faktisk hadde vært mulig å løfte idrettspolitiske temaer opp på den rikspolitiske dagsorden.

Men både idrettsministeren og idrettspresidenten valgte muligheten bort.

Det samme har vært tilfelle i flere viktige idrettspolitiske debatter på nasjonalt plan de siste månedene, om det dreier seg om høydehus, økonomi som barriere, konflikten rundt VI-stiftelsen eller spørsmålet om mulig idrettsboikott av Qatar og Kina.

Fotball, VM-kvalifisering: Norge - Gibraltar

MARKERING: De norske landslagsspillerne har hatt markeringer for å belyse menneskerettighets-problemene i Qatar.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det siste er et land Kjøll burde ha mer kunnskap om enn de fleste, etter sin tid som direktør i den kinesiske telegigant Huawei før hun ble idrettspresident.

Idretten trenger flere stemmer enn sin president i den offentlige debatt. Men de trenger også presidenten.

Følelsen av fravær har blitt underbygget av manglende idrettsfokus i stortingsvalgkampen.

Er ikke landets øverste idrettsleder synlig i de viktigste debattene på nasjonalt nivå, kan man ikke forvente at temaene blir det for politikerne heller.

En norsk sportsminister

Muligens hadde man trengt et helt eget departement for å gi idretten den prestisje og oppmerksomhet man skulle tro den hadde gjort seg fortjent til.

Mange land har sin egne sportsminister.

Men i Norge ønsker man ikke noe slikt. Det vil være et signal om en politisk innblanding og kontroll man ikke ønsker.

En egen idrettsminister som skulle blande seg for meget, ville ikke passet inn i den frivillighet og autonomi-linjen som har bygd en idrettsbevegelse.

Idretten er i stedet underlagt det nåværende kultur- og likestillingsdepartementet og har ikke engang gjort seg fortjent til plass i departementets allerede omfattende navn. Onde tunger har villet ha det til at man har prioritert å unngå de administrative kostnadene det å få «idrett» inn i navnet vil bety.

Korona Sverige, Amanda Lind på talerstolen.

SVERIGES IDRETTSMINISTER: Amanda Lind representerer «Miljöpartiet de gröna». Hun har et særskilt ansvar for spørsmål knyttet til idrett.

Foto: Jessica Gow/tt / NTB

Så stor er altså idrettens politiske prestisje.

Andre land, som Sverige, har faktisk tatt kostnadene til nye skilt, brevark, e-post-adresser og hva det ellers er.

Der har idretten karret seg til en slags ventelisteplass i departementets navn, der Amanda Lind fra Sveriges svar på MDG er noe så kortfattet som Kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna.

Idrettens manglende autonomi

Idrettspresident Berit Kjøll har knapt vært å se på et bilde i rikspressen uten Abid Raja det siste halvannet året. Og det stort sett på hans arenaer.

Ved å holde seg så tett opp til den bevilgende makten, har idretten sikret gode støtteordninger, noe som også ble underbygget av et veldig høyt tillitsnivå i Idretts-Norge i en undersøkelse på TV 2 tidligere i år.

Samtidig har det gitt en følelse av at norsk idrett har fungert mer som et direktorat under kultur- og likestillingsdepartementet enn å være den frie og selvstendige demokratisk enhet det skal være.

Denne skillelinjen mellom stat og idrett bør bli mye tydeligere under en ny regjering med en ny ansvarlig statsråd.

Det vil også vise seg om det politisk er like stor grad av enighet mellom idrettspresident Kjøll og en ny idrettsminister, selv om dette ikke er avgjørende. I stedet kan vi håpe at økt avstand i politisk ståsted gir større rom for debatt enn det vi opplever i dag.

Trettebergstuens tur?

Skal man tro samtlige politiske kommentatorer som har spekulert i nye statsråder, ligger Anette Trettebergstuen fra Ap best an til å bli den nye statsråden med ansvar for idrett, også kalt kultur- og likestillingsminister.

Arbeiderpartiets landsmøte 2019

NY IDRETTSMINISTER?: Kanskje er det Anette Trettebergstuen (Ap) som blir Norges neste idrettsminister?

Foto: Terje Pedersen / NTB

Dette betyr utad en faglig styrking av samtlige felt underlagt departementet, inkludert idretten. Anette Trettebergstuen har blant annet vært en sterk kritiker av den langsomme gjenåpningen av breddeidretten. Hun kommer dessuten fra det største regjeringspartiet, hvilket gir større tyngde og gjennomslag internt i regjeringen.

Trettebergstuen er i øyeblikket Arbeiderpartiets familie- og kulturpolitiske talsperson, men har ikke hatt det idrettspolitiske.

Den rollen har tilhørt Trond Giske. Han blir ikke minister i regjeringen til Jonas Gahr Støre. Såpass kan vi konkludere med allerede nå.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal