Christiansen om systematisk doping i russisk svømming: – Det dreper idretten

Den britiske avisen The Times hevder at det har foregått systematisk doping i russisk svømming i over ti år. Norges beste svømmer er sjokkert.

RUSSIA-DOPING-POLITICS-SWIM-RUS-EFIMOVA-FILES

TESTET POSITIVT PÅ MELDONIUM: Den russiske svømmeren Julia Jefimova risikerer livstidsutestengelse. Nå hevder The Times at det har foregått systematisk doping i russisk svømming i over ti år.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

– Jeg synes det rett og slett er forferdelig. Det dreper idretten, sier Henrik Christiansen til NRK.

Ifølge The Times har det foregått systematisk doping i russisk svømming det siste tiåret. Avisen hevder at det er Sergej Portugalov, legen som supplerte friidrettsutøverne med doping, som står bak skandalen i russisk svømming. Han skal ha forsøkt i implementere samme dopingregime i de to idrettene.

Portugalov skal blant annet ha presset russiske svømmere til å bruke prestasjonsfremmende stoffer. Avisens kilder forteller om flere forskjellige måter det har skjedd på. Én kilde forteller om salg av medisiner og piller fra et «apotek» under en konkurranse i Moskva.

– Det er fryktelig å høre. Om dette stemmer så er det jo helt krise, sier Christiansen.

Snakkes om i svømmemiljøet

SWIM-EUR-SHORT-2015

BRONSEMEDALJE: Henrik Christiansen tok bronse på 1500 meter under svømme-EM i Israel i desember.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Den russiske svømmestjernen Julia Jefimova har allerede testet positivt på meldonium og risikerer livstidsutestengelse siden hun har vært utestengt for doping tidligere. Det er kun toppen av isberget, hevder The Times.

Henrik Christiansen kjenner ikke til eller har hørt om andre utøvere som har testet positivt, men forteller at doping ble et tema da Jefimova ble tatt.

– Når hennes dopingsak ble kjent, så ble det jo snakk om det. Men man går ikke rundt å spekulerer i om andre utøvere kan være dopet. Jeg er også veldig fersk i gamet, så jeg har ikke hørt så mye, sier Christiansen som tok bronse under EM i desember.

Friidrettsutøvere utestengt fra OL

Russisk friidrett er allerede utestengt fra internasjonale konkurranser på grunn av dopingproblemene. For øyeblikket tyder lite på at de får bukt med problemene innen Rio-OL i august. Nå kan svømmerne stå for tur.

– Det må finnes meningsfulle konsekvenser. Noe annet ville vært urettferdig mot de rene utøverne. Vi vil helst ha med alle land i OL, men det kans ikke skje på bekostning av de rene utøverne, sier Travis Tygart i Det amerikanske dopingbyrået.

Christiansen mener svømmerne også bør bli utestengt fra OL om beskyldningene er sanne.

– Jeg ser ikke noen grunn til at de ikke skal få samme konsekvenser. Det er jo en ekstrem hard straff å ikke få lov til å være med til OL. Men det må nok til og det må få noen konsekvenser om man begår lovbrudd på den måten, avslutter Christiansen.

Siste nytt

 • Portugal utklasset Sverige i EM

  Portugal var suverene i fredagens kamp mot Sverige i håndball-EM og slo svenskene hele 35-25. Dermed står både Sverige og Island med null poeng etter at alle lagene i Norges gruppe har spilt en kamp. Norge og Slovenia topper gruppen med fire poeng, mens Portugal og Ungarn begge har to poeng.

  Sweden Handball European Championship
  Foto: Johan Nilsson / AP
 • Alle de norske videre til i morgen

  Robert Johansson ble beste nordmann tredjeplass på dagens kvalifisering til verdenscuprennet i tyske Titisee-Naustadt i morgen. Alle de øvringe nordmennene tok seg også videre til morgendags konkurranse. Japanske Ryoyo Kobayashi vant kvalifiseringen foran tyske Stephen Leyhe.

  Verdenscupåpning i langrenn, hopp og kombinert.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Ny remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte remis også i den sjette runden av Wijk aan Zee-turneringen i sjakk i dag mot verdenstoer Fabiano Caruana. Allerede etter 28 trekk tok de hverandre i hånda. I morgen møter han den indiske sjakkveteranen Vishy Anand.

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian Kråkenes / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal