NRK Meny
Normal

Christiansen om systematisk doping i russisk svømming: – Det dreper idretten

Den britiske avisen The Times hevder at det har foregått systematisk doping i russisk svømming i over ti år. Norges beste svømmer er sjokkert.

RUSSIA-DOPING-POLITICS-SWIM-RUS-EFIMOVA-FILES

TESTET POSITIVT PÅ MELDONIUM: Den russiske svømmeren Julia Jefimova risikerer livstidsutestengelse. Nå hevder The Times at det har foregått systematisk doping i russisk svømming i over ti år.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

– Jeg synes det rett og slett er forferdelig. Det dreper idretten, sier Henrik Christiansen til NRK.

Ifølge The Times har det foregått systematisk doping i russisk svømming det siste tiåret. Avisen hevder at det er Sergej Portugalov, legen som supplerte friidrettsutøverne med doping, som står bak skandalen i russisk svømming. Han skal ha forsøkt i implementere samme dopingregime i de to idrettene.

Portugalov skal blant annet ha presset russiske svømmere til å bruke prestasjonsfremmende stoffer. Avisens kilder forteller om flere forskjellige måter det har skjedd på. Én kilde forteller om salg av medisiner og piller fra et «apotek» under en konkurranse i Moskva.

– Det er fryktelig å høre. Om dette stemmer så er det jo helt krise, sier Christiansen.

Snakkes om i svømmemiljøet

SWIM-EUR-SHORT-2015

BRONSEMEDALJE: Henrik Christiansen tok bronse på 1500 meter under svømme-EM i Israel i desember.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Den russiske svømmestjernen Julia Jefimova har allerede testet positivt på meldonium og risikerer livstidsutestengelse siden hun har vært utestengt for doping tidligere. Det er kun toppen av isberget, hevder The Times.

Henrik Christiansen kjenner ikke til eller har hørt om andre utøvere som har testet positivt, men forteller at doping ble et tema da Jefimova ble tatt.

– Når hennes dopingsak ble kjent, så ble det jo snakk om det. Men man går ikke rundt å spekulerer i om andre utøvere kan være dopet. Jeg er også veldig fersk i gamet, så jeg har ikke hørt så mye, sier Christiansen som tok bronse under EM i desember.

Friidrettsutøvere utestengt fra OL

Russisk friidrett er allerede utestengt fra internasjonale konkurranser på grunn av dopingproblemene. For øyeblikket tyder lite på at de får bukt med problemene innen Rio-OL i august. Nå kan svømmerne stå for tur.

– Det må finnes meningsfulle konsekvenser. Noe annet ville vært urettferdig mot de rene utøverne. Vi vil helst ha med alle land i OL, men det kans ikke skje på bekostning av de rene utøverne, sier Travis Tygart i Det amerikanske dopingbyrået.

Christiansen mener svømmerne også bør bli utestengt fra OL om beskyldningene er sanne.

– Jeg ser ikke noen grunn til at de ikke skal få samme konsekvenser. Det er jo en ekstrem hard straff å ikke få lov til å være med til OL. Men det må nok til og det må få noen konsekvenser om man begår lovbrudd på den måten, avslutter Christiansen.

Siste nytt

 • VAR kan innføres i Eliteserien

  Norges Fotballforbund mener VAR kan bli aktuelt i Eliteserien etter VM-suksessen. – Vi ser at det innføres internasjonalt og må nok på et tidspunkt også følge etter, sier konkurransesjef i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn til NTB.

  VAR
  Foto: Luis Acosta / AFP
 • Islands trener slutter

  Heimir Hallgrímsson gir seg som islandsk landslagstrener. Forbundet ønsket å ha med Hallgrímsson videre.

  – Etter sju gode år med det islandske laget har jeg bestemt meg for å gi meg nå, sier treneren.

  Hallgrímsson tok Island til landets første VM.

  Heimir Hallgrimsson
  Foto: Ueslei Marcelino / Reuters
 • Knudtzon til Molde

  Molde har hentet Erling Knudtzon fra Lillestrøm, det melder Molde på sine nettsider. Knudtzon har fått en treårskontrakt med de blåkledde fra Romsdal. Kontrakten gjelder fra 1. januar 2019.

  Ërling Knudtzon
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 10. etappe
Tour de France: 10. etappe
Sport i dag