Hopp til innhold

Tenåringen ble kritisert i to år. Etter å ha floppet i OL, fikk han tidenes revansj

Nathan Chen (18) har skapt furore i kunstløpmiljøet de siste årene. I OL falt forhåndsfavoritten fullstendig sammen - før han slo tilbake med en konkurranse for historiebøkene.

OLYMPICS-2018-FIGS-M/

Hvis man først skal se kunstløp, hva kan vel være bedre enn å få se det beste mennesket har å by på av spenst, styrke, ekstreme triks og hopp, sier du?

Hvis dette er det du vil ha, er Nathan Chen alt du kan ønske deg.

FSKATING-OLY-2018-PYEONGCHANG

18 år gamle Chen har måttet tåle mye kritikk for måten han konkurrerer på.

Foto: MLADEN ANTONOV / AFP

Den amerikanske 18-åringen har vært en sensasjon i kunstløp de siste årene.

Han tilnærmer seg sporten med rå styrke og fysikk, som han kombinerer med alt det grasiøse kunstløp allerede er kjent for.

Men han har også en kalkulert tilnærming til poengsystemet som ikke alle liker like godt.

Kynisk?

Amerikaneren har nemlig valgt å legge all sin styrke og smidighet inn i et av sportens vanskeligste triks: den såkalte kvadrupelen.

Det er et lett gjenkjennelig triks, og det er kanskje akkurat dette man gjerne ser for seg når man tenker på kunstløp. Utøveren hopper, roterer rundt flere ganger og lander til slutt grasiøst på en fot.

Det er også et triks som belønnes med høye poengsummer hver gang det landes.

Og her starter problemene for Nathan Chen.

Chen har nemlig bestemt seg for at hans måte å vinne på, er å gjøre kvadrupelen så mange ganger som mulig når han konkurrerer. Han er en av de ytterst få som er stabil nok til å satse på dette.

Mens mange av konkurrentene sliter med å bare få landet kvadrupelen et par ganger i ett og samme program, har unggutten fått vane for å like greit lande fem.

SPO-WIT-ISK-2018-PRUDENTIAL-U.S.-FIGURE-SKATING-CHAMPIONSHIPS---

Chen er kjent for å være både råsterk og smidig, og i tillegg uvanlig stabil når han konkurrerer. I OL var han imidlertid ingen av delene - i starten.

Foto: MATTHEW STOCKMAN / AFP

Kritikk

Han var den første i historien til å greie så mange i samme konkurranse første gang han gjorde det.

Med denne tilnærmingen til poengsystemet har Chen blitt ganske suveren. Før OL hadde han ikke blitt slått på nærmere to år.

Men 18-åringen har måttet tåle massiv kritikk for å «utnytte» poengsystemet. Den amerikanske, tidligere kunstløperen Dick Button sa det slik til New York Times:

– Jeg koser meg ikke med å se på kunstløp mer. Det handler jo bare om kvadrupelen.

Han kritiserer Chen og de som går i hans retning for å ta bort mye av den kunstneriske friheten i kunstløp, og er også kritisk til at poengsystemet har tillatt denne utviklingen.

– Vinneren i OL blir den som gjør flest kvadrupel. Punktum. Tema slutt, sukket Button til avisen.

Floppet fullstendig

Chen har fortalt at kritikken har preget ham.

– Jeg har fått mye kritikk de siste to årene for hva jeg gjør i denne sporten. Men jeg føler dette er den beste måten å skaffe seg medaljer og topp-plasseringer på, har han uttalt.

Dette er bakgrunnen for at ikke alle ble lei seg da Chen, som den store OL-favoritten, endte med å feile fullstendig i de to første konkurransene i Pyeongchang denne uken.

Chen prøvde og prøvde, men han bare falt, snublet og klumset det til. Man kunne se at planen hans var å lande kvadrupelen flere ganger, men det var som om nervene tok ham da det sto om OL-medaljer.

Det ble omtalt som de to dårligste konkurransene i karrieren hans så langt.

TOPSHOT-FSKATING-OLY-2018-PYEONGCHANG

Chen falt for presset i de to første konkurransene i OL.

Foto: MLADEN ANTONOV / AFP

I kortprogrammet ble han bare nummer 17, og sto trøstesløs og så på da publikum kastet utallige kosebamser (!) mot nummer én, Yuzuru Hanyu fra Japan.

FSKATING-OLY-2018-PYEONGCHANG

Kosebamsene haglet etter herrenes kortprogram i kunstløp, og ryddehjelp måtte til. Under OL i Sør-Korea har slike kosebamse-ras skjedd flere ganger, og det er tydeligvis en greie.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Historisk revansj

Her kunne historien stanset. Men 18-åringen hadde ikke planer om å avslutte lekene uten å vise hva han er god for.

Chen møtte opp til fristilkonkurransen natt til lørdag (norsk tid), vel vitende om at han med all sannsynlighet var sjanseløs på en topp-plassering på grunn av det håpløse utgangspunktet (17.-plass).

Eller var han egentlig det?

Det var nemlig én siste ting han kunne prøve på i OL: Å skrive historie - en gang til.

Da han gikk på isen for sitt fristilprogram, hadde han allerede bestemt seg. Publikum fikk se en alvorlig, tilsynelatende nærmest trist Chen stå og vente på at musikken skulle settes i gang.

Han begynte programmet, og landet først én kvadrupel, og deretter en til. Chen virket rolig og stabil igjen.

Det ble tre, fire - og til slutt satt også den femte kvadrupelen. Det gikk et gisp blant publikum da de skjønte at tenåringen var ikke ferdig der.

Han gikk for en sjette, som den første i historien.

18-åringen tok sats, fikk god høyde og greide alle rotasjonene.

OLYMPICS-2018-FIGS-M/

Det var hans siste sjanse i OL til å vise hva han er god for, og Chen grep den med begge hender.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Det så skummelt ut da hånden hans så ut til å falle ned i isen, men den historiske kvadrupelen ble godkjent.

Chen føyk til topps på resultatlista.

Han kunne like gjerne pekt nese til alle som har kritisert ham. Revansjen var komplett.

Laster Twitter-innhold

18-åringen viste ingen følelser etter å ha fullført det historiske programmet. Han verken smilte eller kastet armene i været. Han var bare helt rolig.

Etterpå forklarte han at han hadde tenkt at han like gjerne kunne prøve, han hadde jo ikke så mye mer å tape.

– Helt ærlig, å levere et så røft kortprogram tok bort alt presset fra meg. Det var bare meg på isen, publikum og å nyte å få oppleve OL. Jeg hadde lyst til å reise hjem og føle meg fornøyd, og det gjør jeg absolutt nå, sier han til NBC.

Blir «høy» av trikset

På grunn av det håpløse utgangspunktet ble det ingen medalje til Chen til slutt, men han ligger an til å greie topp 10.

Pyeongchang Olympics Figure Skating Men

Chen er ikke bare en kynisk konkurranseperson. Han er også en 18-åring som blir giret av å mestre et av sportens vanskeligste triks.

Foto: Bernat Armangue / AP

Det sier jo litt om verdien av en kvadrupel. Men det er ikke bare poengene som gjør at Chen har denne trangen til å gjøre trikset.

Om vi skal tro det han sier, handler det også om at han rett og slett elsker det - og er blitt avhengig.

– Det er nesten som om du blir litt høy av hoppet, og du vil bare gjør det igjen og igjen og igjen, sier han til New York Times.

– Det er noe jeg ikke har funnet noe annet sted, legger han til.

Han håper også at kritikerne snart vil se annerledes på det han gjør.

– Kanskje ting vil forandre seg i fremtiden. Dette er måten jeg har tilnærmet meg sporten på, og mange andre også. Den som gjør det best, er den som vinner.

Siste nytt

  • Kollen-beslutningen er tatt: Ingen femmil i 2025

    Det blir ingen tradisjonell femmil i Holmenkollen neste vinter. I stedet skal VM-heltene fra Granåsen ut på 10 og 20 kilometer i nasjonalanlegget i Oslo.

    Det ble besluttet da langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) møttes i slovenske Portoroz onsdag.

    Verdenscuprennene i Kollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet.

    Det har vært strid rundt planene om å skrote den tradisjonsrike femmila i Holmenkollen på terminlista for 2024/25. FIS har ikke ønsket en ny og kraftkrevende femmil uka etter at løperne har vært ute på samme distanse i VM.

    Nå er beslutningen om å legge inn kortere renn i Kollen tatt.

    Lørdag 15. mars skal det gås 20 kilometer fellesstart i fri teknikk, mens det er klart for 10 kilometer klassisk med individuell start søndag 16. mars.

    – Det blir fantastisk med verdenscuphelg i Holmenkollen rett etter VM. Vi får to dager med spennende konkurranser, sier landslagssjef i langrenn, Ulf Morten Aune, til NTB. (NTB)

    Verdenscup i Holmenkollen 2024
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Skiskytterprofilen Dorothea Wierer (34) fortsetter karrieren

    Onsdag kom bekreftelsen at Dorothea Wierer fortsetter karrieren som skiskytter. Hun tok også et oppgjør med rykter i sosiale medier.

    – Jeg prøver å ikke lese for mye av sosiale medier, men noen ganger er det umulig. Det har vært mange som har sagt at jeg har vært gravid, at jeg ikke har det i meg lenger eller at gjør det for pengene. Noen har også sagt at jeg kun gjør dette for å være på TV. Alt i alt er jeg en atlet og jeg gjør alltid mitt beste i det jeg gjør, sier Wierer til NRK.

    Wierer forteller at hun har tatt to måneder pause hvor hun har trent minimalt og levd «det vanlige» livet. Nå ser hun frem til å fortsette karrieren.

    – Jeg har akkurat bestemt meg, sammen med forbundet og mine trenere, at jeg fortsatt har det i meg. Jeg vil fortsette frem til OL i 2026, sier Wierer på pressekonferansen og fortsetter:

    – Det ville vært synd å avslutte karrieren på denne måten, sier Wierer.

    Sesongen 2023/2024 ble preget av sykdom og søvnvansker for 34-åringen. Etter VM, hvor en 10.-plass på den blandede stafetten ble det beste resultatet, valgte hun å hoppe av verdenscupsirkuset for å finne tilbake til seg selv, sier hun på pressekonferansen.

    – Jeg ser frem til å fortsette, sier Wierer.

    Denne sommeren skal hun jobbe som ekspert for Eurosport/Discovery under OL i Paris.

    Dorothea Wierer
  • Bekreftet: Trener Eirik Horneland forlenget kontrakten med Brann

    Fotballklubben Brann er enig med trener Eirik Horneland og resten av hans team om nye avtaler.

    Klubben melder selv om signeringene i sine mediekanaler.

    – Vi er veldig glade for at vi har fått med hele trenerteamet på nye og lengre kontrakter. Det er et unikt fellesskap i trenergruppen, og de fungerer veldig godt sammen, sier sportslig leder i Brann, Per-Ove Ludvigsen.

    – De har komplementære ferdigheter og samarbeider godt både på det menneskelige og det faglige. Det er en ambisiøs gruppe som vi er veldig fornøyd med å ha med oss i de kommende årene, legger han til.

    Hassan El Fakiri (toppspillerutvikler), Helge Haugen (fysisk trener), Dan Riisnes (keepertrener) og Daniel Nordheim Pedersen (analyse) har i likhet med Horneland forlenget avtalen ut 2026.

    – Det er en voldsom trivsel, og det er utrolig kjekt å jobbe med alle som er i Brann. Spillere, støtteapparatet, administrasjonen og styret. I tillegg er det en enorm entusiasme rundt klubben med folk som er lidenskapelig interessert. Den entusiasmen betyr mye, og det er utrolig kjekt å jobbe med her når klubben betyr så mye for så mange, sier Horneland.

    Han har vært i Brann siden 2020, først som assistenttrener for Kåre Ingebrigtsen. Deretter fikk Horneland selv jobben som sjef.

    – Det er dyktige folk i støtteapparatet, og vi har vokst nært hverandre. Det er flinke folk, og vi utfyller hverandre, så det er en fantastisk gjeng å jobbe med, sier Horneland.

    49-åringen har tidligere ledet Rosenborg og Haugesund samt Norges G18-landslag.

    (©NTB)

    Eirik Horneland etter kamp mot Strømsgodset.
    Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal