Hopp til innhold

Tour de France: Etappene Kristoff kan vinne

Alexander Kristoff (27) har færre seierssjanser i år enn i fjor, men kan ifølge trener Stein Ørn likevel spurte over mållinjen som førstemann i syv av årets Tour de France-etapper.

Kristoff

MER AV DETTE? Alexander Kristoff jubler for seier i Flander rundt. Nå er målet å sanke etappeseirer i Tour de France.

Foto: ERIC LALMAND / Afp

– Vi har et godt overblikk over hvordan vi skal disponere kreftene underveis. Vi konsentrerer oss vesentlig om dagsetapper. Touren er en lang trapp og vi skal gå et trinn om gangen, sier Ørn til NRK.

Fire dager før startskuddet går for den 102. utgaven av verdens største sykkelritt er Alexander Kristoffs trener spent, men optimistisk på den norske spurtkongens vegne.

Katjusja-rytteren står med hele 18 seirer i 2015 og kan med full klaff ha økt det antallet til 25 når verdens beste syklister kommer i mål på Champs-Élysées 26. juli.

– Alexander har muligheten til å vinne etappe 2, 4, 5, 7, 13, 15 og 21 i år, er dommen fra Ørn.

Frykter vinden

Første seierssjanse kommer altså allerede på dag to av rittet. Da handler det om å plassere seg godt i feltet for å henge med i tet om sidevinden byr på problemer.

Stein Ørn

OPTIMISTISK: Alexander Kristoffs trener Stein Ørn mener det er syv etapper Katjusja-rytteren kan vinne i Tour de France.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Etappen er flat, men den går langs kysten og er vindutsatt. Den vinden blir en utfordring, sier Ørn.

Videre kan den fjerde etappen bli en hard nøtt for flere av Kristoffs konkurrenter på grunn av det innlagte brosteinspartiet. Nordmannen er imidlertid en dreven klassikerrytter og kjent for å være god på brostein.

Deretter følger gode seierssjanser på etappe fem og syv, før en uke i fjellene avlastes med spurtmuligheter på 13. og 15. etappe.

En knallhard uke i bratte fjell inn mot avslutningen på Champs-Élysées 26. juli vil trolig gi slitne ben før den flate siste etappen i Paris.

– Både nest siste og tredje siste etappe er kort, med harde stigninger. Med liten tidslimit er det et problem for oss spurterne. Vi får lite tid å tape, fortalte Alexander Kristoff til NRK for en uke siden.

– Den uken er såpass krevende at der blir det snakk om å overleve og å ha ressurser til disposisjon på siste etappe. Det blir tøft. Den siste etappen blir vanskelig, advarer Kristoff-treneren.

LES SAKEN: Kristoff: – Kan ryke ut av Tour de France

Grønn trøye?

Han mener Katjusja-rytteren på papiret har færre seierssjanser i år enn i fjor. Men Kristoff har vist superform og er sånn sett i rute til å kunne forbedre fjorårets innsats da det ble to seirer, fire andreplasser og en tredjeplass.

Går Kristoff til topps på flere etapper øker også sjansen for å kunne kjempe om den grønne poengtrøyen, ettersom seier på flat etappe gir 50 poeng og ikke 45 som i fjor.

– Man må starte med å vinne etapper og så får man se hvordan det går underveis, sier Ørn.

Han understreker imidlertid at det er etappeseirer og ikke grønn trøye som er Kristoffs hovedmål.

– Det som er problematisk med tidlig å kjøre strategisk og fokusere på grønn trøye, er at det kan gå ut over muligheten til å vinne enkeltetapper. Den grønne trøyen kan stjele oppmerksomhet, sier Ørn.

LES SAKEN: NRK sender Tour de France på radio

Siste nytt

  • Reddet plassen i A-VM

    Det norske U18-landslaget i ishockey slo Kasakhstan 6-5 etter straffer og beholder A-status i VM også neste sesong.

    Elias Vatne ble den store helten da han scoret den avgjørende straffen.

    Vatne og Mikkel Eriksen sendte Norge i 2-0 i 1.-perioden. Eriksen scoret sitt annet mål til 3-1-ledese, mens Niklas Aaram Olsen sendte Norge i ledelsen med 4-3 foran den tredje perioden.

    Jørgen Myhre økte til 5-3 tidlig i tredjeperioden. Kasakhstanerne var seige og ga aldri opp og slo tilbake med redusering og utligning til 5-5.

    Etter ti minutter forlenging måtte det hele avgjøres på straffer. Jørgen Myhre scoret på sin straffe, men også Kasakhstan klarte å score. Så tok motstanderen ledelsen igjen før Vatne utlignet. Han satte også den avgjørende straffen og sikret norsk seier i nedrykkskampen.

    Norge slo Latvia i gruppespillet, men det holdt ikke til kvartfinale ettersom latvierne slo Slovakia og Slovakia igjen slo Norge.

  • Filip Ingebrigtsen løper 1500 meter i Tyskland

    Stevnet Lange Laufnacht jubler over at Filip Ingebrigtsen stiller til start i løpet 11. mai.

    Den norske løpeprofilen skal løpe 1500 meter i Karlsruhe.

    – Vi er dypt beæret, skriver de om at Ingebrigtsen velger å ta turen til akkurat deres stevne.

    Filip Ingebrigtsen vant EM på 1500 meter i 2016 og har en bronse fra VM på samme distanse fra 2017. Nå forsøker han å kvalifisere seg til sommerens EM i Roma.

    15JFG6G5OzA
    Foto: NTB
  • Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg – klubbene kan melde inn situasjoner

    Eliteserieklubbene kan framover be et uavhengig utvalg vurdere episoder som kan forberede videodømmingen i norsk toppfotball.

    Det er en tidligere dommer, en tidligere trener og en tidligere spiller som skal utgjøre det nye VAR-utvalg i NFF.

    Det opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken på en pressekonferanse torsdag.

    – Klubbene kan etter hver serierunde melde inn VAR-situasjoner de vil diskutere nærmere, forteller Løken.

    Grepet blir gjort på initiativ fra interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

    – Dette er et godt tiltak som vil bidra til økt forståelse for både bruken av VAR og dommerrollen. Det er fint å få andre perspektiver på vår rolle og bruken av VAR, sier dommersjef Terje Hauge.

    – Så håper jeg at klubbene er flinke til å melde inn, slik at vi får en diskusjon og en åpenhet rundt hvordan både spillere, trenere og dommere tenker rundt gitte situasjoner, legger han til (NTB).

    VAR Norge
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal