NRK Meny
Normal

SVT viker ikke: – Jeg føler meg helt trygg

Prosjektlederen for den svenske dopingdokumentaren som sendes på SVT onsdag kveld, Nils Hanson, er klar på at han står inne for innholdet i dokumentaren.

Bjørn Dæhlie og SVTs Nils Hanson

Nils Hanson (t.h) er prosjektleder for dopingdokumentaren som skal sendes på SVT. I dokumentaren blir blant andre Erling Jevne (t.v) og Bjørn Dæhlie nevnt ved navn.

Foto: NTB Scanpix/SVT

Dokumentaren sendes i programmet «Uppdrag Gransking», som kan minne litt om «Brennpunkt» på NRK. Den en time-lange dokumentaren tar for seg det de hevder er unormalt høye hemoglobinverdier hos en rekke eliteløpere fra 90-tallets langrenn.

Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass er de tre norske løperne som blir nevnt i programmet.

Flere i det norske skimiljøet har vært svært kritiske til dokumentaren, og hevder at bevisene som ligger til grunn for dokumentaren, er utilstrekkelig eller feil.

Les også: SVT-dokumentar hevder nordmenn hadde unormale blodverdier

– Står inne for alt

Prosjektleder Nils Hanson er helt trygg på at innholdet i dokumentaren kan forsvares.

– Hvorfor velger dere å sende dokumentaren?

– Vi drar ingen slutninger, men lar eksperter kommentere og analysere vårt bevismateriale, og vi får tilsvar fra skiløperne som blir nevnt. Vi slår ikke fast at det foregikk doping, men vi kan slå fast at det var unormalt høye blodverdier i langrennssporten på 1990-tallet. Det norske skiforbundet og FIS har også fått sett dokumentaren i forkant, og de har fått komme med sine tilbakemeldinger og vi har gjort justeringer, sier Hanson, og legger til:

– Jeg står inne for alt som blir presentert i dokumentaren, sier Hanson til NRK.no.

Den svenske prosjektlederen stoler på at dokumentet som mye av dokumentaren er bygget på, nemlig en protokoll over blodtester som ble tatt av utøverne etter et verdenscuprenn i finske Lahti i 1997, og som er skaffet til veie av den utestengte tidligere finske landslagstreneren Kari Pekka Kyrö, er autentisk.

Nils Hanson

Nils Hanson vil ikke la de norske kritikerne stoppe sendingen av den omdiskuterte dopingdokumentaren.

Foto: SVT

– Det er veldig sjelden man som journalist får tilgang til et sånt type dokument. Det var starten på det hele, sier Hanson.

– Faktamessig og innholdsmessig føler jeg meg helt trygg, sier Hanson.

Samtidig understreker den svenske dokumentarlederen at de høye verdiene faktisk ikke er et bevis for doping og at det kan være mulig å være genetisk disponert for slike høye blodverdier.

Les også: Slik fungerer bloddoping

– Beviser ingenting

Erik Røste var landslagssjef for de norske herreløperne på store deler av 1990-tallet. Den nåværende skipresidenten går hardt ut mot SVT, og mener dokumentaren mangler tilstrekkelig mengde bevis.

– Etter min oppfatning kommer det ikke frem noe bevis på at norske utøvere hadde unormalt høye blodverdier, eller at det ble bedrevet doping. Vi er veldig overrasket over SVT kan være så bombastiske i sine slutninger, spesielt med tanke på hvor unøyaktige disse måleapparatene var på 1990-tallet, sier Røste til NRK.

VIDEO: NRK intervjuet Erik Røste onsdag morgen

Erik Røste er skipresident i norges skiforbund. Røste beklager veldig til løperne som urettmessig blir hengt ut i den svenske dokumentaren. Reporter: Mads Håby

Erik Røste: - Dette har ingen rot i virkeligheten

Upålitelig måleinstrument

Tidligere landslagslege for langrenn, Ola Rønsen, så dokumentaren sammen med NRK tirsdag kveld, og mener flere ting ved dokumentaren er problematisk.

Ifølge Rønsen kan måleapparatene fra 1990-tallet, ha betydelige feilmarginer. Det dreier seg om en såkalt blodskanner, en maskin som ikke lenger brukes i antidopingarbeidet.

– Testene fra Lahti er ikke laboratorieprøver. De er tatt med et lite, bærbart måleinstrument og kan være unøyaktige, sier Rønsen til NRK, som også påpeker at Norge var blant de første nasjonene som systematiserte høydetrening.

SVT-Hanson håper dokumentaren vil gi flere personer med informasjon om 1990-tallets angivelige mørke fortid, et ønske om å stå frem med sin historie.

– Vi håper at sannheten om hva som foregikk på 1990-tallet kommer frem, sier Hanson.

Programmet sendes i dokumentarserien «Uppdrag Granskning» kl 20.00 onsdag kveld på SVT.

VIDEO: Ola Rønsen slår tilbake mot SVT-dokumentar

SVT-dokumentar med påstander om «unormalt høye blodverdier» på skistjerner

Trekker frem norske skiløpere

Siste nytt

 • Wikheim matchvinner i Danmark

  Tidligere Strømsgodset-spiller Gustav Wikheim ble matchvinner da Midtjylland slo Aalborg 1-0 i den danske superligaen mandag. 24-åringen ble matchvinner to minutter før full tid. Wikheim erstattet Alexander Sørloth etter 76 minutters spill.

  Gustav Wikheim
  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
 • Matip går glipp av Sevilla-kampen

  Liverpools Joel Matip spiller ikke tirsdagens mesterligakamp mot Sevilla på grunn av lårtrøbbel.

  26-åringen spilte ikke da Liverpool slo Southampton 3-0 i serien lørdag. Nå bekrefter manager Jürgen Klopp at han er ute mot spanjolene, melder BBC.

  Joel Matip
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Sky Sports: Bud på Newcastle

  Forretningskvinnen Amanda Staveley (44) skal ha lagt inn et bud på 300 millioner pund for Premier League-klubben Newcastle. PCP Capital Partners, firmaet til den engelske finanskvinnen, la inn budet i slutten av forrige uke, ifølge Sky Sports.

  Newcastle-supporter
  Foto: Alex Morton / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vi er landslaget - fra gutter til menn