SVT viker ikke: – Jeg føler meg helt trygg

Prosjektlederen for den svenske dopingdokumentaren som sendes på SVT onsdag kveld, Nils Hanson, er klar på at han står inne for innholdet i dokumentaren.

Bjørn Dæhlie og SVTs Nils Hanson

Nils Hanson (t.h) er prosjektleder for dopingdokumentaren som skal sendes på SVT. I dokumentaren blir blant andre Erling Jevne (t.v) og Bjørn Dæhlie nevnt ved navn.

Foto: NTB Scanpix/SVT

Dokumentaren sendes i programmet «Uppdrag Gransking», som kan minne litt om «Brennpunkt» på NRK. Den en time-lange dokumentaren tar for seg det de hevder er unormalt høye hemoglobinverdier hos en rekke eliteløpere fra 90-tallets langrenn.

Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass er de tre norske løperne som blir nevnt i programmet.

Flere i det norske skimiljøet har vært svært kritiske til dokumentaren, og hevder at bevisene som ligger til grunn for dokumentaren, er utilstrekkelig eller feil.

Les også: SVT-dokumentar hevder nordmenn hadde unormale blodverdier

– Står inne for alt

Prosjektleder Nils Hanson er helt trygg på at innholdet i dokumentaren kan forsvares.

– Hvorfor velger dere å sende dokumentaren?

– Vi drar ingen slutninger, men lar eksperter kommentere og analysere vårt bevismateriale, og vi får tilsvar fra skiløperne som blir nevnt. Vi slår ikke fast at det foregikk doping, men vi kan slå fast at det var unormalt høye blodverdier i langrennssporten på 1990-tallet. Det norske skiforbundet og FIS har også fått sett dokumentaren i forkant, og de har fått komme med sine tilbakemeldinger og vi har gjort justeringer, sier Hanson, og legger til:

– Jeg står inne for alt som blir presentert i dokumentaren, sier Hanson til NRK.no.

Den svenske prosjektlederen stoler på at dokumentet som mye av dokumentaren er bygget på, nemlig en protokoll over blodtester som ble tatt av utøverne etter et verdenscuprenn i finske Lahti i 1997, og som er skaffet til veie av den utestengte tidligere finske landslagstreneren Kari Pekka Kyrö, er autentisk.

Nils Hanson

Nils Hanson vil ikke la de norske kritikerne stoppe sendingen av den omdiskuterte dopingdokumentaren.

Foto: SVT

– Det er veldig sjelden man som journalist får tilgang til et sånt type dokument. Det var starten på det hele, sier Hanson.

– Faktamessig og innholdsmessig føler jeg meg helt trygg, sier Hanson.

Samtidig understreker den svenske dokumentarlederen at de høye verdiene faktisk ikke er et bevis for doping og at det kan være mulig å være genetisk disponert for slike høye blodverdier.

Les også: Slik fungerer bloddoping

– Beviser ingenting

Erik Røste var landslagssjef for de norske herreløperne på store deler av 1990-tallet. Den nåværende skipresidenten går hardt ut mot SVT, og mener dokumentaren mangler tilstrekkelig mengde bevis.

– Etter min oppfatning kommer det ikke frem noe bevis på at norske utøvere hadde unormalt høye blodverdier, eller at det ble bedrevet doping. Vi er veldig overrasket over SVT kan være så bombastiske i sine slutninger, spesielt med tanke på hvor unøyaktige disse måleapparatene var på 1990-tallet, sier Røste til NRK.

VIDEO: NRK intervjuet Erik Røste onsdag morgen

Erik Røste er skipresident i norges skiforbund. Røste beklager veldig til løperne som urettmessig blir hengt ut i den svenske dokumentaren. Reporter: Mads Håby

Erik Røste: - Dette har ingen rot i virkeligheten

Upålitelig måleinstrument

Tidligere landslagslege for langrenn, Ola Rønsen, så dokumentaren sammen med NRK tirsdag kveld, og mener flere ting ved dokumentaren er problematisk.

Ifølge Rønsen kan måleapparatene fra 1990-tallet, ha betydelige feilmarginer. Det dreier seg om en såkalt blodskanner, en maskin som ikke lenger brukes i antidopingarbeidet.

– Testene fra Lahti er ikke laboratorieprøver. De er tatt med et lite, bærbart måleinstrument og kan være unøyaktige, sier Rønsen til NRK, som også påpeker at Norge var blant de første nasjonene som systematiserte høydetrening.

SVT-Hanson håper dokumentaren vil gi flere personer med informasjon om 1990-tallets angivelige mørke fortid, et ønske om å stå frem med sin historie.

– Vi håper at sannheten om hva som foregikk på 1990-tallet kommer frem, sier Hanson.

Programmet sendes i dokumentarserien «Uppdrag Granskning» kl 20.00 onsdag kveld på SVT.

VIDEO: Ola Rønsen slår tilbake mot SVT-dokumentar

SVT-dokumentar med påstander om «unormalt høye blodverdier» på skistjerner

Trekker frem norske skiløpere

Siste nytt

 • Drømmemål ga Real Madrid luke

  Vinicius Junior avgjorde toppkampen i spansk fotball med et vakkert mål rett før slutt.

  Med 2-1 over Sevilla har Real Madrid fire poengs luke til byrival Atlético, som vant 4-1 i Cádiz, og Real Sociedad. Sevilla er på fjerdeplass fire poeng bak.

  Sevilla scoret først i hovedstaden ved Rafa Mir, men Karim Benzema utlignet etter en drøy halvtime. I det 87. minutt avsluttet 21-årige Vinicius et raid på venstresiden med en suser i krysset, og dermed ble det hjemmeseier selv om gjestene i lange perioder var best.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Napoli hyllet Maradona

  Napoli fant den perfekte måte å hylle Diego Maradona da Lazio ble slått 4-0 søndag. Etter Milans hjemmetap har Napoli tre poengs luke på tabelltopp.

  Fifa-president Gianni Infantino var blant dem som hadde møtt opp i Napoli for å ære Maradona tre dager etter ettårsdagen for legendens død. Maradona førte Napoli til klubbens to eneste ligatitler og til Uefa-cuptriumf i 1989, og byens stadion har nå fått hans navn.

  Publikum ropte på Maradona mens en statue av idolet ble båret rundt banen. En hyllest fra Pelé ble vist på storskjermen, og spillerne spilte med trøyer påtrykt Maradonas ansikt.

  Serie A - Napoli v Lazio
  Foto: CIRO DE LUCA / Reuters
 • Tokmac scoret for serielederen

  Tokmac Nguen scoret det viktige 2-0-målet da Ferencvaros slo Mezökövesd 3-0 på bortebane og styrket sin ledelse i ungarsk eliteserie fotball.

  Nguen scoring kom etter en hurtig kontring i slutten av den første omgangen.

  Kristoffer Zachariassen spilte hele kampen for Ferencvaros, mens Nguen ble byttet ut ti minutter før slutt.

  Ferencvaros topper tabellen fire poeng foran Varda med en kamp mindre spilt.

  CORRECTION Spain Soccer Europa League
  Foto: Miguel Morenatti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal