Hopp til innhold

SVT viker ikke: – Jeg føler meg helt trygg

Prosjektlederen for den svenske dopingdokumentaren som sendes på SVT onsdag kveld, Nils Hanson, er klar på at han står inne for innholdet i dokumentaren.

Bjørn Dæhlie og SVTs Nils Hanson

Nils Hanson (t.h) er prosjektleder for dopingdokumentaren som skal sendes på SVT. I dokumentaren blir blant andre Erling Jevne (t.v) og Bjørn Dæhlie nevnt ved navn.

Foto: NTB Scanpix/SVT

Dokumentaren sendes i programmet «Uppdrag Gransking», som kan minne litt om «Brennpunkt» på NRK. Den en time-lange dokumentaren tar for seg det de hevder er unormalt høye hemoglobinverdier hos en rekke eliteløpere fra 90-tallets langrenn.

Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass er de tre norske løperne som blir nevnt i programmet.

Flere i det norske skimiljøet har vært svært kritiske til dokumentaren, og hevder at bevisene som ligger til grunn for dokumentaren, er utilstrekkelig eller feil.

Les også: SVT-dokumentar hevder nordmenn hadde unormale blodverdier

– Står inne for alt

Prosjektleder Nils Hanson er helt trygg på at innholdet i dokumentaren kan forsvares.

– Hvorfor velger dere å sende dokumentaren?

– Vi drar ingen slutninger, men lar eksperter kommentere og analysere vårt bevismateriale, og vi får tilsvar fra skiløperne som blir nevnt. Vi slår ikke fast at det foregikk doping, men vi kan slå fast at det var unormalt høye blodverdier i langrennssporten på 1990-tallet. Det norske skiforbundet og FIS har også fått sett dokumentaren i forkant, og de har fått komme med sine tilbakemeldinger og vi har gjort justeringer, sier Hanson, og legger til:

– Jeg står inne for alt som blir presentert i dokumentaren, sier Hanson til NRK.no.

Den svenske prosjektlederen stoler på at dokumentet som mye av dokumentaren er bygget på, nemlig en protokoll over blodtester som ble tatt av utøverne etter et verdenscuprenn i finske Lahti i 1997, og som er skaffet til veie av den utestengte tidligere finske landslagstreneren Kari Pekka Kyrö, er autentisk.

Nils Hanson

Nils Hanson vil ikke la de norske kritikerne stoppe sendingen av den omdiskuterte dopingdokumentaren.

Foto: SVT

– Det er veldig sjelden man som journalist får tilgang til et sånt type dokument. Det var starten på det hele, sier Hanson.

– Faktamessig og innholdsmessig føler jeg meg helt trygg, sier Hanson.

Samtidig understreker den svenske dokumentarlederen at de høye verdiene faktisk ikke er et bevis for doping og at det kan være mulig å være genetisk disponert for slike høye blodverdier.

Les også: Slik fungerer bloddoping

– Beviser ingenting

Erik Røste var landslagssjef for de norske herreløperne på store deler av 1990-tallet. Den nåværende skipresidenten går hardt ut mot SVT, og mener dokumentaren mangler tilstrekkelig mengde bevis.

– Etter min oppfatning kommer det ikke frem noe bevis på at norske utøvere hadde unormalt høye blodverdier, eller at det ble bedrevet doping. Vi er veldig overrasket over SVT kan være så bombastiske i sine slutninger, spesielt med tanke på hvor unøyaktige disse måleapparatene var på 1990-tallet, sier Røste til NRK.

VIDEO: NRK intervjuet Erik Røste onsdag morgen

Erik Røste er skipresident i norges skiforbund. Røste beklager veldig til løperne som urettmessig blir hengt ut i den svenske dokumentaren. Reporter: Mads Håby

Erik Røste: - Dette har ingen rot i virkeligheten

Upålitelig måleinstrument

Tidligere landslagslege for langrenn, Ola Rønsen, så dokumentaren sammen med NRK tirsdag kveld, og mener flere ting ved dokumentaren er problematisk.

Ifølge Rønsen kan måleapparatene fra 1990-tallet, ha betydelige feilmarginer. Det dreier seg om en såkalt blodskanner, en maskin som ikke lenger brukes i antidopingarbeidet.

– Testene fra Lahti er ikke laboratorieprøver. De er tatt med et lite, bærbart måleinstrument og kan være unøyaktige, sier Rønsen til NRK, som også påpeker at Norge var blant de første nasjonene som systematiserte høydetrening.

SVT-Hanson håper dokumentaren vil gi flere personer med informasjon om 1990-tallets angivelige mørke fortid, et ønske om å stå frem med sin historie.

– Vi håper at sannheten om hva som foregikk på 1990-tallet kommer frem, sier Hanson.

Programmet sendes i dokumentarserien «Uppdrag Granskning» kl 20.00 onsdag kveld på SVT.

VIDEO: Ola Rønsen slår tilbake mot SVT-dokumentar

SVT-dokumentar med påstander om «unormalt høye blodverdier» på skistjerner

Trekker frem norske skiløpere

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal