Finland følger etter Norge og Sverige: Dropper verdenscupen i 2020

Sverige følger Norges eksempel og trekker seg fra verdenscupen i langrenn ut 2020. Også Finland har gjort det samme, men FIS vil ikke avlyse noen av konkurransene.

Germany Cross Country Ski World Cup

SVERIGE TREKKER SEG: Linn Svahn og Maja Dahlqvist blir ikke å se i Davos.

Foto: Jens Meyer / AP

Sverige vil senere ta en beslutning rundt hvordan de stiller seg til å delta i Tour de Ski.

– Det har vært en vanskelig beslutning, men den er tatt med tanke på utøverne, heter det i en pressemelding fra det svenske Skiforbundet.

Senere onsdag kunngjorde også det finske Skiforbundet at Finland ikke vil delta i Davos og Dresden på grunn av koronasituasjonen.

Dermed vil tre av de største langrennsnasjonene utebli fra verdenscupen i år. Det blir med andre ord en svært amputert konkurranse i det sveitsiske vintersportsstedet Davos neste helg.

Der skal det blant annet gås skøytesprint.

Sverige ville ha vært en av de store favorittene på kvinnesiden, mens Johannes Høsflot Klæbo ville ha stilt til start som soleklar favoritt blant mennene.

– Vi vet at avgjørelsen skaper skuffelse blant de aktive, men også for publikum foran TV-en. Uansett hvor mye vi ønsker å konkurrere og tilby underholdning, føles denne avgjørelsen som den eneste rette, sier Sveriges langrennssjef Daniel Fåhraeus.

– Den medisinske vurderingen har vært av stor betydning for vår beslutning, legger han til.

Tour de ski 2019/20

Renndirektør i FIS, Pierre Mignerey.

Foto: Terje Pedersen

Ikke overrasket

Renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, sier til NRK at han ikke er overrasket over avgjørelsen.

– Vi forstår at med koronasituasjonen i verden så kan folk være negative til å delta, men vi gjør alt vi kan for å beskytte sikkerheten til deltagere, sier Mignerey.

Også Finland har gjort som Norge og Sverige og droppet verdenscupen i 2020.

– Uansett hva Finland bestemmer seg for er situasjonen den samme. Verdenscupen forsetter i Dresden og Davos, sa Mignerey før Finlands avgjørelse ble kjent.

– Selvfølgelig er det alltid best å ha de beste utøverne til start, men det er samtidig viktig for andre nasjoner å fortsette konkurransen.

– Så konkurransen vil gå uten så mange av de beste løperne?

– Ja, selvfølgelig.

Vil ikke ta sjanser

Norge valgte tirsdag å trekke seg fra verdenscupen i Davos og Dresden etter misnøye med smittevern og testing i Ruka.

Mest sannsynlig vil ikke Norge stille til start med utøvere i årets Tour de Ski, heller.

Avgjørelsen kom etter at Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen mandag kom med beskjeden om at de dropper samtlige renn før jul.

– Akkurat som ting er nå ønsker man ikke å ta noen sjanser, sa Klæbo til NRK.

Johannes Høsflot Klæbo

Sverige og Finland følger eksemplet til de norske utøverne og dropper verdenscupen i 2020.

Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva / NTB

– Alvorlige konsekvenser

Tirsdag varslet Fåhraeus at han ikke utelukket at svenske løpere ville droppe verdenscuprennene i Davos neste helg.

Onsdag ble det klart at de svenske utøverne ikke ville bli å se i verdenscupen i verken Davos eller Dresden.

– Slik det ser ut, kan vi ikke lage en smittefri vei til og fra Davos eller Dresden. Hvis ting går galt, kan sykdommen ha potensielt alvorlige konsekvenser for den smittede. Ingen av oss involverte er villige til å ta den risikoen, sier medisinsk ansvarlig, Per Andersson.

Landslagstrener Anders Byström sier til NRK at de har sett på ulike måter å reise sikkert på, men at risikoen altså var for stor.

– Vi har en smitte i troppen i Charlotte Kalla nå, og vi har sett andre skiløpere i Sverige som har fått covid, og det vil vi ikke risikere nå før VM.

– Det var en tøff beslutning, men også lett, for vi vil ta helsen på alvor, forteller han.

– Legene i Norge, Sverige og Finland har hatt tett kontakt hele veien, og vår lege sier at vi opplever at risikoen er for stor. Det at Norge har tatt sin beslutning har de gjort for seg, og nå har vi tatt vår beslutning. Vi startet diskusjonen allerede før Norge tok sin beslutning, påpeker han.

Les også: Norge med knallhard kritikk av arrangøren – men FIS-sjef avslører Norge-kritiske nasjoner

Siste nytt

 • Leicester klatret forbi Liverpool

  James Maddison og Harvey Barnes ga Leicester 2-0 over Southampton lørdag. Med seieren inntok vertene 2.-plassen i Premier League.

  Oppgjøret så ut til å ebbe ut med Maddisons scoring etter 38 minutter, men fem minutter på overtid doblet Barnes ledelsen på en kontring.

  Leicester er uten tap på sine fem siste ligakamper. Brendan Rodgers' menn står med 35 poeng etter 18 kamper. Det har tatt dem forbi Liverpool før den regjerende Premier League-mesteren møter serieleder Manchester United på Anfield søndag. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Alex Pantling / AP
 • Solberg imponerte i debuten

  Oliver Solberg var kun 0,9 sekund unna klasseseier i sitt første løp som rallyproff for Hyundai. Kommende uke starter den nye VM-sesongen.

  19-åringen havnet kun bak hjemmehåpet Teemu Asunmaa i klassen for R5-biler i finske Arctic Lapland Rally. Han imponerte stort ved å være raskest på den femte fartsprøven, som var 25 kilometer lang. (NTB)

  Oliver Solberg Rally Sweden
  Foto: Micke Fransson/tt / NTB
 • Knepen Chelsea-seier

  Det så lenge vanskelig ut for Chelsea å bryte ned Fulham. Men Mason Mount reddet sine lagkamerater da han satte 1-0 sent i andre omgang.

  Fra før hadde Antonee Robinson fått rødt kort, uten at det hjalp nevneverdig for Chelsea.

  Timo Werner startet på benken, og var nære å punktere. Men alene med keeper bredsidet han ballen utenfor.

  Lampard
  Foto: Mike Hewitt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal