Hopp til innhold

Norge dropper verdenscuprenn før jul – planlegger heller ikke for Tour de Ski

Norges Skiforbund har bestemt at det ikke blir noen langrennsutøvere på start i Davos og Dresden.

Therese Johaug etter 10 kilometer enkeltstart i Ruka

STOPP: Det blir ikke noen flere verdenscuprenn for Therese Johaug og resten av langrennslandslaget før jul. Her etter Johaugs seier på 10 kilometer enkeltstart i Ruka.

Foto: EMMI KORHONEN / AFP

Dette kommer frem i en pressemelding tirsdag formiddag.

Dermed ble det som fryktet: Ruka ble nærmest starten og slutten på verdenscupen for de norske langrennsstjernene.

Skiforbundet legger til at det heller ikke planlegges for norsk deltakelse i Tour de Ski slik situasjonen er nå.

– Dette er en vanskelig beslutning, men etter grundige diskusjoner internt, mener vi dette er riktig for langrenn slik situasjonen er nå, sier langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad.

– Må prioritere utøvernes helse

Langrennssjef Espen Bjervig sier til NRK at hovedprioriteten hele veien har vært utøvernes helse. Derfor må de nå ty til noe så drastisk som å holde igjen alle utøverne.

Landslagssamling for langrenn damer

MÅ PRIORITERE: Espen Bjervig er klar på at utøvernes helse kommer før både VM og verdenscup.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Vi vet ikke konsekvensene av smitte hos en kondisjonsutøver, som er avhengig av god lungekapasitet, ennå. Derfor har det vært prioritet nummer en å ikke få en utøver smittet, for det kan ødelegge sesongen og eventuelt karrieren, sier Bjervig.

Medisinsk ansvarlig, Øystein Andersen, bekrefter at konsekvensene kan bli store hvis en norsk utøver blir smittet.

– Det kommer så klart litt an på sykdomsforløpet, men at veien tilbake kan bli lang, det er helt klart. Vi må være ytterst forsiktige hvis det skjer, sier Andersen til NRK.

– Så hvis en norsk utøver hadde levert en positiv test nå, ville vedkommende fått problemer med å nå VM?

– Det kunne absolutt vært en konsekvens ja.

– Kjedelig å ikke gå skirenn

Sprintkometen Ansgar Evensen ville sannsynligvis fått en mulighet til å vise seg i verdenscup utenlands i Davos og/eller Dresden.

– Det er kjempekjedelig å ikke få gå skirenn. Selv om det ikke var sikkert at jeg skulle får gå, så skal jeg ikke legge skjul på at det var planen, sier han til NRK.

NM på ski Konnerud 2020

SYND: Ansgar Evensen kunne fått muligheten i Davos eller Dresden. Nå må sprintkometen bli hjemme i Norge med resten av de norske utøverne.

Foto: Terje Pedersen

Samtidig forstår og respekterer han avgjørelsen.

– Med tanke på at vi er i den situasjonen vi er i nå, så er jeg glad for at jeg slipper å sette meg selv i situasjoner jeg helst ikke vil være i med tanke på smittevern. Vi får heller ta det igjen på skirenn senere.

FIS respekterer avgjørelsen

Markedsdirektør i FIS, Jürg Capol, sier til NRK at det er en forståelse bak avgjørelsen, men Capol legger ikke skjul på skuffelsen.

– Vi er litt skuffet over at de ikke kommer til Davos eller Dresden. Det er opp til dem om de vil gå verdenscup eller ikke, sier Capol.

Vegard Ulvang, leder i den internasjonale langrennskomiteen, vil heller ikke si noe på avgjørelsen til sine landsmenn.

– Jeg respekterer skiforbundets avgjørelse. Den er umulig å angripe, sier Ulvang til NRK.

Er det andre nasjoner som gjør det samme som Norge?

– Foreløpig ikke, så vidt jeg vet. Og så lenge sju av de ti beste nasjonene har mulighet til å stille, går rennene som normalt med verdenscupstatus, sier Ulvang.

GesvM10IPsg

FØLGER DE ETTER?: Det svenske landslaget diskuterer nå om de skal gjøre det samme som Norge og droppe verdenscuprenn.

Foto: Emmi Korhonen /Lehtikuva / NTB8BIM

Svenskene vurderer å følge Norge

Foreløpig har ingen andre nasjoner eller utenlandske utøvere sagt at de skal gjøre det samme, men til Expressen sier svenskenes forbundsdirektør, Ola Strömberg, at det kan bli aktuelt.

– Vi har diskutert det og har hatt kontakt med Norge. Vi kommer til å ta en beslutning i løpet av onsdagen, forteller Strömberg.

Den svenske leieren bekrefter også i en pressemelding at de diskuterer temaet akkurat nå.

NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn, tror hele verdenscupen står i fare nå som den største langrennsnasjonen har tatt sin beslutning.

– Dette er noe som gir gjenklang i skiverdenen. Om det er riktig, er ikke gitt, men hvis for eksempel Finland, Sverige og Russland gjør det samme, vil det sette hele verdenscupen i fare, sier Bjørn.

Klæbo og Iversen droppet først

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, mener det er en riktig avgjørelse.

– De viser ansvarlighet, prioriterer langsiktighet og lytter til løperne i en vanskelig tid. Et godt signal fra langrennsledelsen, sier Saltvedt.

Johannes Høsflot Klæbo

FØRST: Johannes Høsflot Klæbo fortalte allerede i går at han ikke kom til å gå verdenscup før jul.

Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva / NTB

Avgjørelsen kommer etter at Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen mandag kom med beskjeden om at de dropper samtlige renn før jul. Sistnevnte dro det enda lengre ved å droppe Tour de Ski.

– Usikkerheten ble ytterligere forsterket gjennom oppholdet i Ruka. Det virket tryggere før vi reiste enn det som ble situasjonen i Finland, sa Klæbo mandag.

I Davos (12.-13. desember) går Norge glipp av en sprint og 10/15 kilometer individuell start. I Dresden (19. – 20.) går landslaget glipp av nok en sprint samt lagsprint.

Siste nytt

 • KFUM sjokkerte Molde – utrolig rekke fortsatte

  KFUM Oslo tok en svært overraskende 3-2-seier borte mot Molde lørdag kveld.

  Matchvinner Johannes Nuñez er i fyr og flamme om dagen, og scoret enda en gang på bortebane. Det var den syvende bortekampen på rad med scoring for spissen.

  – Syv på rad ja. Folk sier det er historie. Første sesongen min i Eliteserien, så å skape historie er veldig stort for meg, sier Nuñez til NRK.

  Men det var Molde som tok ledelsen ved Mathias Fjørtoft Løvik etter 20 minutter.

  Kun to minutter senere svarte KFUM. Håkon Hoseth avsluttet fra skrått hold, via rumpa til Petter Nosa Dahl og i mål.

  Og KFUM ga seg ikke med det. Ayoub Aleesami steg til værs på en corner fra Robin Rasch og headet bortelaget i ledelsen.

  Oslo-laget var nære på å øke ledelsen flere ganger tidlig i andreomgang, blant annet da Simen Hestnes skjøt via en Molde-spiller og i stolpen etter 63 minutter. Men i stedet for at Oslo-laget skulle doble ledelsen, utlignet Magnus Wolff Eikrem for Molde bare sekunder senere. Dermed stod det 2-2.

  Hjemmelaget hadde flere sjanser til å ta tilbake ledelsen sent i omgangen, men igjen var det i andre enden det smalt.

  KFUM kontret på nydelig vis. Teodor Berg Haltvik hadde et nydelig forarbeid, før han spilte frem Johannes Nuñez. Spissen gjorde ingen feil alene med keeper.

  Dermed kan KFUM gå inn i lørdagskvelden som nummer seks på tabellen. Molde er nummer tre, åtte poeng bak serieleder Bodø/Glimt.

  Molde - KFUM
  Foto: Marius Simensen / NTB
 • Absurd rødt kort og overtidsdrama i Sarpsborg

  Det endte 1-1 mellom Sarpsborg 08 og Brann, men Henrik Meister lå an til å bli den store helten på overtid for Sarpsborg 08. Ett minutt på overtid steg spissen opp på et frispark og sendte vertene i ledelsen.

  Det var Meisters femte mål på to kamper, etter at han scoret fire mål mot Rosenborg forrige runde.

  Men Brann svarte umiddelbart. Aune Heggebø ble spilt fri i boksen og kunne enkelt sette inn utligningen for bortelaget, fire minutter på overtid.

  Bare minutter før overtidsdramaet hadde Sarpsborg 08s fysioterapeut, Joao Ferreira, fått rødt kort. Det første gulet får han for drøying av spillet, før han kjeftet på dommer Marius Lien og fikk sitt andre gule.

  – Det er en ordbruk og gestikulering jeg ikke kan tillate, sier Lien til NRK om Ferreiras andre gule kort.

  – Jeg sa til dommeren at det bør være oss og ikke han som bestemmer om vi skal ut på banen og gi behandling eller ikke. Det er vi som er kvalifisert til å ta den avgjørelsen, sier Ferreira til NRK.

  Rett etter Branns redusering fikk også Sarpsborg-trener Christian Michelsen sitt andre gule for kvelden. Begge for klaging på dommer.

  Sarpsborg 08 skapte de største sjansene i førsteomgang, men Branns keeper Mathias Dyngeland holdt gjestene inne i kampen med flere gode redninger.

  Bortelaget bedret seg i andreomgang. Brann-back Joachim Soltvedt hadde muligheten i femmeteren fra skrått hold, men avslutningen gikk i nettveggen.

  Hjemmelagets Daniel Job var svært nære å ta tilbake ledelsen dypt inne i overtiden, men Brann holdt unna.

  Uavgjortresultatet gjør at Brann befinner seg på en 2. plass, seks poeng bak Bodø/Glimt. Sarpsborg 08 ligger på 8. plass.

  Sarpsborg 08
  Foto: NTB
 • Pogacar tok sin femte etappeseier i årets Tour de France

  Det var femte gang at Tadej Pogacar krysset målstreken først i årets Tour de France. Han har vært overlegen i etapperittet og leder sammenlagt med over fem minutter.

  Pogacar (25) har allerede vunnet 16 etapper i Tour de France.

  Det var bare Jonas Vingegaard som fulgte Pogacar til bakketoppavslutningen.

  Tobias Halland Johannessen støtet seg opp til brudd og var lenge med i kampen om seieren. Han ble hentet inn av gruppen med sammenlagtfavorittene da det var fem kilometer igjen av etappen. Han kom til slutt i mål på 11. plass, 2.43 minutter bak Pogacar.

  Tour de France avsluttes søndag og Pogacar er med det kun en tempoetappe fra å vinne etapperittet.

  Med fire knalltøffe stigninger fordelt på 133 kilometer ble det satt et høyt tempo allerede i det første fjellet. Hovedfeltet smuldret opp på få minutter og en gruppe på tre ryttere fikk en liten luke ned til favorittgruppen.

  Halland Johannesen kom seg opp til favorittgruppen igjen og støtet seg fra sammen med to andre ryttere. De jaktet det store bruddet som hadde dannet seg i front.

  Da de tok igjen bruddet var bruddet på 10 ryttere. I det siste fjellet falt en etter en rytter av, med favorittgruppen på skuddhold.

  Det er bare noen dager siden at Halland Johannessen gikk i bakken, og det var nære også på den 20. etappen. Halland Johannessen hjul var borti hjulet foran, med det mistet han balansen. Like bak kom en motorsykkel som var nære å kjøre på den norske klatreren.

  Tour de France
  Foto: Stephane Mahe / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal