Dette kommer frem i en pressemelding tirsdag formiddag.
Dermed ble det som fryktet: Ruka ble nærmest starten og slutten på verdenscupen for de norske langrennsstjernene.
Skiforbundet legger til at det heller ikke planlegges for norsk deltakelse i Tour de Ski slik situasjonen er nå.
– Dette er en vanskelig beslutning, men etter grundige diskusjoner internt, mener vi dette er riktig for langrenn slik situasjonen er nå, sier langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad.
– Må prioritere utøvernes helse
Langrennssjef Espen Bjervig sier til NRK at hovedprioriteten hele veien har vært utøvernes helse. Derfor må de nå ty til noe så drastisk som å holde igjen alle utøverne.
MÅ PRIORITERE: Espen Bjervig er klar på at utøvernes helse kommer før både VM og verdenscup.
Foto: Geir Olsen / NTB– Vi vet ikke konsekvensene av smitte hos en kondisjonsutøver, som er avhengig av god lungekapasitet, ennå. Derfor har det vært prioritet nummer en å ikke få en utøver smittet, for det kan ødelegge sesongen og eventuelt karrieren, sier Bjervig.
Medisinsk ansvarlig, Øystein Andersen, bekrefter at konsekvensene kan bli store hvis en norsk utøver blir smittet.
– Det kommer så klart litt an på sykdomsforløpet, men at veien tilbake kan bli lang, det er helt klart. Vi må være ytterst forsiktige hvis det skjer, sier Andersen til NRK.
– Så hvis en norsk utøver hadde levert en positiv test nå, ville vedkommende fått problemer med å nå VM?
– Det kunne absolutt vært en konsekvens ja.
– Kjedelig å ikke gå skirenn
Sprintkometen Ansgar Evensen ville sannsynligvis fått en mulighet til å vise seg i verdenscup utenlands i Davos og/eller Dresden.
– Det er kjempekjedelig å ikke få gå skirenn. Selv om det ikke var sikkert at jeg skulle får gå, så skal jeg ikke legge skjul på at det var planen, sier han til NRK.
SYND: Ansgar Evensen kunne fått muligheten i Davos eller Dresden. Nå må sprintkometen bli hjemme i Norge med resten av de norske utøverne.
Foto: Terje PedersenSamtidig forstår og respekterer han avgjørelsen.
– Med tanke på at vi er i den situasjonen vi er i nå, så er jeg glad for at jeg slipper å sette meg selv i situasjoner jeg helst ikke vil være i med tanke på smittevern. Vi får heller ta det igjen på skirenn senere.
FIS respekterer avgjørelsen
Markedsdirektør i FIS, Jürg Capol, sier til NRK at det er en forståelse bak avgjørelsen, men Capol legger ikke skjul på skuffelsen.
– Vi er litt skuffet over at de ikke kommer til Davos eller Dresden. Det er opp til dem om de vil gå verdenscup eller ikke, sier Capol.
Vegard Ulvang, leder i den internasjonale langrennskomiteen, vil heller ikke si noe på avgjørelsen til sine landsmenn.
– Jeg respekterer skiforbundets avgjørelse. Den er umulig å angripe, sier Ulvang til NRK.
– Er det andre nasjoner som gjør det samme som Norge?
– Foreløpig ikke, så vidt jeg vet. Og så lenge sju av de ti beste nasjonene har mulighet til å stille, går rennene som normalt med verdenscupstatus, sier Ulvang.
FØLGER DE ETTER?: Det svenske landslaget diskuterer nå om de skal gjøre det samme som Norge og droppe verdenscuprenn.
Foto: Emmi Korhonen /Lehtikuva / NTB8BIMSvenskene vurderer å følge Norge
Foreløpig har ingen andre nasjoner eller utenlandske utøvere sagt at de skal gjøre det samme, men til Expressen sier svenskenes forbundsdirektør, Ola Strömberg, at det kan bli aktuelt.
– Vi har diskutert det og har hatt kontakt med Norge. Vi kommer til å ta en beslutning i løpet av onsdagen, forteller Strömberg.
Den svenske leieren bekrefter også i en pressemelding at de diskuterer temaet akkurat nå.
NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn, tror hele verdenscupen står i fare nå som den største langrennsnasjonen har tatt sin beslutning.
– Dette er noe som gir gjenklang i skiverdenen. Om det er riktig, er ikke gitt, men hvis for eksempel Finland, Sverige og Russland gjør det samme, vil det sette hele verdenscupen i fare, sier Bjørn.
Klæbo og Iversen droppet først
NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, mener det er en riktig avgjørelse.
– De viser ansvarlighet, prioriterer langsiktighet og lytter til løperne i en vanskelig tid. Et godt signal fra langrennsledelsen, sier Saltvedt.
FØRST: Johannes Høsflot Klæbo fortalte allerede i går at han ikke kom til å gå verdenscup før jul.
Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva / NTBAvgjørelsen kommer etter at Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen mandag kom med beskjeden om at de dropper samtlige renn før jul. Sistnevnte dro det enda lengre ved å droppe Tour de Ski.
– Usikkerheten ble ytterligere forsterket gjennom oppholdet i Ruka. Det virket tryggere før vi reiste enn det som ble situasjonen i Finland, sa Klæbo mandag.
I Davos (12.-13. desember) går Norge glipp av en sprint og 10/15 kilometer individuell start. I Dresden (19. – 20.) går landslaget glipp av nok en sprint samt lagsprint.