Iversen dropper verdenscup som Klæbo og går enda lengre – reiser ikke til Tour de Ski

Johannes Høsflot Klæbo dropper to verdenscuphelger før jul i frykt for å få koronaviruset. Nå gjør Emil Iversen det samme – og drar den enda lengre. Han har bestemt seg for at Tour de Ski går uten ham.

Klæbo og Iversen

INGEN VERDENSCUP FØR JUL: På Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen.

Foto: NTB Scanpix

Det betyr at norsk herrelangrenns to største stjerner dropper viktige konkurranser i Davos, Dresden og for minst én av dem også Tour de Ski.

– Akkurat som ting er nå ønsker man ikke å ta noen sjanser. Jeg har satt meg ett mål i år og det er å gå fort i VM. Da ønsker jeg ikke å ta en større risiko enn det jeg må, sier Klæbo til NRK og legger til at han ikke ønsker å bidra til økt smitte.

– Jeg stiller meg bak det Johannes sier og kan bekrefte at jeg ikke skal gå noen renn før jul, jeg heller. Jeg står også over Tour de Ski, sier Emil Iversen til NRK.

3bMTiZ7oMMA

STERK HELG: For Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen (høyre) etter første- og tredjeplass i minitouren i Ruka. Her sammen med Aleksandr Bolsjunov som ble nummer to.

Foto: VESA MOILANEN / Reuters

Til NRK forteller Klæbo at ikke føler seg direkte redd, men at han ikke ønsker å ta noen sjanser når man fortsatt ikke vet hvilke effekter viruset har på mennesker på lang sikt. Han forteller at de rennene han går glipp av i Davos og Dresden er en liten pris å betale for å være på den sikre siden.

– Jeg ville ikke tilgitt meg selv hvis jeg hadde valgt det sammenlignet med å være hjemme og trene, få gjort et godt nok VM, og med det holde meg på den sikre siden.

– Har følt dette en stund

Begge de to skiløperne trekker frem opplevelsene i Ruka sist helg som en avgjørende grunn for sine beslutninger. I Finland fikk de virkelig kjenne på konsekvensene av det alle trodde var en positiv prøve i den norske leiren.

FIS World Cup Ruka Nordic

DROPPER VERDENSCUPEN: Johannes Høsflot Klæbo vil ikke gå flere renn i verdenscupen i år.

Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / NTB

– Usikkerheten ble ytterligere forsterket gjennom oppholdet i Ruka. Det virket tryggere før vi reiste enn det som ble situasjonen i Finland, sier Klæbo.

Iversen påpeker at han elsker å gå skirenn, men han anser risikoen som altfor stor. Han frykter å ligge ti dager i karantene på et hotell i for eksempel Davos dersom noen i hans nærhet blir smittet. Han slår fast at han ikke tåler 10-20 dager uten trening på grunn av en reise.

– Jeg føler at ski og konkurranser blir lite viktig i forhold til den pandemien som nå herjer over hele verden. Alle må gjøre sitt – og hva de mener er riktig. Dette er viktig og riktig å gjøre for meg.

– Ikke verdt å ta sjansen

Iversen kjenner på at han går mange renn, både sprint og distanse, at de bruker mye tid i pressesonen, er med på pressekonferanser, og kanskje premieseremonier.

CpOGUAvkg4Q

DROPPER VERDENSCUP OG TOUR DE SKI: Emil Iversen, her fra verdenscupen i Ruka sist helg.

Foto: VESA MOILANEN / AFP

– Det tapper energi. Nå ha vi en gylden mylighet til å prøve en annen vei til mesterskapet. Jeg og Johannes har bare trent det siste halve året og vi var i bra form i Ruka, så det fungerer bra for oss. Kanskje er det en mulighet til å være enda mer rustet til å ta VM-medaljer. Dermed er det ikke verdt å ta sjansen slik situasjonen er nå, sier Iversen.

– I år er det VM som gjelder. Det går fort dit. Nå får vi heller prøve å sjekke hvordan det blir å trene mer, i stedet for å gå alle renn, frem mot VM.

– Jeg bryr meg ikke

På spørsmål om han nå forventer reaksjoner på at de to største stjernene sier nei, svarer Iversen at han tross alt har droppet Tour de Ski før. Da fikk han kjenne på reaksjonene – og det bryr han seg rett og slett ikke noe om.

– Jeg brydde meg ikke da, jeg bryr meg ikke nå. Hele verden er i en spesiell situasjon, det er god helse og lungene vi lever av. Det kommer et VM, jeg har gått noen gode verdenscuprenn, det samme har Johannes. Jeg mangler VM-medalje, så det må bli fokuset i vinter. Det tror jeg folk forstår, sier Iversen.

Langrennssjef Espen Bjervig vil ikke gi et klart svar på om Skiforbundet selv vil følge de to norske stjernenes eksempel og trekke seg fra konkurranser, men sier de vil gjøre vurderinger gjennom sesongen.

– Vi er nå midt i evalueringen av Ruka og hva som er aktuelle verdenscuprenn fremover. I en usikker verden vil vi måtte gjøre dette kontinuerlig gjennom sesongen.

– Et dramatisk signal

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland legger lite imellom når han kommenterer situasjonen.

Fredrik Aukland

Fredrik Aukland mener Klæbos avgjørelse bør få Skiforbundet til å tenke seg om.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er et dramatisk signal til den internasjonale langrennseliten at den største stjerna velger å avstå fra å konkurrere frem til jul, sier han.

Han legger til at det er et signal også Norges Skiforbund burde ta til seg.

– Samtidig er dette Klæbos sterkeste konkurranser med skøytesprint i Davos og skøytesprint og team-sprint i Dresden. Han gir fra seg mange verdenscuppoeng og muligheter til verdenscupseirer.

– Det viser hvor alvorlig han tar situasjonen vi er i.

Tilbake til NM i Trondheim

Klæbo ser nå an situasjonen rundt Tour de Ski, som begynner 1. nyttårsdag og avsluttes 10. januar. Iversen har det imidlertid klart for seg når det norske langrennspublikummet ser ham på startstreken igjen.

Nemlig 16.-19. januar.

– Da er det NM i Granåsen, det gleder jeg meg til. Det trigger meg. Det blir det neste store for meg. Der kan jeg garantere for at jeg stiller. Jeg ble NM-konge i Meråker og kanskje kan jeg bli NM-konge i Granåsen også, sier han.

Siste nytt

 • VM-kongen ute av siste øvelse

  Jesper Saltvik Pedersen gikk ikke videre fra kvalifiseringen i parallellslalåm – og mister dermed muligheten til å ta sin sjette medalje i VM i snøsport.

  Ingen av utøverne i sittende klasse tok seg videre til finalerundene som starter 13.00.

  Saltvik Pedersen har tatt tre gull og to sølv i sittende klasse. Han vant slalåm, storslalåm og utfor, mens han ble nummer to i super-G og superkombinasjonen.

  Hanne Vadseth var 0,5 sekunder bak å kvalifisere seg til finalerundene etter sitt løp.

  VM i snøsport for parautøvere 2022
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Eikeri ute av Australian Open

  Ulrikke Eikeri og double-partner Aliona Bolsova røk ut av Grand Slam-turneringen i Australia etter tap i 3. runde.

  De vant første sett mot Beatriz Haddad Maia og Anna Danilina, men tapte andre sett og tiebreaket i avgjørende med 5–10.

  Resultatet ble 6–3, 4–6, 6–7.

  Eikeri er rangert som nummer 61 i verden i double, men vil etter turneringen rykke opp blant topp 50. Hun tjener rundt 200.000 kroner på resultatet etter å ha fordelt premiepengene med makkeren.

  Cleveland Championships - Day 5
  Foto: Lauren Bacho / AFP
 • Zverev rasende i Grand Slam-exit

  Andreseedede Alexander Zverev er ute av Australian open etter tap i strake sett mot Denis Shapovalov i 4. runde.

  Resultatet ble 6–3, 7–6, 6–3.

  – Det finnes ingen unnskyldninger, klager Zverev etter exiten.

  Tyskeren gikk inn i turneringene som en av de største favorittene etter at Novak Djokovic ble sendt ut av Australia. Han vant OL i fjor og avsluttet sesongen med seier i ATP-sluttspillet.

  Zverev regner seg en av verdens tre fremste spillere, sammen med Djokovic og verdenstoer Daniil Medvedev, og har satt seg som mål å vinne en Grand Slam-turnering og ta over tronen som verdensener i 2022. Nå blir det vanskelig.

  – Hvis jeg spiller som det, så fortjener jeg det ikke. Så enkelt er det, sier Zverev etter tapet.

  – Det er veldig tåpelig å snakke om det etter en kamp som dette.

  22 år gamle Denis Shapovalov vant nylig ATP-cup med Canada. Han er rangert som nummer 14 i verden og møter nå Rafael Nadal i kvartfinalen av Australian Open.

  Australian Open Tennis
  Foto: Tertius Pickard / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal