NRK Meny
Normal

Svensker mistenker spesialbehandling av Johaug

OBERSTDORF (NRK): – Man kan ikke la saker slippe gjennom fordi man synes straffen blir for hard, sier svenskenes landslagssjef.

Therese Johaug ble kalt inn til jurien for skøytetak i starten av sprintfinalen - døm selv

– Det viktigste er at man har tiltro til juryen og deres beslutninger, så det er utrolig viktig at de er konsekvente. Det kan skape en stor uro rundt hva som egentlig er lov hvis ikke, sier Rikard Grip, som er Sveriges langrennslandslagssjef.

Også i Sverige har det blitt et samtaletema at Therese Johaug ble kalt inn på juryrommet etter gårsdagens klassisk-sprint.

Juryen mente Johaug hadde noen skøytetak som var helt i grenseland, men bestemte seg for å ikke gi henne noen form for straff.

– Ikke så konsekvente som man burde

Denne sesongen har det blitt mye hardere slått ned på når løpere tar skøytetak under renn i klassisk stil.

Den svenske SVT-eksperten Anders Blomquist stusser på at Johaug slapp det gule kortet. Han mener løpere har blitt straffet for både mindre og lignende forseelser tidligere.

Han tror Johaug slapp straff fordi hun allerede hadde et gult kort fra tidligere. Hun ville derfor trolig fått tre minutters tilleggstid i touren.

– Jeg tror de syntes konsekvensene ble for store. Det er en vanskelig jobb juryen har, men jeg synes ikke man er så konsekvente som man burde være, sier Blomquist, og utdyper:

– I og med at det er forskjellige konkurranser, så er det forskjellige mennesker som ser på det. Det er allerede vanskelig for dem, men nå gjør de det enda vanskeligere for seg selv ved å slippe denne gjennom. Jeg synes hun skulle ha fått et gult kort, sier SVT-eksperten.

Bør lære av fotball?

Sveriges landslagssjef mener langrenn bør lære av fotballens måte å håndheve regelverket på.

– Det er en veldig hard straff å gi henne tre minutter. Men i fotball har man også gule kort, og får man et gult kort til, så får man ikke være med. Det er spillets regler. Kanskje må også vår idrett gjøre det slik, og ikke tenke så mye på konsekvenser. Man kan ikke la saker slippe gjennom fordi man synes straffen blir for hard, sier Grip.

Han mener Johaugs tilfelle var «helt i grenseland».

– Tror du juryen tenkte på konsekvensene i denne saken?

– Ja, helt klart. Ser vi på situasjonen der Niklas Dyrhaug ble disket, så ser jeg ingen stor forskjell på det han gjør, for eksempel, sier Grip.

NRK har vært i kontakt med teknisk delegert i juryen, Arne Sandvold, som sier han ikke har noe mer å tilføye til saken - utover at han og juryen mener Johaugs tilfelle var i grenseland, men ikke innenfor det man gir straff for, og at de derfor er konsekvente nok.

Siste nytt

 • Lance Armstrong inngår forlik

  Lance Armstrong inngår forlik på 5 millioner dollar for å unngå rettssak i mai, der han ville ha risikert å måtte betale 100 millioner dollar til myndighetene. Det melder amerikanske medier sent torsdag kveld norsk tid, skriver NTB.

  Lance Armstrong
  Foto: Thao Nguyen / AP
 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier. Rosenborg slo Trygg/Lade 4-2.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal