Hopp til innhold

Johaug kalt inn til juryen: Kunne fått tre minutter tidsstraff

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Therese Johaug ble kalt inn til juryen etter sprinten. Der ble hun møtt av et videoklipp som kunne endt med en totalt ødeleggende tidsstraff.

Therese Johaug ble kalt inn til jurien for skøytetak i starten av sprintfinalen - døm selv

Det var starten på finalen som kunne fått store følger for Johaug i sammendraget. Johaug ble til slutt nummer fem og det var en solid opptur. Men dagen kunne blitt brutal for jenta fra Dalsbygda etter at juryen vurderte om hun skøytet i starten.

Kalt inn på teppet

– Therese ble kalt til juryrommet. Vi så klippet og hun forklarte seg og vi konkluderte med at det ikke var skøyting. Vi så på klippet at det i alle fall var en interessant sak. Vi innkalte derfor utøver med leder for å se på det. Therese forklarte sin oppfatning av hvorfor hun gjorde det. Hele juryen tok en samlet beslutning på at det var utenfor skøyting, sier Sandvold til NRK.

– Men det var i grenseland?

– Ja, det er fordi det er i grenseland vi kaller henne inn. Det betyr ikke nødvendigvis at vi sanksjonerer.

– Var det nært?

– Det var noe vi diskuterte så det var i nærheten av et regelbrudd, sier juryleder Sandvold etter å tenkt lenge.

Tre minutter i straff

Renndirektør i FIS Pierre Mignerey sier at Therese Johaug kunne fått et gult kort. I og med at Johaug allerede denne sesongen har gult kort kunne det betydd disking.

– Men i og med at dette er en pågående konkurranse kunne juryen i stedet for disk bestemt at hun kunne fått tre minutter tilleggstid, sier Mignerey til NRK.

NRK pratet i kveld med Løfshus som forklarer situasjonen slik:

– Hun blir vel litt skeptisk når hun blir innkalt på juryrommet. Det at hun fikk tilsnakk er greit, og hun ser vel at det kanskje var i grenseland, sier Løfshus til NRK.

– Tror du Johaug hadde fått straff dersom hun ikke hadde kjempet om seieren i Tour de Ski?

– Det har jeg ingen kommentar til. Som sagt er det en avgjørelse juryen tar og vi er glad juryen er nøye med tvilstilfellene og tar det på alvor. Vi har selv vært pådriver for at man skal gå ren klassisk, så det er bra, sier Løfshus.

– Det kunne blitt skjebnesvangert, men i dette tilfellet mener vi dette var godt og fornuftig juryarbeid, sier Løfshus.

Etter femteplassen på sprinten ligger Johaug nå 30,1 sekunder bak Flugstad Østberg etter hennes sensasjonelt sterke sprint.

Ville forstått straff

Sophie Caldwell fra USA vant sprintetappen etter at han slo Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg. Therese Johaug ble nummer fem i det som var hennes første sprintfinale noensinne.

– Jeg tror Therese skal være glad hun ikke har fått straff. Jeg kan forstå hvis noen mener hun burde fått straff. Man kan stille seg spørsmål om slike hendelser blir behandlet likt fra renn til renn og jury til jury. Jeg tror noen ville dømt straff her, sier NRKs ekspert Fredrik Aukland.

Siste nytt

  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal