Svensk målvakt i Saudi-Arabia: – Kvifor skal ikkje Ikea ta ansvar?

Den tidlegare landslagskeeperen Jacob Rinne er tydeleg på at pengane førte han til Saudi-Arabia, men seier det er feil å berre kritisere fotballspelarar for eit slikt val.

UEFA Euro 2020, day 1, Sweden, reserve squad, training

TRIVST: Jacob Rinne forlét dansk fotball til fordel for saudiarabiske Al Fateh i 2022. Det har han ikkje angra på.

Eg tener mykje meir her enn eg ville gjort noko annan stad. Eg skal ikkje legge skjul på det. Det var den avgjerande faktoren.

Det seier Al Fatehs svenske målvakt Jacob Rinne til SVT i ein dokumentarserie om fotball i Saudi-Arabia.

Kvifor skal eg, på eit individuelt nivå, takke nei til noko som kan forandre meg og min families økonomiske framtid? Det kan forandre heile livet vårt eigentleg, seier Rinne i SVT-dokumentaren, utan å røpe årslønna.

Rinne spelte fem sesongar i danske Aalborg før han drog til Saudi-Arabia og Al Fateh sommaren 2022.

STØDIG: Jacob Rinne spilte 162 kamper på fem sesonger i danske Aalborg BK.

STØDIG: Jacob Rinne spelte 162 kampar på fem sesongar i danske Aalborg BK.

Han var med på det svenske U21-landslaget som vann EM-gull, men har berre vore med i éin svensk A-lagstropp i løpet av karrieren sin.

Eg er her og jobbar på lik linje med alle andre som gjer ein jobb. Eg speler fotball, men kvifor skal ein ikkje stille spørsmål ved dei som kjem hit og har «vanlege» jobbar? Dei er også her fordi dei tener mykje meir her enn dei hadde gjort i Europa, seier Rinne.

Han meiner også bedrifter fortener sin del av kritiske spørsmål, dersom fotballspelarane stadig vekk skal få det.

Vi dreg til Ikea her. Kvifor skal ikkje Ikea ta ansvar og ikkje ha lokale i Saudi-Arabia? Eg skal heilt plutseleg ta ansvar og folk skal synast mykje om det. Det er ein uting at ein meiner og synsar om ting ein ikkje sjølv skal ta omsyn til, seier Rinne.

NRK har lagt fram Rinne sine utsegn for Ikea, men dei ønsker ikkje å kommentere utsegnene hans direkte.

I staden skriv dei at dei berre gjer forretningar som er i tråd med Ikea sin kultur, verdiar og etiske retningslinjer. Dei er forplikta til å følge menneskerettane på alle område i verksemda si, noko dei forsikrar at alle i Ikea sin verdikjede gjer.

– Ser ingen menneskerettsbrot

Rinne drog til Saudi-Arabia eitt år før ei heil rekke stjerner valde å forlate dei europeiske klubbane sine til fordel for Saudi-Arabia og storsatsinga deira.

Det statlege oljefondet Saudi-Arabia (PIF) gjekk inn på eigarsida i fire av toppklubbane i Saudi Pro League og spytta inn enorme summar, slik at klubbane kunne hente store namn frå Europa.

Totalt skal ligaen ha brukt i underkant av 11 milliardar kroner på overgangssummar i 2023.

Saudi Pro League - Al Hilal v Al Nassr

TREKKPLASTER: Cristiano Ronaldo drog til Saudi-Arabia allereie i januar 2023, sidan har mange stjerner følgde etter.

Da Rinne signert hadde han ikkje rekna med ei slik utvikling av fotballen i landet.

Sånn det er her no, så speler ein ikkje berre for pengane. No er det ein attraktiv liga og det er kult å vere her å spele fotball. Klimaet er bra og alt rundt er bra for oss, seier han.

Han seier det er stor forskjell på ligaen no samanlikna med den første sesongen han spelte, i 2022/23.

Den er betre nå. Betydeleg betre. Toppane er veldig høge her og ein får spele mot veldig bra motstand.

Dei største stjernene ryktast å ha lønningar som er mykje større enn den allereie gode lønna dei fekk i Europa.

Ifølge nyheitsbyrået AFP, tener blant anna Cristiano Ronaldo nærare 4,2 milliardar på toårsavtalen sin med Al-Nassr.

Satsinga har blitt sterkt kritisert av mange, som meiner det heile er ein del av eit sportsvasking-prosjekt, der ein bruker fotballen for å skjule menneskerettsbrotet til staten.

Dette med menneskerettsbrot er ikkje noko eg ser. Det er berre ting eg har høyrt eller lese om i media. Eg veit ikkje kva som er sant og ikkje, og eg skal ikkje sitte og nekte nokon ting, men det er sånn det er, seier Rinne.

Kronprinsen: – Eg bryr meg ikkje

Ifølge kronprinsen i landet, Mohammed Bin Salman, er derimot det heile ein del av prosjektet «Visjon 2030».

Det handlar kort fortalt om at landet skal bli mindre avhengig av oljeinntektene sine i tida framover, og heller modernisere landet og satse meir på idrett og turisme. Dei ønsker å bli ein storaktør på fleire område, og fotballen er blant dei.

Då Bin Salman gjorde eit sjeldan TV-intervju i fjor haust, svarte han følgande om sportsvasking-skuldingane til Fox News:

– Eg bryr meg ikkje. Viss sportsvasking kjem til å auke BNP-ein vår med éin prosent, så vil vi fortsette sportsvaskinga. Eg har éin prosent vekst i BNP frå sport og eg siktar meg inn på 1,5 prosent til, sa Bin Salman og fortsette:

– Kall det kva du vil – vi skal få dei 1,5 prosentane.

Kronprinsen i Saudi-Arabia, Mohammed Bin Salman.

MEKTIG: Mohammed Bin Salman er både kronprins og statsminister i Saudi-Arabia.

– 99,9 prosent meiner ein berre skal køyre på

Rinne seier dette var noko han tenkte på da han fekk tilbodet, men at det ikkje var avgjerande for valet han tok.

Eg tenkjer at eg sjølv ikkje speler så stor rolle i dette «sportsvasking-prosjektet», om det er det det er. Eg trur ein må litt høgare opp i næringskjeda for at ein skal få nokon effekt av det.

Og han er visstnok ikkje den einaste som ikkje bryr seg om sportsvasking-skuldingane.

99,9 prosent av dei fotballspelarane eg har snakka med om dette synest ikkje det er noko å tenke på. Dei meiner ein berre skal køyre på. Eg har ikkje møtt nokon som meiner noko anna.

Bin Salman Infantino Putin

Journalisten bak SVTs dokumentar, Daniel Grefve, hyllar Rinne for openheita og ærlegdommen i møte med kanalen.

Det er kult når fotballspelarar er så opne som han er, for det er nok av eksempel på fotballspelarar som ikkje er det. Mange seier berre at dei er der for å påverke der det skjer, eller at dei vil utvikle fotballen i Saudi-Arabia, seier Grefve.

Grefve seier han ikkje veit nøyaktig kva Rinne tener i Al Fateh, men antar at det ikkje er snakk om småpengar.

Han var ein av Danmarks beste målvakter då han spelte der, men eg tippar han tener ti gonger så mykje som han ville gjort i Europa.

Sjølv om Rinne og ein heil haug andre har vraka Europa til fordel for Saudi-Arabia, trur ikkje målvakta det vil prege europeisk fotball for mykje i framtida.

Eg trur dei som veks opp i dag med ein draum om å bli fotballproff, framleis drøymer om å spele i Europa, ikkje Saudi-Arabia, seier Rinne.

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

• Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

Kristian Thorstvedt
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

Hugo Vetlesen
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.