Supertalentet utmattet før VM: – Jeg traff virkelig bunnen

Svømmer Tomoe Zenimoto Hvas (19) tok seg helt ut under helgens NM i svømming og måtte stå over flere øvelser. Nå er treneren bekymret like før VM i Sør-Korea starter.

SWIM OPEN 2019

UTMATTET: Under helgens NM ble Tomoe Zenimoto Hvas så sliten at han måtte stå over flere øvelser.

Foto: Henrik Montgomery/tt / NTB scanpix

– Dette var en av de få gangene jeg virkelig har truffet bunnen. Nå må jeg ta noen hviledager for å komme meg skikkelig igjen, sier Tomoe Zenimoto Hvas til NRK.

Den unge svømmeren henger langs bassengkanten i Frognerbadet, smilende og tilsynelatende upreget etter det som har vært hans tøffeste uke i bassenget.

Tomoe Zenimoto Hvas

HÅPEFULL: Tomoe Zenimoto Hvas (19) håper og tror at VM vil gå bedre enn NM.

Foto: Lill Christin Ludvigsen / NRK

– Det er bare å kjøre på, sier 19-åringen smilende etter å svømt noen strekninger.

Zenimoto Hvas tok en imponerende EM-bronse i 2017 på 200 meter medley. Da som 17-åring. Han vant også gull i Ungdoms-OL i 2018.

Men under helgens svømme-NM var det ikke like lett for Zenimoto Hvas. Da var svømmetalentet så sliten at han måtte droppe flere av de planlagte øvelsene.

– Det var et veldig tungt mesterskap for meg. Det begynte greit, men det gikk litt nedover, forteller Zenimoto Hvas.

Det endte med ett gull og ett sølv. Til sammenligning tok han i fjor to gull, to sølv og en bronsemedalje i NM.

– Vi kjører litt på grensen

Før NM hadde han hatt to knallharde uker med trening. Han mener dette var grunnen til utmattelsen.

– Jeg trente skikkelig bra. Noen ganger når man trener hardt, så blir kroppen veldig sliten, sier Zenimoto Hvas.

Da ble trener Sondre Solberg bekymret.

Sondre Solberg før VM.

BEKYMRET: Trener Sondre Solberg er litt bekymret overfor Zenimoto Hvas sin tretthet.

Foto: Johan Bull / NRK

– Vi kjører litt på grensen, det har vi gjort noen år, men han er litt mer sliten enn det jeg liker, så litt bekymret er jeg, sier Solberg til NRK.

Til tross for dette tror treneren at 19-åringen vil komme seg etter noen tøffe uker.

– Jeg kan ikke garantere noen ting, men vi skal jobbe for at det skal bli så bra som mulig, forteller Solberg.

Tror på opptur

Nå skal Hvas til Japan sammen med resten av det norske laget for å forberede seg til VM i Sør-Korea. Landslagssjef Petter Løvberg tror ikke at vi får se en utmattet Zenimoto Hvas når VM starter i slutten av juli.

– Nei, jeg er ikke bekymret. Jeg føler vi har god nok tid. Vi skulle gjerne ha sett han svømme litt fortere i NM, men når han nå får overskudd og hvile, så vet vi hva som bor i gutten, sier Løvberg til NRK.

Nå satser svømmeren på en opptur i hans første senior-VM i langbane.

– Jeg tror VM blir en helt annen opplevelse enn NM. Jeg setter ikke noen mål for meg selv, men jeg går inn i mesterskapet uredd. Jeg skal kline til og gjøre så godt jeg kan, sier Zenimoto Hvas.

– Han har trent steinbra, så han kommer til å få sprett i ballen igjen og svømme fort når han får noen dager med litt roligere trening, sier Løvberg.

Siste nytt

 • Lagkamerater barket sammen

  Aston Villas Tyrone Mings og Anwar El Ghazi barket sammen i oppgjøret mellom Villa og West Ham. De var oppe og nikket med hverandre, men ble holdt fra hverandre av øvrige lagkamerater og det endte uten at noen av dem ble skadd. Oppgjøret endte 0-0.

  Premier League
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • God Dæhli bidro til seier i byderby

  Mats Møller Dæhli hadde en fot med i spillet på begge scoringene da St. Pauli slo Hamburg 2-0 i 2. Bundesliga. Først slo Dæhli slo et innlegg som ble headet i stolpen. Dimitris Diamantakos satte returen i mål. Dæhli var også involvert i 2-0-målet.

  Trening i Reykjavik.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Sarpsborg med viktig seier over VIF

  Sarpsborg 08 vant 1-0 over Vålerenga i mandagens kveldskamp i Eliteserien. Jonathan Lindseth scoret kampens eneste mål, og sikret sarpingene sin første trepoenger siden 16. juni. De poengene kan vise seg veldig viktige i kampen for Eliteseriespill også neste sesong. – Vi får marginene med oss i dag og drar i land dette her. Vi blir litt lettere til sinns med en trepoenger nå, sier Sarpsborg-trener Geir Bakke. Etter seieren over Vålerenga ligger Sarpsborg på kvalikplass, og har like mange poeng som både Ranheim og Strømsgodset på nedrykksplassene.

  Jonathan Lindseth jubler for scoring
  Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal