– Tror ikke noen jenter kommer til å stake

BEITOSTØLEN (NRK): Kathrine Harsem, Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg vurderer å droppe festesmurning. Martin Johnsrud Sundby tror ikke på dem.

Montasje: Katrine Harsem og Martin Johnsrud Sundby

MØTER SKEPSIS: Kathrine Harsem har staket til seier i skandinavisk cup, men Martin Johnsrud Sundby tror verken Harsem eller de andre jentene vil prøve seg uten feste på Beitostølen.

Foto: NRK/NTB Scanpix

– Det tror jeg ikke det er noen jenter som kommer til å gjøre. Men hvis de gjør det er det veldig tøft, svarer Martin Johnsrud Sundby på spørsmålet om han tror noen av jentene kommer til å stake det 7,5 kilometer lange åpningsrennet på Beitostølen fredag.

Løypeprofilen gjør at flere av herreløperne vil tilbakelegge sine 15 kilometer uten feste under skiene. Men nå vurderer også jentene å droppe smurninga.

– Har de lyst, har de lov

Under torsdagens trening i løypene på Beitostølen kunne landslagssjef, Egil Kristiansen bekrefte, at flere av jentene vurderer å satse på staking om føret tilsier at det kan være en fordel. Det vil i så fall være en av de første og få tilfellene en kvinnelig skiløper velger denne taktikken.

– Det er føret og været som avgjør det. Det kan godt hende noen staker. Det har vært snakket om det, sier Kristiansen før han legger til:

– De har trent på det alle sammen. Jeg tror Therese, Astrid, Kathrine og flere har kapasiteten i armene til å klare det.

Han understreker også at de løperne som har lyst til å stake, skal få lov til det.

Vant på blanke ski

Og en av dem som kanskje vil unytte dette klarsignalet er Katrine Harsem. Hun har til og med hatt skusess med denne taktikken tidligere.

– Jeg prøvde det i skandinavisk cup og norgescup, og klarte faktisk å holde et ganske bra nivå med blanke ski.

– Vant du med blanke ski?

– Jeg har faktisk det, altså, sier Harsem ovenfor NRK.

26-åringen innrømmer at det virker fristende å være en av de første kvinnelige skiløperne som velger denne taktikken. Men tror det er krevende.

– Man må være litt lur, gå ut av sporet der det er bedre glid utenfor, og vurdere litt. Få god fart inn i bakkene. Det er viktig å være teknisk god hele løpet. Jeg skal hjem og tenke nå, sa Harsem etter torsdagens trening.

Ellers har Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla sagt de vurderer å gå på blanke ski fredag. Mens Therese Johaug kan bekrefte at hun satser på å gå diagonalgang i bakkene.

Under helgens sesongåpning er det lagt inn nye tiltak som skal forhindre «smugskøytingen» som ofte kommer når skiene er blanke. Dermed er diskusjonen rundt staking et høyaktuelt tema på Beitostølen.

Siste nytt

 • Stort heimetap for Larvik

  Larvik tapte 25-33 for danske Odense i gruppespelet i meisterligaen. Ved pause stod det 13-16. Larvik har to poeng på tre kampar, og møter Odense igjen 4. november.

  Larvik - Odense
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • Halep årets tennisspiller

  Simona Halep ble fredag hedret som årets kvinnelige tennisspiller. Det skjedde under gruppetrekningen for

  WTA-mesterskapet, der hun ikke deltar.

  Halep har vært verdensener siden slutten av februar og kommer til å beholde førsteplassen resten av året.

  2018 US Open - Day 1
  Foto: Elsa / AFP
 • United-bot for forsinket frammøte

  UEFA har ilagt Manchester United en bot på 15.000 euro (140.000 kroner) fordi laget kom 45 minutter for sent til mesterligakampen mot Valencia.

  Mesterliga-reglementet foreskriver at lagene skal være på plass 75 minutter før kampen.

  Manchester United
  Foto: Jon Super / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal