Hopp til innhold

– Tror ikke noen jenter kommer til å stake

BEITOSTØLEN (NRK): Kathrine Harsem, Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg vurderer å droppe festesmurning. Martin Johnsrud Sundby tror ikke på dem.

Montasje: Katrine Harsem og Martin Johnsrud Sundby

MØTER SKEPSIS: Kathrine Harsem har staket til seier i skandinavisk cup, men Martin Johnsrud Sundby tror verken Harsem eller de andre jentene vil prøve seg uten feste på Beitostølen.

Foto: NRK/NTB Scanpix

– Det tror jeg ikke det er noen jenter som kommer til å gjøre. Men hvis de gjør det er det veldig tøft, svarer Martin Johnsrud Sundby på spørsmålet om han tror noen av jentene kommer til å stake det 7,5 kilometer lange åpningsrennet på Beitostølen fredag.

Løypeprofilen gjør at flere av herreløperne vil tilbakelegge sine 15 kilometer uten feste under skiene. Men nå vurderer også jentene å droppe smurninga.

– Har de lyst, har de lov

Under torsdagens trening i løypene på Beitostølen kunne landslagssjef, Egil Kristiansen bekrefte, at flere av jentene vurderer å satse på staking om føret tilsier at det kan være en fordel. Det vil i så fall være en av de første og få tilfellene en kvinnelig skiløper velger denne taktikken.

– Det er føret og været som avgjør det. Det kan godt hende noen staker. Det har vært snakket om det, sier Kristiansen før han legger til:

– De har trent på det alle sammen. Jeg tror Therese, Astrid, Kathrine og flere har kapasiteten i armene til å klare det.

Han understreker også at de løperne som har lyst til å stake, skal få lov til det.

Vant på blanke ski

Og en av dem som kanskje vil unytte dette klarsignalet er Katrine Harsem. Hun har til og med hatt skusess med denne taktikken tidligere.

– Jeg prøvde det i skandinavisk cup og norgescup, og klarte faktisk å holde et ganske bra nivå med blanke ski.

– Vant du med blanke ski?

– Jeg har faktisk det, altså, sier Harsem ovenfor NRK.

26-åringen innrømmer at det virker fristende å være en av de første kvinnelige skiløperne som velger denne taktikken. Men tror det er krevende.

– Man må være litt lur, gå ut av sporet der det er bedre glid utenfor, og vurdere litt. Få god fart inn i bakkene. Det er viktig å være teknisk god hele løpet. Jeg skal hjem og tenke nå, sa Harsem etter torsdagens trening.

Ellers har Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla sagt de vurderer å gå på blanke ski fredag. Mens Therese Johaug kan bekrefte at hun satser på å gå diagonalgang i bakkene.

Under helgens sesongåpning er det lagt inn nye tiltak som skal forhindre «smugskøytingen» som ofte kommer når skiene er blanke. Dermed er diskusjonen rundt staking et høyaktuelt tema på Beitostølen.

Sportsnyheter

Erling Braut Haaland, Manchester City

Haaland fikk kjeft etter superdebuten: – Pass på språket

Presset var enormt, men Erling Braut Haaland (22) fikk en drømmedebut for Manchester City. Etterpå ble han irrettesatt for banning.

Siste nytt

 • VIF-opptur fortsetter etter seier mot Aalesund

  Odin Thiago Holm (19) og Osame Sahraoui (21) tok ansvar og satte fyr på kampen da Vålerenga slo Aalesund 4-0 på hjemmebane i Eliteserien søndag kveld.

  Vålerenga hadde lenge trøbbel med å bryte ned et lavtliggende Aalesund-lag i Oslo, og et blokkert skuddforsøk fra Osame Sahraoui var det nærmeste de blåkledde kom nettsus mot den oransje forsvarsveggen før pause.

  I det klokken bikket 60 minutter løsnet det for hovedstadslaget. To minutter senere økte Osame Sahraoui ledelsen med en perle av et skudd.

  Derfra og ut ble søndagens kamp en eneste stor parademarsj for Dag-Eilev Fagermos gutter. De blåkledde fortsetter med det sin strålende form i Eliteserien, og Oslo-laget står nå med fem strake seirer i serien for første gang siden 2010-sesongen.

  Vålerenga rykker med det opp på en sjetteplass i Eliteserien. (NTB/NRK)

  Eliteserien i fotball 2022: Vålerenga - Aalesund
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Dommeren ut mot ballguttene

  Dommer Svein Oddvar Moen går hardt ut mot noen av ballguttene på Åråsen på grunn av språkbruk etter kveldens 1–1-kamp mellom Lillestrøm og Tromsø. Hjemmefansen var tidvis svært lite imponerte over dømmingen, noe som kan ha smittet over på ballguttene.

  – Altså vi som dommere vi tåler å få masse vi, det er ikke det det handler om. Men det er ikke greit at det står tolv-, tretten-, fjorten- og femtenåringer som er ballgutter i kampen, og kaster seg på og bruker ord som ikke skal komme ut av deres munn i den alderen, sier han til NRK.
  – Det var ballgutter som meldte til deg?
  – Ja. Så det kommer vi til å ta videre med Lillestrøm, fordi sånn ønsker vi ikke å ha det. Jeg skal hvert fall si et ord om det inn til Fotballforbundet fordi nå har vi veldig fokus på dette.

  Medie- og kommunikasjonsansvarlig i LSK, Morten Stokstad, skriver følgende om hendelsen i en sms til NRK:

  – Det er riktig at noen av ballguttene ble revet med og kastet seg på publikums mishagsytringer mot dommertrioen. De fikk umiddelbart beskjed om at det ikke er greit, og de kommer helt sikkert ikke til å gjøre noe sånt igjen. Samtidig er dette snakk om 12-13 år gamle gutter som er engasjerte og glade i klubben sin, så vi tenker vel at dette ikke er verdens største sak, selv om det selvsagt ikke skal skje, skriver han.

  Dommer Svein Oddvar Moen
  Foto: Thomas Hagajore Fosse / NRK
 • Deilas Standard Liège tok sesongens første seier

  Ronny Deila og hans Standard Liège slo Cercle Brugge 2-0 i den belgiske toppdivisjonen i fotball søndag. Det var nordmannens første seier som trener for laget.

  Liège-laget sesongåpnet med uavgjort og tap foran søndagens duell mot Cercle. Selim Amallah ble avgjørende med to scoringer før pause.

  Aron Dønnum, som foran sesongen var tilbake i Deilas klubb etter utlånet til Vålerenga, har startet alle tre kampene under sin gamle VIF-sjef.

  Standard Liège ligger på 8.-plass etter tre serierunder. Det skiller to poeng opp til serieleder OH Leuven som har én kamp mindre spilt. (NTB)

  MLS Cup Preview Soccer
  Foto: Chris Szagola / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste