Sundby: – Jeg er superhappy

LENZERHEIDE/OSLO (NRK): Martin Johnsrud Sundby ga opp mot sprintspesialistene i Tour de Ski, men smilte fornøyd etter å ha sikret seg viktige bonussekunder.

Martin Johnsrud Sundby

SIKRET SEKUNDER: Martin Johnsrud Sundby.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Sammenlagtfavoritt Martin Johnsrud Sundby er nemlig ikke blant de raskeste i sprintløypa, men overrasket fredag da han ble nummer fire i sprintfinalen.

– Jeg er superhappy, det var en dag langt over forventningene. Jeg kom godt ut av dagens sprint. Jeg fikk masse bonussekunder og slipper å tape så mye, noen få sekunder hjelper alltid, sier han til NRK.

– Ekstreme løyper

Dermed har verdenscuplederen fått et svært godt utgangspunkt før lørdagens 30 kilometer.

– Jeg har et bra utgangspunkt, men jeg har spådd lenge at morgendagens etappe vil bli, om ikke umenneskelig hard, så vil tre mil her i noen helt ekstreme løyper komme til å koste for alle, påpeker han.

Italienske Federico Pellegrino vant den første Tour de Ski-etappen foran Sergej Ustjugov. Finn Hågen Krogh sikret seg en tredjeplass etter at han såvidt kom seg videre fra semifinalen på tid.

– Jeg er med den første runden. Å ta de tre guttene på oppløpet var en «lost case», innrømmer Sundby.

Northug røk ut i semien

Petter Northug røk ut i semifinalen, og har dermed kommet litt skjevt ut i begynnelsen av årets tour.

– Han hadde utur. Det var synd for ham, men da har han nok mer krefter i morgen, sier Sundby.

Hjemmehåpet Dario Cologna falt i finalen og endte sist.

Finn Hågen Krogh var på sin side godt fornøyd med tredjeplassen. Lørdag er det fellesstart og tremil på programmet.

– Jeg trenger de bonussekundene jeg kan få. Det blir en veldig tøff dag i morgen, sier Krogh.

– Jeg tipper Martin (Johnsrud Sundby) og Dario Cologna vil ligge godt an og kjøre hardt fra start. Da er det bare å prøve å overleve.

Les også: Maiken Caspersen Falla vann – og reiser heim

Finn Hågen Krogh ble beste nordmann i sprintfinalen. Italienske Pellegrino stakk av med seieren og Martin Johnsrud Sundby kom på fjerdeplass.

VIDEO: Se hele sprintfinalen her.

Siste nytt

 • Tungt for Nilsson

  Stina Nilsson hevet seg 30 plasser siden sist, men plasserte seg fortsatt beskjedent i skiskytternes sprintløp i IBU-cupen i Tyskland lørdag.

  Den tidligere langrennsløperen bommet tre ganger i løpet av to skytinger og endte på 69.-plassen. Det var bedre enn 99.-plassen på torsdagens sprint samme sted, men Nilsson har fortsatt en lang vei å gå i sin nye idrett.

  Svensken var langt bak de beste i ren langrennstid, og hun endte 2.20,1 bak den russiske vinneren Tatjana Akimova. Det ble også russisk annenplass ved Anastasia Sjevtsjenko.

  Best av de norske løperne i IBU-cupløpet var Åsne Skrede. Hun bommet to ganger på stående skyting og endte på 8.-plass, 31 sekunder bak Akimova.

  Stina Nilsson
  Foto: Nisse Schmidt/TT / NTB
 • Italiener i tet

  Mara Bassino leder storslalåm-rennet i Kranjska Gora etter første omgang. De norske alpinistene har ikke fått det til å fungere, og ligger for øyeblikket langt bak.

  Mina Fürst Holtmann er beste norske på 10.-plass. Maria Tviberg ligger på 17.-plass og Ragnild Mowinckel på 18.-plass. Thea Louise Stjernesund kjørte ut.

  58Of79AK4Hs
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Svensk storeslem i Ski Classics

  Svenske Oskar Kardin var suveren i La Diagonela i Sveits. Han vant 3.54 minutter foran sine norske lagkamerater Andreas Nygaard og Petter Eliassen.

  Tord Asle Gjerdalen var eneste mann som greide å følge duoen Nygaard og Eliassen til mål.

  Også i kvinneklassen ble det overlegen svensk seier. Jenny Larsson gikk i mål 3.34 foran Lina Korsgren. Emilie Fleten ble beste norske løper på 3.-plass.

  Andreas Nygaard
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal