NRK Meny
Normal

Sundby om stjernenes festing: – Drakk champagne under dopingkontrollen

Da Martin Johnsrud Sundby vant sesongens siste renn, feiret han med boblevann hos dopingkontrollørene. Samtidig ble den russiske smørebussen «gjort om til en russebuss».

Sundby

I lørdagens Lindmo forteller Martin Johnsrud Sundby om hvordan feiringen etter verdenscupavslutningen i Falun foregikk.

Foto: NRK

Sundby

Sundby slipper jubelen løs etter seieren i Falun. I lørdagens Lindmo forteller han at festen fortsatt med champagne og øl i dopingkontrollen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Den nybakte verdenscupvinneren forteller om hvordan langrennstjernene feiret sesongavslutningen i Falun.

På Lindmo, som vises på NRK1 lørdag kveld, forteller han detaljert om hvordan landslagsutøverne slipper seg løs etter sesongens siste renn.

– Er det en siste natt med gjengen?

– Ja, det tar helt av. Det er en gjeng med asketer på tur hele året, og da går det lett «åt skogen», sier Sundby.

NRK.no har tidligere skrevet at Sundby ble langrennsverdenens best betalte utøver i premiepenger denne sesongen.

Det tok ikke lang tid før dette kunne feires ettertrykkelig.

– Det er en dag i løpet av året vi føler vi kan slippe oss helt løs, og det blir synlig etter et par timer, forteller Sundby etter at han ble kronet som sesongens beste skiløper.

Russebuss og fjortisfest

I intervjuet med Lindmo gir Sundby et sjeldent innblikk i hvordan langrennsstjernene feirer - når kameraene er slått av.

– Er det planlagt?

– Ja, det er jo det. Man vet at det blir moro, man vet at man skal samles og alle nasjonene har lyst til å feire at sesongen er ferdig, forklarer Sundby om hvordan verdenscupsvslutningen i Falun utarter seg.

Sundby forteller også om hvordan smørebussene for anledningen ble gjort om til tilnærmede russebusser på kvelden.

– Ja, det var litt ålreit. Det var en russerbuss i ordets rette forstand. Det var russerbussen som var den store partymagneten. De klinte skikkelig til og viste at de kan by på, fortalte Sundby til NRK.no etter programmet.

Til Lindmo kunne han fortelle at det ikke var fin champagne og russisk kaviar på menyen.

– Russerne hadde leid inn røykkaster og ordnet alkohol. Og når russerne ordner alkohol, så er det beinhard vodka.

Den nye smøretraileren

Smørebusser kan brukes til flere ting enn å preppe ski. Etter verdenscupavslutningen i Falun ble de gjort om til festbusser. Her illustrert ved den norske smørebussen, men ifølge Martin Johnsrud Sundby var det den russiske som var partymagneten.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Champagne i dopingkontrollen

Etter det siste Falun-rennet måtte Sundby i tradisjonens tro innom dopingkontrollen, mens resten av utøverne og apparatet ble værende igjen.

Han kom tilbake til en feststemt gjeng.

– Det var jo litt vanskelig å få ut de nødvendige dråpene etter rennet, så kontrollen tok 40 minutter. Man er ganske dehydrert og sliter med å gå på do, så taktikken for å komme seg raskest mulig tilbake på festen ble å fylle på med noe vanndrivende underveis. De var løse i snippen og syntes det var greit. Så vi fikk lov til å holde på, forteller Sundby om den noe utradisjonelle kontrollen.

Og da Sundby kom tilbake, var det litt av et syn som ventet ham. 29-åringen viste bilder til Lindmo av Eldar Rønning i russisk drakt, mens Aleksandr Legkov hadde tredd på seg norsk jakke og lue.

– Så du måtte ta igjen det du tapte i dopingkontrollen?

– Vi tok med oss champagne og noen øl på «doping» for å holde tritt, men vi hadde ikke nubbsjangs til å holde følge med resten. Det var fjortis-fest på høyt nivå, og vi slipper løs alt, sier Sundby og smiler lurt.

Kvelden ble imidlertid ikke like lang for alle, og Sundby forteller videre om hvordan første runde av festen er ferdig klokken ni.

– Men vi er utholdenhetsutøvere, vet du, så etter en liten pause er vi klare igjen, smiler 29-åringen.

– Og deretter våkner man plutselig opp dagen etter på rommet med helt andre klær på seg?

– Det gjelder ikke alle det med å våkne opp på samme rom, men det kan jeg ikke utdype for da mister jeg vel fort landslagsplassen, sier Sundby med glimt i øyet.

– Angripe neste sesong

Sundby ser allerede frem mot neste sesong og har startet evalueringen av OL-sesongen.

Nå tenker han bare på hvordan han kan forbedre seg til neste år - med VM i Falun som et naturlig mål.

– I år har «finish» i skøyting vært prioritert, men nå kommer kanskje klassisk-spurten til å bli enda mer prioritert med tanke på femmila klassisk i VM, forklarer Sundby og utdyper hva det er som motiverer ham.

– Det er kanskje noe av det beste jeg vet med dette livet her: Å gjøre en evaluering og angripe neste sesong med alt det innebærer.

Et av fokusområdene blir å trene mer på avslutninger mot slutten av renn der han ved flere anledninger i år ble fragått.

Som i seongens nest siste renn i Holmenkollen.

– Vi må nærme oss det konseptet at vi kjører spurttrening med syre i beina, og det er en justering vi kommer til å gjøre, utdyper han til NRK.no etter Lindmo-opptaket.

Vant første verdenscupseier i «bakrus»

 Martin Johnsrud Sundby

I lørdagens Lindmo forteller Martin Johnsrud Sundby at han tok seg fire øl og en pose potetgull kvelden før han vant sitt første verdenscuprenn.

Foto: LEHTIKUVA / REUTERS

Den ferske verdenscupvinneren er helt klar på at langrennsstjernene lever et asketisk og lite utagerende liv gjennom sesongen, men tidlig i karrieren var han ikke like nøye.

Da kunne han drikke litt alkohol kvelden før konkurranse.

– Jeg vant min første verdenscupseier nesten i bakrus. Eller, jeg kan vel ikke si bakrus, men jeg hadde tatt fire øl og en pose potetgull kvelden før jeg vant i Kuusamo, utdyper Sundby.

Seieren han refererer til var den første individuelle verdenscupseieren, helt tilbake i november 2008 på 15 km klassisk.

– Jeg følte meg syk og hadde vel gitt opp litt det rennet dagen etter, men så plutselig gikk jeg inn til seier dagen etter.

I ettertid skal dette ha vist seg å være et lykketrekk, og sammen med sin mentale trener har de forsøkt å gjenskape denne stemningen – men uten alkohol.

En stemning de beskriver som «happy camper».

– Før var jeg litt innbitt og da det virkelig gjaldt, ble det spenning og sinne. Så nå prøver vi å gjenskape Kuusamo-stemningen. Jeg var avslappet og lekte og koste meg. Vi kaller det å være «happy camper», sier Sundby til Lindmo.

Nå venter det rolige dager med familien for Sundby. Og så begynner den knallharde oppkjøringen til VM-sesongen.

Siste nytt

 • Manchester United slo tilbake

  José Mourinho fikk pusterom etter mesterliga-smellen da Manchester United tok seg til semifinale i FA-cupen med 2-0 over Brighton lørdag. Lukaku og Matic scoret målene. Tottenham skaffet seg semifinalebillett tidligere lørdag etter 3-0 over Swansea.

  Manchester United's Nemanja Matic
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale