Hopp til innhold

– Det var én mann jeg skulle knuse i dag

LAHTI (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby (29) beviste at OL-nedturen i Sotsji var et blaff ved å vinne søndagens 15-kilometer i Lahti. Røa-løperen var aller mest fornøyd med å sette Aleksandr Legkov på plass.

Martin Johnsrud Sundby gikk i mål 10,7 sekunder foran svenske Daniel Richardsson og vant dagens 15-kilometer i Lahti. Se innspurten her.

VIDEO: Se Martin Johnsrud Sundbys råe avslutning på 15-kilometeren i Lahti.

– Det var én mann jeg skulle knuse i dag, og han heter Aleksandr Legkov. Det var det eneste jeg gikk å tenke på ute i løypa – å banke han russeren. Det er jeg veldig fornøyd med at jeg klarte, sier Sundby til NRK.no.

Sundby i Sotsji

IKKE HELT FORNØYD: Martin Johnsrud Sundby fikk det ikke helt til i Sotsji. I Lahti søndag var alt så mye bedre.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Martin Johnsrud Sundby reiste hjem fra Sotsji-OL med «bare» en bronsemedalje i kofferten. Spesielt på femmila, der han ble spurtet fra av tre russere og endte på 4.-plass, var en stor skuffelse.

Søndag fikk han en skikkelig oppreisning ved å knuse resten av verdenseliten på intervallstarten i Lahti.

– Jeg følte at ting gikk litt stang ut i OL. Men samtidig har jeg denne gule trøya og den skal jeg kjempe for til «the bitter ned», sier Sundby til NRK.no.

Avgjorde på slutten

Ved halvgått løp hadde Sundby en ørliten ledelse på 2,2 sekunder på russiske Aleksandr Legkov, men utover i løpet satte Oslo-gutten opp farten.

Ved passering 13,4 kilometer var Sundbys ledelse til Legkov økt til 10 sekunder, og kampen om seieren var i realiteten avgjort.

Sundby suste i mål til klar seier, 10,7 sekunder foran svenske Daniel Richardsson som passerte Legkov mot slutten.

Aleksandr Legkov

FEMMILSVINNER: Aleksandr Legkov vant OL-gullet Johnsrud Sundby ønsket seg aller mest.

Foto: Charlie Riedel / Ap

Legkov måtte ta til takke med 3.-plass 11,2 sekunder bak Sundby.

– Det er viktig for meg å slå han. Han ble olympisk mester for en uke siden i en øvelse jeg hadde utrolig lyst til å vinne. Ting gikk ikke helt etter planen i Sotsji - jeg følte jeg var i god form og trodde jeg var god nok til OL-gull. Da er det deilig å revansjere seg i dag, forklarer Sundby.

Stor norsk dag

Også de øvrige landslagsløperne beviste at innsatsen i Sotsji-OL var unormalt svak. Norge endte med fire løpere blant de seks beste.

Anders Gløersen endte på 4.-plass, Finn Haagen Krogh ble nummer fem mens Sjur Røthe gikk inn til 6.-plass.

Dermed festet Norges OL-bronsevinner et sterkt grep om krystallkula i verdenscupen sammenlagt. Han leder nå med 388 poeng på Chris Jespersen som er nummer to.

Full oversikt: Se hele verdenscuplista her!

– Martin har blitt en bedre avslutter. Han har jobbet mye med å øke kapasiteten sin og samtidig bli råere i slutten. Det er ikke smågutter han slår i dag altså. Det er rått, roser NRKs langrennsekspert Morten Djupvik.

Petter Northug skulle egentlig ha gått søndagens 15-kilometer, men trakk seg fra startlistene før start. Trønderen reiser i stedet hjem til Norge for å hvile.

Skulle Johnsrud Sundby vinne verdenscupen sammenlagt, blir han del av en meget celeber liste. Kun fire norske herreløpere har vunnet krystallkula tidligere: Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard og Petter Northug.

Topp 10 på 15 km i Lahti:

  1. Martin Johnsrud Sundby, Norge 33.05,5
  2. Daniel Richardsson, Sverige +10,7 sek.
  3. Aleksandr Legkov, Russland +11,2
  4. Anders Gløersen, Norge +45,3
  5. Finn Haagen Krogh, Norge +49,5
  6. Sjur Røthe, Norge +50,7
  7. Florian Notz, Tyskland +53,3
  8. Alex Harvey, Canada +55,0
  9. Jean Marc Gaillard, Frankrike +56,6
  10. Matti Heikkinen, Finland +57,6

VIDEO: Se intervju med Sundby etter dagens seier

Martin Johnsrud Sundby (29) beviste at OL-nedturen i Sotsji var et blaff ved å vinne søndagens 15-kilometer i Lahti. Røa-løperen var aller mest fornøyd med å sette Aleksandr Legkov på plass.

VIDEO: Sundby etter 15-kilometeren i Lahti. Reporter: Jørn Lien.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal