Hopp til innhold

Sundby: – Jeg er verdens beste skiløper nå

FALUN (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby (29) var suveren på jaktstarten og kronet sin beste sesong med seier i minitouren i Falun.

Martin Johnsrud Sundby avgjorde jaktstarten og mini-touren i Falun i de siste bakkene før mål.

SE VIDEO: Her vinner Martin Johnsrud Sundby minitouren i Falun.

martin

Sundby knuste konkurrente og gikk inn til suveren seier i minitouren i Falun.

Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

– 2013/14-sesongen har vært min, sier Martin Johnsrud Sundby.

Han har vunnet Tour de Ski, verdenscupen sammenlagt - og denne helgen avsluttet han med å vinne minitouren i Falun.

Sundby har aldri hatt en bedre sesong, til tross for at det ikke ble noen gullmedalje under OL i Sotsji, hvor nordmennene ble felt av smørebom.

– Er du verdens beste skiløper nå?

– Ja, jeg er det nå. I år har jeg vært det totalt sett, det viser kula jeg fikk for sammenlagtseieren. Jeg har hatt den jevneste sesongen av alle, selv om man kan plukke ut et renn her og der hvor jeg har fått juling. Men totalt sett har jeg vært verdens beste skiløper, sier Sundby og smiler.

Bedre sesong enn forventet

Røa-løperen er våt i håret etter å ha blitt dynket i sjampanje av Therese Johaug, som vant verdenscupen sammenlagt på kvinnesiden. I kveld skal landslaget ha en velfortjent fest i Falun.

Sundby sier han ikke hadde sett for seg at sesongen hans skulle bli fullt så vellykket.

– Før sesongen hadde jeg ikke trodd jeg skulle vinne verdnscupen. Jeg tenkte kanskje topp fem. Jeg ble vel nummer syv i fjor, og følte at jeg var blitt litt bedre og ville heve meg noen plasser. Men så har det gått veldig over forventning. Det har løsnet, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKI-NORDIC-WCUP-

Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby med pokalene som viser at de er sammenlagtvinnerne av verdenscupen i langrenn.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Sundby trekker frem seieren i Tour de Ski som det største han har opplevd, men legger til at det var nesten like stort å knuse Aleksandr Legkov i de bratte bakkene i Falun på søndagens jaktstart.

Russeren går for å være en av verdens beste bakkeklatrere, men hadde ikke sjans mot Sundby på jaktstarten.

En ørliten revansje for Sundby, ettersom Legkov var den som gikk først i mål på femmila i OL. Selv fikk han den sure fjerdeplassen i Sotsji.

Avgjorde i «mördarbakken»

I minitouren avgjorde 29-åringen i den såkalte «mördarbakken».

– Jeg var gira på å avgjøre før oppløpet. Harvey og Legkov var bra med, og det ble mer morsomt opp siste del av «mørdarbakken», sier Sundby.

Han og Legkov startet begge 26 sekunder bak canadiske Alex Harvey på jaktstarten.

Duoen brukte ikke lang tid på å ta igjen canadieren, og de tre gikk lenge sammen. I mørdarbakken forsøkte Legkov seg på et rykk, men da Sundby ikke viste tegn til vanskeligheter med å følge med sakket russeren ned på farten igjen. Det gjorde ikke nordmannen.

Dermed fikk han en luke ned til Harvey og Legkov, og derfra så de fleste at det gikk mot norsk seier i minitouren sammenlagt.

– Blir sikkert gøy i kveld

Verdenscupen sammenlagt for menn var langt fra like spennende som for kvinnene. Den hadde nemlig Johnsrud Sundby sørget for å avgjøre allerede før søndagens jaktstart.

29-åringen gleder seg nå veldig til VM i samme løype om ett år.

– Dette ble et brukbart prøve-VM, så nå gleder jeg meg veldig til å gå VM her neste år. Falun er et sted med veldig god stemning, så det blir bra med VM her, sier han.

Nå gleder Røa-gutten seg til mer tid med familie og venner.

– Og så blir det sikkert gøy i kveld også, sier han med et smil.

Rønning dropper hjemtur for fest

Eldar Rønning

Eldar Rønning vil ikke gå glipp feiringen av Martin Johnsrud Sundbys sammenlagtseier i verdenscupen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Eldar Rønning – som ble nummer ti i minitouren sammenlagt – hadde egentlig planer om å reise hjem allerede i kveld. Men nå blir han igjen for å feire kamerat og lagkompis Johnsrud Sundby.

– Når Martin vinner verdenscupen sammenlagt så er det greit å bli igjen, sier trønderen, som ikke er overrasket over at lagkameraten avslutter sesongen med å vinne minitouren i Falun.

– Nei, han har vært verdens beste skiløper i hele år. Selv om han var litt uheldig i OL, så viser han at han er den beste. Jeg setter veldig pris på ham og at jeg har ham å diskutere med og lære av, sier Rønning.

Røthe nummer 8

Sjur Røthe avsluttet sesongen med å bli nummer åtte i minitouren. Han gikk lenge i sammen gruppe som Rønning på 10. plass.

De øvrige norske var Pål Golberg (15), Anders Gløersen (16), Didrik Tønseth (25), Eirik Brandsdal (30), Finn Haagen Krogh (32) og Ola Vigen Hattestad (35).

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal