Sundby takker Northug: – Han fortjente i hvert fall en klem

TOBLACH (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby (29) hadde ingen problemer med å forsvare ledertrøya på den lengste etappen i Tour de Ski. Bak ham sørget Petter Northug (27) for dobbelt norsk med en rå sluttspurt.

Martin Jonsrud Sundby vant dagens etappe i Tour de Ski og leder nå med over ett minutt. Se målgangen her.

VIDEO: Martin Johnsrud Sundby var synlig utslitt etter å ha gått 35 kilometer alene i tet. Nordmannen er suveren leder av Tour de Ski etter fem av sju etapper.

– Jeg ga ikke full gass, men jeg forsøkte å holde jevn fart over 35 kilometer. Jeg gamblet på at jeg hadde nok krefter til å holde helt til mål. Heldigvis hadde jeg en god dag. Nå er jeg helt ferdig, sier Martin Johnsrud Sundby i det offisielle seiersintervjuet etter etappen.

Martin Johnsrud Sundby

SITTENDE OVER MÅLSTREKEN: Martin Johnsrud Sundby gikk rett i bakken etter å ha passert målstreken. 29-åringen var totalt utslitt etter kraftanstrengelsen i de italienske alpene.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sundby startet etappen 32 sekunder foran svenske Calle Halfvarsson, deretter fulgte et kobbel av andre utfordrere tett i tett.

Den store gruppa med forfølgere inneholdt sterke distanseløpere som Alexandr Legkov (Russland), Alex Harvey (Canada) og Ilja Tsjernousov (Russland).

Northug tok bonussekunder

Men Sundby gikk et suverent langrenn, og avstanden ned til forfølgergruppa bare økte utover i den 35 kilometer-lange etappen fra Cortina til Toblach.

Enda bedre var det at Petter Northug klamret seg fast på halen av forfølgergruppa, og spurtet inn til 2.-plass.

Dermed tok trønderen viktige bonussekunder fra Sundbys konkurrenter i sammendraget. Chris Jespersen var også med i gruppa bak Sundby, og bidro til å dra ned tempoet.

I målområdet etter etappen utvekslet Sundby og Northug en god klem for det velfungerende samarbeidet.

– Jeg er fantastisk takknemlig for den jobben gutta gjør. Det kan godt hende at både Petter og Chris (Jespersen journ.anm.) hadde krefter til å ta innpå meg i dag, men de velger å ikke gjøre det av hensyn til meg som ligger foran. Jeg skylder dem i hvert fall en klem, smiler Sundby om laginnsatsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Northug og Sundby klemmer

GOD KLEM: Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby ga hverandre en klem etter fredagens etappe i Tour de Ski.

Foto: NRK

Skremmes av ledelsen

Oslo-løperen kunne juble for sin første Tour de Ski-etappeseier i suveren stil – vel vitende om at ledertrøya også er hans når det skal gås 10 kilometer klassisk lørdag.

Da Sundby møtte NRK nærmere 10 minutter etter løpet, var han fortsatt synlig utmattet.

– Det var steinhardt. Men jeg var forberedt på å gå i kjelleren i dag, og jeg er ganske fornøyd med at jeg holdt unna. Det er veldig få timer til neste konkurranse, så nå er jeg helt på felgen. Jeg er veldig spent på hvordan kroppen blir i morgen etter det løpet her, sier Sundby.

– Jeg har alle tiders mulighet nå. Det er litt skremmende. Det er ikke bare-bare å bli jaget av den ulveflokken som følger bak. Jeg har aldri vært så nervøs som før start i dag. Du skal være fokusert og hele tiden drive med selvmotivering for å holde farten oppe underveis, sier Sundby.

Northug vant spurt

Bak ham spurtet Petter Northug inn til andreplass, men avstanden frem til Sundby var hele 58,2 sekunder ved målgang. Alex Harvey ble nummer tre.

I tillegg deles det ut 15 bonussekunder til vinneren, 10 til nummer to og fem sekunder til tredjeplassen. Dermed har Sundby hele 1.03,2 ned til nærmeste utfordrer, som altså er Northug, i sammendraget med to etapper igjen av touren.

Northug sa før start at han ville gjør alt i sin makt for å sinke farten i forfølgergruppa. At Northug også spurtet inn til ti bonussekunder, var til stor hjelp for Sundby.

VIDEO: Northug spurter inn til 2.-plass i Toblach

(artikkelen fortsetter under videoen)

Northug spurtet inn til andreplass

VIDEO: Petter Northug var utilnærmelig i sluttspurten og knuste løpere som Calle Halfvarsson og Alex Harvey i kampen om andreplassen.

Northug vet ikke om han fullfører

Northug mener formen – til tross for den sterke spurtseieren – fortsatt ikke er helt på plass.

– Jeg var sliten på toppen, og derfra bare «seilte jeg med skuta» nedover. Det gikk i rykk og napp hele veien, sier Northug om den lange etappen i Italia.

Trønderen har altså gått seg frem til 2.-plass i sammendraget, men har fortsatt ikke bestemt seg for om han fullfører hele touren med to etapper igjen. Fokuset er fortsatt fullt og helt på å spisse formen inn mot Sotsji-OL.

– Det er ikke helt bra ennå. Jeg skal i hvert fall gå én etappe til. Jeg starter 30 sekunder foran Martin i morgen (intervallstart journ.anm.) så dersom han går fort, kan jeg henge meg på han. Det kan gå bra, eller så kan jeg få skikkelig bank, sier Northug.

NRKs kommentatorduo mener Martin Sundby har skaffet seg et fantastisk utgangspunkt før helgens gjenstående etapper.

– Det ser fantastisk lyst ut for Martin nå. For en prestasjon han har levert i dag, sier NRK-kommentator Jann Post.

– Nå begynner Martin å få et utrolig stort forsprang. Han har et godt grep om dette nå, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Legkov hentet «ingenting»

Legkov, den antatt tøffeste motstanderen i sammendraget, startet 61 sekunder bak Sundby i dag. I mål hadde han kun knappet inn 1,3 sekunder på ledelsen, men på grunn av Sundbys bonussekunder økte nordmannen ledelsen ned til russeren med 13,7 sekunder.

– Planen var at Legkov måtte jobbe selv for å hente tid på meg, sier Sundby.

Dermed er Sundby storfavoritt til å vinne Tour de Ski før de to gjenstående etappene. Lørdag skal det altså gås 10 kilometer klassisk i intervallstart, før Tour de Ski avsluttes med at løperne skal opp slalåmbakken Alpe Cermis i Val di Fiemme søndag.

Full oversikt: Alt du trenger å vite om Tour de Ski

Topp 10 i Tour de Ski (etter 5 av 7 etapper):

 1. Martin Johnsrud Sundby, Norge
 2. Petter Northug, Norge +1.03,2
 3. Alex Harvey, Canada +1.08,7
 4. Calle Halfvarsson, Sverige +1.14,0
 5. Alexandr Legkov, Russland +1.14,7
 6. Johannes Duerr, Østerrike +1.15,2
 7. Chris Jespersen, Norge +1.15,5
 8. Ilja Tsjernousov, Russland +1.18,5
 9. Ville Nousiainen, Finland +2.10,4
 10. Tord Asle Gjerdalen, Norge +2.10,6

Øvrige norske:

11. Sjur Røthe, Norge +2.10,8
14. Didrik Tønseth, Norge +2.11,6
19. Finn Haagen Krogh, Norge +2.30,5
20. Niklas Dyrhaug, Norge +3.19,6

Siste nytt

 • Johaug suveren i prologen

  Therese Johaug var fire og et halvt sekund foran nærmeste konkurrent på sprintprologen i Ski Tour, som går opp en alpinbakke i Åre. Heidi Weng ble nummer to, og Norge hadde seks løpere blant de ti beste. Alle norske utenom Anna Svendsen gikk videre.

  Therese Johaug etter prologen i Ski Tour 2020 tirsdag
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Islandsk motstand for Halden

  Haldens handballherrar skal ut mot islandske Valur i kvartfinalen i Challenge Cup.

  Halden slo ut russiske Neva i ein høgdramatisk bortekamp då kvartfinalebilletten vart sikra søndag.

  Mannskapet til Jan Thomas Lauritzen skal ha heimekamp først. Han blir spelt anten 21. eller 22. mars. Returkampen går helga etter.

  Vinnaren skal møte vinnaren av greske AEK Aten og Potaisa Turda frå Romania i semifinalen. Den første av det oppgjeret blir spelt 25. eller 26. april. Også der får Halden heimekamp først dersom det blir avansement.

  Halden håndball
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Son ute med brudd i armen

  Tottenhams Heung-min Son er operert for et brudd i armen og må belage seg på flere uker på sidelinjen, skriver Tottenham på sine hjemmesider. Angrepsspilleren pådro seg armbruddet i helgens ligakamp mot Aston Villa, som sørkoreaneren avgjorde på overtid.

  Heung-min Son under kampen mellom Tottenham og Aston Villa
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal