Hopp til innhold

Styrkeløfteren rømte fra VM: Følte seg truet på livet da han nektet å ta på T-skjorte

Styrkeløfteren Amir Assadollahzadeh fra Iran fikk ikke det VM-et han håpet på. Det hele endte med at han søkte asyl.

 Amir Assadollahzadeh

REDD: Amir Assadollahzadeh er redd for hva som kan skje hvis han returner til hjemlandet.

Foto: Ghorbani Lokman / NRK

– Jeg visste bare at livet mitt stod i fare hvis jeg dro tilbake til Iran, så da måtte jeg rømme, og dermed rømte jeg og dro til Oslo, sier Amir Assadollahzadeh til NRK.

Da Assadollahzadeh deltok i VM i styrkeløft i Stavanger fikk han livet snudd på hodet.

– Det som skjedde var det verste jeg har opplevd i livet mitt. Jeg var veldig redd den kvelden, sier Assadollahzadeh.

Nå frykter han at han aldri kan vende tilbake til landet sitt.

Det var CNN som først omtalte Assadollahzadehs historie.

– Jeg godtok det ikke

Vi må tilbake til høsten 2021. Da skulle det iranske styrkeløft-laget delta i VM i styrkeløft i Stavanger. Totalt reiste fire idrettsutøvere fra Iran sammen med åtte ledsagere.

Assadollahzadeh sier han fikk beskjed om at han skulle konkurrere i en T-skjorte med ansiktet til den beryktede militærlederen Qasem Soleimani.

Bakgrunnen var, ifølge CNN, at Assadollahzadeh tidligere i 2021 dedikerte en bronsemedalje til helsearbeidere i Iran som hadde kjempet mot koronapandemien – og ikke Soleimani.

Men Assadollahzadeh nektet fortsatt.

– Hvorfor nektet du?

– Fordi jeg ikke har tiltro til disse folka og jeg vet hva slags menneske general Soleimani var, de krigene han oppildnet til og den urett han begikk mot mennesker. Omverdenen kjenner godt til ham. Verken stoltheten eller samvittigheten min tillot meg å ta på denne T-skjorten, så jeg godtok det ikke, sier han.

Qasem Soleimani ble ofte beskrevet som Irans militære mesterhjerne og var general for Quds-styrken, Irans mektigste våpen for å ramme motstandere i Midtøsten. I januar 2020 ble han bekreftet drept etter ordre fra tidligere president i USA, Donald Trump.

Assadollahzadeh fortsetter:

– Det strider også imot de internasjonale konkurransereglene. Det er forbudt, vi kan ikke reklamere på denne måten med en T-skjorte, og på den andre siden hadde jeg virkelig ikke lyst til å gjøre dette.

Følte seg truet

Styrkeløfteren gjennomførte konkurransen uten T-skjorten på, og havnet på en skuffende 9.-plass.

Assadollahzadeh forteller at han litt senere fikk besøk av representanter fra det iranske styrkeløftforbundet på hotellet.

Her følte han seg truet.

– På grunn av at jeg hadde fornærmet Qasem Soleimani og denne T-skjorten, så truet og skjelte de meg ut, fortalte at de hadde rapportert til Iran og sa at det eneste de kunne gjøre for meg var å gi meg en ny sjanse, sier Assadollahzadeh.

Han hevder videre at han ble bedt om å dra tilbake til arenaen dagen etter, og gå på podiet med T-skjorten på.

Forbundet skulle ifølge 31-åringen ta bilder og film av ham med T-skjorten og sende det til Iran.

– Ellers så «kan du være sikker på at du kan ta farvel med idretten når du kommer tilbake til Iran». Vi kommer til å overlevere deg til rettsvesenet, sa de. Da oppstod det en ny diskusjon mellom oss, jeg fortsatte å motsette meg og de truet meg, sier han.

Forbundet tilbakeviser

Presidenten i Det iranske styrkeløftforbundet, Farshid Soltani, tilbakeviser alle påstander fra Assadollahzadeh, og mener 31-åringen farer med løgn.

Farshid Soltani

NEKTER: Forbundspresident i Det iranske styrkeløftforbundet tilbakeviser historien til Assadollahzadeh.

– Dette er total løgn. Jeg har ikke presset på noe T-skjorte på noen utøver, sier Soltani til NRK.

Han nekter også for at han, eller noen andre fra Det iranske styrkeløftforbundet, skal ha oppsøkt Assadollahzadeh på hotellet i Stavanger.

– Vi møtte han aldri på hotellet. Det er løgn. Jeg hadde ikke tid til å møte ham etter konkurransen. Neste morgen ved frokostbordet fikk jeg vite at han var borte, men jeg regnet med at han bare var misfornøyd med sin egen konkurranse, forteller Soltani.

Forbundspresidenten tror Assadollahzadeh har fabrikkert hele historien.

– Jeg tror han har funnet en måte han kan få asyl i Norge på, og det tror jeg er grunnen til at han sier dette.

Rømte og kastet mobilen

Assadollahzadeh sier på sin side at han ikke klarte å sove den natten før han tok valget om å komme seg bort klokken 04.00 på morgenen.

– Det som skjedde var det verste jeg har opplevd i livet mitt. Jeg var veldig redd den kvelden. På den ene siden visste jeg at det kunne være livsfarlig å dra tilbake til Iran som følge av denne hendelsen, og at jeg hadde fornærmet denne personen, sier han.

Den natta tok han valget om å rømme fra den iranske delegasjonen og hoppet på en buss fra Stavanger til Oslo.

– Jeg tenkte hele tiden, var stresset og befant meg på en måte i et vakuum. Jeg visste at livet mitt stod i fare basert på truslene rettet mot meg. Da bestemte jeg meg umiddelbart om å stikke av derfra og komme meg bort fra disse folka, sier Assadollahzadeh.

Han forteller at han fant frem til bussholdeplassen i nærheten av hotellet, men innrømmer at han på et tidspunkt hadde begynt å tvile. Nøkkelkortet var glemt på hotellrommet, og da forstod han at om han dro tilbake, ville situasjonen bli verre.

Han gikk på bussen til Oslo og kastet mobilen da bussen stoppet på en bussholdeplass.

– Jeg gikk fort ut og kastet den i vannet, sier han, og forklarer at han var redd for at mobilen skulle bli sporet av iranske myndigheter.

Amir Assadollahzadeh

RØMTE: Assadollahzadeh rømte fra den iranske delegasjonen.

Foto: Kari Anne Saude / NRK

Håper å bli værende

– Hva tenkte du at du skulle gjøre i Oslo?

– Jeg tenkte å dra til Oslo og finne meg et hotell eller noe slik at jeg kunne gå i dekning helt til det iranske landslaget var reist tilbake til Iran, for da følte jeg meg tryggere. Da jeg ankom bussterminalen så jeg at det var en togstasjon. Det var et veldig folksomt sted, og der så jeg en av utøverne fra laget, sammen med en ansatt. Jeg skjønte at de selvfølgelig lette etter meg.

– Hva gjorde de?

– De var langt unna og jeg så dem så vidt et øyeblikk, jeg bare satte på sprang uten å se meg tilbake. Jeg stakk ut derfra og kom meg noen kilometer unna. Jeg gjemte meg i en av Oslos bakgater og prøvde å koble meg på internett, og slik kontaktet jeg vennen min i Tyskland.

Nå håper han å få asyl i Norge og komme sterkere tilbake til VM neste år.

– Jeg skal gjøre mitt aller beste og trene veldig intensivt. Jeg håper å kunne delta i VM neste år og oppnå det beste resultatet noensinne.

Fredag opplyser 31-åringen til NRK at han har fått muntlig beskjed om at søknaden om opphold i Norge er innvilget. NRK har vært i kontakt med UDI, men de kan ikke kommentere enkeltsaker.

Siste nytt

 • Haug scoret for Roma i cupen

  Sophie Román Haug (23) gjorde det siste målet i Romas 3-0-seier borte mot Arezzo i den italienske fotballcupen tirsdag.

  Scoringen hennes kom fire minutter på overtid. Det var Haugs femte Roma-mål denne sesongen.

  Hun spilte hele cupoppgjøret mot Serie B-motstand. Nylig var angriperen norsk målscorer i kvinnelandslagets 1-2-tap for Frankrike.

  Tirsdagens kamp var Romas første av to i cupturneringens gruppespill. Den neste er mot Como i januar. Vinnerne av hver pulje går til kvartfinalene.

  (©NTB)

  Sophie Roman Haug
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • La Liga vil ha Juventus straffet umiddelbart

  Juventus blir gransket for økonomisk triksing. I Spania kommer det krav fra La Liga-ledelsen om sportslige sanksjoner mot den italienske storklubben.

  Den spanske toppdivisjonen har lenge fulgt med på det som skjer i Juventus. Allerede i april sendte La Liga en klage til Det europeiske fotballforbundet (Uefa) om norditalienernes mulige brudd på regler for økonomisk fair play.

  Nå vil de ha Juventus straffet for å sette et eksempel i jobben for å gjøre fotballen i Europa økonomisk bærekraftig.

  «Vi krever umiddelbare sportslige sanksjoner mot klubben av relevante instanser», står det i en uttalelse fra La Liga. Der heter det videre at «økonomisk bærekraftighet er helt avgjørende for å beskytte fotballen som en virksomhet».

  Påtalemyndigheten i Torino har siden i fjor etterforsket Juventus etter påstander om ulovlig regnskapsføring og uregelmessigheter rundt overganger og låneavtaler for flere spillere. Mandag kveld kom nyheten om at hele klubbstyret hadde trukket seg.

  Det inkluderte Juventus' mangeårige president Andrea Agnelli. Årsaken ble oppgitt å være den pågående politietterforskningen. Italias fotballforbund har også satt klubben under lupen.

  (©NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Forsvarssjefen sendte Senegal til åttendedelsfinalen

  Senegal er videre til åttendedelsfinalen for første gang siden 2002 etter det skjebnesvangre møtet med Ecuador, som nå er ute av VM.

  Kampen ble sparket i gang i takt med de afrikanske rytmene fra tribunen, og senegaleserne var energiske fra start.

  Etter å ha styrt kampen i drøye 40 minutter tok Senegal fortjent ledelsen. Ismaïla Sarr satte fart inn i 16 meteren etter en slurvete touch fra Perciado. Piero Hincapié felte Sarr og Senegal fikk tildelt straffe. Nummer 18 satte straffen selv, iskaldt ned i høyre hjørne.

  Begge lag var avhengige av å ikke tape for å ha mulighet til å kvalifisere seg til åttendedelsfinalene.

  Ecuador kom inn i andre omgang med ny giv, men kom ikke til noen gode avslutninger.

  Ut av intet satt det for Ecuador, som scoret på sin første målsjanse. Hjørnesparket gikk først innom Félix Torres' hode før Moisés Caicedo stakk ut foten og lurte ballen inn i mål.

  Like etter Ecuadors jubelscener satt kjempen i Senegals midtforsvar, Kalidou Koulibaly, inn sitt første landslagsmål og sendte senegaleserne tilbake i ledelsen.

  Ecuador presset på, men fikk det ikke til. Senegal var best på tribunen og best på banen og vant 2–1 over søramerikanerne.

  Koulibaly
  Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste