Hopp til innhold

Styrkeløfteren rømte fra VM: Følte seg truet på livet da han nektet å ta på T-skjorte

Styrkeløfteren Amir Assadollahzadeh fra Iran fikk ikke det VM-et han håpet på. Det hele endte med at han søkte asyl.

 Amir Assadollahzadeh

REDD: Amir Assadollahzadeh er redd for hva som kan skje hvis han returner til hjemlandet.

Foto: Ghorbani Lokman / NRK

– Jeg visste bare at livet mitt stod i fare hvis jeg dro tilbake til Iran, så da måtte jeg rømme, og dermed rømte jeg og dro til Oslo, sier Amir Assadollahzadeh til NRK.

Da Assadollahzadeh deltok i VM i styrkeløft i Stavanger fikk han livet snudd på hodet.

– Det som skjedde var det verste jeg har opplevd i livet mitt. Jeg var veldig redd den kvelden, sier Assadollahzadeh.

Nå frykter han at han aldri kan vende tilbake til landet sitt.

Det var CNN som først omtalte Assadollahzadehs historie.

– Jeg godtok det ikke

Vi må tilbake til høsten 2021. Da skulle det iranske styrkeløft-laget delta i VM i styrkeløft i Stavanger. Totalt reiste fire idrettsutøvere fra Iran sammen med åtte ledsagere.

Assadollahzadeh sier han fikk beskjed om at han skulle konkurrere i en T-skjorte med ansiktet til den beryktede militærlederen Qasem Soleimani.

Bakgrunnen var, ifølge CNN, at Assadollahzadeh tidligere i 2021 dedikerte en bronsemedalje til helsearbeidere i Iran som hadde kjempet mot koronapandemien – og ikke Soleimani.

Men Assadollahzadeh nektet fortsatt.

– Hvorfor nektet du?

– Fordi jeg ikke har tiltro til disse folka og jeg vet hva slags menneske general Soleimani var, de krigene han oppildnet til og den urett han begikk mot mennesker. Omverdenen kjenner godt til ham. Verken stoltheten eller samvittigheten min tillot meg å ta på denne T-skjorten, så jeg godtok det ikke, sier han.

Qasem Soleimani ble ofte beskrevet som Irans militære mesterhjerne og var general for Quds-styrken, Irans mektigste våpen for å ramme motstandere i Midtøsten. I januar 2020 ble han bekreftet drept etter ordre fra tidligere president i USA, Donald Trump.

Assadollahzadeh fortsetter:

– Det strider også imot de internasjonale konkurransereglene. Det er forbudt, vi kan ikke reklamere på denne måten med en T-skjorte, og på den andre siden hadde jeg virkelig ikke lyst til å gjøre dette.

Følte seg truet

Styrkeløfteren gjennomførte konkurransen uten T-skjorten på, og havnet på en skuffende 9.-plass.

Assadollahzadeh forteller at han litt senere fikk besøk av representanter fra det iranske styrkeløftforbundet på hotellet.

Her følte han seg truet.

– På grunn av at jeg hadde fornærmet Qasem Soleimani og denne T-skjorten, så truet og skjelte de meg ut, fortalte at de hadde rapportert til Iran og sa at det eneste de kunne gjøre for meg var å gi meg en ny sjanse, sier Assadollahzadeh.

Han hevder videre at han ble bedt om å dra tilbake til arenaen dagen etter, og gå på podiet med T-skjorten på.

Forbundet skulle ifølge 31-åringen ta bilder og film av ham med T-skjorten og sende det til Iran.

– Ellers så «kan du være sikker på at du kan ta farvel med idretten når du kommer tilbake til Iran». Vi kommer til å overlevere deg til rettsvesenet, sa de. Da oppstod det en ny diskusjon mellom oss, jeg fortsatte å motsette meg og de truet meg, sier han.

Forbundet tilbakeviser

Presidenten i Det iranske styrkeløftforbundet, Farshid Soltani, tilbakeviser alle påstander fra Assadollahzadeh, og mener 31-åringen farer med løgn.

Farshid Soltani

NEKTER: Forbundspresident i Det iranske styrkeløftforbundet tilbakeviser historien til Assadollahzadeh.

– Dette er total løgn. Jeg har ikke presset på noe T-skjorte på noen utøver, sier Soltani til NRK.

Han nekter også for at han, eller noen andre fra Det iranske styrkeløftforbundet, skal ha oppsøkt Assadollahzadeh på hotellet i Stavanger.

– Vi møtte han aldri på hotellet. Det er løgn. Jeg hadde ikke tid til å møte ham etter konkurransen. Neste morgen ved frokostbordet fikk jeg vite at han var borte, men jeg regnet med at han bare var misfornøyd med sin egen konkurranse, forteller Soltani.

Forbundspresidenten tror Assadollahzadeh har fabrikkert hele historien.

– Jeg tror han har funnet en måte han kan få asyl i Norge på, og det tror jeg er grunnen til at han sier dette.

Rømte og kastet mobilen

Assadollahzadeh sier på sin side at han ikke klarte å sove den natten før han tok valget om å komme seg bort klokken 04.00 på morgenen.

– Det som skjedde var det verste jeg har opplevd i livet mitt. Jeg var veldig redd den kvelden. På den ene siden visste jeg at det kunne være livsfarlig å dra tilbake til Iran som følge av denne hendelsen, og at jeg hadde fornærmet denne personen, sier han.

Den natta tok han valget om å rømme fra den iranske delegasjonen og hoppet på en buss fra Stavanger til Oslo.

– Jeg tenkte hele tiden, var stresset og befant meg på en måte i et vakuum. Jeg visste at livet mitt stod i fare basert på truslene rettet mot meg. Da bestemte jeg meg umiddelbart om å stikke av derfra og komme meg bort fra disse folka, sier Assadollahzadeh.

Han forteller at han fant frem til bussholdeplassen i nærheten av hotellet, men innrømmer at han på et tidspunkt hadde begynt å tvile. Nøkkelkortet var glemt på hotellrommet, og da forstod han at om han dro tilbake, ville situasjonen bli verre.

Han gikk på bussen til Oslo og kastet mobilen da bussen stoppet på en bussholdeplass.

– Jeg gikk fort ut og kastet den i vannet, sier han, og forklarer at han var redd for at mobilen skulle bli sporet av iranske myndigheter.

Amir Assadollahzadeh

RØMTE: Assadollahzadeh rømte fra den iranske delegasjonen.

Foto: Kari Anne Saude / NRK

Håper å bli værende

– Hva tenkte du at du skulle gjøre i Oslo?

– Jeg tenkte å dra til Oslo og finne meg et hotell eller noe slik at jeg kunne gå i dekning helt til det iranske landslaget var reist tilbake til Iran, for da følte jeg meg tryggere. Da jeg ankom bussterminalen så jeg at det var en togstasjon. Det var et veldig folksomt sted, og der så jeg en av utøverne fra laget, sammen med en ansatt. Jeg skjønte at de selvfølgelig lette etter meg.

– Hva gjorde de?

– De var langt unna og jeg så dem så vidt et øyeblikk, jeg bare satte på sprang uten å se meg tilbake. Jeg stakk ut derfra og kom meg noen kilometer unna. Jeg gjemte meg i en av Oslos bakgater og prøvde å koble meg på internett, og slik kontaktet jeg vennen min i Tyskland.

Nå håper han å få asyl i Norge og komme sterkere tilbake til VM neste år.

– Jeg skal gjøre mitt aller beste og trene veldig intensivt. Jeg håper å kunne delta i VM neste år og oppnå det beste resultatet noensinne.

Fredag opplyser 31-åringen til NRK at han har fått muntlig beskjed om at søknaden om opphold i Norge er innvilget. NRK har vært i kontakt med UDI, men de kan ikke kommentere enkeltsaker.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal