Hopp til innhold

Strengt hemmelighold før fluor-testing – norsk smøresjef ut mot forbundet

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) tester denne uka det nye testapparatet for å avdekke fluorsmøring for første gang i verdenscupen. Det vil de gjøre i all hemmelighet, og Norges smøresjef, Tobias Dahl Fenre savner mer åpenhet fra forbundet.

Bildemontasje med testtelt for flour på stadion i Østersund og norges smøresjef Tobias Dahl Fenre

SAVN: Tobias Dahl Fenre mener det er for lite kommunikasjon nedover i systemet med testing av nytt testapparatet som skal avdekke fluorsmøring.

Foto: Sindre Lie/Lise Åserud / NRK/NTB

Rett utenfor skiskytterstadion her i Östersund har IBU satt opp et provisorisk telt. Teltduken er kneppet igjen og personalet på jobb sørger for at ingen får en sniktitt.

– Kan vi komme inn?

– Nei, ingen filming, svarer de kort.

I teltet står testapparatet IBU og Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) har utviklet for å avdekke fluorjuks.

Neste sesong skal all fluorsmurning være forbudt, etter at man i en årrekke har prøvd å innføre forbudet. Før årets sesong ble det utsatt nok en gang, men nå har forbundene kommet lenger i prosessen enn tidligere.

Fluor-testing på skiskytterstadion i Østersund
Foto: Sindre Lie / NRK

Nå er apparatet klart for en generalprøve i den svenske vintermetropolen. Under de neste skiskytterrennene skal IBU teste alle skiene med apparatet for aller første gang.

Målet er å teste logistikken og rutinene før forbudet trer i kraft.

Dermed har de bedt alle nasjonene om å levere inn utøvernes ski en halvtime før hver enkelt løper skal starte. Deretter vil en funksjonær ta vare på skiene og gi dem tilbake til utøverne like før de går ut av startblokkene.

Testapparatet vil bli brukt for første gang før kvinnenes normaldistanse torsdag. Rennet ser du på NRK 1 fra klokka 13.10.

Savner dialog

Men når NRK gjentatte ganger har bedt IBU om å få en gjennomgang av hvordan apparatet og logistikken vil fungere, har forbundet sagt nei.

– IBU tester prosedyren under konkurranse for første gang i Östersund. Siden dette er en laboratorietest vil dette være et område som media ikke har tilgang til for øyeblikket, skriver forbundet i en e-post.

Selv en demonstrasjon utenom konkurranse vil ikke IBU gi NRK. Og vi er ikke alene.

Norges smøresjef, Tobias Dahl Fenre, har bedt IBU om å få observere denne ukas tester, men ikke fått svar fra forbundet.

Tobias Dahl Fenre med fluorapparatet i Kontiolahti.

EGET APPARAT: De norske smørerne har kjøpt sitt eget testapparat, og viste dette frem for NRK under sesongstarten i Kontiolahti.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Hemmeligholdet og mangelen på svar fra forbundet er ikke nytt for han. Fenre har savnet mer dialog og inkludering med forbundstoppene gjennom hele prosessen med å utvikle fluorapparatet.

– Det som er vanskelig er at avgjørelsen blir tatt på toppen, og at det er for lite kommunikasjon nedover i systemet med de som faktisk skal gjennomføre dette og gjøre jobben, sier Fenre til NRK.

Han mener kompetansen smørerne har burde blitt brukt i større grad i utviklingen og gjennomføringen av testingen.

Les også Norsk smørjesjef har snudd om omstridd forbod – Lægreid meiner det blir rart

Fluorsmøring til skiskyttarlandslaget

– Presset er stort

Slik som planen er i Östersund vil smørerne måtte levere fra seg skiene tidligere enn normalt, og spesielt til konkurransedagens andre renn vil tiden bli knapp. Dermed vil den nye ordningen prege smørernes jobb denne helgen.

– Vi prøver stadig å kommunisere med alle vi kan, og jeg føler at vi har god dialog med de som jobber tett med dette her i IBU. Men utfordringen i alle sånne situasjoner er at dette er et politisk system og det er for lite kommunikasjon direkte med de som tar avgjørelsen, altså de som sitter i styret og har høye titler, forklarer Fenre.

Han mener det ligger mye prestisje for IBU i denne generalprøven.

– Presset på IBU vil jeg si er veldig stort, og det er også et stort press på oss som smørere og serviceapparat. Det er en vanskelig situasjon for alle, sier smøresjefen.

Derfor har IBU denne sesongen intensivert jobben med å implementere forbudet før neste sesong.

– Vi har ansatt en dedikert gruppe som skal sørge for effektive kontroller, at vi avdekker forbudte produkter, for å utvikle testprosedyrene og for å kommunisere med lagene. Denne gruppen, som har ansvaret for gjennomføringen av fluorforbudet, har vært til stede på flere konkurranser denne sesongen og vært tilgjengelig for Dahl Fenre, skriver IBU i en e-post.

Den norske smøresjefen er forventningsfull før denne ukas tester, men føler seg ikke trygg på noe som helst per dags dato.

– Det store spørsmålet er selve maskinen og systemet de har laget for å avdekke om man bruker fluor eller ikke. Der har vi for lite informasjon til å kunne ha noe inntrykk av om det kommer til å fungere eller ikke, avslutter Fenre.

Les også Fullt fluorkaos – frykter utøvere vil jukse

Skiskyting: 10 km sprint for menn

Siste nytt

  • Engelsk dommersjef ønsker VAR-endring: – Vil være nyttig

    Dommerforeningen i England jobber for at VAR-avgjørelser skal forklares over høyttaleranlegget på arenaene i Premier League.

    Det sier PGMOL-sjefen Howard Webb til Sky Sports.

    – Vi ser på det og er åpne for at det kan være noe vi kan ta i bruk. Det vil være veldig nyttig for dommeren å kunne snakke til alle på stadion.

    I dag får tilskuere kun se en tekstplakat på storskjermene. Der står det om det sjekkes for offside, straffe eller rødt kort, men de får ikke flere detaljer. Bilder av situasjoner blir ikke vist.

    – Her er det rom for en forbedring, medgir Webb.

    Fotballens internasjonale lovkomité (Ifab) har klare retningslinjer på at diskusjoner mellom dommere ikke kan kringkastes direkte. Av den grunn ser den engelske dommerforeningen for seg at kamplederne forklarer avgjørelsene når de har vurdert situasjoner på VAR-monitoren.

    En slik kommunikasjon ble benyttet i fjorårets fotball-VM for kvinner. Det er også blitt introdusert i MLS. (NTB)

    VAR
    Foto: AP
  • Nytt angrep på Wada i kinesisk dopingsak: – Hvor lenge må vi se dem danse rundt sannheten?

    Det har stormet rundt Verdens antidopingbyrå (Wada) siden det for snart tre uker siden ble kjent at 23 svømmere fra Kina hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i tester avgitt før Tokyo-OL i 2021. Saken stoppet dem ikke fra å konkurrere.

    Spesielt USAs antidopingbyrå (Usada) har vært kritiske til Wada. Onsdag gikk de til nok et angrep.

    – Det er dypt urovekkende at Wada står fast ved halvsannheter og oppfatninger som passer dem etter å ha mislyktes med å følge sine egne regler. Alle som verdsetter rettferdig konkurranse, er fortsatt utilfredse med svarene Wada har gitt, skriver det amerikanske antidopingbyrået i en uttalelse på hele 16 sider.

    – Hvor lenge må vi se dem (Wada) danse rundt sannheten og unngå ansvar? står det videre.

    Kinesiske antidopingmyndigheter frikjente svømmerne fordi de mente testene var utsatt for såkalt kontaminering. Forklaringen er at de fikk i seg det forbudte stoffet i mat under et stevne.

    Wada godkjente Kinas vurdering og gikk aldri ut offentlig med saken. Usada-sjefen Travis Tygart har anklaget byrået for å dekke over for kineserne.

    I et forsøk på å belyse fakta i saken har Wada lagt ut et såkalt FAQ-dokument (svar på ofte stilte spørsmål). Innholdet blir hardt kritisert av Usada.

    En talsperson fra Wada sier at antidopingbyrået står fast ved at «alle forskrifter er blitt fulgt i undersøkelsen av saken». (NTB)

    Kina
    Foto: AP
  • TV-gigant fortsetter å presse på – ønsker å flytte Premier League-kamper til USA

    Ideen om å spille Premier League-oppgjør på amerikanske arenaer har blusset opp igjen. TV-selskapet NBC jobber for at det blir en realitet.

    Det sier NBC-toppen Jon Miller i et intervju med The Athletic.

    – Vi har hatt samtaler med Premier League. De har vært veldig åpne og mottakelige for å høre på meg.

    Miller er øverste ansvarlig for rettighetskjøp i NBC Sports. Den amerikanske TV-giganten har sendt engelsk toppfotball siden 2013 og skal fortsette å gjøre det i minst fire år til.

    – En gang i framtiden ville jeg elsket å se Premier League starte sesongen her med noen kamper. Dette er noe vi vil fortsette å presse på for å få til. Her er det et amerikansk publikum som gjerne vil se tellende kamper, sier Miller.

    Så sent som i forrige uke sa Premier League-direktør Richard Masters at «døra er på gløtt» når det kommer til å flytte seriekamper til utlandet, men understrekte at det for tiden ikke er noen planer om å gjøre det. (NTB)

    arsenal
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal