Hopp til innhold

Fullt fluorkaos – frykter utøvere vil jukse

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) jobber mot klokka. Testmaskinen for fluor fungerer ikke, men forbundet ønsker fortsatt et forbud. Det får norske skiskytterprofiler til å reagere.

Skiskyting: 10 km sprint for menn

SKEPTISK: Vetle Sjåstad Christiansen er skeptisk til IBUs uttalelser om forbud av all fluorsmurning.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Det er ikke veldig overraskende at de ikke fungerer, men det som er svært overraskende, er at IBU fortsatt går for forbud mot bruk av fluor. For meg høres det helt håpløst ut, sier NRKs skiskytterekspert, Ola Lunde.

– Hvis IBU holder frem med dette, blir det «helt texas», sier eksperten.

Ola Lunde, NRKs skiskytterekspert

REAGERER: Ola Lunde, NRKs skiskytterekspert.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) ønsker å forby all bruk av farlige fluorprodukter, og har som mål om å få på plass kontrollsystemer som kan avdekke juks i sesongen som kommer.

Kontrollmaskinene har nylig gjennomgått en rekke tester både på Sjusjøen, i Bruksvallarna og i Ramsau, men smøresjef for det norske skiskytterlaget, Tobias Dahl Fenre, bekrefter overfor NRK at testene ikke har gått som planlagt.

Det bekymrer den norske skiskytterstjernen Vetle Sjåstad Christiansen.

– Hvis de nå legger seg på en strengere linje, er det enda kjipere for oss utøvere som ikke sitter med noe særlig ansvar og for smørerne som gjør en ærlig jobb, sier Christiansen til NRK.

Skiskytteren fra Geilo er for tiden på Lillehammer og er godt i gang med oppkjøringen til en sesong hvor VM venter i februar.

IBU erkjenner utfordringer

NRK har vært i kontakt med IBU som bekrefter fullt forbud av helse- og miljøskadelig fluor.

– Angående Vetles bekymring, så kan vi si at rettferdig konkurranse er vår hovedprioritet, og vi vil ta en avgjørelse som skal garantere nettopp dette, sier Christian Winkler, presseansvarlig i IBU.

Forbundet erkjenner imidlertid utfordringene og påpeker at de vil fortsette testingen i juli. En endelig beslutning om fluorforbud blir tatt i august, opplyser IBU.

OL-kongen fra Beijing med fire gullmedaljer, Johannes Thingnes Bø, er ikke helt fornøyd med situasjonen.

Verdenscup skisyting Antholz

IKKE OVERRASKET: Johannes Thingnes Bø.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg vet at de jobber på spreng for å finne noe som fungerer 100 prosent. I mellomtiden får vi bare håpe og tro på at alle smøreteam konkurrerer med et instinkt om å bli best på fluorfrie produkter. Så får vi bare ønske oss et fluorapparat som fungerer etter hvert, sier han.

Smøresjef Tobias Dahl Fenre påpeker at det ikke er en konflikt mellom nasjonene og IBU, men at fluortestingen har vist seg å bli et større problem enn forventet.

Han mener det vil være for tidlig med et totalforbud allerede denne sesongen, og forteller at mange av de største nasjonene har gått sammen og levert inn fire punkter med bekymringer til IBU etter testsamlingene.

Tilgjengelighet på maskinen er begrenset. Det er også falske positive og falske negative tester som ikke er under kontroll. Det er i tillegg noen praktiske problemstillinger altså hvordan man skal gjennomføre testingen under konkurranse, forteller Fenre.

Han påpeker at de falske positive og negative testene er den største utfordringen.

– Man kan teste positivt uten å ha fluor under skiene. Det er på en måte det verste, at man kan bli mistenkeliggjort uten at du har fluor under skiene.

VM skiskyting 2019. Smøretraileren til Norge.

ENKELT Å JUKSE: Smøresjefen kan bekrefte at det var enkelt å jukse i testingen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Skal ha sammenlignet fluor med doping

Testmaskin-fiaskoen har ført til at Det internasjonale skiforbundets (FIS) ikke fattet noen beslutninger om totalforbud under kongressen i Milano i mai.

Sjåstad Christiansen forteller at et av argumentene som IBU har brukt, er at fluor kan sammenlignes med doping og at de mener at man må begynne et sted for å ta juksemakerne.

– Når det gjelder doping, har vi skrevet under at vi sitter med siste ansvar uansett, at det er opp til oss å sjekke alt. Med ski blir det litt vanskelig. Skulle det komme noen positive tester, tror jeg ingen tror på at vi ikke jukser. Vi må finne en testmetode for at dette skal bli rettferdig, sier Christiansen.

30-åringen hevder at argumentet IBU bruker er at det var en lignende situasjon på 90-tallet da det ble et forbud mot EPO (bloddoping) og at det da var vanskelig å ta jukserne selv om det var et forbud.

– Det ble jo aldri noen falske positive EPO-tester så vidt jeg vet, så det blir en irrelevant sammenligning, men de har hvert fall brukt det argumentet. Jeg kjøper ikke den helt, sier Christiansen.

– Helt håpløs jobb

Gullvinneren fra OL er ikke i tvil om at utøvere vil jukse og utnytte en usikker testmaskin. Det begrunner han med at det alltid vil være juksing med store premiepenger og berømmelse i gevinst.

Ola Lunde tror også at flere utøvere vil utnytte et manglende kontrollapparat. Han mener det har blitt gjort forsøk i to år uten å få et apparat til å fungere.

Ola lunde

RISTER PÅ HODET: NRKs skiskytterekspert, Ola Lunde.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

– Det er ikke sikkert nok. Det er så ekstremt små mengder med fluor. Du skal ha et helt fantastisk apparat. 95 par ski skal testes i verdenscupen. Da må du ha et helt annet system enn nå.

– Det er en håpløs jobb for smøreteam og smøresjef. Plutselig blir en utøver tatt med et produkt som kanskje ikke er ulovlig. Det nytter ikke å drive å si at de har et apparat som fungerer. Det fungerer per nå ikke og de må gjøre noe med den saken til vinteren, sier Lunde.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Hauger-rival sparket etter rasistisk uttalelse

  Formel 2-kjører Juri Vips er sparket fra Red Bull Racing-laget. Den estiske kjøreren ble etterforsket for rasisme etter at et videoklipp med rasistiske uttalelser fra Vips gikk viralt på Twitter.

  Red Bull Racing skriver på Twitter at de tar avstand fra all form for rasisme og har derfor valgt å sparke kjøreren.

  Esteren kjører for Hitech-laget, men er en del av det samme juniorprogrammet som norske Dennis Hauger i Red Bull. De to har dessuten kjempet om å rykke oppover i Red Bull-systemet og få prøve seg i Formel 1.

  Vips ble i forrige uke suspendert for å ha uttalt seg rasistisk under en strømmesending mens han spilte TV-spill. En uke senere har Red Bull altså bestemt seg for å kutte samarbeidet med Vips.

  Vips har beklaget sterkt etter hendelsen.

  – Jeg gir en uforbeholden unnskyldning for det støtende språkbruket. Det er fullstendig uakseptabelt, og det gjenspeiler ikke mine verdier og prinsipper, sa han.

  JURI VIPS
  Foto: Sebastian Rozendaal/DPPI/LiveMedia/Shutterstock / Shutterstock editorial
 • Minamino klar for Monaco

  Takumi Minamino forlater Liverpool etter 2,5 år og er klar for fransk fotball og Monaco. Japaneren fikk i alt 55 kamper for de rødkledde.

  Minamino var svært viktig på Liverpools ferd mot både FA- og ligacuptittelen sist sesong, men 27-åringen har slitt med å spille seg fast på laget. Han kom fra Salzburg i januar 2020 og var med på å vinne Premier League etter bare et halvt år i klubben.

  Han flytter heretter til Monaco for å spille i den franske ligaen framover, opplyser klubben tirsdag. Minamino har undertegnet en fireårskontrakt med klubben fra fyrstedømmet. (NTB)

  FA Cup Fifth Round - Liverpool v Norwich City
  Foto: CRAIG BROUGH / Reuters
 • Streng koronaregel fjernes foran Tour de France

  Tour de France-arrangøren har fjernet regelen som gjør at lag kan bli kastet ut av rittet dersom minst to ryttere avgir positive koronatester innen sju dager.

  Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) publiserte en oppdatert versjon av koronareglene tirsdag. Det har vært svært mye smitte i diverse lag foran det prestisjetunge rittet, og UCI har tatt valget om å lempe på reglene slik at flest mulig skal få delta.

  Feltet skal likevel testes tett under rittet, som skal starte med at alle ryttere og støtteapparat skal levere en negativ hurtigtest to dager før løpet starter. Det vil si onsdag. En slik test skal også tas under hviledagene.

  Er hurtigtesten positiv, skal den deretter bli bekreftet med en PCR-test. Det fremkommer ikke i reglene hva som skjer med den koronapositive rytteren og om lag kan sende inn reserver. (NTB)

  Tour de France
  Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste