NRK Meny
Normal

Skiskytterne jubler for strengere dopingstraffer

SJUSJØEN (NRK.no: – Dette er helt fantastisk, sier Ole Einar Bjørndalen som i flere år har kjempet for en regelendring. Fredag ble de dramatiske endringene vedtatt.

Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø, skiskyting

Ole Einar Bjørndalen (t.h.) har lenge jobbet for å få strengere dopingstraffer. Her er han sammen med Emil Hegle Svendsen (t.v.), Henrik L'abée-Lund og Johannes Thingnes Bø.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Dagen før skiskytterne sesongåpner på Sjusjøen kom gladnyheten flere av dem har ventet på: Juksemakere blir i fremtiden utestengt i fire år og automatisk diskvalifisert fra OL.

– Det var på tide. Vi har frontet denne endringen i mange år og det er bra det er gjennomført, sier Bjørndalen.

Han har sett juksemakere komme og gå gjennom en lang karriere, og har vært en av de mest fremtredende utøverne i kampen for å få strengere straffer.

– Dette kan hjelpe. Strengere straffer og større konsekvenser for de som ønsker å ta snarveier er et skritt i riktig retning.

– Det svir

Regelendringen betyr at utøvere som doper seg for første gang vil få en dobbel så lang utestengelse. Tidligere ble synderne kastet ut av idretten i to år.

– Det er alvorlig å bli satt på sidelinjen i fire år for en idrettsutøver, sier skiskytter Emil Hegle Svendsen og legger til:

– Nå kommer kanskje folk til å tenke seg litt mer om. Frem til nå har det jo bare blitt en pause der de har trent bra og så kommet tilbake. Fire år svir mer.

Norges forslag

Forslaget kom fra Norge og det er Verdens antidopingbyrå (WADA) som fredag vedtok de nye reglene.

– Dette er en god dag for idretten, utøverne og for framtiden vår, sa avtroppende WADA-president John Fahey under kongressmøtet i Johannesburg.

Tysk støtte

Flere internasjonale utøvere støtter også opp om forslaget.

– Alle som blir tatt i doping burde utestenges på livstid, så det er helt greit at det blir fire år nå, sier den tyske skikytteren Miriam Gössner og får støtte av lagvenninne og veteran Andrea Henkel:

– Det er ingen tvil om at det bør være mer enn to års utestengelse for de som jukser med vilje, sier hun.

Siste nytt

 • Zlatan på benken fra start

  Zlatan Ibrahimovic starter ikke onsdagens mesterligakamp mot Basel, men får en plass på benken. Det bekreftet manager José Mourinho på en pressekonferanse tirsdag.

  – Han er ikke klar for å starte ennå, sier han.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: ANDREW YATES / Reuters
 • Vil forlenge med O'Neill

  Det nordirske fotballforbundet har gitt landslagssjef Michael O'Neill tilbud om en ny avtale. Det skal dreie seg om en seksårskontrakt, skriver Sky Sports. Avtalen som forbundet nå har foreslått varer til 2023.

  VM-kvalfiseringskamp i fotball, Norge - Nord-Irland (1-0).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Sjarapova etterforskes for svindel

  Indisk politi undersøker om den russiske tennisstjernen Maria Sjarapova (30) kan ha vært delaktig i svindel i forbindelse med et boligprosjekt i India. Sjarapova er i søkelyset fordi hun var med på å sette i gang boligprosjektet.

  Maria Sjarapova
  Foto: ELSA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vi er landslaget - fra gutter til menn