Hopp til innhold

Skiskytterne jubler for strengere dopingstraffer

SJUSJØEN (NRK.no: – Dette er helt fantastisk, sier Ole Einar Bjørndalen som i flere år har kjempet for en regelendring. Fredag ble de dramatiske endringene vedtatt.

Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø, skiskyting

Ole Einar Bjørndalen (t.h.) har lenge jobbet for å få strengere dopingstraffer. Her er han sammen med Emil Hegle Svendsen (t.v.), Henrik L'abée-Lund og Johannes Thingnes Bø.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Dagen før skiskytterne sesongåpner på Sjusjøen kom gladnyheten flere av dem har ventet på: Juksemakere blir i fremtiden utestengt i fire år og automatisk diskvalifisert fra OL.

– Det var på tide. Vi har frontet denne endringen i mange år og det er bra det er gjennomført, sier Bjørndalen.

Han har sett juksemakere komme og gå gjennom en lang karriere, og har vært en av de mest fremtredende utøverne i kampen for å få strengere straffer.

– Dette kan hjelpe. Strengere straffer og større konsekvenser for de som ønsker å ta snarveier er et skritt i riktig retning.

– Det svir

Regelendringen betyr at utøvere som doper seg for første gang vil få en dobbel så lang utestengelse. Tidligere ble synderne kastet ut av idretten i to år.

– Det er alvorlig å bli satt på sidelinjen i fire år for en idrettsutøver, sier skiskytter Emil Hegle Svendsen og legger til:

– Nå kommer kanskje folk til å tenke seg litt mer om. Frem til nå har det jo bare blitt en pause der de har trent bra og så kommet tilbake. Fire år svir mer.

Norges forslag

Forslaget kom fra Norge og det er Verdens antidopingbyrå (WADA) som fredag vedtok de nye reglene.

– Dette er en god dag for idretten, utøverne og for framtiden vår, sa avtroppende WADA-president John Fahey under kongressmøtet i Johannesburg.

Tysk støtte

Flere internasjonale utøvere støtter også opp om forslaget.

– Alle som blir tatt i doping burde utestenges på livstid, så det er helt greit at det blir fire år nå, sier den tyske skikytteren Miriam Gössner og får støtte av lagvenninne og veteran Andrea Henkel:

– Det er ingen tvil om at det bør være mer enn to års utestengelse for de som jukser med vilje, sier hun.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Rasmussen ble belgisk cupmester

    Mathias Rasmussen kunne sammen med sine lagkamerater i Union Saint-Gilloise juble for en svært etterlengtet tittel i den belgiske cupen.

    Japanske Koki Machidas scoring på overtid i første omgang ble den eneste i finalen mot Royal Antwerp.

    Union Saint-Gilloise har 11 seriemesterskap og to cuptitler fra før, men forrige seriegull kom i 1935 og den forrige cupseieren i 1914. (NTB)

    R-qRhvQEQVk
    Foto: NTB
  • Spansk bruddseier i Giroen

    Pelayo Sánchez tråkket først over målstreken på Giro d'Italias 6. etappe. Han var blant torsdagens utbrytere.

    Den spanske Movistar-rytteren vant foran Julian Alaphilippe og Luke Plapp.

    Trioen var alene i føringen i sluttfasen av den kuperte etappen. Tidligere på dagen var det sju syklister i bruddet. (NTB)

    K7QkCKHN1QA
    Foto: AP
  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal