Skiskytterne jubler for strengere dopingstraffer

SJUSJØEN (NRK.no: – Dette er helt fantastisk, sier Ole Einar Bjørndalen som i flere år har kjempet for en regelendring. Fredag ble de dramatiske endringene vedtatt.

Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø, skiskyting

Ole Einar Bjørndalen (t.h.) har lenge jobbet for å få strengere dopingstraffer. Her er han sammen med Emil Hegle Svendsen (t.v.), Henrik L'abée-Lund og Johannes Thingnes Bø.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Dagen før skiskytterne sesongåpner på Sjusjøen kom gladnyheten flere av dem har ventet på: Juksemakere blir i fremtiden utestengt i fire år og automatisk diskvalifisert fra OL.

– Det var på tide. Vi har frontet denne endringen i mange år og det er bra det er gjennomført, sier Bjørndalen.

Han har sett juksemakere komme og gå gjennom en lang karriere, og har vært en av de mest fremtredende utøverne i kampen for å få strengere straffer.

– Dette kan hjelpe. Strengere straffer og større konsekvenser for de som ønsker å ta snarveier er et skritt i riktig retning.

– Det svir

Regelendringen betyr at utøvere som doper seg for første gang vil få en dobbel så lang utestengelse. Tidligere ble synderne kastet ut av idretten i to år.

– Det er alvorlig å bli satt på sidelinjen i fire år for en idrettsutøver, sier skiskytter Emil Hegle Svendsen og legger til:

– Nå kommer kanskje folk til å tenke seg litt mer om. Frem til nå har det jo bare blitt en pause der de har trent bra og så kommet tilbake. Fire år svir mer.

Norges forslag

Forslaget kom fra Norge og det er Verdens antidopingbyrå (WADA) som fredag vedtok de nye reglene.

– Dette er en god dag for idretten, utøverne og for framtiden vår, sa avtroppende WADA-president John Fahey under kongressmøtet i Johannesburg.

Tysk støtte

Flere internasjonale utøvere støtter også opp om forslaget.

– Alle som blir tatt i doping burde utestenges på livstid, så det er helt greit at det blir fire år nå, sier den tyske skikytteren Miriam Gössner og får støtte av lagvenninne og veteran Andrea Henkel:

– Det er ingen tvil om at det bør være mer enn to års utestengelse for de som jukser med vilje, sier hun.

Siste nytt

 • Villa med enkel seier

  Aston Villa brukte cuphelgen til å slå Newcastle 2-0 i en hengekamp og klatre til øvre halvdel av Premier League-tabellen.

  Ollie Watkins og Bernard Traoré scoret målene i første omgang av en kamp hjemmelaget dominerte. Seieren kunne godt vært større.

  Newcastle sliter tungt for tiden og måtte tåle sitt femte tap på rad. Manager Steve Bruce så sitt lag bli overkjørt i perioder, og laget har bare fire rivaler bak seg på tabellen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Stortap for Milan hjemme

  Med Jens Petter Hauge på benken ble serieleder Milan knust 0-3 hjemme av Atalanta. Byrival Inter er nå to poeng bak etter deres målløse kamp borte mot Udinese.

  Det sviende stortapet var Milans annet denne sesongen i Serie A. De har nå tapt to av de siste fire Serie A-kampene, etter å også ha tapt 1-4 for Juventus 6. januar.

  Zlatan
  Foto: Miguel Medina / AFP
 • Sensasjonsseier til Argentina

  Argentina sto for en av håndball-VMs største overraskelser noen gang med 23–19 over Kroatia i hovedrunden.

  Kroatene, som tok EM-sølv så sent som for et år siden, kan vente seg tidenes slakt i hjemlige aviser etter fiaskoen. Laget slet i alle deler av spillet på vei mot et ydmykende tap.

  Søramerikanerne tok tidlig en 6-1-ledelse, men kampen jevnet seg så ut. Midtveis i andreomgangen rykket Argentina fra til en 20-16-ledelse.

  Seieren gjør at Argentina har en stor mulighet til å spille kvartfinale. Laget avslutter hovedrunden mot Qatar mandag og trenger ett poeng for å nå cupspillet.

  Argentinas hittil beste VM-innsatser er 12.-plassene fra 2011 og 2015.

  Argentina
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal