Store folkemengder og VIP-er gjør fotballkamper til terrormål

Det er farligere å reise til og fra fotballkamper enn å være inne på stadion, mener terrorforsker. Og Magnus Ranstorp tror vi får flere episoder som i Dortmund forrige uke.

Bævepnet politimann utenfor Dortmunds stadion

BEVÆPNET POLITI: Slik så det ut utenfor stadion da kampen mellom Borussia Dortmund og Monaco ble spilt en dag forsinket forrige uke. Bevæpnet politi er blitt et vanlig syn på fotballkamper.

Foto: Sascha Schuermann / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Siden sikkerheten er så god inne på stadion tar man den lette veien til folkemassene utenfor, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til NRK.

– Under EM i Frankrike i sommer var det for eksempel mer risikofylt å se kamper på storskjerm i byen enn inne på stadion.

Forrige ukes angrep mot spillerbussen til Borussia Dortmund viser nettopp dét. På vei til stadion og mesterligakvartfinalen mot Monaco ble bussen og spiller Marc Bartra skadet da tre sprengladninger gikk av på veien.

Det er fortsatt ikke klart hvem som står bak angrepet, men ifølge tysk presse kan det være høyreekstremister.

Stillbilder av Dortmund bussen

SPILLERBUSSEN: Se bildeserie av Dortmunds spillerbuss etter angrepet.

– Idrettsarrangement er terrormål

Ranstorp er forskningsleder for assymetriske trusler ved Försvarshögskolan i Stockholm og har fulgt internasjonal terrorisme i over 20 år.

Han sier følgende om hva slags angrep det er naturlig å tro at vil ramme fotballfans hvis det skjer:

– Det mest vanlige er kniv- og skytevåpen. Fremfor alt skytevåpen og en såkalt «active shooter» som fortsetter å skyte til han stoppes.

Dessuten har man den nye trusselen med kjøretøy som kapres og kjøres inn i store folkemengder, påpeker terrorforskeren.

Boston Marathon

Ifølge Ranstorp må man også være forberedt på at lignende episoder som den i Dortmund kan skje igjen.

– Idrettsarrangement er terrormål siden de samler store folkemengder, sier han.

Vi så det blant annet under Boston Marathon for fire år siden da to bomber gikk av nær målstreken drepte tre mennesker og skadet over 140.

Store fotballkamper er som sagt beskyttet bak store stadionvegger, men ifølge terrorforsker Ranstorp er de likevel attraktive terrormål siden det ofte er politiske ledere og andre såkalte VIP-er på plass.

Stade de France

For halvannet år siden smalt det for eksempel utenfor Stade de France utenfor Paris under en vennskapskamp mellom Frankrike og Tyskland.

Angrepet var nøye planlagt av selvmordsbombere som ikke slapp inn på stadion, der både Frankrikes president og den tyske statsministeren var.

Etter kampen så det slik ut da publikum fikk gå ut på banen i påvente av en tryggere situasjon utenfor stadionveggene:

Laster Twitter-innhold

– Vi er mer stabile

Spillerne skal ikke ha merket noe under kampen, og derfor er forrige ukes episode i Dortmund trolig den fotballspillere har følt terrortrusselen sterkest på kroppen hittil i historien.

Men etter en turbulent uke er de likevel klar til å returkampen mot Monaco, i Monaco, onsdag kveld.

– Vi er mer følelsesmessig stabile nå, sier Dortmund-sjef Tomas Tuchel, ifølge BBC.

Både han og spillerne var svært kritiske til at UEFA krevde at den første kvartfinalekampen ble spilt dagen etter angrepet forrige uke.

– De behandler oss som dyr, sa for eksempel forsvarsspiller Sokratis Papastathopoulos som omtalte kampen som «den tøffeste i mitt liv».

Frivillige fjerner plakater fra stolseter

FJERNET PLAST: Sikkerheten le skjerpet før hjemmekampen til Bayern München i mesterligaen forrige uke. Det innebar at samtlige plastikk-ark som skulle danne et mønser på tribunen før avspark, ble fjernet. Her er frivillige i gang med dét arbeidet. Årsaken til den økte sikkerheten var angrepet i Dortmund.

Foto: Guenter Schiffmann / AFP

– Det har gjort oss sterkere

I Dortmund forrige onsdag vant til slutt Monaco 3-2 i en følelsesladd kamp. Det betyr at Dortmund må score minst to ganger i Monaco for å ta seg til semifinalen.

Dét har Dortmund-treneren tro på.

– Alt det som skjedde forrige uke har gjort oss sterkere. Jeg er overbevist om at vi kommer til å spille bra. Vi er klare og fokuserte, sier Thomas Tuchel.

Bombehund på tribunen

BOMBEHUND: Det er ikke uvanlig at bombehunder gjennomsøker stadion før kamp. Nettopp på grunn av slike sikkerhetstiltak mener terrorforsker Magnus Ranstorp det er farligere utenfor stadion.

Foto: Guido Kirchner / AFP

Sportsnyheter

Danmark videre i EM: – Noe av det største jeg har vært med på

Det ble en thrilleravslutning i EMs gruppe B mandag kveld. Lenge var det helt åpent hvilke lag som ville knipe andre-, tredje- og fjerdeplassen, men til slutt var det Danmark som kunne juble for sikkert avansement.

Siste nytt

 • Kristoff er vraket

  Alexander Kristoff blir ikke med i årets Tour de France. Det opplyser laget på sin Twitter-konto. Det blir derfor første gang på ni år Kristoff ikke er med i det kjente sykkelrittet.

  Kristoff har ikke helt funnet formen denne sesongen. Under søndagens NM-fellesstart i Kristiansand måtte han i tillegg gi seg etter en tidlig velt. Han pådro seg en forslått ankel. Kristoff virket ikke særlig optimist med tanke på Tour de France-start da.

  Tirsdag kom altså bekreftelsen.

  Men Vedard Stake Laengen skal delta, opplyser laget. Det blir fjerde gang normannen skal sykle det kjentet rittet.

  Dermed blir det tre nordmenn i årets Tour de France. Mandag ble det bekreftet at Amund Grøndahl Jansen og Edvald Boasson Hagen er tatt ut i troppen til sine lag.

  Alexander Kristoff
  Foto: Dirk Waem / AFP
 • Sandefjord i venetekarantene

  Spillertroppen til eliteserieklubben Sandefjord er satt i ventekarantene, det opplyser klubben på egen nettside.

  «Hele spillertroppen er satt i venetekarantene i påvente av et svar på PCR-test. Enkelte av spillerne er beregnet som nærkontakt med en smittet, og laget er derfor i ventekarantene inntil negativt svar er avgitt. Det blir dermed ingen trening i dag», heter det i meldingen.

  Sandefjord fotball
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Første åpne homofile spiller i NFL

  Las Vegas Raiders-spiller Carl Nassib skrev historie mandag da han sto fram som den første åpent homofile aktive spilleren i amerikansk fotball.

  Kunngjøringen gjorde 28-åringen i en video publisert på Instagram.

  – Jeg vil bare bruke et lite øyeblikk til å fortelle at jeg er homofil, sa Nassib i videoen og understreket samtidig at han ikke gjør det for å få oppmerksomhet, men at han mener «representasjon og synlighet er viktig».

  Raiders Gay Player Football
  Foto: John Bazemore / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal