Hopp til innhold

Store folkemengder og VIP-er gjør fotballkamper til terrormål

Det er farligere å reise til og fra fotballkamper enn å være inne på stadion, mener terrorforsker. Og Magnus Ranstorp tror vi får flere episoder som i Dortmund forrige uke.

Bævepnet politimann utenfor Dortmunds stadion

BEVÆPNET POLITI: Slik så det ut utenfor stadion da kampen mellom Borussia Dortmund og Monaco ble spilt en dag forsinket forrige uke. Bevæpnet politi er blitt et vanlig syn på fotballkamper.

Foto: Sascha Schuermann / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Siden sikkerheten er så god inne på stadion tar man den lette veien til folkemassene utenfor, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til NRK.

– Under EM i Frankrike i sommer var det for eksempel mer risikofylt å se kamper på storskjerm i byen enn inne på stadion.

Forrige ukes angrep mot spillerbussen til Borussia Dortmund viser nettopp dét. På vei til stadion og mesterligakvartfinalen mot Monaco ble bussen og spiller Marc Bartra skadet da tre sprengladninger gikk av på veien.

Det er fortsatt ikke klart hvem som står bak angrepet, men ifølge tysk presse kan det være høyreekstremister.

Stillbilder av Dortmund bussen

SPILLERBUSSEN: Se bildeserie av Dortmunds spillerbuss etter angrepet.

– Idrettsarrangement er terrormål

Ranstorp er forskningsleder for assymetriske trusler ved Försvarshögskolan i Stockholm og har fulgt internasjonal terrorisme i over 20 år.

Han sier følgende om hva slags angrep det er naturlig å tro at vil ramme fotballfans hvis det skjer:

– Det mest vanlige er kniv- og skytevåpen. Fremfor alt skytevåpen og en såkalt «active shooter» som fortsetter å skyte til han stoppes.

Dessuten har man den nye trusselen med kjøretøy som kapres og kjøres inn i store folkemengder, påpeker terrorforskeren.

Boston Marathon

Ifølge Ranstorp må man også være forberedt på at lignende episoder som den i Dortmund kan skje igjen.

– Idrettsarrangement er terrormål siden de samler store folkemengder, sier han.

Vi så det blant annet under Boston Marathon for fire år siden da to bomber gikk av nær målstreken drepte tre mennesker og skadet over 140.

Store fotballkamper er som sagt beskyttet bak store stadionvegger, men ifølge terrorforsker Ranstorp er de likevel attraktive terrormål siden det ofte er politiske ledere og andre såkalte VIP-er på plass.

Stade de France

For halvannet år siden smalt det for eksempel utenfor Stade de France utenfor Paris under en vennskapskamp mellom Frankrike og Tyskland.

Angrepet var nøye planlagt av selvmordsbombere som ikke slapp inn på stadion, der både Frankrikes president og den tyske statsministeren var.

Etter kampen så det slik ut da publikum fikk gå ut på banen i påvente av en tryggere situasjon utenfor stadionveggene:

Laster Twitter-innhold

– Vi er mer stabile

Spillerne skal ikke ha merket noe under kampen, og derfor er forrige ukes episode i Dortmund trolig den fotballspillere har følt terrortrusselen sterkest på kroppen hittil i historien.

Men etter en turbulent uke er de likevel klar til å returkampen mot Monaco, i Monaco, onsdag kveld.

– Vi er mer følelsesmessig stabile nå, sier Dortmund-sjef Tomas Tuchel, ifølge BBC.

Både han og spillerne var svært kritiske til at UEFA krevde at den første kvartfinalekampen ble spilt dagen etter angrepet forrige uke.

– De behandler oss som dyr, sa for eksempel forsvarsspiller Sokratis Papastathopoulos som omtalte kampen som «den tøffeste i mitt liv».

Frivillige fjerner plakater fra stolseter

FJERNET PLAST: Sikkerheten le skjerpet før hjemmekampen til Bayern München i mesterligaen forrige uke. Det innebar at samtlige plastikk-ark som skulle danne et mønser på tribunen før avspark, ble fjernet. Her er frivillige i gang med dét arbeidet. Årsaken til den økte sikkerheten var angrepet i Dortmund.

Foto: Guenter Schiffmann / AFP

– Det har gjort oss sterkere

I Dortmund forrige onsdag vant til slutt Monaco 3-2 i en følelsesladd kamp. Det betyr at Dortmund må score minst to ganger i Monaco for å ta seg til semifinalen.

Dét har Dortmund-treneren tro på.

– Alt det som skjedde forrige uke har gjort oss sterkere. Jeg er overbevist om at vi kommer til å spille bra. Vi er klare og fokuserte, sier Thomas Tuchel.

Bombehund på tribunen

BOMBEHUND: Det er ikke uvanlig at bombehunder gjennomsøker stadion før kamp. Nettopp på grunn av slike sikkerhetstiltak mener terrorforsker Magnus Ranstorp det er farligere utenfor stadion.

Foto: Guido Kirchner / AFP

Siste nytt

  • Liverpool vant i Slots første kamp

    Arne Slot fikk en god start som ny Liverpool-manager. I fredagens treningskamp mot Real Betis i USA vant engelskmennene 1-0.

    Scoringen kom ti minutter før pause på Acrisure Stadium i Pittsburgh i USA. Dominik Szoboszlai satte ballen i mål etter å ha blitt spilt fra av Mohamed Salah.

    Det ble også den eneste scoringen i kampen, som var den første for nederlandske Arne Slot etter at han i sommer tok over som Liverpool-manager etter Jürgen Klopp. Han fikk blant annet se at laget styrte det meste av spillet i første omgang, og at de var nærmere 2-0 enn spanjolene var utligning.

    Liverpool startet med kjente navn som Endo, Fabio Carvalho, Curtis Jones, Konstantinos Tsimikas og nevnte Salah og Szoboszlai var i startoppstillingen. Med halvtimen igjen av ordinær tid byttet Liverpool hele åtte spillere. Inn kom Liverpools unggutter, men det stoppet ikke laget fra å dominere banespillet. Real Betis skapte få sjanser, men burde kanskje ha utlignet da Rodri kom alene med keeper fra skrå vinkel mot slutten av kampen. Kampen endte 1-0 til Liverpool.

    Store Liverpool-navn som Virgil van Dijk, Cody Gakpo, Diego Jota, Trent Alexander Arnold, Darwin Núñez og Louis Diaz var ikke i troppen til kampen.

    Liverpool skal møte både Arsenal og Manchester United under sin sesongoppkjøring i USA.

    (NTB)

    Arne Slot roper til Liverpool-spillerne i sin første kamp
    Foto: AFP
  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal