Hopp til innhold

Store folkemengder og VIP-er gjør fotballkamper til terrormål

Det er farligere å reise til og fra fotballkamper enn å være inne på stadion, mener terrorforsker. Og Magnus Ranstorp tror vi får flere episoder som i Dortmund forrige uke.

Bævepnet politimann utenfor Dortmunds stadion

BEVÆPNET POLITI: Slik så det ut utenfor stadion da kampen mellom Borussia Dortmund og Monaco ble spilt en dag forsinket forrige uke. Bevæpnet politi er blitt et vanlig syn på fotballkamper.

Foto: Sascha Schuermann / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Siden sikkerheten er så god inne på stadion tar man den lette veien til folkemassene utenfor, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til NRK.

– Under EM i Frankrike i sommer var det for eksempel mer risikofylt å se kamper på storskjerm i byen enn inne på stadion.

Forrige ukes angrep mot spillerbussen til Borussia Dortmund viser nettopp dét. På vei til stadion og mesterligakvartfinalen mot Monaco ble bussen og spiller Marc Bartra skadet da tre sprengladninger gikk av på veien.

Det er fortsatt ikke klart hvem som står bak angrepet, men ifølge tysk presse kan det være høyreekstremister.

Stillbilder av Dortmund bussen

SPILLERBUSSEN: Se bildeserie av Dortmunds spillerbuss etter angrepet.

– Idrettsarrangement er terrormål

Ranstorp er forskningsleder for assymetriske trusler ved Försvarshögskolan i Stockholm og har fulgt internasjonal terrorisme i over 20 år.

Han sier følgende om hva slags angrep det er naturlig å tro at vil ramme fotballfans hvis det skjer:

– Det mest vanlige er kniv- og skytevåpen. Fremfor alt skytevåpen og en såkalt «active shooter» som fortsetter å skyte til han stoppes.

Dessuten har man den nye trusselen med kjøretøy som kapres og kjøres inn i store folkemengder, påpeker terrorforskeren.

Boston Marathon

Ifølge Ranstorp må man også være forberedt på at lignende episoder som den i Dortmund kan skje igjen.

– Idrettsarrangement er terrormål siden de samler store folkemengder, sier han.

Vi så det blant annet under Boston Marathon for fire år siden da to bomber gikk av nær målstreken drepte tre mennesker og skadet over 140.

Store fotballkamper er som sagt beskyttet bak store stadionvegger, men ifølge terrorforsker Ranstorp er de likevel attraktive terrormål siden det ofte er politiske ledere og andre såkalte VIP-er på plass.

Stade de France

For halvannet år siden smalt det for eksempel utenfor Stade de France utenfor Paris under en vennskapskamp mellom Frankrike og Tyskland.

Angrepet var nøye planlagt av selvmordsbombere som ikke slapp inn på stadion, der både Frankrikes president og den tyske statsministeren var.

Etter kampen så det slik ut da publikum fikk gå ut på banen i påvente av en tryggere situasjon utenfor stadionveggene:

Laster Twitter-innhold

– Vi er mer stabile

Spillerne skal ikke ha merket noe under kampen, og derfor er forrige ukes episode i Dortmund trolig den fotballspillere har følt terrortrusselen sterkest på kroppen hittil i historien.

Men etter en turbulent uke er de likevel klar til å returkampen mot Monaco, i Monaco, onsdag kveld.

– Vi er mer følelsesmessig stabile nå, sier Dortmund-sjef Tomas Tuchel, ifølge BBC.

Både han og spillerne var svært kritiske til at UEFA krevde at den første kvartfinalekampen ble spilt dagen etter angrepet forrige uke.

– De behandler oss som dyr, sa for eksempel forsvarsspiller Sokratis Papastathopoulos som omtalte kampen som «den tøffeste i mitt liv».

Frivillige fjerner plakater fra stolseter

FJERNET PLAST: Sikkerheten le skjerpet før hjemmekampen til Bayern München i mesterligaen forrige uke. Det innebar at samtlige plastikk-ark som skulle danne et mønser på tribunen før avspark, ble fjernet. Her er frivillige i gang med dét arbeidet. Årsaken til den økte sikkerheten var angrepet i Dortmund.

Foto: Guenter Schiffmann / AFP

– Det har gjort oss sterkere

I Dortmund forrige onsdag vant til slutt Monaco 3-2 i en følelsesladd kamp. Det betyr at Dortmund må score minst to ganger i Monaco for å ta seg til semifinalen.

Dét har Dortmund-treneren tro på.

– Alt det som skjedde forrige uke har gjort oss sterkere. Jeg er overbevist om at vi kommer til å spille bra. Vi er klare og fokuserte, sier Thomas Tuchel.

Bombehund på tribunen

BOMBEHUND: Det er ikke uvanlig at bombehunder gjennomsøker stadion før kamp. Nettopp på grunn av slike sikkerhetstiltak mener terrorforsker Magnus Ranstorp det er farligere utenfor stadion.

Foto: Guido Kirchner / AFP

Sportsnyheter

Gundogan dytter

Landslagssjef tordner etter dette: – Jeg tror selv tyskerne reagerer

Tysklands strålende EM-sluttspill fortsetter. Men NRK-ekspert Åge Hareide reagerer på onsdagens første scoring.

Stian Angermund

Krever full renvasking i dopingsaken: Dato ble endret – prøven sto fire døgn i privat kjøleskap

Ultraløperen Stian Angermund mener dopingsaken mot ham bør erklæres ugyldig på grunn av det han mener er formelle feil. Uavhengig av det, mener han å ha bevist sin uskyld.

tyskland

Ut mot EM-kaos: – Rett og slett latterleg

Alt går ikkje på skjener under EM i Tyskland. Fleire har fått nok av det som blir stempla som «eit organisatorisk inferno».

Siste nytt

 • Historiske Shaqiri ødela skotsk fest med drømmemål

  Xherdan Shaqiri spolerte den skotske festen med et drømmemål fra distanse og sørget for 1–1.Med det sikret han et viktig poeng for Sveits og de står nå med fire poeng. Det betyr at de har svært gode muligheter for å ta seg videre.

  – Det er vanskelig å rangere det, men det var et vakkert mål. Jeg er stolt og målet var viktig, sier Shaqiri til NRK.

  Han mener likevel at minst ett mål er penere, nemlig en brassesparkscoring han leverte under EM i 2016.

  – Det er mitt favorittmål, men dette er også høyt der oppe. Forsvarsspilleren gjør en feil og ballen ruller sakte. Min tanke var å treffe rent på første touch. Jeg er glad for at målet gikk inn, sier sveitseren.

  Det var Manchester United-profil Scott McTominay som sendte Skottland i ledelsen da skuddet hans gikk via Fabian Schär.

  Målet ble først regnet som selvmål, men målprotokollen ble senere omgjort av Uefa.

  – Hvis det er selvmål, da er ikke dette fotball, sa McTominay da det fortsatt var usikkert om han ville bli kreditert scoringen.

  Senere skulle altså Shaqiri utligne med et kremmerhus av en scoring. En feilpasning gikk rett i beina til den sveitsiske profilen, og han grep muligheten og banket til fra 17–18 meters distanse.

  Med den scoringen er han eneste spiller som scorer i de tre siste EM og de tre siste VM.

  – Jeg mener du må tro på deg selv, og jeg er veldig glad for å ha oppnådd dette. Dere kommer alltid til å huske dette og jeg er stolt over det, sier Shaqiri selv om milepælen.

  Embolo var i ferd med å fullføre en sveitsisk snuoperasjon da han satte ballen i nettet alene med keeper. Men dommer holdt armen i været og scoringen ble annullert for offside.

  Euro 2024 Soccer Scotland Switzerland
 • Sprintstjerne frikjent etter positiv dopingprøve

  Onsdag ble det kjent at Erriyon Knighton avla en positiv prøve for det forbudte stoffet trenbolone i mars. Samtidig er det også klart at han ikke må sone noen straff.

  Det skriver det amerikanske antidopingbyrået, USADA, i en pressemelding.

  Saken var oppe i en tre dager lang høring tidligere i juni, hvor det ble konkludert med at den positive prøven trolig kom som følge av forurenset kjøtt og at Knighton derfor ikke skulle straffes. Som følge av at testen ble tatt utenfor konkurranse, var det heller ingen resultater som ble strøket.

  Knighton ble midlertidig suspendert 12. april, i påvente av høringen, men han kan nå konkurrere igjen.

  20 år gamle Knighton ble nummer fire på 200 meter i OL i 2021, tok VM-bronse på samme distanse i 2022 og VM-sølv på samme distanse i 2023. Han har en personlig rekord på 200 meter på sterke 19,49.

  Knighton får nå sjansen til å delta i det amerikanske uttaksstevnet til OL senere denne uken. Knighton skal der løpe 200 meter.

  Tokyo Olympics Athletics
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Henrik Christiansen nummer fem i EM-finalen på 800 meter fri

  Henrik Christiansen ble nummer fem i EM-finalen på 800 meter fri. Han svømte på 7.50,88 og var 4,68 sekunder bak den ukrainske vinneren Mykhailo Romantsjuk.

  Dimitrios Markos fra Hellas tok sølv og Zalan Sarkany fra vertsnasjonen Ungarn bronse. Kristiansen var 1,59 sekund fra medalje.

  Christiansen var sist etter 100 meter, men svømte seg noen plasser framover i feltet.

  Romantsjuk var det lite å gjøre med, men nordmannen bet seg fast og truet en stund med å melde seg på i medaljekampen. Til sist ble det for langt fram.

  Christiansen tok den åttende og siste finaleplassen med 7.55,62 i kvalifiseringen. Jon Jøntvedt ble nummer ni med 8.01,04. (NTB)

  Norges Henrik Christiansen svømmer 1500 meter fri under VM i svømming i Abu Dhabi,
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal