Store folkemengder og VIP-er gjør fotballkamper til terrormål

Det er farligere å reise til og fra fotballkamper enn å være inne på stadion, mener terrorforsker. Og Magnus Ranstorp tror vi får flere episoder som i Dortmund forrige uke.

Bævepnet politimann utenfor Dortmunds stadion

BEVÆPNET POLITI: Slik så det ut utenfor stadion da kampen mellom Borussia Dortmund og Monaco ble spilt en dag forsinket forrige uke. Bevæpnet politi er blitt et vanlig syn på fotballkamper.

Foto: Sascha Schuermann / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Siden sikkerheten er så god inne på stadion tar man den lette veien til folkemassene utenfor, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til NRK.

– Under EM i Frankrike i sommer var det for eksempel mer risikofylt å se kamper på storskjerm i byen enn inne på stadion.

Forrige ukes angrep mot spillerbussen til Borussia Dortmund viser nettopp dét. På vei til stadion og mesterligakvartfinalen mot Monaco ble bussen og spiller Marc Bartra skadet da tre sprengladninger gikk av på veien.

Det er fortsatt ikke klart hvem som står bak angrepet, men ifølge tysk presse kan det være høyreekstremister.

Stillbilder av Dortmund bussen

SPILLERBUSSEN: Se bildeserie av Dortmunds spillerbuss etter angrepet.

– Idrettsarrangement er terrormål

Ranstorp er forskningsleder for assymetriske trusler ved Försvarshögskolan i Stockholm og har fulgt internasjonal terrorisme i over 20 år.

Han sier følgende om hva slags angrep det er naturlig å tro at vil ramme fotballfans hvis det skjer:

– Det mest vanlige er kniv- og skytevåpen. Fremfor alt skytevåpen og en såkalt «active shooter» som fortsetter å skyte til han stoppes.

Dessuten har man den nye trusselen med kjøretøy som kapres og kjøres inn i store folkemengder, påpeker terrorforskeren.

Boston Marathon

Ifølge Ranstorp må man også være forberedt på at lignende episoder som den i Dortmund kan skje igjen.

– Idrettsarrangement er terrormål siden de samler store folkemengder, sier han.

Vi så det blant annet under Boston Marathon for fire år siden da to bomber gikk av nær målstreken drepte tre mennesker og skadet over 140.

Store fotballkamper er som sagt beskyttet bak store stadionvegger, men ifølge terrorforsker Ranstorp er de likevel attraktive terrormål siden det ofte er politiske ledere og andre såkalte VIP-er på plass.

Stade de France

For halvannet år siden smalt det for eksempel utenfor Stade de France utenfor Paris under en vennskapskamp mellom Frankrike og Tyskland.

Angrepet var nøye planlagt av selvmordsbombere som ikke slapp inn på stadion, der både Frankrikes president og den tyske statsministeren var.

Etter kampen så det slik ut da publikum fikk gå ut på banen i påvente av en tryggere situasjon utenfor stadionveggene:

Laster Twitter-innhold

– Vi er mer stabile

Spillerne skal ikke ha merket noe under kampen, og derfor er forrige ukes episode i Dortmund trolig den fotballspillere har følt terrortrusselen sterkest på kroppen hittil i historien.

Men etter en turbulent uke er de likevel klar til å returkampen mot Monaco, i Monaco, onsdag kveld.

– Vi er mer følelsesmessig stabile nå, sier Dortmund-sjef Tomas Tuchel, ifølge BBC.

Både han og spillerne var svært kritiske til at UEFA krevde at den første kvartfinalekampen ble spilt dagen etter angrepet forrige uke.

– De behandler oss som dyr, sa for eksempel forsvarsspiller Sokratis Papastathopoulos som omtalte kampen som «den tøffeste i mitt liv».

Frivillige fjerner plakater fra stolseter

FJERNET PLAST: Sikkerheten le skjerpet før hjemmekampen til Bayern München i mesterligaen forrige uke. Det innebar at samtlige plastikk-ark som skulle danne et mønser på tribunen før avspark, ble fjernet. Her er frivillige i gang med dét arbeidet. Årsaken til den økte sikkerheten var angrepet i Dortmund.

Foto: Guenter Schiffmann / AFP

– Det har gjort oss sterkere

I Dortmund forrige onsdag vant til slutt Monaco 3-2 i en følelsesladd kamp. Det betyr at Dortmund må score minst to ganger i Monaco for å ta seg til semifinalen.

Dét har Dortmund-treneren tro på.

– Alt det som skjedde forrige uke har gjort oss sterkere. Jeg er overbevist om at vi kommer til å spille bra. Vi er klare og fokuserte, sier Thomas Tuchel.

Bombehund på tribunen

BOMBEHUND: Det er ikke uvanlig at bombehunder gjennomsøker stadion før kamp. Nettopp på grunn av slike sikkerhetstiltak mener terrorforsker Magnus Ranstorp det er farligere utenfor stadion.

Foto: Guido Kirchner / AFP

Siste nytt

 • Snøbrett-meister omkom i drukning

  Den doble verdsmeisteren i snøbrett, australske Alex Pullin, drukna under harpunfisking utanfor Palm Beach på Gullkysten onsdag, melder ABC News og lokale media.

  Han blei funnen av ein dykker og teken til land. Der blei det gjort gjeopplivingsforsøk, men det lykkast ikkje. Politiet har ikkje stadfesta namnet på den omkomne, men granskar omstenda.

  Ifølgje Sydney Morning Herald var Pullin ein erfaren fridykkar og undervassfiskar med harpun.

  Pullin (32) blei verdsmeister i 2011 og 2013, og var flaggbærar for Australia i OL i Sotsji i 2014.

  Alex Pullin
  Foto: Susana Vera / Reuters
 • Ryder Cup blir utsett til neste år

  På grunn av pandemien blir golfturneringa Ryder Cup utsett til neste år, melder sportskanalen ESPN. Det er venta at det blir offisielt kunngjort i dag.

  Ryder Cup skulle etter planen gått i Wisconsin i USA siste helga i september.

  Ryder Cup er ein lagkonkurranse mellom Europa og USA, og blir arrangert annakvart år.

  Ryder Cup
  Foto: Usa Today Uspw / Reuters
 • Juventus rota seg bort

  Juventus kunne teke eit stort steg mot ligasiger, men mista rota bort 2-0 og tapte 2-4 for Milan.

  Ardien Rabiot og Cristiano Ronaldo scora for Juventus, men Zlatan Ibrahimovic, Franck Kessié og Rafael Leao snudde kampen med tre mål i løpet av fem minutt. Ante Rebic scora det siste for Milan. Alle måla kom i andre omgang.

  Ettersom Lazio også tapte tysdag, er Juventus' leiing i Serie A framleis sju poeng når sju kampar står att.

  Bonucci og Szczesny, Juventus
  Foto: Miguel Medina / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal