Hopp til innhold

I harnisk etter boksepresidentens sjokkuttalelse: – Jeg er tom for ord

Allerede fra 2023 skal det introduseres en egen klasse for transpersoner i internasjonal boksing. Det får svært blandet mottakelse.

Bokser Patricio Manuel er født kvinne, men har gått profesjonelle kamper i herreklassen.

FØDT KVINNE: Patricio «Pat» Manuels Instagram-post (innfelt) levner liten tvil om hva han synes om den nye transklassen. Han er født som kvinne, men har bokset flere kamper som mann etter at han endret kjønn.

Foto: ASWADHIN

Jeg er tom for ord akkurat nå.

Slik starter bokseren Patricio «Pat» Manuel et innlegg på Instagram.

– Dette er ikke et steg mot inkludering, men unødvendig «separasjon ved utjevning». Jeg bruker dagene mine til å trene med andre menn. Jeg vil ikke bli behandlet annerledes», fortsetter han.

skjermdump Instagram Pat Manuel

SKJERMDUMP: På Instagram uttrykker «Pat» at han er tydelig skuffet over WBCs erklæring.

Foto: @thepatmanuel / Instagram

Manuel var fem ganger amerikansk amatørmester for kvinner før han gjennomgikk kjønnsskifteoperasjon. Han var den første transkjønnede bokseren i USAs historie som bokset en profesjonell kamp, og uttalelsen kommer i kjølvannet av WBC-president Mauricio Sulaimans intervju med The Telegraph.

WBC er et stort internasjonalt bokseforbund.

– Vi vil aldri tillate at en transperson som er født som mann å bokse mot en kvinne, men vi lager regler slik at transboksing kan finne sted, sa nemlig boksepresidenten til den engelske avisen torsdag.

Videre fortalte han at endringen skal inkludere alle transkjønnede boksere, uavhengig av utøverens biologiske kjønn.

– Vi kommer til å legge ut en global utlysning for de som er interessert i 2023, og vi vil lage regler, starte konsultasjoner og mest sannsynlig opprette en liga og en turnering.

– En vanskelig problemstilling

Tidligere EM-finalist i boksing, Ingrid Egner, sier til NRK at Patricio Manuel selvfølgelig har rett til å mene hva han vil om nyheten, men hun poengterer at det er viktig å beskytte retten til en rettferdig konkurranse for de som biologisk er født som kvinner.

Ingrid Egner

TIDLIGERE BOKSER: Ingrid Egner mener det er viktig med inkludering av transpersoner i idretten, men at det ikke bør gå på bekostning av rettferdig kvinneidrett.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Personer som har gjennomgått en pubertet med blant annet forhøyede testosteronverdier, vil alltid ha en fordel av dette – selv om man senere i livet reduserer testosteronverdiene til disse personene. Dette er biologiske fakta som er uavhengig av om de definerer seg som kvinne eller mann, mener Egner.

– Det er viktig at transpersoner inkluderes i idrett, men ikke på bekostning av en rettferdig kvinneidrett. Dette er en vanskelig problemstilling, legger hun til.

En studie publisert av «The Canadian Centre for Ethics in Sport» (CCES), konkluderer med at det ikke er noen fysiske fordeler ved å skifte kjønn fra mann til kvinne. Det er den mest omfattende og anerkjente forskningen på området til nå, og er også den IOC (Den internasjonale olympiske komité) lener seg på.

Transkjønnede utøvere har vært en utfordrende problemstilling i flere idretter de siste årene, men internasjonal boksing har vært mer eller mindre uberørt. Uttalelsene fra WBC-president Mauricio Sulaiman kommer derfor som lyn fra klar himmel.

– Virker ikke helt gjennomtenkt

President i Norges Bokseforbund Haktor Slåke sier til NRK at han ikke har fått med seg WBCs nye kategori, og har ikke lest om det praktiske rundt forslaget.

– Jeg håper at det er gjort i samarbeid med de som er berørt. Hvis det er det, ser jeg ikke noe problem med det. Men det virker ikke helt gjennomtenkt, sier Slåke.

Men han forstår godt kritikken til Manuel:

Haktor Slåke

UHELDIG: President i Norges Bokseforbund Haktor Slåke mener WBCs avgjørelse er uheldig.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Jeg ser at det er uheldig.

– Han må jo få lov til å konkurrere som mann når han har blitt mann. Det bør være valgfritt, konstaterer presidenten.

Slåke påpeker at WBCs avgjørelse ikke påvirker Norges Bokseforbund, som er underlagt det internasjonale bokserforbundet IBA, hvor en egen kategori for transutøvere ikke er debattert.

Gjelder flere idretter

Tidligere i år tok Ekstremsportveko på Voss et lignende grep. Heller ikke der fikk transkvinner delta i kvinneklassen. I stedet ble det laget en åpen klasse for kjønnsmangfold, noe som fikk transkvinne Sasha Vales Toledano til å reagere.

– Det er trist, uttalte padleren til NRK.

Sasha Vales Toledano

NEKTA DELTAKELSE: Franske Sasha Vales Toledano ble nektet deltakelse i kvinneklassen i Ekstremsportveko på Voss i sommer.

Foto: Kaisa Tiivel

Det internasjonale svømmeforbundet (Fina) vedtok i sommer at transkvinner ikke får delta i elitestevner som kvinner, dersom de var over tolv år gamle da de gjennomførte kjønnsbekreftende behandling.

Transkvinne og håndballkeeper, Zooey Perry, frykter at tøffere regler i toppidretten kan føre til at unge transpersoner blir stående utenfor breddeidretten.

– Hvis alle disse reglene hadde vært her da jeg var ung, hadde det blitt så vanskelig for meg. Jeg brukte idretten til å uttrykke meg selv og det hjalp meg til å forstå hvem jeg var, sa Perry til NRK i kjølvannet av regelendringen i svømming.

Zooey Perry

GALSKAP: Zooey Perry mener det er galskap å ekskludere transutøvere fra kvinne- og herreidrett.

Foto: Privat

Perry er opprinnelig fra England, men spiller for Lambertseter IFs lag i 3. og 4. divisjon, og stiller seg undrende til at hun skal ha en fysisk fordel som transkvinne:

– Hvis det var noe sånt som en fysisk fordel, hvorfor er jeg ikke i Kristiansand og spiller for Vipers?

Håvard B. Øvregård, som er seniorrådgiver og jobber med verdiarbeid i Norges idrettsforbund (NIF), har tidligere uttalt seg om temaet til NRK:

– Vi er opptatt av at det skal være mulig å ha noen regler for toppidretten, som setter begrensninger for deltagelse i kvinneklassen, samtidig som en er åpen i breddeidretten og legger til rette for at alle kan delta, sa Øvregård.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal