Northug om Dürr: – Han hadde helt vill gåing under Tour de Ski

Norske løpere og ledere reagerer sterkt på dopingavsløringen av Johannes Dürr.

Intervju med Petter Northug og Tord Asle Gjerdalen om dopingtatte Johannes Dürr. Reporter: Morten Stenberg.

SE VIDEO: Petter Northug forteller at han ble overrasket over Johannes Dürr under Tour de Ski. Nå er østerrikeren tatt for dopingbruk.

Austrian Johannes Duerr celebrates his third place on the podium after the 9 km free climb pursuit of the seventh stage of the men's Nordic Skiing Tour de Ski in Toblach on January 5, 2014. Norway's Martin Johnsrud Sundby won ahead of Norway's Chris Jespersen and Austrian Johannes Duerr. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Johanne Dürr ble nummer tre i Tour de Ski.

Krassest var Petter Northug.

– Man er skuffet. Det er bare å gratulere ham. Han har det sikkert fint i dag, sier Northug til NRK.

Den østerrikske 26-åringen ble lørdag kveld avslørt for bruk av bloddoping-middlet EPO. Saken ble offisielt bekreftet tidlig søndag morgen.

– Hva tenker du om at han ble nummer tre og du nummer fire i Tour de Ski?

– Jeg er skuffet. Jeg husker den siste bakken. Jeg tror ikke det var på TV, men jeg husker jeg holdt igjen ganske mye før han kom, for jeg tenkte jeg skulle være med opp og ta ham på slutten ettersom han hadde kjørt så hardt, sier Northug.

Dürr hadde ikke vært på pallen i noe verdenscuprenn før han fikk bestetid både på femte og siste etappe i årets Tour de Ski, og tok tredjeplassen sammenlagt.

– Helt vill gåing

– Idet han kom i kontakt med meg, rykket han. Jeg holdt følge, og så rykket han igjen. Det var helt vill gåing, sier Northug om monsterbakken i Tour de Ski.

– Det er litt sånn at du sitter der og blir litt sjokka, legger Northug til.

Northug sier at han ikke har hatt mistanke til østerrikeren, som parkerte trønderen i monsterbakken da han ble nummer tre i Tour de Ski i januar.

Gjerdalen ikke overrasket

Tord Asle Gjerdalen

- Han ødela konkurransen for både meg og Niklas (Dyrhaug) i Tour de Ski, sier Tord Asle Gjerdalen, som ikke er overrasket over avsløringen av østerrikeren

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Men Tord Asle Gjerdalen er ikke overrasket over avsløringen.

– Jeg må si jeg var ikke veldig overrasket etter hvordan han gikk på særlig langløpet og sistebakken i Tour de Ski. Da var det vel mange som surra litt i mistanker.

– Og når da han i tillegg velger å reise hjem herfra for å trene i lavlandet? Vi likte ikke akkurat den veien der, men vi prøver jo å tro det beste om ham. Når det da viser seg at det er juks er det synd og kjipt, sier Gjerdalen til NRK.

– Men det er bra at han blir tatt da når vi hadde en mistanke, legger han til.

Gjerdalen mener Dürr ødela konkurransen for de andre den gangen.

– Niklas (Dyrhaug) og jeg prøvde jo å henge på han på det langløpet, jeg skjønte jo ganske tidlig at dette var akkurat litt for fort så jeg måtte slippe litt. Niklas holdt på litt lenger. Da gikk han på en storsmell og falt av resten av touren på grunn av det.

– Dürr er med på å ødelegge konkurransen når han er med og er dopet så det er veldig synd, sier Tord Asle Gjerdalen.

Sundby: – Håper han er alene

Martin Johnsrud Sundby synes det er bare trist.

– For langrennssporten er det en stor svart flekk på cv-en, så jeg håper inderlig at han er alene, sier Sundby.

Landslagssjef Vidar Løfshus er kort i sin karakteristikk:

– Dürr er dum. Det er synd for langrennssporten og for østerriksk langrenn spesielt. Jeg håpet at de var på vei tilbake etter alt de har vært gjennom på dopingfronten tidligere, sier Løfshus.

Siste nytt

 • Storhamar videre i EHF-cupen

  Storhamar slo ungarske Érd 32-27 søndag kveld og er dermed klar for videre spill i EHF-cupen.

  Storhamar vant oppgjøret 60-56 sammenlagt.

  Storhamar
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Zverev slo Djokovic i finalen

  21 år gamle Alexander Zverev gikk i strupen på Novak Djokovic og vant på imponerende vis finalekampen i ATPs verdenstourfinale i tennis i London med 2-0 i sett.

  Zverev gikk seirende ut med settseirene 6-4, 6-3.

  Britain Tennis ATP Finals
  Foto: Tim Ireland / AP
 • Poklar med nasebrot

  Elverums Tine Poklar braut nasen i 29-28-sigeren over Dinamo Bucuresti søndag. Det bekreftar trenar Michael Apelgren. – Det var en tøff kamp med mange duellar. Så det var synd for vår del, men slik er sporten, seier han til NRK.

  Tine Poklar med nasebrot
  Foto: Hans Andreas Solbakken / nrk

Sendeplan

Kl. Program Kanal