Hopp til innhold

Northug om Dürr: – Han hadde helt vill gåing under Tour de Ski

Norske løpere og ledere reagerer sterkt på dopingavsløringen av Johannes Dürr.

Intervju med Petter Northug og Tord Asle Gjerdalen om dopingtatte Johannes Dürr. Reporter: Morten Stenberg.

SE VIDEO: Petter Northug forteller at han ble overrasket over Johannes Dürr under Tour de Ski. Nå er østerrikeren tatt for dopingbruk.

Austrian Johannes Duerr celebrates his third place on the podium after the 9 km free climb pursuit of the seventh stage of the men's Nordic Skiing Tour de Ski in Toblach on January 5, 2014. Norway's Martin Johnsrud Sundby won ahead of Norway's Chris Jespersen and Austrian Johannes Duerr. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Johanne Dürr ble nummer tre i Tour de Ski.

Krassest var Petter Northug.

– Man er skuffet. Det er bare å gratulere ham. Han har det sikkert fint i dag, sier Northug til NRK.

Den østerrikske 26-åringen ble lørdag kveld avslørt for bruk av bloddoping-middlet EPO. Saken ble offisielt bekreftet tidlig søndag morgen.

– Hva tenker du om at han ble nummer tre og du nummer fire i Tour de Ski?

– Jeg er skuffet. Jeg husker den siste bakken. Jeg tror ikke det var på TV, men jeg husker jeg holdt igjen ganske mye før han kom, for jeg tenkte jeg skulle være med opp og ta ham på slutten ettersom han hadde kjørt så hardt, sier Northug.

Dürr hadde ikke vært på pallen i noe verdenscuprenn før han fikk bestetid både på femte og siste etappe i årets Tour de Ski, og tok tredjeplassen sammenlagt.

– Helt vill gåing

– Idet han kom i kontakt med meg, rykket han. Jeg holdt følge, og så rykket han igjen. Det var helt vill gåing, sier Northug om monsterbakken i Tour de Ski.

– Det er litt sånn at du sitter der og blir litt sjokka, legger Northug til.

Northug sier at han ikke har hatt mistanke til østerrikeren, som parkerte trønderen i monsterbakken da han ble nummer tre i Tour de Ski i januar.

Gjerdalen ikke overrasket

Tord Asle Gjerdalen

- Han ødela konkurransen for både meg og Niklas (Dyrhaug) i Tour de Ski, sier Tord Asle Gjerdalen, som ikke er overrasket over avsløringen av østerrikeren

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Men Tord Asle Gjerdalen er ikke overrasket over avsløringen.

– Jeg må si jeg var ikke veldig overrasket etter hvordan han gikk på særlig langløpet og sistebakken i Tour de Ski. Da var det vel mange som surra litt i mistanker.

– Og når da han i tillegg velger å reise hjem herfra for å trene i lavlandet? Vi likte ikke akkurat den veien der, men vi prøver jo å tro det beste om ham. Når det da viser seg at det er juks er det synd og kjipt, sier Gjerdalen til NRK.

– Men det er bra at han blir tatt da når vi hadde en mistanke, legger han til.

Gjerdalen mener Dürr ødela konkurransen for de andre den gangen.

– Niklas (Dyrhaug) og jeg prøvde jo å henge på han på det langløpet, jeg skjønte jo ganske tidlig at dette var akkurat litt for fort så jeg måtte slippe litt. Niklas holdt på litt lenger. Da gikk han på en storsmell og falt av resten av touren på grunn av det.

– Dürr er med på å ødelegge konkurransen når han er med og er dopet så det er veldig synd, sier Tord Asle Gjerdalen.

Sundby: – Håper han er alene

Martin Johnsrud Sundby synes det er bare trist.

– For langrennssporten er det en stor svart flekk på cv-en, så jeg håper inderlig at han er alene, sier Sundby.

Landslagssjef Vidar Løfshus er kort i sin karakteristikk:

– Dürr er dum. Det er synd for langrennssporten og for østerriksk langrenn spesielt. Jeg håpet at de var på vei tilbake etter alt de har vært gjennom på dopingfronten tidligere, sier Løfshus.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal