NRK Meny
Normal

Gråtkvalt Johnsrud Sundby takket familien: – Dette er deres fortjeneste

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby (29) vant Tour de Ski sammenlagt etter en maktdemonstrasjon opp den brutale «monsterbakken». I mål takket en rørt vinner familien for all støtte.

Martin Johnsrud Sundby vant Tour de Ski sammenlagt etter en maktdemonstrasjon opp den brutale «monsterbakken». I mål takket en rørt vinner kona for all støtte.

VIDEO: Martin Johnsrud Sundby sendte en spesiell takk til familien etter Tour de Ski-seieren.

Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby var utmattet, men glad i mål.

– Dette er deres fortjeneste, sa han gråtkvalt i en hilsen hjem til familien.

Johnsrud Sundby ble med denne meget sterke seieren den første norske mannlige utøveren som vinner Tour de Ski sammenlagt.

29-åringen gjorde også den norske jubeldagen i Val di Fiemme komplett: Therese Johaug tok nemlig tidligere i dag sammenlagtseieren på kvinnesiden.

Vinneren ble svært rørt da han ramset opp alle som hadde hjulpet han i karrieren.

– Dette blir et klisjéintervju, men ... Jeg har utrolig mange mennesker å takke for det her. Jeg tror alle der hjemme, vet hvem de er, sier Johnsrud Sundby.

– Du må ikke stille så mange spørsmål, da begynner jeg bare å gråte.

– Utrolig deilig

29-åringen, som startet 48, 5 sekunder foran Northug, holdt en jevn fart oppover bakken og klarte enkelt å holde de andre unna. Han gikk over målstreken – på toppen av slalåmbakken i Alpe Cermis – i ensom majestet.

I mål løftet han skiene over hodet og jublet av glede.

– Dette var utrolig deilig! Det er forferdelig mye hardt arbeid som ligger bak, sier han.

Johnsrud Sundby, som alltid har vært i skyggen av lagkompis Petter Northug, viste med dette at han virkelig blir å regne med i Sotsji-OL og årene som kommer.

Chris Jespersen tok en overraskende andreplass i Tour de Ski, mens Petter Northug ble nummer fire etter å ha blitt parkert av Johannes Dürr mot slutten av bakken.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Martin Johnsrud Sundby vant Tour de Ski sammenlagt etter en maktdemonstrasjon opp den brutale «monsterbakken». Se innspurten her. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

Voldsomt snøvær

De norske vinnerne fikk fortjent hyllest av statsminister Erna Solberg på Twitter etter løpet.

«Gratulerer både til Therese Johaug og Martin Jonsrud Sundby med Norges første Tour de Ski seire. Lover godt for OL», skriver Erna Solberg på Twitter.

Chris Jespersen var – i likhet med vinneren – svært stolt etter andreplassen.

– Jeg hadde et håp om å vinne. Men når det ble som det ble, var det avgjort på langløpet. Da måtte jeg prøve å ta andreplassen, sier Jespersen.

Ikke bare gjorde den stupbratte slalåmbakken dette til et meget hardt løp – forholdene i Italia var nemlig mildt sagt utfordrende. Johnsrud Sundby og Co. måtte klatre opp bakken i et voldsomt snøvær.

Det hindret imidlertid ikke den norske lederen fra å sette standarden fra første stavtak. Ved første passering hadde han økt med et lite sekund til Northug som jaget bak.

Men nordmannen måtte bruke mye krefter allerede før inngangen til selve slalåmbakken. På grunn av de utfordrende snøforholdene måtte Johnsrud Sundby brøyte seg vei i sporet.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Her blir Petter Northug parkert av Johannes Dürr i kampen om tredjeplassen i Tour de Ski. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

Petter Northug ble parkert av Johannes Dürr.

Northug parkert

Men Johnsrud Sundby hadde likevel full kontroll i front. Petter Northug slet imidlertid flere hundre meter ned i bakken.

Chris Jespersen var allerede forbi Northug ved inngangen til bakken – da hadde Jespersen tatt over 30 sekunder på Northug.

For hvert eneste stavtak tapte Northug sekunder til Johnsrud Sundby og Jespersen oppover den stupbratte løypa.

– Da jeg så ryggen til Northug, tenkte jeg: Han der skal jeg knuse i dag, sier Chris Jespersen.

Northug måtte til slutt kjempe om tredjeplassen mot Johannes Dürr. Den duellen vant den østerrikske overraskelsesmannen.

Dermed måtte Northug ta til takke med den skuffende fjerdeplassen.

Siste nytt

 • Blir yngste nordmann i PGA

  Viktor Hovland har sikret seg sponsorinvitasjon til en PGA-turnering neste år etter storspill i Florida. Hovland representerer Miklagard golfklubb og Oklahoma State University, skriver Norsk Golf. 21-åringen blir tidenes yngste nordmann i en PGA-turnering.

 • Tap for Martinsen i NHL-comeback

  Andreas Martinsen er tilbake i den nordamerikanske toppligaen etter å ha blitt flyttet opp fra farmerlaget Rockford IceHogs. I debutkampen for Chicago Blackhawks endte det imidlertid med 1-5-tap mot gamlelaget Colorado Avalanche.

  Anton Forsberg, J.T. Compher
  Foto: David Banks / AP
 • Nytt tap for Rangers og Zucca

  New York Rangers gikk på en ny smell da de møtte Columbus Blue Jackets på hjemmebane. Kampen endte 5-3 til bortelaget. Med dette har Rangers tapt fem av de sju siste kampene.

  Feiret scoring
  Foto: Adam Hunger / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag