Dürr innrømmer doping: – Jeg visste hva jeg gjorde

Den østerrikske langrennsløperen Johannes Dürr (26) beklager at han har brukt ulovlig dopingmidler.

Austrian Johannes Duerr celebrates his third place on the podium after the 9 km free climb pursuit of the seventh stage of the men's Nordic Skiing Tour de Ski in Toblach on January 5, 2014. Norway's Martin Johnsrud Sundby won ahead of Norway's Chris Jespersen and Austrian Johannes Duerr. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Johannes Dürr forbauset mange da han ble nummer tre i Tour de Ski. Han hadde den raskeste tiden av alle opp den beryktede monsterbakken, som avslutter touren.

Sochi Olympics Cross Country Men Doping

Dürr deltok på 30 kilometeren med skibytte i OL, men havnet langt nede på resultatlisten. Etterpå reiste han hjem en tur til Østerrike. Dopingjegerne fulgte etter ham, og forrige søndag avla han den positive prøven.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Lørdag kveld kom nyheten om at Johannes Dürr, som ble nummer tre i Tour de Ski, er avslørt for bruk av EPO - en form for bloddoping.

– Jeg visste hva jeg gjorde og hva jeg har blitt tatt for, sier Dürr til tv-kanalen ORF1.

Han legger til at han ønsker å be om unnskyldning til alle som har hjulpet ham gjennom karriereren.

– Først og fremst min familie og kona mi. Mange har jobbet hardt for å hjelpe meg, og jeg har skuffet dem alle med min dumhet, sier han.

Også den østerrikske OL-presidenten Karl Stoss forteller at Dürr har lagt kortene på bordet og innrømmet at han har brukt ulovlige, prestasjonsfremmende midler.

– Han har sagt at han er en «ensom leiemorder», ingen andre er involvert, sier Stoss ifølge krone.at.

B-prøven blir ikke analysert

Siden Dürr alt har innrømmet dopingen kommer ikke B-prøven hans til å bli analysert for å dobbeltsjekke resultatet, ifølge østerrikske medier.

Stoss sier han ønsker å beklage overfor andre langrennsløpere.

– Personlig synes jeg dette er utrolig smertefullt. Jeg er veldig lei meg, for vi har hatt flotte konkurranser. Disse fantastiske prestasjonene av de andre utøverne burde ikke bli skjøvet i bakgrunnen, for de har fortjent dem på ærlig vis. Dette er virkelig et trist kapittel og en sort dag for oss, sier han.

I Sotsji ble en pressemelding som bekreftet dopingprøven delt ut til journalistene på pressesenteret i Sotsji. Ryktene begynte å svirre allerede lørdag ettermiddag, og sent på kvelden sprakk nyheten.

Prøven skal ha blitt tatt sist søndag, da Dürr var en tur hjemme i Østerrike før han skulle tilbake til Sotsji for å gå femmila søndag.

Dopingjegerne fulgte imidlertid etter ham.

Han er nå trukket fra startlistene , der han med startnummer 6 var en av sju-åtte forhåndsfavoritter. Så seint som i går sa han til nyhetsbyrået APA at han trodde på muligheten til medalje.

Dürr ble nummer tre i Tour de Ski i vinter, bak Martin Johnsrud Sundby og Chris Jespersen, men foran Petter Northug som han knuste opp den avsluttende monsterbakken.

Dürr hadde bestetid opp bakken og forbløffet de fleste med den sterke innsatsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Norway's Martin Johnsrud Sundby (C), winner, celebrates on the podium with Norway's Chris Jespersen (L) second and Austrian Johannes Duerr third after the 9 km free climb pursuit of the seventh stage of the men's Nordic Skiing Tour de Ski in Toblach on January 5, 2014. Norway's Martin Johnsrud Sundby won ahead of Norway's Chris Jespersen and Austrian Johannes Duerr. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Dürr delte pallen med den norske vinneren Martin Johnsrud Sundby og Chris Jespersen etter Tour de Ski.

Northug: – Det er bare å gratulere ham

Northug som ble slått med nesten to minutter av Dürr opp bakken i Val di Fiemme kommenterer saken til Adresseavisen bare timer før han selv skal ut å gå femmila i OL.

– Jeg har aldri hatt mistanke mot ham.

– Hva synes du om det?

– Det er bare å gratulere ham. Stor dag for ham sikkert, sier Northug syrlig til Adresseavisen.

På 30-kilometeren 9. februar i OL ble han nummer åtte, like etter dette dro han altså hjem igjen til Østerrike midt under OL.

På Dürrs personlige hjemmeside lå det frem til i natt en sak med tittelen «Doping – nein danke». Denne var søndag morgen fjernet.

Femte dopingsaken på tre dager

Dermed er det fem dopingavsløringer under årets OL, og alle har kommet de tre siste dagene av mesterskapet.

Men Dürrs sak skiller seg likevel ut. De fire andre gjaldt mindre stimulerende midler som kan finnes i medisiner og kosttilskudd. EPO og bloddoping er noe helt annet.

Det begynte med den tyske skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle, fortsatte med den italienske bobkjøreren William Frulani og den ukrainske langrennsløperen Marina Lisogor. I går ble i tillegg til Dürr også den latviske ishockeyspilleren Vitalijs Pavlovs avslørt.

Østerrikske skiløpere har vært i dopingtrøbbel før. I Salt Lake City i 2002 og i Torino i 2006 ble i alt åtte langrennsløpere og skiskyttere sendt hjem etter avsløringer eller sterke mistanker om doping.

Derfor stilte ikke Østerrike med mannlige langrennsløpere i Vancouver i 2010. De valgte å bygge seg opp igjen til Sotsji-OL.

Siste nytt

 • Hedret for sitt arbeid mot rasisme

  Friidrettsutøver Ezinne Okparaebo mottok i dag «Brobyggerprisen» for 2020. Prisen deles ut av den norsk-pakistanske stiftelsen 14.agustkomiteen.

  Prisen går til personer som har bygget broer mellom mennesker og nasjoner. Tidligere mottakere inkluderer blant andre Kåre Willoch, Kong Harald og Kjell Magne Bondevik.

  – Jeg kjenner meg stolt over å stå her i dag. Det er en ære å bli tildelt «Brobyggerprisen», sa Okparaebo i sin takketale.

  Ezinne Okparaebo og "Brobyggerprisen".
  Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK
 • Heile Sotra-laget i koronakarantene

  2. divisjonslaget Sotra, som blir trena av Renate Blindheim (26), er sett i karantene etter at ein person i støtteapparatet har fått påvist koronasmitte. Det er dermed sannsynleg at kommande helgs seriekamp mot Levanger blir utsett.

  J2mcJNRsSbk
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Norsk sykkelprofil dropper VM

  Den norske proffrytteren Amund Grøndahl Jansen har sagt nei til kjøre sykkel-VM i Italia som begynner 24. september.

  – Jeg er sliten etter Touren, og med et hektisk rittprogram utover høsten velger jeg å ikke kjøre VM. Ettersom løypen heller ikke er av det slaget jeg liker best, ser jeg for meg at noen andre vil ha langt større glede av å sykle VM. Ønsker alle mine landsmenn/kvinner lykke til!, skriver syklisten på Twitter

  Landslagssjef Hans Falk forteller til TV 2 at det er UNO-X-rytteren Torstein Træen som får plassen til Jansen.

  Pressetreff med eliterytterne under sykkel-VM landevei i Yorkshire 2019
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal