Hopp til innhold

Husker ikke sist Norge vant en verdenscupstafett: – Var ikke det da Tora holdt på?

ØSTERSUND (NRK): Norges skiskytterkvinner vant en vanlig verdenscupstafett for første gang på nesten syv år. Etter seieren var det ingen av løperne som klarte å huske sist dét skjedde.

Stafett skiskyting damer

Det var fire glade jenter som kunne juble etter dagens seier på stafetten i skiskyting for kvinner.

Foto: Fredrik Sandberg / Tt Nyhetsbyrän / NTB scanpix

De vant stafetten på samme arena under VM i mars, men stafettseire utenom mesterskap har det ikke blitt mange av.

I dag var det riktignok ingen som kunne stoppe Karoline Knotten, Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland.

Det smakte veldig godt. Jeg tror ikke vi har vunnet stafett i verdenscupen på flere år, sier Tiril Eckhoff til NRK.

Og det har hun helt rett i. De norske kvinnene klinket til med fire gode etapper og sørget for den første norske stafettseieren i verdenscupsammenheng på nesten syv år.

– Var ikke det da Tora holdt på?, ler Tandrevold og ser spørrende på lagvenninnene som ikke har noe godt svar på når Norge sist vant en verdenscupstafett.

– Vi vant i alle fall i dag!

Lenge siden sist

Stafettseieren er den første i verdenscupen siden januar 2013. Da vant kvartetten Hilde Fenne, Ann Kristin Flatland, Synnøve Solemdal og Tora Berger i Ruhpolding.

Siden da har Norge vunnet tre VM-stafetter, men aldri tatt noen seire i verdenscupen utenom mesterskap.

– Det betyr mye, innrømmer skiskyttertrener Sverre Waaler Kaas.

– Jeg har aldri vunnet stafett utenom VM før, så det er deilig å vise at vi kan prestere utenom mesterskap også. Jeg er så stolt av hele laget i dag, sier Olsbu Røiseland som var ankerkvinne for Norge i Østersund.

Thriller

Søndagens stafett endte opp med å bli en uhyre spennende duell mellom Norge og Sverige.

Knotten, Tandrevold og Eckhoff ga lagvenninnen Olsbu Røiseland et godt utgangspunkt før ankeretappen da hun vekslet kun 2,2 sekunder bak Sveriges Hanna Öberg.

Til tross for at Eckhoff slet med ladingen på siste stående skyting, og brukte uvanlig lang tid på å sette de to ekstraskuddene etter to bom, gikk hun raskest av samtlige utøvere i sporet og sendte ankerkvinnen ut i ryggen på svensken i tet.

Hjemmehåpet førte an og gikk først inn til liggende skyting, kun sekunder foran Norge. Der fikk hun trøbbel.

Marte Olsbu Røiseland leverte derimot strålende skyting og utklasset de andre konkurrentene, slik hun gjorde på samme arena og samme øvelse i VM i mars.

Overlegen selv med ekstraskudd

Selv med to ekstraskudd på stående skyting, kunne hun legge av sted på den siste runden i skisporet i ensom majestet, ti sekunder foran Sverige og 13 sekunder foran Sveits.

Ankerkvinnen viste ingen svakhetstegn og ble aldri tatt igjen av de to konkurrentene bak. Hun kunne dermed krysse målstreken alene, til full jubel fra lagvenninnene.

Stafett skiskyting damer

Marte Olsbu Røiseland gjorde en strålende jobb på ankeretappen.

Foto: Fredrik Sandberg / Tt Nyhetsbyrän / NTB scanpix

– Vi har jo så høy tillit til Marte, og tenkte jo at dette her går. Marte er solid, det er ingen som tar igjen Marte. Vi er veldig happy, sier Tandrevold.

Dermed sikret Norge sin første stafettseier i verdenscupen på nesten sju år. Sveits overrasket stort ved å ta andreplassen, mens svenskene ble nummer tre på hjemmebane.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Kyrgios til sin første Grand Slam-semifinale

  Nick Kyrgios (27) nyter sportslig suksess tross trøbbel utenfor tennisbanen. Australieren vant onsdagens Wimbledon-kvartfinale etter seier i tre strake sett.

  Han danket ut chileneren Cristian Garín med sifrene 6-4, 6-3, 7-6 (7-5). Med det er han klar for sin første Grand Slam-semifinale.

  Avansementet kom dagen etter at Kyrgios' advokat bekreftet at 27-åringen er siktet for å ha mishandlet en tidligere kjæreste. Han må møte i retten hjemme i Australia i august. Kyrgios er kjent for sin utradisjonelle oppførsel på tennisbanen, noe han har vist ved flere anledninger også i årets Wimbledon-utgave.

  På fredag venter duellen om finalebilett. Kyrgios motstander er enda ikke avgjort.

  Nick Kyrgios (27)
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Bodø/Glimt pangstartet Mesterliga-jakten – slo Klaksvik 3-0 etter Bonifaces hattrick

  Victor Boniface var banens gigant i Bodø/Glimts 3-0-seier over Klaksvik i mesterligakvalifiseringen. Returkampen på Færøyene ligger an til å bli en formalitet.

  Med to mål før pause og en straffescoring etter ble Boniface et vellykket valg å ha på topp. Før kampen var det knyttet spenning til om nigerianeren eller Runar Espejord skulle starte.

  Boniface gjorde 1-0 tidlig på Aspmyra. I etterdønningene av en corner vendte han om og styrte inn ballen fra sju-åtte meter. Det kladdet litt for Glimt på den siste tredelen, men det ble uansett ny måljubel etter en halvtime.

  Denne gangen scoret en skliende Boniface på et perfekt innlegg fra Ola Solbakken.

  Samme mann fullførte hattricket et snaut kvarter ut i annen omgang. Fra straffemerket gikk ballen høyt oppe til venstre via metallet. Glimt fikk muligheten etter en færøysk hands på en corner.

  Klaksvik bød aldri Bodø/Glimt på trøbbel. Returoppgjøret spilles neste tirsdag neste uke. Nordlendingene møter enten walisiske The New Saints eller nordirske Linfield i 2. runde av Mesterliga-kvalifiseringen.

  Første runde i kvalifisering til Champions League 2022/2023: Bodø/Glimt - Klaksvik
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Norge finaleklare i EM: – Utrolig spennende generasjon

  Norges jenter 19 tar seg hele veien til finalen i fotball-EM i Tsjekkia. I semifinalen slår de regjerende mester Frankrike 1-0. Norge er finaleklar i fotballturneringen for første gang siden 2011.

  Lyn-spiller Cathinka Tandbergs innlegg avgjorde kampen. Etter 52 minutter endte avleveringen i mål etter en klønete styring fra Frankrikes midtstopper Éloïse Sévenne.

  NRKs fotballekspert Carl Erik Torp er imponert over den store prestasjonen Norge har levert så langt i Tsjekkia.

  –Dette er et lag med spillere hvor alle spiller i Toppserien og noen er ganske toneangivende. Det er garantert noen som vil spille på den største scenen på landslaget om ikke så lenge. Utrolig spennende generasjon med spillere som vil prege toppserien i mange år og vil også ta steget ut på den internasjonale arenaen.

  –Det er helt fantastisk snuoperasjon de har gjort etter tapet mot Island i vinter der de blir knust, til å nesten ha vært ute av mesterskapet etter tapet mot England. Det vitner om en utrolig sterk mentalitet og god coaching. Det er litt sånn at du ikke skjønner det. Ser vi på de landene som er der og at vi går hele veien er helt fantastisk. Det hadde jeg aldri trodd. Det er veldig imponerende, fortsetter Torp.

  –Det er alltid enkeltspillere som viser seg frem, men fundamentet her er en spirit og en tro internt i gruppa som har vært helt avgjørende. Kampplanen de legger og inngangen til de siste tre kampene har vært helt perfekt.

  Lørdag venter Spania til kamp om EM-tittelen. Tidligere onsdag vant spanjolene 1-0 over Sverige. Finalen blir Norges femte i et europamesterskap på J19-nivå.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste