Husker ikke sist Norge vant en verdenscupstafett: – Var ikke det da Tora holdt på?

ØSTERSUND (NRK): Norges skiskytterkvinner vant en vanlig verdenscupstafett for første gang på nesten syv år. Etter seieren var det ingen av løperne som klarte å huske sist dét skjedde.

Stafett skiskyting damer

Det var fire glade jenter som kunne juble etter dagens seier på stafetten i skiskyting for kvinner.

Foto: Fredrik Sandberg / Tt Nyhetsbyrän / NTB scanpix

De vant stafetten på samme arena under VM i mars, men stafettseire utenom mesterskap har det ikke blitt mange av.

I dag var det riktignok ingen som kunne stoppe Karoline Knotten, Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland.

Det smakte veldig godt. Jeg tror ikke vi har vunnet stafett i verdenscupen på flere år, sier Tiril Eckhoff til NRK.

Og det har hun helt rett i. De norske kvinnene klinket til med fire gode etapper og sørget for den første norske stafettseieren i verdenscupsammenheng på nesten syv år.

– Var ikke det da Tora holdt på?, ler Tandrevold og ser spørrende på lagvenninnene som ikke har noe godt svar på når Norge sist vant en verdenscupstafett.

– Vi vant i alle fall i dag!

Lenge siden sist

Stafettseieren er den første i verdenscupen siden januar 2013. Da vant kvartetten Hilde Fenne, Ann Kristin Flatland, Synnøve Solemdal og Tora Berger i Ruhpolding.

Siden da har Norge vunnet tre VM-stafetter, men aldri tatt noen seire i verdenscupen utenom mesterskap.

– Det betyr mye, innrømmer skiskyttertrener Sverre Waaler Kaas.

– Jeg har aldri vunnet stafett utenom VM før, så det er deilig å vise at vi kan prestere utenom mesterskap også. Jeg er så stolt av hele laget i dag, sier Olsbu Røiseland som var ankerkvinne for Norge i Østersund.

Thriller

Søndagens stafett endte opp med å bli en uhyre spennende duell mellom Norge og Sverige.

Knotten, Tandrevold og Eckhoff ga lagvenninnen Olsbu Røiseland et godt utgangspunkt før ankeretappen da hun vekslet kun 2,2 sekunder bak Sveriges Hanna Öberg.

Til tross for at Eckhoff slet med ladingen på siste stående skyting, og brukte uvanlig lang tid på å sette de to ekstraskuddene etter to bom, gikk hun raskest av samtlige utøvere i sporet og sendte ankerkvinnen ut i ryggen på svensken i tet.

Hjemmehåpet førte an og gikk først inn til liggende skyting, kun sekunder foran Norge. Der fikk hun trøbbel.

Marte Olsbu Røiseland leverte derimot strålende skyting og utklasset de andre konkurrentene, slik hun gjorde på samme arena og samme øvelse i VM i mars.

Overlegen selv med ekstraskudd

Selv med to ekstraskudd på stående skyting, kunne hun legge av sted på den siste runden i skisporet i ensom majestet, ti sekunder foran Sverige og 13 sekunder foran Sveits.

Ankerkvinnen viste ingen svakhetstegn og ble aldri tatt igjen av de to konkurrentene bak. Hun kunne dermed krysse målstreken alene, til full jubel fra lagvenninnene.

Stafett skiskyting damer

Marte Olsbu Røiseland gjorde en strålende jobb på ankeretappen.

Foto: Fredrik Sandberg / Tt Nyhetsbyrän / NTB scanpix

– Vi har jo så høy tillit til Marte, og tenkte jo at dette her går. Marte er solid, det er ingen som tar igjen Marte. Vi er veldig happy, sier Tandrevold.

Dermed sikret Norge sin første stafettseier i verdenscupen på nesten sju år. Sveits overrasket stort ved å ta andreplassen, mens svenskene ble nummer tre på hjemmebane.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Christensen inn i EM-troppen

  Målvakt Espen Christensen tar Magnus Abelvik Røds plass i EM-troppen etter at Rød pådro seg et brudd i foten i kampen mot Sverige.

  Den norske EM-troppen ble redusert fra 18 til 16 spillere før åpningskampen mot Bosnia-Hercegovina, og da var Christensen og William Aar de to spillerne som ble vraket.

  Norge har nå tre keepere: Torbjørn Bergerud, Kristian Sæverås og Espen Christensen.

  Espen Christensen etter seieren over Østerrike
  Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK
 • Nadal enkelt videre i Melbourne

  Rafael Nadal tapte bare fem game for Hugo Dellien fra Bolivia da han tok seg videre fra 1. runde i Australian Open tirsdag. Kampen endte 6-2, 6-3, 6-0 etter å ha vart i drøye to timer.

  Maria Sjarapova fikk wild card av arrangørene, men 33-åringen røk 3-6, 4-6 for kroatiske Donna Vekic.

  Rafael Nadal
  Foto: John Donegan / AFP
 • Halvorsen spurtet inn til 6.-plass

  Kristoffer Halvorsen tok 6.-plass på første etappe av verdenstourrittet Tour Down Under tirsdag. Irske Sam Bennett vant. Foran seg hadde Halvorsen sterke spurtere som blant andre Jasper Philipsen, Elia Viviani og André Greipel.

  Sven Erik Bystrøm, som var opptrekker for Philipsen på UAE-laget, trillet inn til en 19.-plass. Også lagkameraten Vegard Stake Laengen deltar i rittet og ble nummer 96.

  Kristoffer Halvorsen
  Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal