Hopp til innhold

Opprørt etter sprintkaos: – De legger opp til at vi skal ramle

DRESDEN (NRK): Federico Pellegrino og Maiken Caspersen Falla frykter et nytt kaosrenn når det skal gås lagsprint med 12 etapper – og synes ikke løypa i Dresden er verdenscupen verdig. Men ikke alle er enige med superduoen.

3hft7NjEam0

KRITISK: Maiken Caspersen Falla konstaterer at det sportslige ikke teller mest når det arrangøres verdenscup i Dresden.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpi

Pellegrino og Falla er to av de mest meritterte sprinterne i langrennshistorien. Begge har medaljer fra både VM og OL, begge har vunnet et tosifret antall verdenscuprenn – og sprintverdenscupen.

Lørdag led de samme skjebne da de røk ut av sprinten i Dresden etter å ha vært involvert i uhell forårsaket av andre, og de var ikke alene. I heat etter heat røk staver. Og i heat etter heat gikk folk på hodet eller rumpa i snøen i de krappe, isete svingene.

Først var Federico Pellegrino fly forbannet på franske Richard Jouve. Men et kvarter etter sammenstøtet var han mer skuffet over at det i det hele tatt arrangeres verdenscuplangrenn i en knapt 600 meter lang trasé ved Elbens bredd.

– Lotteri

– Jeg er ikke sint lenger. Jeg er trist. Veldig trist, sier italieneren til NRK.

– 100-meteren de arrangerte her fredag er den riktige måten å lage show på for langrennssporten. Men show bør holdes utenfor verdenscupen, sier Pellegrino.

Han har selv vunnet i Dresden. Likevel har han særdeles lite til overs for dette rennet.

– For to år siden vant jeg, i fjor ble jeg diskvalifisert, i år krasjet jeg. Så lenge Det internasjonale skiforbundet (FIS) tillater denne typer løyper i verdenscupen, er det et lotteri, fastslår Federico Pellegrino.

Han får full støtte av Maiken Caspersen Falla.

– Jeg synes også det er veldig trist, sier hun.

RASENDE: Federico Pellegrino var en av mange som havnet i trøbbel i lørdagens sprint.

– Legger opp til at vi skal ramle

– Jeg legger ned alt jeg har av krefter og energi på dette, og ofrer mye, så det er kjedelig når det blir sånn. Jeg kunne jo like gjerne funnet på noe annet enn å ligge her og grave i snøen, påpeker hun.

Falla har ingen tro på at det blir noe bedre søndag, da det er lagsprint. For første gang i langrennshistorien består denne øvelsen av 12 etapper, mot normalt seks. Løperne går bare 600 meter mellom hver veksling.

Det er med andre ord duket for enda mer knall og fall enn i lørdagens individuelle renn.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de har gjort det, vi kunne jo ha gått to runder på hver etappe. Jeg synes det skaper forvirring. De legger opp til at vi skal ramle og at det skal skje uhell, og det er synd at alle skal ende på rumpa fordi det er god underholdning å se på, sier Maiken Caspersen Falla.

Man skal imidlertid ikke møte lenge for å finne løpere som er av en annen oppfatning enn Falla og Pellegrino.

Skars svar: – Surrer seg bort

– Jeg synes det er kjempeartig å gå i Dresden. Kanongod stemning. Vi reiser rundt på de samme stedene hvert år, og det er kanskje her jeg har opplevd best stemning. At vi har et sånt innslag innimellom synes jeg bare er bra, sier Håvard Solås Taugbøl.

– Det er kort løype med mye action, full fart og sånn er det i sprint. Staver knekker, det er tette dueller og albuer, men sånn skal det være, sier verdenscupdebutant Harald Astrup Arnesen.

– Dette synes jeg er dritkult, jeg håper det blir mer av sånne ting. Fin løpstid og ikke minst mye publikum, det er helt konge, sier Pål Trøan Aune.

– Pellegrino sier dette bare fordi han surrer seg bort i fall hvert eneste år. Han burde prøve å gå litt lenger foran i feltet, så kanskje han klarer det, sier Sindre Bjørnestad Skar.

Mannen som ble nummer to i lørdagens sprint stortrives i Dresden.

– Ikke fordi det er bra for min del, for jeg liker harde løyper, men det er ikke sikkert de som er her hadde vært her om det var inne i skogen midt i Tyskland. Det er kult å bringe langrenn dit det bor folk, påpeker han.

KNALL OG FALL: Moro å se på, ikke fullt så moro å oppleve.

Skeptisk renndirektør

Faktisk får Falla og Pellegrino mer støtte hos renndirektør Pierre Mignerey i FIS enn fra mange av de andre løperne.

Mignerey erkjenner at han har betenkeligheter med konkurransene i Dresden.

– Jeg tenker at vi kan ha et par sånne konkurranser i året, men ikke for mange. Dette er et show, det er sikkert. Sportens kjerne må være på steder der vi kan ha, jeg holdt på å si, rettferdige konkurranser, sier Mignerey til NRK.

Også Maiken Caspersen Falla ser behovet for å bringe langrennssporten dit folk er.

– Det gjør sporten vår enda bredere, og flere kan kjempe om en seier i en bysprint, for det krever ikke så mye kapasitet, men mer hurtighet. Så jeg tror det er veldig bra for interesse. Men som utøver skulle jeg nok personlig hatt mer krevende løyper og fokus på det sportslige – ikke på hvor mye publikum det er og at noen ukjente kan vinne, sier Falla til NRK.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal