Hopp til innhold

Varsler endringer i langrenn – her er øvelsene som kan bli borte

Klassisk sprint kan forsvinne, fellesstart med skibytte (skiatlon) kan forsvinne og jaktstart kan bli gjeninnført som mesterskapsøvelse. Men stafetten består.

Petter Northug

KANSKJE PÅ VEI UT: Petter Northug har ofte spilt en av hovedrollene på 30 km fellesstart med skibytte i VM og OL, på godt og vondt. I Holmenkollen i 2011 ble det gull. Nå lever øvelsen farlig.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Det er absolutt sannsynlig at det blir endringer i mesterskapsprogrammet i langrenn. Det kan bli vedtatt på kongressen i mai, sier Vegard Ulvang til NRK.

Langrennskomitélederen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) er akkurat kommet hjem fra det årlige høstmøtet. Der ble terminlista for kommende sesong bekreftet og terminlista for 2018/19 langt på vei klarlagt.

Det mest interessante som skjedde var kanskje likevel diskusjonen som ikke endte med noe vedtak denne gangen.

– Renndirektør Pierre Mignerey holdt en innledning der han utfordret nasjonene til å gjøre seg opp en mening om konkurranseprogrammet, med tanke på mulige endringer i VM og OL, opplyser Ulvang.

Sprint med skicross

Her er noen av forslagene som kom på bordet:

  • Droppe 30/15 km fellesstart med skibytte (skiatlon)
  • Innføre 30/15 km jaktstart, med utgangspunkt i resultatene fra 15/10 km intervallstart
  • Fjerne klassisk sprint, slik at alle sprinter blir i fristil – gjerne med innlagte elementer av skicross, for eksempel hopp
  • Lagsprint med en utøver av hvert kjønn

Ulvang understreker at dette foreløpig er tanker, ikke konkrete forslag som er behandlet. Det skjer først til våren, og Ulvang tror altså det blir endringer – som kan bli gjeldende fra VM i Seefeld i 2019.

– Vi har hatt det samme mesterskapsprogrammet siden Oberstdorf-VM i 2005, så det kan være på tide å tilpasse oss. Vi må være så attraktive som mulig, sier Ulvang, som ikke selv vil ta standpunkt til forslagene.

Vegard Ulvang, Johannes Høsflot Klæbo og Eirik Brandsdal

BARE SKØYTING: Kanskje kan Johannes Høsflot Klæbo (t.v) og Eirik Brandsdal droppe sprintøktene i klassisk i framtida. Det er et av forslagene Vegard Ulvangs komité skal vurdere i mai.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Mellom-Europa mot Norden

Han spår tautrekking mellom Mellom-Europa og de nordiske landene når de konkrete forslagene kommer på bordet. Det er nasjonene i Mellom-Europa som ønsker de største forandringene.

– I nasjonene der langrennssporten ikke er så stor ser de et behov for færre formater, for å gjøre sporten mer forståelig for folk flest, forklarer Ulvang, og viser til at FIS i verdenscupen i prinsippet kan velge blant nærmere 30 ulike øvelser.

– Hva er argumentene for å fjerne fellesstart med skibytte, som er en meget populær øvelse?

– Den er rett og slett krevende å arrangere i verdencupen. Den krever brede traseer, ettersom det er fellesstart, og den krever at man har to separate traseer for klassisk og skøyting. Det er også dyrt å produsere for TV fordi det er to separate traseer. Når øvelsen er krevende å få inn i verdenscupen, stiller noen spørsmål ved om den bør være i mesterskap, påpeker Ulvang.

Jessica Diggins

FÅR STAFETT: Den amerikanske stjernen Jessica Diggins reagerte kraftig på at stafetten forsvant fra verdencupprogrammet. Nå er den tilbake.

Foto: GEIRR LARSEN / NRK

Stafett-garanti

– Blir det endring i antall øvelser i mesterskap, eller blir det seks som i dag?

– Antallet blir det samme. Så spørsmålet er hva som eventuelt skal ut, og hva det skal erstattes med.

En øvelse som ikke forsvinner, er stafetten. Kommende vinter er det ingen stafetter i verdenscupen, noe som har skapt reaksjoner.

– Stafett skal vi ha. Den er tilbake i verdenscupen neste vinter, og skal også være med i mesterskap, fastslår Vegard Ulvang.

Siste nytt

  • Carlsen knuste Nakamura i ny gigantduell

    Magnus Carlsen brukte bare tre partier på å beseire Hikaru Nakamura i årets sjette Champions Chess Tour-turnering mandag.

    Dermed fikk en formsterk Carlsen en drømmestart på turneringen.

    Mandagens duell ble spilt over fire partier hurtigsjakk. Der innledet Carlsen med en overbevisende seier, før det ble remis i parti nummer to.

    Deretter leverte den norske sjakkstjernen et nytt kjempeparti med hvite brikker. Carlsen skaffet seg raskt et solid overtak i stillingen, og til slutt ga Nakamura opp.

    – Det er ikke gøy å tape på tre partier mot en av dine argeste konkurrenter, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

    I forkant av duellen var Carlsen tydelig på at Nakamura er spilleren han legger mest prestisje i å møte om dagen.

    – Ja, definitivt. I hvert fall når det ha ndlert om lynsjakk eller raskere enn det, sa han til TV 2. (NTB)

    Norway Chess
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Nye skadeforfall for Norge - Bjelde og Nautnes ute

    Søndag kom beskjeden om at Caroline Graham Hansen ble skadet under fredagens kamp mot Østerrike og dermed ikke var blant spillerne som reiste sydover for kampen mot Portugal tirsdag.

    Mandag ble det også klart at Emilie Nautnes ikke blir med i tirsdagens kamp. Angriperen var ubenyttet reserve under kampen mot Østerrike.

    Pressesjef Halvor Lea opplyser til NRK at Nautnes ikke ble med til Portugal på grunn av en skade.

    – Hun fikk en smell i ankelen og vi tok beslutningen om at hun ikke ble med rett før vi reiste, sier trener Leif Gunnar Smerud.

    Med til Portugal er Thea Bjelde. Forsvarsspilleren startet kampen mot Østerrike, men ble byttet ut i pausen etter å ha fått seg en smell.

    – Er hun klar til å starte i morgen?

    – Nei. Hun er ute, sier Smerud.

    Treneren bekrefter at årsaken er smellen Bjelde fikk mot Østerrike, etter at landslagsteamet testet hvordan Bjelde lå an på mandagens trening.

    – Det er synd for Thea og synd for oss. Hun gjorde en veldig god figur den omgangen hun spilte mot Østerrike, men nå er hun ute. Da må vi finne en erstatter.

    Thea Bjelde
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Friidrettsstjernenes sjef åpner for å bli Bjervig-erstatter

    Friidrettstoppen Erlend Slokvik sier han vil lytte dersom Norges Skiforbund skulle ønske ham som Espen Bjervigs erstatter som langrennssjef.

    Det er Adresseavisen som har spurt Slokvik hvordan han ville stille seg til en eventuell henvendelse fra skiforbundet.

    – Blir jeg forespurt, vil jeg vurdere det. Har foreløpig kontrakt i friidrett fram til Paris-OL i 2024, sier friidrettstoppen til avisen.

    Slokvik har vært sportssjef i Norges Friidrettsforbund siden 2018. (NTB)

    Erlend Slokvik på en pressekonferanse.
    Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste