Hopp til innhold

Spår Island-revolusjon etter EM-suksessen

Islands EM-fest er over. Nå starter arbeidet som skal gi sagaøya enda flere eventyr.

Island

TAKKET AV: Her tar Island-spillerne det karakteristiske kampropet sammen supporterne etter tapet for Frankrike i kvartfinalen søndag.

Foto: Michael Dalder / Reuters

Kristinsson

OPTIMISTISK: Runar Kristinsson.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Mandag kveld lander Island-spillerne til hyllest fra flere titalls tusen supportere i Reykjavik.

Den sensasjonelle EM-suksessen skal feires i flere dager, og Lars Lagerbäck tar avskjed med nasjonen han har løftet over 100 plasser på Fifa-rankingen.

Samtidig starter et nitid arbeid med å sikre ny og enda bedre utvikling.

EM-overraskelsen gir over 130 millioner kroner (14 millioner euro) i rene inntekter, ifølge Dagens Industri.

I tillegg vil landslaget kunne lokke til seg langt bedre sponsoravtaler.

Dette er midler som sprøytes inn i både landslag og ungdomssatsingen.

Bare klubbene kan vente seg minst 25 millioner kroner av EM-potten.

– Fotballforbundet har drevet veldig god butikk de siste årene med penger til overs hvert år. Det er blitt øremerket til talentutvikling, og det kommer nok til å øke det kommende året, sier Lillestrøm-trener Runar Kristinsson, som har 104 landskamper for Island og følger fotballen i hjemlandet tett.

Ny stadion?

Han trekker frem at Island bruker utdannede og lønnede trenere fra barna er fire-fem år gamle, og midlene kan styrke satsingen i enda større grad.

Kristinsson er også overbevist om at EM-innsatsen vil føre til en ny, utbygd stadion i Reykjavik, som allerede har vært planlagt i flere år.

Nåværende Laugardalsvöllur har en kapasitet på «bare» 15.000 tilskuere.

– Det er kjempet lenge for å fjerne løpebanen og bygge ut stadionet, og de tre-fire siste årene kunne det vært solgt 20.000-25.000 billetter. Det vil også gi økte inntekter, men ikke minst kan god stemning også gi bedre resultater, påpeker Kristinssson.

Den islandske regjeringen har vegret seg for å ruste opp nasjonalarenaen i kjølvannet av den økonomiske krisen på sagaøya.

Island er likevel blant nasjonene i Europa som bruker mest av det nasjonale budsjettet på idrett, kultur og fritid, ifølge en forskningsrapport fra Axo Finans.

De siste 15 årene har budsjettposten tatt i snitt 7,8 prosent, og EM-motstanderne England og Frankrike har til sammenligning brukt 2,2 og 2,5 prosent.

Nå, med EM-suksessen, tror Kristinsson at politikerne vil trappe opp.

– Sportsresultater har en viktig plass i samfunnet, det skaper samhold og samler en hel nasjon. Det gir utrolig mye til samfunnet, det er god reklame for landet og turisme er blitt en storindustri. Oppmerksomheten er på et helt nytt nivå nå, og det vil gi enda større inntekter, sier Kristinsson.

Dokumentar. Island har vunnnet mot England i fotball-EM. Hvordan kan et av verdens minste land bli en fotball-stormakt? Gjennom kvalifiseringen til EURO 2016 vokste det islandske landslaget seg stort som en vulkan og slo land som Nederland, Tyrkia, Belgia og Latvia. Vi følger laget i denne spennende perioden og møter stjerner som Eidur Gudjohnsen og Gylfi Sigurdsson. Fra de var små gutter var fotballen det viktigste i livet, og det å kunne spille for Island i en stor turnering den store drømmen.

Lyst på et større innblikk i islandsk fotball? Se denne dokumentaren.

Spår rekrutteringshopp

Island har i dag 32.000 aktive fotballspillere totalt, inkludert både kvinner og menn.

Til sammenligning er det tilsvarende tallet i Norge nesten 550.000.

Prosentandelen er med andre ord nesten den samme, men fortsatt mister islandsk fotball mange talenter til andre ballidretter som håndball og basketball.

Nyvalgt og påtroppende Island-president Gudoni Jóhannesson, som selv er lidenskapelig opptatt av sport, forklarer den brede rekrutteringen slik til The Guardian:

– Det er fordelen av å leve som om det var en liten landsby, hvor alle kjenner alle. Jeg vil ikke kalle det press, men på en positiv måte ønsker alle å være del av en sport. Heldigvis er vi fortsatt på det nivået hvor det er rimelig.

Bjarnason

HAR IMPONERT: Birkir Bjarnason.

Foto: Thibault Camus / Ap

Kristinsson tror EM-feberen på Island vil gi fotballen et enda større overtak i konkurransen om talentene.

– Når fotball får slike resultater, vil det gi et veldig stort utslag. Vi kommer til å få flere deltakere i år og neste år, og det gir en positiv ringvirkning. Ikke minst har de fått mange forbilder i spillerne, som har imponert både på og utenfor banen. Det trenger barna, sier Lillestrøm-treneren.

Enda flere ut?

Islendingene har i en årrekke vært bevisst på å få talentene tidlig over landegrensene.

Hver eneste vår samles årsklassenes beste spillere sammen med landslagstrenerne, og treningsleirene følges av talentspeidere.

Interessen for islandske spillere vil neppe minke, og fotballforbundet tror også på en umiddelbar effekt for de etablerte spillerne.

– Vi har på mange måter blitt presset til å gi bort islandske spillere for altfor lite penger. Island har blitt sett på som et billig marked. Nå tror jeg spillerne våre vil øke i verdi, sier fotballpresident Geir Torsteinsson til NRK.

Birikir Bjarnason, som scoret Islands første og siste EM-mål, tror suksessen gjør spillerne mer ettertraktet.

– Ja, jeg tror det kommer til å endre livet til mange i dette laget. Slik vi har spilt i turneringen, så tviler jeg ikke på det, sier Bjarnason til NRK.

– Det er veldig kjekt å få den erfaringen vi har fått, og så får vi se hva fremtiden bringer, sier den tidligere Viking-spilleren om sin egen fremtid.

Island har slått England ut av EM og dermed skapt fotballhistorie.

En lovende generasjon

Avtroppende Island-sjef Lars Lagerbäck har flere ganger understreket at landslaget er godt rustet for fremtiden.

Selv stilte han den samme førsteelleveren i samtlige fem EM-kamper, og her er gjennomsnittsalderen 28,3 år.

Samtidig trekker han frem at det er mange unge bakover i rekkene, og 14 av 23 spillere i EM-troppen er 27 år eller yngre.

Den kommende generasjonen i U21-landslaget kan gå forbi Frankrike på toppen av EM-kvaliken med seier over Nord-Irland 2. september.

– Hvis fotballforbundet klarer å ta ut det beste av de ressursene som er blitt skapt her (i Frankrike), kan de skape enda flere gode spillere. Fremtiden er lys, sa Lagerbäck på pressekonferansen etter kvartfinalen.

Antonia Conte har en noe mer utagerende stil på sidelinjen enn sin svenske trenerkollega

Lars Lagerbäck har ledet Island med en stoisk fra sidelinjen. Her har vi sammenlignet svensken med Italia-sjef Antonio Conte.

Svensken fikk også spørsmål om den kommende VM-kvaliken til høsten.

Kroatia, Ukraina, Tyrkia, Finland og Kosovo venter i kampen om direkte- og playoffplass.

– Det er alltid tøft på dette nivået, og når du ser på VM-kvaliken, er Island i en tøff gruppe. Men hvis du ser på alderen til spillerne i stallen, synes jeg fremtiden ser lys ut. Flere av dem kan holde på i mange år, sier Lagerbäck.

Malmö-spiss Vidar Örn Kjartansson (26), Rosenborg-stopper Hólmar Örn Eyjólfsson (25) og Viking-spiller Björn Daníel Sverrisson (26) er blant de utelatte spillerne som kan kjempe seg inn igjen i troppen.

Lagerbäck-bakrus?

Selv om EM-suksessen gir flust av positive ringvirkninger, kan den også gi Island nye utfordringer.

Hvor stor del av vinneroppskriften forsvinner med Lagerbäck?

Hva skjer hvis Heimir Hallgrímsson får en tung start?

– Forventningene blir skyhøye når vi starter på VM-kvaliken til høsten. Da vil folk forvente at Island vinner fotballkamper, men så enkelt er det ikke. Men det er opp til trenerne og spillerne å få folk ned på jorda igjen. Det er ikke lett å følge opp en slik prestasjon, sier Kristinsson.

Island var svært nær ved å kvalifisere seg til forrige VM, men Kroatia ble for sterke over to kamper i playoffen.

Med EM-kvartfinale i bagasjen vil motstanderne for alvor være forberedt på hvilke problemer islendingene kan by på.

Frankrike møtte, i motsetning til England, den lille fotballnasjonen med stor respekt.

– Motstanderne vil være langt bedre forberedt på Island nå. Det gjør det enda vanskeligere for Island å vinne de kampene de egentlig har gode muligheter til å vinne, påpeker Kristinsson.

Det første svaret får vi allerede 5. september.

Da tar Ukrainia imot Island til det første oppgjøret i VM-kvalifiseringen.

Siste nytt

 • Etappevinner i Tour de France utestengt i fire år for doping

  Miguel Ángel López (30) får ikke konkurrere som syklist de neste årene. Colombianeren straffes for brudd på dopingbestemmelsene.

  Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) gikk onsdag ut med avgjørelsen. López er utestengt i fire år, og perioden gjelder fra 25. juli 2023 til 24. juli 2027.

  Colombianeren utelukkes for å ha brukt det forbudte stoffet menotropin. Det ble oppdaget i forberedelsene til Giro d'Italia i 2022.

  Senere samme år fikk Lopez sparken fra profflaget Astana.

  Den klatresterke 30-åringen har i karrieren tatt flere sterke seirer. I 2020 vant han en etappe i Tour de France. Han har også tre etappeseirer i Vuelta a España.

  Miguel Ángel López
  Foto: Lalo R. Villar / AP
 • Kompany ny trener i Bayern – hentet etter PL-nedrykk

  Vincent Kompany (38) er klar som ny hovedtrener for den tyske storklubben Bayern München. Han har fått kontrakt til sommeren 2027.

  Belgieren tar over etter Thomas Tuchel, som måtte forlate Bayern etter at klubben gikk gjennom sin første troféløse sesong siden 2011/12.

  Kompany fikk toppjobben selv om han ikke greide å ta Burnley til fornyet plass i Premier League.(NTB)

  Britain Soccer
  Foto: Mike Egerton / AP
 • Kompany ny trener i Bayern – hentet etter PL-nedrykk

  Vincent Kompany (38) er klar som ny hovedtrener for den tyske storklubben Bayern München. Han har fått kontrakt til sommeren 2027.

  Belgieren tar over etter Thomas Tuchel, som måtte forlate Bayern etter at klubben gikk gjennom sin første troféløse sesong siden 2011/12.

  Kompany fikk toppjobben selv om han ikke greide å ta Burnley til fornyet plass i Premier League. Bayern sjekket ut mange alternativer før Kompany ble løsningen på den ledige trenerrollen.

  – Alle i klubben er enige om at Vincent Kompany er den riktige treneren for Bayern München, og vi ser veldig fram til å jobbe med ham, sier klubbens administrerende direktør Jan-Christian Dreesen i en uttalelse.

  m5mA_cMzass
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal