NRK Meny
Normal

Tror «dumme engelske klubber» vil sprenge banken for Island-spillere

De islandske fotballheltene kan tjene fett på EM. Engelske klubber kommer til å shoppe islendinger som gale i sommer, tror speider Stig Torbjørnsen.

FBL-EURO-2016-MATCH44-ENG-ISL

Islands landslagspillere forventes å øke i verdi på overgangsmarkedet etter EM-suksessen.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Stig Torbjørnsen

Fotballspeider Stig Torbjørnsen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Man må aldri kjøpe spillere rett etter et mesterskap. Men engelske klubber vil gjøre det fordi de er dummere enn brød. De har mer penger enn vett, sier den erfarne fotballspeideren Stig Torbjørnsen til NRK.

Til daglig jobber Torbjørnsen for Udinese. Han mener «hypen» rundt Island vil gjøre at spillerne øker i verdi etter mesterskapet – kanskje spesielt fordi det var England de slo i åttedelsfinalen.

– I England handler det ikke nødvendigvis om gode kjøp, men om dyre kjøp, forteller Torbjørnsen.

Swansea, Sandefjord og Krasnodar

FBL-EURO-2016-MATCH33-ISL-AUT

Birkir Bjarnason har tidligere spilt for Viking. Nå spiller han i sveitsiske Basel.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Prisen på islendingene har i utgangspunktet vært lav. Den franske avisen L'Equipe har regnet ut at Frankrikes startellever er verdt 15 ganger mer enn Islands.

Det regnestykket kan se helt annerledes ut om to uker.

De største stjernene på Island spiller i sterke lag, men ikke i det helt øverste europeiske skiktet. Gylfi Sigurdsson er for eksempel i Swansea, mens Kolbeinn Sigthórsson er i Nantes og Jón Dadi Bödvarsson i Kaiserslautern. Troppen inneholder også spillere i alt fra Sandefjord til Krasnodar. Nå kan nok mange av dem håpe på lønnsforhøyelse.

– Vi har på mange måter blitt presset til å gi bort islandske spillere for alt for lite penger. Island har blitt sett på som et billig marked. Nå tror jeg spillerne våre vil øke i verdi, sier Geir Torsteinsson, presidenten i Islands fotballforbund, til NRK.

Forbundet soper inn

Fotballtoppene i landet kan også le hele veien til de beryktede islandske bankene. EM-triumfen har allerede gitt det islandske fotballforbundet 130 millioner norske kroner (tilsvarende 1,9 milliarder islandske). Det monner i et land med rundt 300.000 innbyggere.

– Fra starten hadde jeg tro på at vi kunne ta oss til åttedelsfinale. Jeg er glad for pengene, men den økonomiske gevinsten kom ikke overraskende på, sier fotballpresidenten.

Dårlig nytt for norske klubber på shopping

Torsteinsson sier pengene vil kunne gjøre mye for islandsk fotball i fremtiden.

Allerede før mesterskapet bestemte forbundet at rundt 25 millioner norske kroner skal deles mellom alle fotballklubbene på øya. I tillegg vil spillerne få sin del, og forbundet skal investere mer i juniorlandslagene.

Ingen blir tapere på Island. Men kanskje finner vi noen i Norge.

– Tidligere har de største budene på islandske spillere kommet fra Norge. Nå må de kanskje by litt mer, sier fotballpresident Torsteinsson.

Island har slått England ut av EM og dermed skapt fotballhistorie.

Siste nytt

 • FCK opna med tap

  Ståle Solbakkens FC København tapte 1-2 for Horsens heime i Parken i den danske serieopninga. Horsens leia 2-0 før Rasmus Falk reduserte fem minutt før slutt.

  Det er Horsens' første bortesiger over FCK i serien, etter 11 tap og ein uavgjort tidlegare.

  Ståle Solbakken
  Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark / NTB scanpix
 • Ruud videre etter snuoperasjon

  Casper Ruud fikk en drømmestart på ATP-turneringen Swedish Open. 19-åringen gikk til 2.-runde i Sverige med 6-7, 6-4, 6-0 mot spanske Jaime Munar.

  Munar, som er nr 90 på verdensrankingen, kjempet seg til 7-6 i første sett, men Ruud – nr 147 – slo kraftig tilbake.

  Casper Ruud
  Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
 • Odd-venstreback klar for Brann

  Odds venstreback, Thomas Grøgaard, har skrevet under for serieleder Brann. 24-åringen slutter seg til bergenserne fra januar 2019.

  Det bekrefter Brann på sine nettsider.

  Grøgaard gjennomførte den medisinske testen mandag, og har signert en toårskontrakt med Brann.

  Thomas Grøgaard
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal