Hopp til innhold

Solbakken tok ut sønnen Markus (23) på landslaget: – Kom som et lite sjokk

Landslagssjef Ståle Solbakken overrasket flere ved å ta ut sønnen Markus Solbakken i troppen til de kommende landslagskampene. Faren tror situasjonen blir verst for sønnen.

Markus Solbakken og Ståle Solbakken

FAMILIE: Viking-spiller Markus Solbakken er tatt ut i farens landslagstropp.

Foto: Johansen / Olsen / NTB

På forhånd har det mulige uttaket av sønnen Markus Solbakken fått mye oppmerksomhet. 23-åringen har nemlig gjort seg aktuell med storspill på midtbanen for formlaget Viking.

Tirsdag kom svaret: Solbakken er tatt ut i landslagstroppen.

– Først og fremst er jeg veldig stolt over å få en sånn mulighet. Det er vel det største man kan oppleve som norsk fotballspiller. Jeg er først og fremst veldig stolt og glad over det, sier Solbakken (23) til NRK.

EM fotball U-21

I SLAG: Solbakken har storspilt for Viking den siste tiden.

Foto: Nikola Krstic / NTB

– Uttaket kom som et lite sjokk på meg. Samtidig har jeg visst at navnet mitt var en del av diskusjonen, men vi har tidligere sett at formspillere i Eliteserien kan bli tatt ut, sier han til Stavanger Aftenblad.

At det kom som et sjokk var sjefens plan.

– Ja, jeg behandler han som alle de andre. Vi har ikke snakket om dette i det hele tatt, sier Ståle Solbakken til NRK.

– Verst for ham

Når NRK møter han etter Viking-trening og offentliggjøring av landslagstroppen, legger ikke sønn Solbakken skjul på at det blir en spesiell situasjon.

– Det er selvfølgelig spesielt med et far-sønn-forhold. Vi må prøve å legge det litt til side, så får han være fotballtrener og jeg være fotballspiller. Det tror jeg vi klarer, sier Solbakken til NRK.

– Vi er begge profesjonelle, så det tror jeg ikke blir noe problem. Men selvfølgelig er det spesielt, det er ikke noe å legge skjul på.

Markus Solbakken

SIN FARS SØNN: Da unge Solbakken møtte NRK la han ikke skjul på at han er i en spesiell situasjon.

Foto: NRK

Faren forklarer uttaket slik:

– Det er fordi han er god nok akkurat nå. Det har ikke vært det letteste og det er vel kanskje den vi har debattert mest – eller jeg har debattert mest, sier Ståle Solbakken.

– Det er verst for ham å forholde seg til at faren er trener. Men det trøkket må han tåle.

Han tror at sønnen kommer til å ta uttaket med ro, men fortalte humoristisk at han trodde det var verre for mor.

– Jeg tror det er moren det går rundt for nå. Det er hun vi måtte ta hånd om i går. Hun fikk ikke sove, så jeg måtte fortelle det i går. For meg er det lett. Jeg hadde ikke gjort dersom ikke var sikkert, sa Solbakken.

– Ikke uproblematisk uttak

NRKs fotballekspert Carl Erik Torp var tydelig i forkant av uttaket på at han ikke trodde Markus Solbakken skulle bli tatt med. Likevel mener han Ståle Solbakken svarer godt for seg når han snakker om veien dit.

Jeg meldte hardt litt før her at jeg ikke trodde han kom til å bli tatt ut. Jeg synes ikke han har hatt det nivået inne, sier Torp.

Men så hører vi Solbakken får veldig mange spørsmål om dette og utfordringene rundt dette. Han svarer veldig godt og at det har vært en grundig, grundig prosess rundt dette her.

Ståle Solbakken presiserer at det ikke er et uproblematisk uttak, men at flere i teamet mente sterkt at sønnen burde være med i troppen.

Ståle Solbakken

FAR OG SØNN: Trener-Solbakken fikk mange spørsmål om spiller-Solbakken etter uttaket.

Foto: Emilie Holtet / NTB

– Jeg sier ikke at det er et uproblematisk uttak, fordi det er klar jeg skal gå en ekstra runde eller to eller tre før det. Men det er jo andre i teamet som har vært ganske påståelige på at det burde skje, sier Solbakken.

Jeg tror bare man går en ekstra runde i og med at det er et far-sønn-forhold der. At man må være ekstra sikker og det skal man være med alle spillere. Så må han kanskje være 1-2 prosent bedre i tillegg til at du kanskje går den ekstra runden, sier Solbakken til NRK.

På spørsmål om han har tenkt på stolthet som far i denne situasjonen svarer Solbakken:

– Den har jeg ikke tenkt så mye på. Det kan hende jeg skammer meg over han også når samlingen er over. Det må vi ta da.

Nykommere på laget

Landslagssjefen fant også plass til andre overraskelser. Blant dem er Antonio Nusa som spiller for Club Brugge og Osame Sahraoui, som har fått en imponerende start på Heerenveen-karrieren.

– Osame har hatt en veldig god fremgang nå i Nederland. Matchavgjørende aksjoner i kamp etter kamp. Noe av det jeg så han gjorde hjemme på kunstgress i Vålerenga på sitt beste har han tatt med seg inn i noen kamper nå, sier Solbakken om Sahraoui.

Sahraoui

«NEW KID ON THE BLOCK»: Sahraoui var en av flere nye tilskudd i troppen.

Foto: NTB

22-åringen var i landslagsdiskusjonen også i fjor, men den daværende Vålerenga-spilleren fikk ikke sjansen. Den gangen fortalte Sahraoui at han ikke hadde bestemt seg for om han vil representere Norge eller Marokko på seniornivå, men nå kan han altså få landslagsdebuten for Norge.

Solbakken sier til NRK at han ikke har snakket med Osame selv om situasjonen med å velge land, og at det er mulig han må ta det valget selv.

  • Solbakken startet pressekonferansen i det humoristiske hjørnet:

Flere ble utelatt

Solbakken forteller at de egentlig tok ut to-tre spillere for mye i troppen slik at man skal ha dekning dersom det kommer forfall til troppen, slik de har opplevd tidligere.

Men han har også utelatt et par av dem som har hatt plass på laget tidligere. Deriblant Kristian Thorstvedt og Moi Elyounoussi. De pratet Solbakken personlig med før uttaket.

Mohamed Elyounoussi

BLE OVERRASKET: Elyounoussi ble overrasket da Solbakken ringte og sa han ikke var med i troppen.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

– Av de som har vært med en stund, som for eksempel Moi, så hadde jeg en samtale med han i går. Det samme med Kristian. Jeg ringer de som har vært med lenge. Jeg ringer jo ikke alle som ikke er med, men de som kanskje tenkte at de har vært en del av dette over lang tid som fast medlem. De liker jeg å se i øya og forklare hvorfor, sier Solbakken.

– Kort oppsummert så kan jeg si at Kristian var mer enig enn Moi. Han reagerte fattet, men han var overrasket.

Norge har først privatlandskamp mot Jordan 7. september før Georgia venter i en viktig EM-kvalifiseringskamp fem dager senere.

Det betyr at Solbakken fort hviler mange nøkkelspillere i det første oppgjøret.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal