Hopp til innhold

Solbakken tok ut sønnen Markus (23) på landslaget: – Kom som et lite sjokk

Landslagssjef Ståle Solbakken overrasket flere ved å ta ut sønnen Markus Solbakken i troppen til de kommende landslagskampene. Faren tror situasjonen blir verst for sønnen.

Markus Solbakken og Ståle Solbakken

FAMILIE: Viking-spiller Markus Solbakken er tatt ut i farens landslagstropp.

Foto: Johansen / Olsen / NTB

På forhånd har det mulige uttaket av sønnen Markus Solbakken fått mye oppmerksomhet. 23-åringen har nemlig gjort seg aktuell med storspill på midtbanen for formlaget Viking.

Tirsdag kom svaret: Solbakken er tatt ut i landslagstroppen.

– Først og fremst er jeg veldig stolt over å få en sånn mulighet. Det er vel det største man kan oppleve som norsk fotballspiller. Jeg er først og fremst veldig stolt og glad over det, sier Solbakken (23) til NRK.

EM fotball U-21

I SLAG: Solbakken har storspilt for Viking den siste tiden.

Foto: Nikola Krstic / NTB

– Uttaket kom som et lite sjokk på meg. Samtidig har jeg visst at navnet mitt var en del av diskusjonen, men vi har tidligere sett at formspillere i Eliteserien kan bli tatt ut, sier han til Stavanger Aftenblad.

At det kom som et sjokk var sjefens plan.

– Ja, jeg behandler han som alle de andre. Vi har ikke snakket om dette i det hele tatt, sier Ståle Solbakken til NRK.

– Verst for ham

Når NRK møter han etter Viking-trening og offentliggjøring av landslagstroppen, legger ikke sønn Solbakken skjul på at det blir en spesiell situasjon.

– Det er selvfølgelig spesielt med et far-sønn-forhold. Vi må prøve å legge det litt til side, så får han være fotballtrener og jeg være fotballspiller. Det tror jeg vi klarer, sier Solbakken til NRK.

– Vi er begge profesjonelle, så det tror jeg ikke blir noe problem. Men selvfølgelig er det spesielt, det er ikke noe å legge skjul på.

Markus Solbakken

SIN FARS SØNN: Da unge Solbakken møtte NRK la han ikke skjul på at han er i en spesiell situasjon.

Foto: NRK

Faren forklarer uttaket slik:

– Det er fordi han er god nok akkurat nå. Det har ikke vært det letteste og det er vel kanskje den vi har debattert mest – eller jeg har debattert mest, sier Ståle Solbakken.

– Det er verst for ham å forholde seg til at faren er trener. Men det trøkket må han tåle.

Han tror at sønnen kommer til å ta uttaket med ro, men fortalte humoristisk at han trodde det var verre for mor.

– Jeg tror det er moren det går rundt for nå. Det er hun vi måtte ta hånd om i går. Hun fikk ikke sove, så jeg måtte fortelle det i går. For meg er det lett. Jeg hadde ikke gjort dersom ikke var sikkert, sa Solbakken.

– Ikke uproblematisk uttak

NRKs fotballekspert Carl Erik Torp var tydelig i forkant av uttaket på at han ikke trodde Markus Solbakken skulle bli tatt med. Likevel mener han Ståle Solbakken svarer godt for seg når han snakker om veien dit.

Jeg meldte hardt litt før her at jeg ikke trodde han kom til å bli tatt ut. Jeg synes ikke han har hatt det nivået inne, sier Torp.

Men så hører vi Solbakken får veldig mange spørsmål om dette og utfordringene rundt dette. Han svarer veldig godt og at det har vært en grundig, grundig prosess rundt dette her.

Ståle Solbakken presiserer at det ikke er et uproblematisk uttak, men at flere i teamet mente sterkt at sønnen burde være med i troppen.

Ståle Solbakken

FAR OG SØNN: Trener-Solbakken fikk mange spørsmål om spiller-Solbakken etter uttaket.

Foto: Emilie Holtet / NTB

– Jeg sier ikke at det er et uproblematisk uttak, fordi det er klar jeg skal gå en ekstra runde eller to eller tre før det. Men det er jo andre i teamet som har vært ganske påståelige på at det burde skje, sier Solbakken.

Jeg tror bare man går en ekstra runde i og med at det er et far-sønn-forhold der. At man må være ekstra sikker og det skal man være med alle spillere. Så må han kanskje være 1-2 prosent bedre i tillegg til at du kanskje går den ekstra runden, sier Solbakken til NRK.

På spørsmål om han har tenkt på stolthet som far i denne situasjonen svarer Solbakken:

– Den har jeg ikke tenkt så mye på. Det kan hende jeg skammer meg over han også når samlingen er over. Det må vi ta da.

Nykommere på laget

Landslagssjefen fant også plass til andre overraskelser. Blant dem er Antonio Nusa som spiller for Club Brugge og Osame Sahraoui, som har fått en imponerende start på Heerenveen-karrieren.

– Osame har hatt en veldig god fremgang nå i Nederland. Matchavgjørende aksjoner i kamp etter kamp. Noe av det jeg så han gjorde hjemme på kunstgress i Vålerenga på sitt beste har han tatt med seg inn i noen kamper nå, sier Solbakken om Sahraoui.

Sahraoui

«NEW KID ON THE BLOCK»: Sahraoui var en av flere nye tilskudd i troppen.

Foto: NTB

22-åringen var i landslagsdiskusjonen også i fjor, men den daværende Vålerenga-spilleren fikk ikke sjansen. Den gangen fortalte Sahraoui at han ikke hadde bestemt seg for om han vil representere Norge eller Marokko på seniornivå, men nå kan han altså få landslagsdebuten for Norge.

Solbakken sier til NRK at han ikke har snakket med Osame selv om situasjonen med å velge land, og at det er mulig han må ta det valget selv.

 • Solbakken startet pressekonferansen i det humoristiske hjørnet:

Flere ble utelatt

Solbakken forteller at de egentlig tok ut to-tre spillere for mye i troppen slik at man skal ha dekning dersom det kommer forfall til troppen, slik de har opplevd tidligere.

Men han har også utelatt et par av dem som har hatt plass på laget tidligere. Deriblant Kristian Thorstvedt og Moi Elyounoussi. De pratet Solbakken personlig med før uttaket.

Mohamed Elyounoussi

BLE OVERRASKET: Elyounoussi ble overrasket da Solbakken ringte og sa han ikke var med i troppen.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

– Av de som har vært med en stund, som for eksempel Moi, så hadde jeg en samtale med han i går. Det samme med Kristian. Jeg ringer de som har vært med lenge. Jeg ringer jo ikke alle som ikke er med, men de som kanskje tenkte at de har vært en del av dette over lang tid som fast medlem. De liker jeg å se i øya og forklare hvorfor, sier Solbakken.

– Kort oppsummert så kan jeg si at Kristian var mer enig enn Moi. Han reagerte fattet, men han var overrasket.

Norge har først privatlandskamp mot Jordan 7. september før Georgia venter i en viktig EM-kvalifiseringskamp fem dager senere.

Det betyr at Solbakken fort hviler mange nøkkelspillere i det første oppgjøret.

Siste nytt

 • Thoresen, Nystrøm og Sundt fikk gullpucken for 2024

  Patrick Thoresen og Ena Nystrøm er tildelt gullpucken for inneværende sesong. Andreas Gjessing Sundt fikk gullpucken for parautøvere.

  Gullpucken tildeles de beste spillerne i norsk ishockey.

  I juryens begrunnelse for tildelingen til Thoresen heter det blant annet:

  – Patrick Thoresen har denne sesongen vært helt sentral i Storhamars suksess-sesong, der klubben vant både seriemesterskapet og NM-finalen. Underveis satte laget også rekorder for antall seire på rad. Under VM var han fortsatt den sentrale hærføreren vi har sett gjennom hele karrieren, heter det.

  Thoresen fikk også gullpucken i 2012.

  Om Ena Nystrøm heter det blant annet:

  – Ena Nystrøm var en ledende og avgjørende spiller på Norges landslag som tok gull, og rykket opp til A-pulja under VM i Klagenfurt i april. Hun spilte alle Norges kamper, og gikk ubeseiret gjennom mesterskapet. Hun ble kåret til Norges beste spiller og turneringens beste målvakt.

  rJXsn6OV1eE
  Foto: NTB
 • Flere overraskelser i Spanias bruttotropp til EM

  Landslagssjef Luis de la Fuente kom med flere overraskelser da han presenterte Spanias bruttotropp til sommerens fotball-EM i Tyskland.

  Ayoze Pérez, Fermín Lopez, Aleix Garcia og Álex Baena var kanskje de største overraskelsene i De la Fuentes tropp. Perez kommer fra en sterk sesong i Betis, hvor han har notert seg for ni mål og én målgivende på 31 kamper.

  Lopez har også gjort sakene sine godt denne sesongen, hvor han har fått sitt store gjennombrudd i Barcelona.

  Garcia og Baena har begge vært innom landslaget tidligere. Begge debuterte mot Kypros i november i fjor, mens Baena også fikk et innhopp mot Colombia i mars.

  Det er også en rekke spillere som var forventet å kjempe om en EM-plass, som ikke er med i bruttotroppen. Blant de største navnene finner vi Real Madrid-stjernen Lucas Vázquez og PSG-profilen Marco Asensio.

  Hele troppen:

  Målvakter: Unai Simón (Athletic Bilbao), Álex Remiro (Real Sociedad) og David Raya (Arsenal).

  Forsvarsspillere: Dani Carvajal (Real Madrid), Jesús Navas (Sevilla), Álex Grimaldo (Leverkusen), Marc Cucurella (Chelsea), Robin Le Normand (Real Sociedad), Pau Cubarsí (Barcelona), Nacho Fernández (Real Madrid), Daniel Vivian (Athletic Bilbao) og Aymeric Laporte (Al-Nassr).

  Midtbanespillere: Rodri Hernandez (Manchester City), Martín Zubimendi (Real Sociedad), Mikel Merino (Real Sociedad), Pedri (Barcelona), Marcos Llorente (Atlético Madrid), Fermín Lopez (Barcelona), Fabián Ruiz (Paris Saint-Germain), Aleix Garcia (Girona) og Álex Baena (Villarreal).

  Angrepsspillere: Lamine Yamal (Barcelona), Dani Olmo (Leipzig), Nico Williams (Athletic Bilbao), Álvaro Morata (Atlético Madrid), Joselu (Real Madrid), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Ferrán Torres (Barcelona) og Ayoze Pérez (Real Betis).

  Mesterskapet spilles mellom 14. juni og 14. juli i Tyskland. (NTB)

  Spanias landslagssjef
  Foto: NTB
 • Ingebrigtsen dropper Bislett: – En tøff og vanskelig vurdering

  Henrik Ingebrigtsen stiller ikke til start under Bislett Games torsdag. Det gjør heller ikke Magnus Tuv Myhre, opplyser stevnesjef Steinar Hoen.

  TV2 omtalte saken først.

  Mandag ettermiddag får imidlertid NRK følgende forklaring via Ingebrigtsens mediekontakt Espen Skoland:

  – Henrik har gjort en tøff og vanskelig vurdering. Han kjenner på stigende form, og velger å prioritere langsiktig. Han tror og håper at det kommer store muligheter fremover, og vil prioritere å bygge form i riktig tempo. Han vil fortsatt være tilsted og hjelpe Jakob under hans forberedelser.

  Magnus Tuv Myhre har slitt etter koronasykdom, og har ennå ikke innledet sesongen. Begge skulle ha løpt 5000 meter på Bislett. På den distansen har det vært en intens kamp de siste ukene om en plass på det norske EM-laget.

  Laget presenteres kl. 14 torsdag, altså noen timer før Bislett Games. Bislett-løpet ville sånn sett ikke påvirket EM-uttaket.

  I helgen løp Henrik Ingebrigtsen 5000 meter i belgiske Brüssel på tiden 13.26,92. Det gjør at det sannsynligvis står mellom ham og Awet Kibrab om den siste plassen på EM-laget. Kibrab har løpt på 13.25,48 i år.

  Jakob Ingebrigtsen har friplass, Narve Gilje Nordås er sterkest av de øvrige, mens Per Svela med 13.19,87 har en bedre tid enn Awet Kibrab og Henrik Ingebrigtsen på 5000 meter denne sesongen.

  EM starter 7. juni, og det vises på NRK.

  Heller ikke Filip Ingebrigtsen deltar på Bislett. Han klarte ikke å kvalifisere seg til EM på noen distanse og sliter med en hofteskade, ifølge Skoland.

  Athletics, Running, Adidas Spåret 5000m
  Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal